Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Barazz – Crisis Free Zone.Bar στην Αθήνα που πληρώνεις το ποτό όσο θέλεις!



Στην εποχή της κρίσης και της μιζέριας, barazz.gr δινει μια διέξοδο για τα βραδυα καθε Τεταρτηςκαι μας ενημερωνει:
"Στην εποχή της κρίσης και της μιζέριας, είμαστε εδώ να δώσουμε μια διέξοδο . Διέξοδο και από την κρίση και από τη μιζέρια.Πλέον δε χρειάζεται να μένετε μέσα επειδή “Λεφτά υπάρχουν“. Κάθε Τετάρτη στο barazz μπορείς να ακούσεις αγαπημένες μουσικές και κυρίως, να πιεις χωρίς το άγχος των περιττών εξόδων. Γιατί; Πολύ απλά εσύ καθορίζεις πόσα θα ξοδέψεις.

Κάθε Τετάρτη το barazz χαρακτηρίζεται αποκρισηοποιημένη ζώνη. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη τιμή για το ποτό. Την τιμή την καθορίζεις εσύ και μόνο εσύ. Διάβασες σωστά. Εσύ ορίζεις πόσο κάνει το ποτό που θα πιεις.

Πλέον δεν έχεις κανένα λόγο τις Τετάρτες να κάθεσαι μέσα, να βλέπεις άσχημες ειδήσεις στην τηλεόραση και να μιζεριάζεις."

Πληρωσε οσο θες στο μπαρ “Ο Μεγάλος Λεμπόφσκι″ στην Πράγα



O ιδιοκτήτης ενός καφέ στην Πράγα, βλέποντας τους πελάτες του να μειώνονται καθημερινά και τους λιγοστούς που απέμειναν να κατσουφιάζουν όταν τους έφερνε το λογαριασμό, σκέφτηκε να αφήνει όσους έμπαιναν στο καφέ του να αποφασίζουν μόνοι τους την τιμή του καφέ, του ποτού, του γλυκού, της μπύρας ή του σάντουϊτς που παράγγελναν με την ελπίδα να προσελκύσει πελατεία και να αποφύγει την χρεωκοπία που του είχε κτυπήσει για τα καλά την πόρτα.

“Η ιδέα τελικά προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον και το καφέ είναι γεμάτο από νέους πελάτες που φέρνουν κι άλλους, κι άλλους, κι άλλους. . .” δήλωσε καταευχαριστημένος ο ιδιοκτήτης του “Μπαρ Ο Μεγάλος Λεμπόφσκι“, που τώρα έχει άλλους μπελάδες στο κεφάλι του: πρέπει να προσλάβει τουλάχιστον δύο σερβιτόρους και βοηθούς για να τα βγάζει πέρα!

Πάντως όπως δήλωσε, άλλοι πελάτες πληρώνουν πολλά και άλλο λίγα ενώ είναι και μερικοί που δίνουν ελάχιστα κέρματα. Έτσι κι αλλιώς όμως, κατά μέσον όρο τα χρήματα που συγκεντρώνει ανταποκρίνονται απολύτως σε όσα προσφέρει το μπαράκι του

δειτε εδω το site του “Μπαρ Ο Μεγάλος Λεμπόφσκι

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Μην συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους





Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε συχνά είναι να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους. Κι επειδή πάντα υπάρχει κάποιος που θα πιστεύουμε ότι είναι καλύτερος από μας, συγκρίνοντάς τις ζωές των άλλων με την δική μας, πάντα θα βρίσκουμε κάποιο μειονέκτημα που θα καταρρακώνει την αυτοεκτίμησή μας. Αν αγοράσουμε ένα ακριβό αυτοκίνητο γιατί έχει και ο γείτονας, ξαφνικά θα εμφανιστεί ένας άλλος γείτονας με ένα πιο πολυτελές από το δικό μας και πάλι δεν θα είμαστε ευχαριστημένοι.

Κάποιος να με επιβεβαιώσει
Ο λόγος που συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους είναι γιατί αναζητάμε την επιβεβαίωση. Και αυτό είναι που εμποδίζει την ανάπτυξή μας και την απόκτηση μιας ευτυχισμένης ζωής. Γιατί όταν αναζητάμε την επιβεβαίωση των άλλων, τους δίνουμε το δικαίωμα να ελέγχουν τη ζωή μας, αφού στην ουσία τους επιτρέπουμε έμμεσα να μας υποδεικνύουν τι πρέπει να κάνουμε για να είμαστε ευτυχισμένοι.

Πως να αποκτήσεις την ελευθερία σου
Για να ξεφύγεις από την αναζήτηση επιβεβαίωσης, πρέπει να σταματήσεις να ζητάς, τόσο την θετική, όσο και τη επιβεβαίωση. Αν σταματήσεις να «διψάς» για εύσημα, τότε θα πάψεις να φοβάσαι και την αρνητική κριτική των άλλων. Θα νιώσεις μια απεριόριστη ελευθερία μέσα σου που θα σου επιτρέψει να κάνεις αυτό που πραγματικά θέλεις.

Να θυμάσαι πως:
1. Είσαι ανεπανάληπτος και έχεις τα δικά σου ιδιαίτερα χαρίσματα. Πάντα θα υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που θα τα καταφέρνουν καλύτερα ή χειρότερα από σένα.
2. Δεν χρειάζεται να ανταποκρίνεσαι στις προσδοκίες των άλλων ούτε να δικαιολογείς ή να δίνεις εξηγήσεις στους άλλους γι αυτό που κάνεις, γι’ αυτό που πιστεύεις ή γι αυτό που αισθάνεσαι.

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

«Ωκεανίδα-Στοκ:Πολύ χαμηλές τιμές για «βιβλιοφάγους»



Μια όμορφη πρωτοβουλία πήραν οι υπεύθυνοι των εκδόσεων «Ωκεανίδα», που αποφάσισαν να αξιοποιήσουν τα σκονισμένα βιβλία, τα οποία στοιβάζονται στην αποθήκη τους. Τα παλιά, καλά, χιλιοδιαβασμένα βιβλία των εκδόσεων διατίθενται σε πολύ χαμηλές τιμές για όσους «βιβλιοφάγους» ενδιαφέρονται να γυρίσουν προς τα πίσω τις σελίδες του χρόνου.

Στις αποθήκες της «Ωκεανίδας» έχουν απομείνει αρκετά αντίτυπα από μεγάλες λογοτεχνικές σειρές του παρελθόντος: μυθιστορήματα της «Ασημένιας» σειράς, ιστορικά έργα, δοκίμια, καθώς και τη σειρά «Κλασικά», πολυτελείς πανόδετες εκδόσεις με σκληρό εξώφυλλο και σπάνιες γκραβούρες, κ.ά.

Μαζί, έργα γνωστών ξένων συγγραφέων που έχουν γνωρίσει μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα: Ιζαμπέλ Αλιέντε, Λάουρα Εσκιβέλ, Σουζάνα Ταμαρο, Κενιζέ Μουράτ και Αμίν Μααλούφ, είναι μερικά από τα ονόματα που μπορεί να αγοράσει κανείς για 2 μέχρι 5 ευρώ.

Το «Ωκεανίδα-Στοκ» στεγάζεται στην Κεντρική Διάθεση της «Ωκεανίδας» (Σολωμού 25, Εξάρχεια) και λειτουργεί τις καθημερινές (8-4 μ.μ.) και τα Σάββατα (10-3 μ.μ.).

3









Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Μπορουμε να νικησουμε μιζερια και καταθλιψη



Κοιτάζοντας γύρω μας, ανακαλύπτουμε πως δεν υπάρχουν πολλά πράγματα να μας χαροποιούν. Αλλά και στην ιδιωτική μας ζωή συνειδητοποιούμε πόσο συχνά μας κυριεύει ένα αίσθημα μελαγχολίας ή και νοσταλγίας και νιώθουμε σχεδόν ανίσχυροι μπροστά του, καθώς δεν υπάρχει δημιουργική διάθεση. Μας λείπει η αισιοδοξία που θα μας έκανε να ζήσουμε καλύτερα. Αξίζει λοιπόν τον κόπο να την βάλουμε στη ζωή μας και μάλιστα να προσπαθήσουμε να μάθουμε πως θα γίνει μέρος της. Εξάλλου, κανείς δε γεννιέται αισιόδοξος ή απαισιόδοξος, αλλά μαθαίνει να είναι, όπως υποστηρίζουν πολλοί ερευνητές..

Γιατί είναι τόσο σημαντικό να είναι κάποιος αισιόδοξος; Γιατί η αισιοδοξία μάς βοηθά να αντιδρούμε στις αντιξοότητες, να προσπαθούμε με πείσμα να βρούμε λύση και να αφοσιωνόμαστε στο να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια. Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι η αισιοδοξία είναι ένας προστατευτικός παράγοντας της ψυχοσωματικής υγείας και αυξάνει τη διάρκεια της ζωής.

Η αισιοδοξία διαβάζεται στο πρόσωπο. Μια θετική ψυχολογική κατάσταση μας κάνει πιο όμορφους: Ηρεμεί την έκφραση και κάνει το βλέμμα μας πιο λαμπερό.

Η αισιοδοξία χαρίζει μακροβιότητα. Σύμφωνα με μια πρόσφατη ολλανδική έρευνα η θετική συμπεριφορά επηρεάζει θετικά το ανοσοποιητικό και το ορμονικό σύστημα. Έτσι το αισιόδοξο άτομο αρρωσταίνει λιγότερο και ζει περισσότερο

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες μελέτες, η αισιοδοξία δεν είναι δώρο εξ ουρανού, αλλά μπορεί να καλλιεργηθεί. Ο τρόπος που σκεπτόμαστε, για παράδειγμα μας επηρεάζει με καθοριστικό τρόπο. Αν λοιπόν σκεφτόμαστε συνέχεια πως όλα τα άτομα που μας περιβάλλουν μας κάνουν δυστυχισμένους, πως δεν θα βρούμε ποτέ το μεγάλο έρωτα, πως κάθε μικρό πρόβλημα που μας παρουσιάζεται μας αποδεικνύει ότι είμαστε άτυχοι .. είναι ώρα να ωθήσουμε τις σκέψεις μας στο ”δρόμο του Ηλίου”.
Πάψτε να παραπονιέστε. Αναρωτηθείτε με τι τρόπο θα θέλατε να αλλάξει η κατάσταση που σας δυσαρεστεί και σκεφτείτε πως θα γίνει πραγματικότητα. Στη συνέχεια περάστε στη δράση.
Επιλέξτε μια σκέψη οδηγό που θα σας στηρίζει καθημερινά: ”Δεν με σταματάει τίποτα”, είμαι δυνατός άνθρωπος”, ” αρκεί να αρπάξω την ευκαιρία”… Το θετικό μήνυμα θα αρχίσει να σας μεταμορφώνει και θα σας δώσει τη δύναμη και τη θέληση να αλλάξετε.
Αναλύστε τις περιστάσεις σωστά και ώριμα. Αποδεχθείτε τα πράγματα που δεν μπορούν να αλλάξουν και προσπαθήστε να αλλάξετε ότι είναι εφικτό. Ακόμη και οι πιο δυσμενείς καταστάσεις, είναι προβλήματα τα οποία μπορεί να λυθούν.
Μην αποθαρρύνεστε από τις κριτικές. Αντιμετωπίστε τες θετικά και προσπαθήστε να βελτιωθείτε.
Προσέχετε πως μιλάτε! Κάθε φορά που λέτε ”ποτέ” ή ”πάντα” αρχίστε να βάζετε ένα όριο. Διερωτηθείτε για παράδειγμα σε ποιες καταστάσεις υποστηρίζετε κάτι τέτοιο. Βαθμιαία το γκρίζο σύννεφο που σας σκεπάζει θα αρχίσει να διαλύεται.

Αν είστε σκυθρωποί κάντε κάτι το απίστευτο….χαμογελάστε!

8 ασκήσεις…. για να εκπαιδευτείτε στην καλή διάθεση

Όπως είπαμε, κανείς δε γεννιέται αισιόδοξος ή απαισιόδοξος, αλλά μαθαίνει να είναι:
Για οτιδήποτε πάει στραβά στη ζωή σας, δεν είναι δεδομένο ότι φταίτε πάντα εσείς! Γι’ αυτό, αν πραγματικά θέλετε το καλό σας, θα πρέπει να σταματήσετε να αυτοπυροβολείστε και, κυρίως, να μάθετε να υπερασπίζεστε τον εαυτό σας, όπως ακριβώς θα κάνατε για μια πολύ καλή φίλη.
Γελάστε στον εαυτό σας και στη ζωή: είναι τονωτικό τόσο για τους μυς όσο και για τη διάθεση
” Φυτεύστε”.. την καλή διάθεση γύρω σας. Δεν κοστίζει τίποτα, όμως προσφέρει πολλά. Αγοράστε ένα μπουκέτο λουλούδια και στολίστε μ’ αυτό το σπίτι: θ’ ανακαλύψετε πόσο σημαντικό είναι να ανανεώνετε και να ομορφαίνετε το περιβάλλον όπου ζείτε. Με πολύ απλά πράγματα το σπίτι γίνεται πιο φωτεινό, ρομαντικό, ζεστό και φιλόξενο και η διάθεσή σας απογειώνεται.
Κοιμηθείτε ήρεμα Κάντε ένα χαλαρωτικό μπάνιο και στη συνέχεια αν σας τυραννούν πολύπλοκες σκέψεις, γράψτε τες σ’ ένα προσωπικό ημερολόγιο. Όταν τις εμπιστεύεστε σ’ ένα φύλο χαρτί μπορείτε να τις επεξεργαστείτε όποτε θέλετε χωρίς να ταλαιπωρήστε όλη νύχτα.
Απολαύστε το παρόν. Όταν νιώθετε καλά, πάψτε να επαναλαμβάνετε στον εαυτό σας πως αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει για πολύ. Αν αθροίσετε μικρές στιγμές ευτυχίας, φτιάχνετε μια αιωνιότητα.
Συνθηκολογήστε με την κακή σας διάθεση. Είναι ανθρώπινο να έχουμε αρνητικές στιγμές στη ζωή μας. Θυμηθείτε όμως ότι όλα κάποια στιγμή περνούν.
Όταν ξυπνάτε το πρωί τεντωθείτε για πέντε λεπτά. Ανοίξτε το ραδιόφωνο και ακούστε τη μουσική που σας αρέσει, πάρτε το πρωινό σας με ηρεμία και αρχίστε την ημέρα σας χαρούμενα.
Βρείτε ένα χόμπι! Όταν ξεκινάτε οποιαδήποτε δραστηριότητα και καταπιανόσαστε με κάτι καινούργιο, αυτόματα βελτιώνετε τη σχέση σας με τον εαυτό σας και ανεβάζετε τα επίπεδα της αυτοεκτίμησης, εξηγούν οι ειδικοί. Αποτέλεσμα; Όσο μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση νιώθετε τόσο πιο ευτυχισμένες είσαστε.
Πηγη:newdimensioncosmos.wordpress.com
Γινετε μελη:
http://moodhackers.blogspot.com ,το blog της καλης διαθεσης που συνεργαζεται αποκλειστικα
με το "Action for Hapiness "movement UK
http://www.facebook.com/HappyGreece, Κίνημα:Η Ελλάδα νικά μιζέρια και κατάθλιψη



Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Η ευτυχία σε... σύγκριση



«Τείνουμε να είμαστε ευτυχισμένοι, εφόσον έχουμε περισσότερα χρήματα από τους ανθρώπους γύρω μας». Αυτά υποστηρίζει έρευνα που έγινε στο τμήμα Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Γουόργουικ με επικεφαλής τον Κρίστοφερ Μπόις.
Σύμφωνα λοιπόν με τα ευρήματα, ευτυχία για κάποιον σημαίνει να βγάζει περισσότερα χρήματα από τον γείτονα, τον συνάδελφο και τον συγγενή του, άσχετα με το ύψος του δικού του εισοδήματος, αρκεί να βρίσκεται κανείς συγκριτικά σε καλύτερη οικονομική κατάσταση.
Το συμπέρασμα αυτό δεν προκύπτει μόνο στους ενήλικες, αλλά και στα παιδιά, αφού αποδείχθηκε οτι ακόμα και άτομα πολύ μικρής ηλικίας γίνονται ξαφνικά δυστυχισμένα όταν το παιχνίδι του... διπλανού συνομηλίκου τους είναι καλύτερο, πιο λαμπερό, πιο κανούργιο και πιο ακριβό.
Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη η ευτυχία δεν εξαρτάται από το απόλυτο επίπεδο του εισοδήματος μας αλλά από τη σύγκριση που προκύπτει με τους γύρω μας. Κι αν λάβουμε υπόψιν μας πως ο άνθρωπος πάντα έχει την τάση να συγκρίνεται με εκείνους που βρίσκονται σε καλύτερη θέση από εκείνον, αλλά και το γεγονός ότι το ποσοστό εκείνων που βρίσκονται στις ανώτερες κλίμακες του εισοδήματος είναι πάντα λίγο πολύ το ίδιο, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα πως η κοινωνία είναι γεμάτη από ανθρώπους που κυνηγούν μάταια την ευτυχία.
Για παράδειγμα «Μπορεί μόλις να αγοράσαμε ένα καινούριο αυτοκίνητο, αν όμως ο γείτονας μόλις αγόρασε ακριβώς το ίδιο, το νέο μας αυτοκίνητο δεν μας φαίνεται το ίδιο καλό, όπως θα συνέβαινε αν το είχαμε μόνο εμείς», λέει ο Κρίστοφερ Μπόις.
Η έρευνα επίσης εξηγεί γιατί παρόλο που το ΑΕΠ και η ευημερία μιας χώρας μπορεί να αυξάνεται, όπως επίσης να αυξάνεται διαχρονικά και το ατομικό εισόδημα κάποιου, το μέσο επίπεδο ευτυχίας και προσωπικής ικανοποίησης δεν αυξάνεται εξίσου στις σύγχρονες κοινωνίες.
Τα παραπάνω συμπεράσματα προέκυψαν μέσα από δείγμα 80.000 ατόμων, ενώ ταυτόχρονα διαπιστώθηκε πως ο βαθμός ικανοποίησης κάποιου εξαρτάται περισσότερο από το συγκριτικό παρά από το απόλυτο εισόδημά του, αλλά και πως είναι 1,75 φορές πιθανότερο ο σύγχρονος άνθρωπος να συγκρίνει τον εαυτό του με όσους βγάζουν περισσότερα (και άρα να ζηλεύει), παρά να συγκριθεί με όσους βγάζουν λιγότερα (οπότε να νιώσει καλύτερα).
Σύμφωνα με τον Μπόις, τα αποτελέσματα της έρευνας για τη σχέση μεταξύ χρημάτων και ευτυχίας δεν είναι περίεργα αφού «βιολογικά, οι άνθρωποι έλκονται από τους ανθρώπους που βρίσκονται στην κορυφή της κοινωνικής ιεραρχίας. Αυτό εξηγείται εξελικτικά, γιατί οι άνθρωποι προσπαθούν συνεχώς να βελτιώσουν τη θέση τους».



Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Η Ευτυχία και πως την κατακτουμε






Ψυχολόγοι ερευνητές καταληγουν στο συμπερασμα οτι το 35% με 50% του γενικού επιπέδου ευτυχίας του ατόμου μπορεί να είναι γενετικό αλλά το υπόλοιπο 50% αποδίδεται σε άλλα πράγματα τα οποία πιστεύουμε ή δεν πιστεύουμε, κάνουμε ή δεν κάνουμε.

Πιθανώς υπάρχει ένα επίπεδο ευτυχίας το οποίο είναι το "δικό μας επιπεδο".Μερικές φορές αισθανόμαστε περισσότερο ευτυχείς από αυτό και άλλες φορές λιγότερο. Το να είσαι ευτυχής και να παραμείνεις στο ίδιο επίπεδο είναι πιθανώς ακατόρθωτο- η έρευνα μας αναφέρεται στο τι θα μας βοηθήσει ώστε να ζήσουμε ευτυχέστεροι τον περισσότερο χρόνο.

‘Η ευτυχία’ είναι διαφορετική από την ‘ευχαρίστηση’.Ευχαρίστηση παιρνουμε κάνοντας κάτι συναρπαστικό ή απόλαυστικο.Αυτο μας δίνει μια έκρηξη που μας κανει να αισθανόμαστε καλά, αλλά σύντομα φευγει και να μας αφήνει πίσω όπου αρχικά βρισκόμασταν. Οι άνθρωποι που κερδίζουν το λοττο έχουν μια έκρηξη ενθουσιασμού αλλά σύντομα επανέρχονται στο επίπεδο ευτυχίας που είχαν προηγουμενως, άνθρωποι οι οποίοι χτύπησαν σοβαρά σε ατυχήματα βίωσαν μια περίοδο σοκ και λύπης, αλλά τελικά όμως κατάφεραν να βρεθούν πίσω στο επίπεδο ευτυχίας που βρισκόντουσαν πριν.

Ευχάριστα γεγονότα. Βιώνοντας θετικά συναισθήματα συχνά, αυτά αποτελουν το κύριο χαρακτηριστικό για μια πιο χαρούμενη ζωή, αλλά το να ζεις ευτυχέστερα είναι περισσότερο από μια θετική κατάσταση του μυαλού. Τι κανουμε στη ζωή, ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε, ερμηνεύουμε και ανταποκρινόμαστε στα γεγονότα της ζωής ειναι οι σημαντικοι παραγοντες στην ευτυχια και οχι μια βραχύχρονη έκρηξη συναισθημάτων που μας κάνει να αισθανόμαστε καλά. Μια έξοδος για δείπνο, καλό φαγητό και ποτό, μπορούν να μας δώσουν ευχαρίστηση (και η ευχαρίστηση είναι κάτι σπουδαίο), αλλά δεν θα μας κάνει χαρούμενους για μεγάλο χρονικό διάστημα και όσο περισσότερο επαναλαμβανονται αυτά, τόσο λιγότερη ευχαριστηση πιθανόν να προκαλουν καθε φορά.

Παρακατω θα αναλυσουμε αυτα που μας οδηγούν σε μια ευτυχέστερη ζωή ,τουλάχιστον τις περισσότερες φορές,γιατι όλοι έχουμε κάποιες στιγμές που είμαστε στα «κάτω μας» αλλά μπορούμε να τις ελαττώσουμε και να μετακινηθούμε από αυτές.

-Ποιοτικές σχέσεις – μια σειρά από φίλους, συνεργάτες, οικογένεια με την οποία βιώνουμε καλές στιγμές.Οι θετικές-καλές στιγμές,ανταλλασουμε φιλοφρονησεις, χαρίζουμε δώρα, μοιραζόμαστε στιγμές χαράς, πηγαίνουμε για να παρακολουθήσουμε μια καλή ταινία ή ένα θέαμα, διασκέδαζουμε κάνοντας δουλειές παρέα η κάνοντας μια βόλτα μαζί κλπ, πρέπει να συμβαίνουν πέντε φορές περισσότερο απ΄ότι οι λιγότερες θετικές εμπειρίες για να διατηρήσουν τις σχέσεις σε καλό επίπεδο.Οι σχέσεις χρειάζονται να δουλευτούν για να γίνουν συνειδητά χαρούμενες –ευτυχισμένες. Ο χρόνος ο οποίος ξοδεύεται με ανθρώπους οι οποίοι είναι αρνητικοί θα μας ‘σύρουν κάτω’. Οι καλές σχέσεις,οπως δειχνουν ολες οι ερευνες, κάνουν τους ανθρωπους ευτυχέστερους απ’ ότι το εισόδημα .

-Υπάρχει κάποιος που σε αγαπάει;Εάν μπορούμε να απαντήσουμε ‘ναι’ στην ερώτηση αυτό σημαίνει μεγαλυτερη πιθανότητα να ζήσουμε πιο πολυ και να επιτύχουμε περισσότερα από κάποιον που απαντά ‘οχι’.

-Συγκρίνοντας τον εαυτό μας με άτομα που έχουν περισσότερα από εμάς (είναι πλουσιότερα, πιο ωραία, είναι εξυπνότερα έχουν καλύτερα αυτοκίνητα, σπίτια, διακοπές, είναι τυχερότερα, περισσότερο επιτυχημένα κλπ) αυτό μας κάνει λιγότερο ευτυχισμενους. Εάν συγκρίνουμε,ομως, τον εαυτό μας με άλλους που είναι ίσοι ή χειρότεροι από εμάς (φτωχότεροι, πεινασμένοι, λιγότερο υγιείς, μεγαλύτεροι, άτεκνοι, μοναχικοί, λιγότερο ελκυστικοί, σε φτωχότερα καταλύματα κλπ) τοτε αναγνωρίζουμε τι πραγματικά έχουμε χωρις να το εκτιμουμε.
Το να εκτιμουμε και να μη θεωρουμε δεδομενα αυτα που εχουμε είναι μια αρχαία σοφία η οποία έχει αποδειχθεί ως πολυτιμότατη από τη σύγχρονη έρευνα για την ευτυχια.

-Προσφορα:Βοηθώντας τους άλλους,βοηθαμε εμας να ζήσουμε ευτυχέστεροι. Εθελοντικά να βοηθάς παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη, ζώα, γηραιά άτομα, γείτονες, φίλους οι οποίοι παλεύουν, κάποιον που δυσκολεύεται να βρει δουλειά κλπ. Είναι πολύ καλό για μάς καθώς επίσης και γι’ αυτούς που βοηθάμε. Συνεισφέροντας σε έναν αγώνα που είναι πιο πανω απο το εγω μας, αυτό μπορεί να δώσει στη ζωή μας ‘νόημα’ και να μας βοηθήσει να ζήσουμε ευτυχέστεροι.

-Να κάνουμε πράγματα στα οποία είμαστε καλοί να χρησιμοποιουμε δηλ. τις δεξιότητες μας, την ειδικότητα μας,τη δύναμη μας για να πετύχουμε πράγματα τα οποία μας ευχαριστούν εμάς και τους άλλους που νοιαζόμαστεΟλα αυτα τα οποία βρίσκουμε ικανοποιητικά και είμαστε υπερήφανοι γιαυτα θα πρεπει να γινουν καθημερινη εμπειρία.

Νάσαι ξεκάθαρος για το τι αγαπάς να κάνεις, και αυτο να εναι το μεγαλυτερο κομματι των δραστηριοτητων σου».

-Ασκηση.Το να κρατάς το εαυτό σου σε φόρμα μεσα απο την ασκηση και παράλληλα να τρως σωστα και να ζεις υγιεινά είναι ευεργετικό.

-Εργαζόμενοι ειδικά σε εργασία που μας αρέσει, είναι πολύ καλύτερα για μας από το να μην εργαζόμαστε. Μη έχοντας εργασία είναι δυσκολότερο να δομήσουμε την ημέρα μας, έχοντας την αίσθηση του σκοπού, να συναντήσουμε άλλα άτομα, να αισθανθούμε χρήσιμοι, να αισθανθούμε επαρκείς, να χρησιμοποιήσουμε τις δεξιότητες μας, να αποκτήσουμε την αίσθηση της επιτυχίας.Αν μεσα απο την εργασια μας υποστηρίζουμε και αυτο το οποίο πιστεύουμε και το οποίο δίνει στη ζωή μας ‘νόημα’ και σημαντικότητα τοτε είναι πολύ πιθανό αυτό να μας κάνει ευτυχέστερους.

-Ζώντας "μια καλή ζωή," δηλ. κάνοντας πράγματα που πιστεύουμε και αισθανόμαστε καλά γι’ αυτά τοσο εμεις οσο και οι γυρω μας οπως το να είμαστε καλοί γείτονες, να βοηθουμε κάποιον που βρίσκεται σε ανάγκη, να αφιερώνουμε ποιοτικες στιγμές στα παιδιά, ειναι πιο σημαντικο απο το να ζεις μονο για να κερδιζεις περισσοτερα χρηματα.

-Έχοντας "στόχους" στη ζωή μας και επιτυγχάνοντας τους είναι καλό για μας γιατι μας δημιουργουν αισιοδοξία, εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση.

-Το να είμαστε ευγνώμονες και να το ομολογούμε στους εαυτούς μας και στους άλλους εστιαζοντας σε πράγματα στα οποία οφείλουμε να είμαστε ευγνώμονες ,αυτο συμβαλλει καθοριστικα στην ευτυχία μας.
Ευγνώμονες άνθρωποι έχουν περισσότερες φιλίες, έχουν καλύτερη υγεία, είναι περισσότερο δημοφιλείς έχουν λιγότερες ‘καταρρεύσεις’ από ανθρώπους που είναι λιγότερο ευγνώμονες.
Κάνοντας άλλους ανθρώπους ‘ευτυχέστερους’ είναι πιθανό να κάνουμε τους εαυτούς μας ‘ευτυχέστερους’. Κάποιοι άνθρωποι διατηρούν ένα ‘Ημερολόγιο Ευγνωμοσύνης’ το οποίο ενημερώνουν στο τέλος της ημέρας ή στο τέλος της εβδομάδας. Η ιδέα του ημερολογίου μας δημιουργεί την ανάγκη να σκεφτούμε τα πράγματα για τα οποία θα έπρεπε να είμαστε ευχαριστημένοι και μας μεταστρέφει από τις αρνητικές σκέψεις.
Οι ευγνώμονες άνθρωποι ασκούνται περισσότερο, αισθάνονται καλύτερα για τις ζωές τους, είναι περισσότερο αισιόδοξοι για το μέλλον, περισσότερο ενθουσιώδεις, περισσότερο αποφασιστικοί, κατέχουν περισσότερη ενέργεια, κοιμούνται καλύτερα και έχουν λιγότερες αρρώστιες. Επίσης επιτυγχάνουν τους περισσότερους από τους προσωπικούς τους στόχους .

«Η ευγνωμοσύνη δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη όλων των αρετών, αλλά ο πατέρας όλων των άλλων»

Κικέρων 106-43 ΠΧ

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Η γελωτοθεραπεία σαν… φάρμακο



Η γελωτοθεραπεία κάνει καλό σε μικρούς και μεγάλους, αυτό λένε οι αριθμοί, αφού μετρήθηκε πως σε πολλές περιπτώσεις ασθενών το γέλιο επέφερε κατά 20% μείωση των φαρμάκων.
Το ενδιαφέρον πολλών επιστημόνων, πανεπιστημίων και επιστημονικών περιοδικών για τις ευεργετικές ιδιότητες της γελωτοθεραπείας τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί με το Stanford University School of Medicine του San Francisco να διαθέτει ινστιτούτο γελωτολογίας, το Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα να διοργανώνει κύκλους μαθημάτων humour therapy και σε πολλά νοσοκομεία ανά τον κόσμο το νοσηλευτικό προσωπικό να φορά ρόμπες με επιγραφές όπως «προσοχή, η καλή διάθεση μπορεί να είναι επικίνδυνη για την ασθένειά σου» και στα δωμάτια οι τηλεοράσεις να παίζουν αποκλειστικά χιουμοριστικό πρόγραμμα.
Κατά συνέπεια, το γέλιο άρα και η γελωτοθεραπεία αποτελούν αληθινό φάρμακο μέχρι και για τους καρδιοπαθείς, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Βαλτιμόρης. Μάλιστα, με ημερήσια δόση 15 λεπτών, η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται, γεγονός που αποδεικνύεται και από μετρήσεις σε ασθενείς.
Οι ερευνητές μέτρησαν, λοιπόν, με υπέρηχο την ροή του αίματος στο χέρι είκοσι εθελοντών πριν και μετά την προβολή δύο ταινιών, μιας κωμικής και μιας δραματικής. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως κατά μέσο όρο η ροή του αίματος αυξήθηκε κατά 22% με το γέλιο και, αντίστοιχα, μειώθηκε κατά 35% με το στρες.
Τέλος, οι επιστήμονες λένε πως η γελωτοθεραπεία αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος όσο και η άσκηση, γι’ αυτό κι εμείς, εν όψει μάλιστα της Παγκόσμιας Ημέρας Γέλιου στις 2 Μαΐου δεν έχουμε παρά να τους πιστέψουμε και να γελάμε όσο πιο συχνά μπορούμε. 

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Υπάρχει μαθηματικός τύπος της ευτυχίας;



Ευχαρίστηση + δέσμευση + νόημα = ευτυχία: σύμφωνα με την θετική ψυχολογία αυτός είναι ο τύπος που φέρνει την απόλυτη ευτυχία. Ολοι γνωρίζουμε τι είναι αυτό που μας ευχαριστεί. Το κακό όμως είναι ότι συνήθως αυτά τα πράγματα δεν διαρκούν πολύ. Η Θετική Ψυχολογία θεωρεί ότι ο συνδυασμός αυτών των τριών παραγόντων παρατείνει την ευτυχία μας.
Καταρχήν, συνιστούν οι ειδικοί, πρέπει να είμαστε πραγματικά αφοσιωμένοι και δεσμευμένοι σε ό,τι κάνουμε και μας ευχαριστεί. Είναι το συναίσθημα αυτό που έχουμε όταν κάνουμε κάτι τόσο ευχάριστο, που δεν κάνουμε καν τον κόπο να κοιτάξουμε το ρολόι μας.
Το νόημα αφορά το πόσο ουσιαστική βρίσκουμε τη ζωή μας. Μπορούμε να βρούμε το αληθινό νόημα στη δουλειά μας, δουλεύοντας ένα σχέδιο στο οποίο πιστεύουμε ή κάνοντας κάτι που θεωρούμε ότι αξίζει. Η εμπειρία δείχνει ότι ενώ αποκτάμε γρήγορα τα υλικά αγαθά τα οποία έχουμε στοχεύσει, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα σημαντικά πράγματα που δίνουν νόημα στη ζωή, τονίζουν οι ειδικοί.
Ο τύπος αυτός ισχύει εν μέρει, έχει όμως και πολλές ατέλειες, υποστηρίζουν άλλοι ψυχολόγοι. Αν για παράδειγμα αφοσιωθείς στη δουλειά σου σε σημείο που να σου γίνει εμμονή δεν σημαίνει ότι θα είσαι και πιο ευτυχισμένος.
Το θέμα με τους μαθηματικούς τύπους που αφορούν την καλύτερη ζωή είναι ότι πιθανόν να μας ασκούν ακόμα περισσότερη πίεση, στην προσπάθειά μας να ζήσουμε την τέλεια ζωή.
Οι εκπρόσωποι της Θετικής Ψυχολογίας ανταπαντούν ότι ο τύπος τους δεν είναι θαυματουργός αλλά μπορεί να συμβάλει στην βελτίωση της ευτυχίας. Αν κάποιος προσπαθήσει, υποστηρίζουν, μπορεί να αισθανθεί 10-15% πιο ευτυχισμένος. Ο πατέρας της Θετικής Ψυχολογίας δρ Martin Seligman, καθηγητής στο University of Pennsylvania, έχει εφεύρει και «ασκήσεις» οι οποίες μπορεί να συμβάλουν σε αυτό. Οι ασκήσεις περιλαμβάνουν την ανάλυση των αρνητικών σκέψεων με σκοπό την διαγραφή τους, την τόνωση της αυτοπεποίθησης και την απαρίθμηση των θετικών πραγμάτων στη ζωή.
Οι επιστήμονες σαφώς δεν έχουν όλες τις απαντήσεις. Τίποτα δεν είναι απόλυτο όσον αφορά την ανθρώπινη ψυχολογία. Σίγουρα όμως ένας μαθηματικός τύπος της ευτυχίας μπορεί να συμβάλει στη βελτίωσή της, αρκεί να μην θεωρηθεί πανάκεια και γίνει εμμονή.

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Οραμα του κινηματος "Δράση για την Ευτυχία/Action for Happiness.""




Όραμα: Να εμπνεύσουμε και να δώσουμε εφόδια στον κόσμο να αναλάβει πραγματική και θετική δράση για τη ζωή του, το σπίτι του, τους χώρους εργασίας και τη γειτονιά του.

Σκοπός (προτεραιότητα) είναι να εντάξουμε στη Δράση Ευτυχίας όσο το δυνατόν μεγαλύτερο και αντιπροσωπευτικότερο κομμάτι της κοινωνίας (βέβαια μας ενδιαφέρει και η ένταξη και η δέσμευση κάποιων πολιτικών που χειρίζονται θέματα που αφορούν την ποιότητα της ζωής μας, όμως σίγουρα αυτό αποτελεί δεύτερη προτεραιότητα). Πρώτη προτεραιότητα παραμένει η δύναμη της συμμετοχής της κοινωνίας.

Η «Δράση για την Ευτυχία» είναι ένα κίνημα για θετικές κοινωνικές αλλαγές

Αναλυτικά το όραμά μας για μια ευτυχέστερη κοινωνία αναλύεται ως εξής:

Τι είναι η Δράση Ευτυχίας

Είναι η «ενθάρρυνση» για μια «αλλαγή θέσης», μετακίνηση, μεταβολή σε μια ευτυχέστερη κοινωνία. Αυτό σημαίνει μια κοινωνία όπου όλο και περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν καλά, είναι ευτυχείς, ισορροπημένοι, με «γεμάτες» ζωές, και όλο και λιγότεροι άνθρωποι οδηγούνται σε δυστυχισμένες ζωές κι αισθάνονται ότι ζουν παγιδευμένοι, ανικανοποίητοι, απορριπτέοι και μη αγαπητοί.

Αν και η ιδέα ακούγεται απλή, για να κατακτήσουμε μια πιο ευτυχισμένη ζωή σε μια ευτυχέστερη κοινωνία, χρειάζονται μεγάλες αλλαγές κουλτούρας όσον αφορά τις προτεραιότητες που μετράνε περισσότερο για εμάς.

Προσπαθούμε να χτίσουμε ένα μαζικό κίνημα για αλλαγή της κοινωνίας. Δεν σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε κάτι καινούριο, αλλά να φέρουμε σε επικοινωνία και επαφή ανθρώπους που πιστεύουν ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε καλύτερα και πολλοί απ’ αυτούς που ήδη ζουν μια γεμάτη ζωή και κάνουν εμπνευσμένα πράγματα να συμβάλουν στην καλύτερη ποιότητα ζωής των άλλων.

Θέλουμε να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί μια κοινωνία, στην οποία πάνω απ’ όλα θα μετράει η ευτυχία των ανθρώπων και η οποία δεν θα εστιάζει μόνο στην οικονομική ανάπτυξη (Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν VS Ακαθάριστης Εθνικής Ευτυχίας). Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να απομακρυνθεί από την ιδιοτέλεια, την υλιστική και ανικανοποίητη συμπεριφορά, μέσα από προτάσεις ζωής που βασίζονται στη συνεργασία και την αγάπη και όπου "μετραει" η γενναιοδωρία, η εμπιστοσύνη, οι θετικές και αυθεντικές σχέσεις.

Σκοπός μας είναι να εμπνεύσουμε τους ανθρώπους να έρθουν σε επαφή με τις αξίες που πραγματικά μετράνε γι’ αυτούς, ώστε να επικοινωνήσουν και να συναντηθούν για να κάνουν θετικές αλλαγές στις οικογένειες, τα σχολεία, τους χώρους εργασίας, τις κοινότητες και τις γειτονιές τους.


Ποιο είναι το πρόβλημα που προσπαθούμε να αναλύσουμε

Πολλοί από εμάς έχουμε την αίσθηση ότι η κοινωνία μας έχει θέσει «λάθος προτεραιότητες». Ζούμε σε μια κοινωνία αυξανόμενου ανταγωνισμού, μιας κουλτούρας ιδιοτέλειας, που μας ενθαρρύνει στην επιδίωξη πλούτου, εμφάνισης, status και κατοχής υλικών αγαθών, λες και να είναι αυτός ο μόνος δρόμος για την επιτυχία. Αυτό υποστηρίζεται από τα πολιτικά και οικονομικά συστήματα που επικεντρώνονται στην οικονομική ανάπτυξη πάνω απ’ όλα.

Όμως από ένα σημείο και μετά (δηλαδή μετά την κάλυψη των αναγκών μας), το να γίνεται πλουσιότερη η κοινωνία δεν σημαίνει ότι γίνεται και ευτυχέστερη (1967: 52% πολύ ευτυχισμένοι, 2006: 36%, παρότι στην Αγγλία σε πραγματικά νούμερα ο πλούτος τριπλασιάστηκε). Το χειρότερο είναι ότι η στόχευσή μας στον υλισμό και την ιδιοτέλεια μάς έχει οδηγήσει σε σοβαρά κοινωνικά προβλήματα. Έχουμε παρατηρήσει τεράστια αύξηση του φόβου και της κατάθλιψης σε νέους ανθρώπους, μεγαλύτερη ανισότητα, περισσότερες διαλυμένες οικογένειες, χαμηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης, περισσότερες ώρες δουλειάς, αυξανόμενα περιβαλλοντικά προβλήματα και προβληματικά επίπεδα χρεών.

Ευτυχώς όμως για εμάς, υπάρχουν και καλά νέα. Ο πλούτος και η κατοχή υλικών αγαθών δεν είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες που καθορίζουν αν η ζωή μας θα είναι ευτυχής και γεμάτη. Εστιάζοντας στο χρόνο και την ενέργειά μας και όχι στα υλικά αγαθά μπορούμε να ζήσουμε μια ζωή «πλούσια», που να αξίζει.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι κάτι καινούριο και ενστικτωδώς εκτιμούμε την αξία τους. Αλλά αυτή η «σοφία του λαού» σήμερα επιβεβαιώνεται με έρευνες της Θετικής Ψυχολογίας (μέσα στην κοινωνία και όχι εργαστηριακές), που επιβεβαιώνουν ότι όλες οι παραπάνω αξίες έχουν μεγαλύτερη επίδραση και δρουν πιο μακροχρόνια στην ευτυχία και την ποιότητα της ζωής μας από την ομορφιά, την υγεία, την κατοχή υλικών αγαθών και τα επίπεδα εισοδήματος.




Τι εννοούμε ακριβώς λέγοντας «Ευτυχία»

Μιλώντας για «ευτυχία» εννοούμε το σύνολο των συναισθημάτων για το πόσο καλά ζούμε λαμβάνοντας υπόψη την προσωπική μας ζωή (Inner Life, το μέσα μας), την οικογένειά μας, τις σχέσεις, την οικονομική κατάσταση, τη δουλειά, την κοινωνία, την υγεία, την ξεκούραση και την ελευθερία. Στον όρο «ευτυχία» συμπεριλαμβάνουμε τις ζωές μας ως σύνολο, δηλαδή τα συναισθήματα μας όσον αφορά το παρελθόν, την τρέχουσα κατάσταση, δηλαδή το παρόν, αλλά και τις ελπίδες και τις προσδοκίες μας για το μέλλον.

Τα στιγμιαία συναισθήματα της ευχαρίστησης ή της απόλαυσης σαφώς είναι σημαντικά, αλλά η αληθινή ευτυχία είναι κάτι πολύ πιο βαθύ απ’ αυτό.

Ο καθένας έχει τη δική του οπτική στο τι τον κάνει ευτυχισμένο. (Μπορεί οι δρόμοι για την ευτυχία να ποικίλλουν, μπορεί ο καθένας να έχει το δικό του δρόμο για την ευτυχία, αλλά θα οι περισσότεροι από εμάς θα θέλαμε να ζούμε σε μια κοινωνία με υψηλότερο επίπεδο ευτυχίας και χαμηλότερο επίπεδο μιζέριας.)



Σίγουρα όμως δεν μπορούμε να είμαστε συνέχεια ευτυχείς

Αυτό οπωσδήποτε ισχύει, δηλαδή το να ζούμε μια ευτυχή ζωή δεν σημαίνει ότι είμαστε συνεχώς, κάθε στιγμή ευτυχείς.

Όλοι βιώνουμε μεταπτώσεις, απογοήτευση, λύπη κ.λπ. και σίγουρα δεν βοηθά το να δημιουργούμε μια θετική ιστορία για οτιδήποτε μας συμβαίνει και να προσποιούμαστε ότι τα πράγματα είναι καλά, ενώ δεν είναι.

Αυτό που πραγματικά μετράει είναι το πώς αντιδρούμε στις δύσκολες στιγμές και κατά πόσο αυτές επηρεάζουν σε μακροχρόνιο επίπεδο την ευτυχία μας.

Όπως ξέρετε, η ευτυχία μας σε μακροχρόνιο επίπεδο επηρεάζεται από τα κύτταρά μας, από τον τρόπο που μεγαλώσαμε, αλλά επίσης επηρεάζεται και από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τη ζωή μας.

Στην πραγματικότητα, οι τελευταίες έρευνες ψυχολογίας δείχνουν ότι το 40% περίπου της ευτυχίας μας μπορεί να καθορισθεί από τη στάση και τις επιλογές μας, ανεξάρτητα από τα κύτταρά μας, τον τρόπο που μεγαλώσαμε ή τις περιστάσεις της ζωής. Άρα, αν και δεν μπορούμε να ελέγξουμε το γεγονός ότι συμβαίνουν δυσάρεστα πράγματα, μπορούμε να επιλέξουμε τον τρόπο που τα αντιμετωπίζουμε και συνεπώς την επίδραση που θα έχουν στα συνολικά συναισθήματα για τη ζωή μας.




Το κυνήγι της ευτυχίας δεν είναι λίγο εγωιστικό;

Αυτή είναι μια εξαιρετική ερώτηση και η απάντηση πραγματικά εξαρτάται από το τι εννοούμε με το «κυνήγι της ευτυχίας».

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το να είναι κάποιος περισσότερο ευτυχής είναι γενικά εκπληκτικό για τον κόσμο. Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι τείνουν να έχουν καλύτερες σχέσεις, να κερδίζουν περισσότερα χρήματα, να ζουν περισσότερο και να είναι πιο καλοί στη δουλειά τους.

Παρ’ όλα αυτά, έρευνες δείχνουν ότι εκείνοι που άμεσα και μανιωδώς επιδιώκουν την ευτυχία τους μπορεί να είναι λιγότερο ευτυχείς και ικανοποιημένοι. Το να επικεντρώνεται κάποιος μόνο στη δική του ευτυχία μπορεί να έχει το παράδοξο αποτέλεσμα να μην μπορεί να την αποκτήσει. Όμως υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ τού να ψάχνεις αδυσώπητα την ευτυχία, που είναι αυτοκαταστροφή, με το να επιλέγεις να ζεις με τρόπο ευτυχισμένο, γεμάτο νόημα και ικανοποίηση. H προσπάθεια τού να ζει κάποιος ευτυχισμένα δεν πρέπει να είναι μια εγωκεντρική και ηδονιστική κίνηση. Αντιθέτως, μια ευτυχισμένη κοινωνία είναι μια κοινωνία όπου οι άνθρωποι θέλουν να είναι και οι γύρω τους ευτυχισμένοι. Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται περισσότερο για την ευτυχία των άλλων είναι και οι ίδιοι ευτυχέστεροι, και οι ευτυχέστεροι άνθρωποι είναι με την σειρά τους πιο γενναιόδωροι προς τους άλλους. Γι’ αυτό και η Δράση Ευτυχίας είναι επικεντρωμένη στο πώς μπορούμε να χτίσουμε μια ευτυχέστερη κοινωνία στο σύνολό της και όχι πώς μπορούμε να είμαστε ευτυχέστεροι ως άτομα.


Πώς θα έπρεπε να είναι στην πραγματικότητα μια ευτυχέστερη κοινωνία;

Μια πραγματικά πιο ευτυχισμένη κοινωνία περιλαμβάνει θετικές αλλαγές σε όλες τις πτυχές της ζωής μας.

Για παράδειγμα, στα σπίτια μας περισσότερες οικογένειες θα είναι τρυφερές, σταθερές και καλά εφοδιασμένες για να αναθρέψουν ευτυχισμένα παιδιά, ενώ περισσότεροι από εμάς θα ζούμε ισορροπημένες ζωές, που μας επιτρέπουν να περνάμε περισσότερο χρόνο με ανθρώπους που νοιαζόμαστε γι’ αυτούς και να κάνουμε πράγματα που θέλουμε και αγαπάμε.

Στα σχολεία μας θα έχουμε πιο ισορροπημένο σύστημα εκπαίδευσης, που θα βοηθά τα παιδιά να αναπτύσσουν αυτογνωσία και συναισθηματική ανθεκτικότητα, αντί να διδάσκονται μόνο το πώς θα περνάνε τις εξετάσεις.

Στους χώρους εργασίας μας θα βλέπουμε τους εργοδότες να δημιουργούν θετικά περιβάλλοντα εργασίας και θα υπάρχει ευτυχισμένο, δεσμευμένο και δημιουργικό προσωπικό.

Στο σύστημα υγείας θα έχουμε περισσότερη επικέντρωση στη συναισθηματική και ψυχολογική ευεξία και όχι μόνο στη σωματική υγεία.

Στις κοινωνίες θα βρίσκουμε μεγαλύτερο επίπεδο εμπιστοσύνης και χαμηλότερο επίπεδο εγκληματικότητας, ενώ περισσότεροι άνθρωποι θα δίνουν χρόνο και ενέργεια στο να συμμετέχουν ενεργά στις κοινωνίες τους.

Στην κυβερνητική πολιτική, θα βλέπουμε να αλλάζουν οι προτεραιότητες όχι μόνο για να μετριέται η ευτυχία αλλά και για να είναι αυτή σημαντικός παράγοντας στη λήψη αποφάσεων.

Και τέλος στις ζωές μας, οι περισσότεροι από εμάς θα είμαστε σε θέση να βρούμε γαλήνη και ικανοποίηση, ενώ λιγότεροι από εμάς θα ασχολούνται με το άγχος και την κατάθλιψη.

Όλες αυτές οι αλλαγές είναι δυνατές μόνον αν εκατομμύρια άνθρωποι δουν την επιτακτική ανάγκη για αλλαγή και έχουν τους πόρους, την έμπνευση και την στήριξη που απαιτείται για να αναλάβουν θετική δράση στη ζωή τους.


Πώς μπορεί η Δράση για την Ευτυχία να κάνει την διαφορά;

Ο ρόλος της Δράσης για την Ευτυχία είναι να εμπνεύσει και να υποστηρίξει την κίνηση προς μια ευτυχέστερη κοινωνία. Πρακτικά αυτό θα επιτευχθεί με το:

-Να είμαστε μια αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης στο να εξηγούμε γιατί η ευτυχία έχει σημασία, να ενημερώνουμε τι δείχνουν οι τελευταίες έρευνες γι’ αυτό και να πληροφορούμε πώς θα γίνουμε μια ευτυχέστερη κοινωνία.

-Να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να συμμετέχει στη Δράση της Ευτυχίας δεσμευομενοι να βοηθήσουν στο χτίσιμο μιας ευτυχέστερης κοινωνίας, με τον τρόπο που ζουν τη ζωή τους.

-Να δίνουμε έμπνευση και πρακτικές ιδέες βοηθώντας τους ανθρώπους να αναλαμβάνουν θετικές δράσεις, ώστε να χτίζουν μια ευτυχέστερη κοινωνία και για τους ίδιους αλλά και για τους άλλους.

-Να βάζουμε την ευτυχία στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης μέσα στην κοινωνία μας.

Η Δράση για την Ευτυχία έχει ένα σύνολο βασικών πεποιθήσεων;

Ναι, έχει, παρόλο που για να είμαστε ειλικρινείς ακόμα δουλεύουμε τον τρόπο καλύτερης έκφρασής τους. Όμως μια πρώτη περιγραφή τους είναι η εξής:

• Υπάρχουν ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ πράγματα από τα λεφτά και τα υλικά αγαθά στη ζωή. Αυτό που μετράει στη συνολική ευτυχία μας είναι το ότι η καλή ζωή λαμβάνει υπόψη της τα πάντα, όπως είναι η εσωτερική ζωή μας (inner life), οι σχέσεις μας, ο σκοπός μας και όχι μόνο η οικονομική κατάστασή μας ή η κατοχή υλικών αγαθών.

• Σημασία έχει η ευτυχία του καθενός. Πιστεύουμε σε μια περισσότερο αλτρουιστική και συνεργαζόμενη κοινωνία, που θα ενδιαφέρεται για την ευημερία των άλλων και θα δίνει αξία στις θετικές σχέσεις, την εμπιστοσύνη και τη συναισθηματική νοημοσύνη.

• Όλοι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Όλοι μπορούμε να παίξουμε ένα ρόλο στο να δημιουργήσουμε μια ευτυχέστερη κοινωνία με τον τρόπο που επιλέγουμε να ζήσουμε τη ζωή μας ως συνεργάτες, φίλοι, γονείς, γείτονες, υπάλληλοι και μέλη της κοινωνίας.


Τι πραγματικά θέλουμε από τους ανθρώπους να κάνουν;
Πρώτα απ’ όλα θέλουμε να συμμετέχουν στη Δράση, να προσθέσουν τη φωνή τους και να δείξουν ότι αυτά τα θέματα έχουν σημασία. Με το να γίνουν μέρος μια αναπτυσσόμενης κοινωνίας ομοϊδεατών κι έχοντας πρόσβαση σε όλο το ηλεκτρονικό υλικό μας.

Το να συμμετέχει κάποιος, όμως, είναι μόνο η αρχή. Μόλις ο κόσμος ενταχθεί στο κίνημα, αυτό που πραγματικά θέλουμε είναι να τους βοηθήσουμε να μετατρέψουν το ενδιαφέρον τους σε δράση.

Για να πραγματοποιηθεί αυτό, η ιστοσελίδα μας θα παρέχει ένα ευρύ φάσμα εμπνευσμένων ιδεών κι ενδεχόμενες δράσεις που μπορεί να αναλάβει ο καθένας. Θα ενθαρρύνει επίσης τους χρήστες μέλη μας να δημοσιεύουν τις δικές τους προτάσεις και να έρχονται σε επαφή με άλλα μέλη.

Οι δράσεις θα ποικίλλουν και θα αφορούν διάφορους τομείς της ζωής περιλαμβάνοντας το σπίτι, την εργασία και την κοινωνία. Επίσης θα διαφέρουν ως προς την προσπάθεια που χρειάζεται, ώστε να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων. Έτσι, ένα μέλος της κίνησης μπορεί να αποφασίσει να κάνει κάτι φιλόδοξο, όπως να προτείνει να αλλάξει η διδακτέα ύλη στο σχολείο του ή να ξεκινήσει μια καινούρια κοινωνική δράση ή απλά να συστρατεύσει τους τοπικούς παράγοντες της περιοχής του. Ένα νέο μέλος μπορεί απλά να εμπνευστεί, να επισκεφθεί το γείτονά του ή να βοηθήσει κάποιον φίλο που έχει ανάγκη.

 Πρέπει να υπάρχει κάποιος κρυφός σκοπός…??? 

Όχι, δεν υπάρχει. Τα κίνητρά μας είναι αγνά. Δημιουργούμε μια καινούρια ανεξάρτητη φιλανθρωπική κίνηση χωρίς πολιτικές, θρησκευτικές ή εμπορικές επιρροές. Στην πραγματικότητα, προσκαλούμε τον κόσμο να συμμετέχει απ’ όπου κι αν προέρχεται — απ’ όλες τις πολιτικές πεποιθήσεις και απόψεις, θρησκείες και κοινωνικά στρώματα.

Επίσης, πρέπει να επισημάνουμε ξανά ότι το να δημιουργήσεις ένα κοινωνικό κίνημα δεν είναι αποτέλεσμα δουλειάς μίας μόνον οργάνωσης. Αυτό μπορεί να γίνει εφικτό, μόνον αν συνεργαστεί ένα ευρύ φάσμα οργανώσεων και ατόμων. Η Δράση από μόνη της δεν είναι σημαντική. Οι πραγματικοί ηγέτες της Δράσης για την Ευτυχία είναι όλος ο κόσμος που εντάσσεται στη Δράση και κάνουν κάτι για να κάνουν τη διαφορά.
JOIN US
http://www.facebook.com/HappyGreece

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Γιατι η ευτυχία μετράει



Οι ιδρυτές της Δράσης για την Ευτυχία εξηγούν γιατί η ευτυχία παίζει ρόλο και γιατί χρειαζόμαστε μια καινούργια κίνηση για την αλλαγή της κοινωνίας.....

Το 1932 η ηγουμένη ενός μοναστηριού στο Μιλγουόκι ζήτησε από όλους τους νεοεισερχόμενους στο μοναστήρι να γράψουν μια έκθεση με θέμα «Γιατί θέλω να γίνω μοναχή?» Αυτές οι εκθέσεις φυλάχθηκαν και δεκαετίες αργότερα ένας ψυχολόγος της αξιολόγησε πάνω στα θετικά συναισθήματα. Το σκορ αυτό αποδείχτηκε ένα ισχυρός προγνωστικός δείκτης για το πόσο θα ζούσε η κάθε καλόγρια.

Έτσι λοιπόν η ευτυχία είναι καλή για εσάς. Είναι επίσης αυτό που θέλουν οι άνθρωποι. Ο καθένας μας θέλει να είναι ευτυχισμένος όμως πολλοί δεν είναι. Αυτή ήταν η κατάσταση των ανθρώπων όσο μπορεί κανείς να θυμηθεί. Ο Σάμιουελ Μπέκετ είπε ότι τα δάκρυα του κόσμου έχουν μια σταθερή ποσότητα. Αλλά τι γίνεται όμως όταν τα δάκρυα του κόσμου δεν είναι σταθερά? Τι πραγματικά είναι δυνατό για τους ανθρώπους και τις κοινωνίες αν αρχίσουν να διαμορφώνουν και να ενισχύουν την ευτυχία τους?

Αυτή η απλή αλλά εξαιρετική και δυνατή ιδέα κρύβεται πίσω από την Δράση για την Ευτυχία, ένα κίνημα για την κοινωνική αλλαγή που θα ξεκινήσει επισήμως στις αρχές τους 2011. Γνωρίζουμε ότι ενώ η κοινωνία μας έχει γίνει πλουσιότερη δεν έχει αυξηθεί ανάλογα η ευτυχία μας. Παρά την ολοένα μεγαλύτερη ευημερία μας η ζωή μας έχει γίνει περισσότερο αγχωτική.

Αυτό το παράδοξο απαιτεί μια ριζική αναθεώρηση του τρόπου ζωής μας και των στόχων μας.Αυτος ο υπουλος αγωνας δρομου του αθρωπινου γενους δεν βοηθά, γιατί η επιτυχία ενός ατόμου είναι απλά αποτυχία ενός άλλου ατόμου. Χρειαζόμαστε μια πιο "συνεργατική" κοινωνία όπου η σχεση "αυτου που δινω και αυτου που παιρνω"να δινει μεγαλύτερη ικανοποίηση στουσ ανθρωπους. Αυτό σημαίνει μια βαθιά αλλαγή της κουλτουρας. Έτσι δημιουργουμε το ΚΙΝΗΜΑ" ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ" για μια θεμελιώδη αλλαγή στην κουλτουρα των αξιων μας.

Ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει τελικά ένα μαζικό κίνημα, παγκόσμιας εμβέλειας. Θα αγκαλιάσει τις πιο καινούργιες διαδικτυακές και κοινωνικές ιδέες για να φέρει σε επαφή ομάδες ανθρώπων με ίδιες ιδέες. Τα μέλη του, θα αναλάβουν τη δέσμευση, να προσπαθούν να παράγουν περισσότερη ευτυχία και παράλληλα λιγότερη δυστυχία στον κόσμο. Αυτό θα εφαρμοσουν στην προσωπική τους ζωή, στην εργασία τους και στην κοινωνία - συμπεριλαμβανομένης και της "πολιτικης τακτικης" που ζητούν απο τους πολιτικους να εφαρμοσουν.

Οι πόροι που διατίθενται διαδικτυακά θα παρέχουν στα μέλη της δράσης, γνώσεις, ιδέες και έμπνευση για το πώς να προωθήσουν την ευτυχία μέσα και έξω από τις ομάδες τους και πώς να υποφέρουν λιγότερο. Θα υπάρχουν ξεχωριστές ομάδες για όσους ενδιαφέρονται σε ιδιαίτερα θέματα, όπως δράσεις στην εκπαίδευση ή δράσεις σε μια κοινότητα. Η όλη κίνηση θα πρέπει να ενδυναμωθεί από την αναπτυσσόμενη νέα επιστήμη της ευτυχίας, η οποία μπορεί να εξηγήσει τον λόγο που ορισμένα άτομα ή κοινωνίες είναι πιο ευτυχισμένες από άλλες
Πιστεύουμε ότι η αλλαγή των κοινωνικών αξιών είναι δυνατή, διότι υπάρχει μια βαθιά ανάγκη στην κοινωνία για έναν καλύτερο τρόπο ζωής, και επειδή τώρα έχουμε αρκετές γνώσεις για το πώς θα το επιτύχουμε. Τα υλικά αγαθά απέτυχαν στον να φτιάξουν μια πιο ευτυχισμένη κοινωνία όπως πολλοί ανέμεναν. Από το 1950 υπήρξαν συχνές έρευνες για την ευτυχίας του πληθυσμού στη Βρετανία και τις ΗΠΑ, οι οποίες δείχνουν ότι δεν είμαστε πιο ευτυχισμένοι τώρα από ό, τι είμασταν τότε. Ομοίως έρευνες σε εφήβους της βρετανίας δείχνουν ότι διπλάσιοι έφηβοι είναι συναισθηματικά διαταραγμένοι, από ότι στη δεκαετία του 1970.

Οι αλλαγές αυτές συνδέονται σαφώς με την αύξηση του εγωκεντρισμού. Οι άνθρωποι τακτικά ερωτούνται "Νομίζετε ότι μπορείτε να εμπιστευθείτε άλλους ανθρώπους?" Πριν από πενήντα χρόνια το 60% των πολιτών απαντούσε ναι ενώ σήμερα μόνο το 30%. Για μια πιο ευτυχισμένη κοινωνία πρέπει να αλλαξουμε αυτη την προκαταληψη για τον" ΕΑΥΤΟΥΛΗ ΜΑΣ" καθώς όπως όλοι ξέρουμε είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της ευτυχίας ειναι ο εγωκεντρισμός.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε σίγουρα μια κοινωνία στην οποία οι άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα μέσα τους – μια κοινωνία όπου είναι πιο ευτυχισμένοι. Μια τέτοια κοινωνία πρέπει να αρχίζει με τα άτομα και τους στόχους τους. Αλλά πρέπει επίσης να παρέχει το εξωτερικό πλαίσιο στο οποίο όλοι οι άνθρωποι μπορούν να αναπτυχθούν. Κοινωνική δικαιοσύνη σημαίνει έναν κόσμο χωρίς υπερβολικές ανισότητες στην ευτυχία.

Για την προσωπική μας ζωή, υπάρχουν πολλές γνώσεις για το πώς να ζούμε αν θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι. Το New Economics Foundation προτείνει να κάνουμε κάθε μέρα 5 πράγματα. - το πνευματικό ισοδύναμο των 5 καρπών και λαχανικών που απαιτούνται καθημερινά για τη σωματική υγεία μας.

Αυτές οι πέντε δραστηριότητες μοιάζουν σπουδαίες – Να δίνεις στους άλλους ανθρώπους, να σχετίζεσαι με άλλους ανθρώπους, να ασκείς το σώμα σου, να φροντίζεις τον κόσμο γύρω σου, να μαθαίνεις κάτι καινούργιο τον ευατό σου. Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι όσο περισσότερο νοιάζονται για την ευτυχία των άλλων και νοιάζονται λιγότερο για την δική τους. Με αυτή την έννοια, η ευτυχία είναι ένα υποπροϊόν - όχι αγνοώντας την δική μας ευτυχία, αλλά επικεντρώνοντας την προσοχή μας στην ευτυχία των άλλων.

Οι σχέσεις είναι στο επίκεντρο σ’ αυτό, και είναι τραγικό το πως σε μια ολοένα εξατομικευμένη κοινωνία , πολλοί άνθρωποι καθημερινά δεν μιλούν με ουσία και νόημα στους άλλους. Θα πρέπει όμως να εξασκήσουμε το σώμα μας καθώς δεν είναι φτιαγμένο να κάθεται όλη μέρα. Φροντίζοντας τον κόσμο γύρω μας σημαίνει ότι απολαμβάνουμε οτιδήποτε βρίσκεται μπροστά μας, τα αξιοθέατα, τους ήχους, σημαίνει ότι ζούμε περισσότερο στο παρόν από ότι στο μέλλον ή το παρελθόν. Το να ασκεί κάποιος το μυαλό του με το να μαθαίνει κάτι ειναι αναζωογόνηση – και σχεδόν οτιδήποτε μπορεί να απορροφηθεί και να γίνει ευχάριστο.

Αυτά είναι τα μυστικά του να ζει κάποιος θετικά. Η νέα θετική ψυχολογία τα έχει θέσει σε μια πιο επιστημονική βάση, αλλά είναι επίσης έχουν καταγραφεί και στη διδασκαλία όλων των αρχαίων διδασκάλων. Πολλά από αυτά έχουν διδαχθεί σαν μορφές πνευματικής πρακτικής που πολλοί άνθρωποι βρίσκουν χρήσιμη. Για παράδειγμα, ο διαλογισμός εξαπλώνεται σαν φωτιά, ως πρακτική της κοινωνίας μας. Είναι εύκολο κανείς να δει το γιατί. Ο Αμερικανός ακαδημαϊκός, Jon Kabat-Zinn, που προσέφερε μια ένα σεμινάριο 8 συνεδριών διαλογισμού σε υπαλλήλους μιας εταιρίας στην Καλιφόρνια. Χώρισε τους συμμετέχοντες σε μια ομάδα θεραπείας και μια ομάδα ελέγχου. Τέσσερις μήνες μετά την τελευταία συνεδρία η ομάδας θεραπείας είχε ανέβει 20 θέσεις από τις 100 στην κατάταξη της ευτυχίας σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

Η ώρα σιωπης ??? χρησιμοποιείται τώρα ολοένα και περισσότερο στα σχολεία, ειδικά στα λεγόμενα Σχολεία Αξιών. Βελτιώνει όχι μόνο την ευτυχία και τη συμπεριφορά, αλλά και σχολικές επιδόσεις. Οι αρχηγοί των σχολείων, από κοινού με άλλους, επωφελούνται από αυτη την έτσι ώστε να αφήσουν τυραννία της αντιπαραγωγικής σκέψης και συναισθημάτων.

Όταν πρόκειται για την κοινωνία, ποιες είναι οι απαιτούμενες αλλαγές; Μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη πρέπει να πάψει να είναι το άλφα και το ωμέγα. Φυσικά, οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για το εισόδημά τους, αλλά νοιάζονται για το εισόδημά τους σε σχέση με άλλους ανθρώπους. Έτσι, αν ένα άτομο ανεβαίνει, κάποιος άλλος πηγαίνει κάτω. Αυτό κάνει τη συνολική ανάπτυξη έναν λανθασμένο στόχο για μια κοινωνία.

Οι άνθρωποι απεγνωσμένα θέλουν μια σταθερή οικονομία. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο κακό από την ανεργία, η οποία μειώνει την μετρήσιμη ευτυχία όσο το κάνει πένθος ή ένας χωρισμός. Οι άνθρωποι μισούν την απώλεια περισσότερο από όσο εκτιμούν το κέρδος, όπως έδειξε ο Daniel Kahneman, ο μόνος ψυχολόγος που έχει κερδίσει το βραβείο Νόμπελ στα Οικονομικά. Έτσι, η οικονομική ασφάλεια είναι ένας πάρα πολύ σημαντικός στόχος, ακόμα και αν μειώνει τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη.

Για την κοινωνία στο σύνολό της, δεν κάνει κανένα καλό εάν δημιουργούμε μεγαλύτερο ανταγωνισμό ή αν εκπαιδεύουμε τους νέους να είναι καταναλωτές από το να είναι πολίτες που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους αλλά δεν γνωρίζουν τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντά τους. Αντ 'αυτού θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τους νέους μας να ικανοποιούνται από το τι μπορούν να συνεισφέρουν στην ζωή των άλλων.

Η νέα πρόκληση για την κυβέρνηση είναι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για καλύτερες ανθρώπινες σχέσεις - καλύτερη εκπαίδευση στις δεξιότητες για την ζωή, καλύτερη υποστήριξη στους γονείς, καλύτερη βοήθεια για την κατάθλιψη και το άγχος και τις καλύτερες κοινωνίες.

Πάρα πολλοί άνθρωποι ντρέπονται να μιλήσουν για την ευτυχία. Όταν ο Τόνι Μπλερ πληροφορήθηκε ότι ένας από τους στόχους της κυβέρνησης για τα δημοτικά σχολεία είναι τα παιδιά να απολαμβάνουν την μάθησης, τρομοκρατήσθηκε. Αυτό πρέπει να αλλάξει.

Τα σχολεία είναι μεγάλη ευκαιρία μας ως κοινωνία: το κοινό είναι (σχεδόν) σε αιχμαλωσία. Τα παιδιά θέλουν να είναι ευτυχισμένα και να μάθουν τα μυστικά της ευτυχισμένης ζωής. Η σχολική δεοντολογία του αμοιβαίου σεβασμού και εκτίμησης είναι σημαντική, αλλά το ίδιο είναι και η διδασκαλία των δεξιοτήτων για την ζωή.

Γνωρίζουμε από επιστημονικές μελέτες ότι η προσαρμοστικότητα μπορεί να διδαχθεί με τρόπους που μειώνουν δραματικά την εφηβική κατάθλιψη και το άγχος. Για να συμβεί αυτό, 100 καθηγητές από το Μάντσεστερ, Hertfordshire και το Tyneside πέρασαν δύο εβδομάδες εκμάθησης στο πώς να διδάσκουν την ανθεκτικότητα από τον Martin Seligman και τους συνεργάτες του στο καλύτερο σημείο της θετικής ψυχολογίας, το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Χρησιμοποιώντας τις βασικές έννοιες της γνωστικής θεραπείας συμπεριφοράς έχουν διδάξει έως τώρα περίπου 4.000 παιδιά από τη Βρετανία με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Το κλειδί, φυσικά, είναι να αναπτύξει το άτομο τα ισχυρά σημεία του και να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη θετικών στάσεων και επιδιώξεων.

Άλλες μελέτες δείχνουν σαφώς ότι οι προσεγγίσεις αυτού του είδους κάνουν πολύ περισσότερα για τη μείωση της ανθυγειηνής ζωής από προγράμματα που είναι γεμάτα με «μην». Το κολλέγιο Wellington στο Berkshire πρωτοπορεί στηνη διδασκαλία της ευτυχίας και της ευημερίας: έχοντας θεωρηθεί ως μαλακό ή άσχετο από τους κριτικούς, τα ακαδημαϊκά αποτελέσματα είχαν κατακεραυνωθεί μέχρι να υιοθετηθεί η νέα αυτή προσέγγιση. Τα δυστυχισμένα παιδιά δεν θέλουν να μάθουν:ενώς τα ευτυχισμένα θέλουν. Η ακαδημαική επιτυχία και ευτυχία δεν είναι ασυμβίβαστες μεταξύ τους, πηγαίνουν χέρι-χέρι.

Αλλά ακόμα και ένας κοινικά καλός άνθρωπος δεν γίνεται αναγκαστικά και καλός γονιός. Πρέπει να διδάξουμε τις ψυχολογικές πτυχές της γονικής μέριμνας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στην ελεύθερη προνηπιακές τάξεις. Για τα παιδιά, ένα βασικό ζήτημα είναι το πώς οι γονείς τους πορεύονται. Γι 'αυτό και θα πρέπει να έχουν δωρεάν ψυχολογική βοήθεια διαθέσιμη για τους γονείς που βρίσκονται σε σύγχυση, έστω και μόνο για χάρη των παιδιών τους. Ένα εντεκάχρονο παιδί στο Λίβερπουλ, ο οποίος έμαθε τεχνικές συμφιλίωσης για το έργο του σε ελεγχόμενη παιδική χαρά, τις εφάρμοσε στους γονείς του και για πρώτη φορά σε τέσσερις μήνες, μίλησαν ευγενικά ο ένας στον άλλο.

Αν οι άνθρωποι έχουν ψυχολογικά προβλήματα, η βοήθεια στα περισσότερα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης είναι ανεπαρκή. Σε μια πρόσφατη έρευνα Βρετανών οικογενειακών γιατρών, μόνο το 15% δήλωσε ότι θα μπορούσε να δώσει την βασική ψυχολογική θεραπεία που συνίσταται για εκείνους από τους ασθενείς τους που την έχουν ανάγκη μέσα από τα εθνικά ινστιτουτα. Μια κοινωνία εστιασμένη στην ευτυχία δεν θα ανεχόταν αυτή η διάκριση εις βάρος των ατόμων με ψυχικές ασθένεις σε αντίθεση με τις σωματικές. Είναι άλλο ένα παράδειγμα της απροθυμίας μας να δεχτούμε την πραγματικότητα της εσωτερικής ζωής μας.

Τα περισσότερα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης έχουν «άρρωστες υπηρεσίες» για πάρα πολύ καιρό: θα πρέπει επίσης να προωθηθεί η «θετική υγεία», αντλώντας από την εντυπωσιακή απόδειξη ότι όσο πιο ευτυχής ή αισιόδοξοι είναι οι άνθρωποι τόσο πιο γρήγορα θα ανακάμψουν από τις καρδιακές παθήσεις και άλλες ασθένεις. Αστυνομικές δυνάμεις δηλώνουν τον φόβο του εγκλήματος καθώς επίσης και το καθεαυτού έγκλημα και μαθαίνουν ότι αυτό χρειάζεται να επικεντρωθούν περισσότερο στην ποιότητα των σχέσεών τους μέσα στην κοινωνία και λιγότερο στην περιπολία τους στους δρόμους με φώτα που αναβοσβήνουν.

Μπορούμε επίσης να βελτιώσουμε τους χώρους εργασίας μας να παράγουν περισσότερη ευτυχία στη δουλειά. Όπως δείχνει η έρευνα, οι εργαζόμενοι είναι πιο ευτυχισμένοι, και δεν είναι λιγότερο παραγωγικοί, αν έχουν μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στη δουλειά τους και συμμετέχοντας περισσότερο στις αποφάσεις σχετικά με το πώς θα είναι οργανωμένη. Τα μέλη μιας ομάδας δουλεύουν καλύτερα η μέτρηση της αποδοσης βασίζεται στις επιδόσεις της ομάδας παρά στην αξιολόγηση του ατόμου. Το τελευταίο διαίρει αντί να ενώνει. Οι εταιρείες που φροντίζουν τους υπαλλήλους τους καθώς, όπως η John Lewis Partnership, ευδοκιμούν στην αγορά τους. Έτσι, η ευτυχία είναι μια καλή επιχείρηση. Και οι κοινωνίες όπου οι άνθρωποι μιλούν ο ένας στον άλλον και έχουν περισσότερο έλεγχο είναι πιο ευτυχισμένες από αυτές στις οποίες δεν συμβαίνει.

Ένα πείραμα στο σπίτι ενός μεγάλου σε ηλικία ανθρώπου δείχνει αυτό ξεκάθαρα. Οι μισοί κάτοικοι είχαν σπίτια όπου τους φρόντιζε προσωπικό ενώ οι άλλοι μισοί είχαν σπίτια στα οποία είχαν να φροντίσουν τους εαυτούς τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα ποσοστά θανάτου στη δεύτερη ομάδα ήταν τα μισά από την πρώτη ομάδα.

Ποιες είναι οι πιθανότητες οι πολιτικοί να ακούσουν για το τρέχον οικονομικό κλίμα; Στην πραγματικότητα είναι αρκετές. Τα τελευταία χρόνια ο ΟΟΣΑ, ο σύλλογος των πλούσιων χωρών, πραγματοποίησε τρεις μεγάλες διασκέψεις με θέμα "Τι είναι η πρόοδος;". Στη Γαλλία, ο Πρόεδρος Σαρκοζί συνέστησε μια Επιτροπή, στην οποία μεταξύ άλλων συμμετέχουν πέντε νομπελίστες, για να υποβάλει έκθεση για το ίδιο θέμα. Ψηλά στα Ιμαλάια, το Μπουτάν, έχει ως εθνικό στόχο της όχι το ΑΕΠ, αλλά την Ακαθάριστο Εθνική Ευτυχία – που δεν είναι διαφορετική από την Ακαθάριστη εθνική Ευημερία που έχει κατά καιρούς αναφερθεί από τον David Cameron.

Στη Δύση, έχει σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος στη Μεγάλη Βρετανία στην ημερήσια διάταξη της ευτυχίας από οποιαδήποτε άλλη χώρα - με τμήματα Ευημερίας σε πολλές κρατικές υπηρεσίες και τις έρευνες για την ευτυχία, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Έτσι, η πόρτα είναι μισάνοιχτη. Αλλά θα χρειαστή μια ισχυρή ώθηση από τους πολίτες για να επιτευχθεί πραγματική αλλαγή στις προτεραιότητες – που είναι άλλος ένας λόγος για τη δημιουργία της δράσης για την ευτυχία

Αυτό δεν είναι μια νέα ιδέα. Έχει αρχαίες ρίζες στην ελληνική φιλοσοφία, τον Βουδισμό και τον Κομφουκιανισμό - για να μην αναφέρω τον χρυσό κανόνα του Χριστιανισμού. Μέχρι τον δέκατο όγδοο αιώνα του διαφωτισμού ήταν γνωστό ότι μια καλή κοινωνία ειναι η κοινωνία όπου υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία και λιγότερη μιζέρια. Πρέπει να επιστρέψουμε σε αυτην την ιδέα του διαφωτισμού υποβοηθούμενη από την σύγχρονη επιστήμη.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ιδρύουμε την Δράση για την ευτυχία ως ένα κίνημα για τη θετική κοινωνική αλλαγή. Εν όψει της πλήρους έναρξης θα θέλαμε να ακούσουμε από ανθρώπους που θέλουν να συμμετέχουν. Θα χαρούμε να ακούσουμε από άτομα ή ιδρύματα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν με χρήματα.

Ήρθε πια η ώρα για μια αλλαγή στην κουλτούρα, αλλά μέχρι στιγμής έλειπε ο καταλύτης για να την επιφέρει. Έχουν υπάρξει ανεπαρκή αποτελέσματα για αυτά τα συναισθήματα και την δυσαρέσκεια. Η κίνησή μας θα παρέχει αυτή την επικέντρωση - ένας τρόπος για τους ομοϊδεάτες τους ανθρώπους να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους και των ατόμων που βρίσκονται γύρω τους. Αν θέλετε να αλλάξετε την κουλτούρα σας, παρακαλούμε να συμμετάσχετε στο κινημα.
contact us:info4happiness@gmail.com
http://www.facebook.com/HappyGreece

“Ένα αλλιώτικο Τσίρκο” ανοίγει την αυλαία του στο Megaron Plus !



Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2011










Εικαστικό παιδικό εργαστήρι

γύρω από το έργο του Alexander Calder

Για παιδιά από 6 έως 12 ετών




14 Ιανουαρίου – 23 Φεβρουαρίου 2011

Φουαγιέ Ισογείου

Είσοδος ελεύθερη, με σειρά προτεραιότητας

Στο πλαίσιο των Παιδικών Εργαστηρίων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, το Megaron Plus, σε συνεργασία με το Centre Pompidou του Παρισιού, καλεί τους μικρούς τους φίλους να γνωρίσουν από κοντά και να πειραματιστούν με το έργο ενός σημαντικού καλλιτέχνη του 20ού αιώνα από τις 14 Ιανουαρίου έως τις 23 Φεβρουαρίου 2011.

Η έκθεση-εργαστήρι με τίτλο “Ένα αλλιώτικο Τσίρκο!”, μια παραγωγή του Service Programmation jeune public του Centre Pompidou, βασίζεται πάνω στο έργο του Alexander Calder (Αλεξάντερ Κάλντερ), εμπνευστή των «κινητικών γλυπτών» (mobiles) και δημιουργού του περίφημου «Τσίρκου Calder», του πρώτου σημαντικού έργου του, το οποίο τον έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό και αποτέλεσε την απαρχή του καλλιτεχνικού του ύφους.
















Ένα τσίρκο μινιατούρα του οποίου οι χαρακτήρες (ακροβάτες, κλόουν, ζώα κλπ) –μικρά έργα τέχνης φτιαγμένα από κοινά υλικά όπως σύρμα, ξύλο και ύφασμα– αποτελούν τους πρωταγωνιστές μιας πρωτότυπης θεατρικής παράστασης με σκηνοθέτη και αφηγητή τον ίδιο τον καλλιτέχνη. Στο εργαστήρι αυτό το «Τσίρκο» του Κάλντερ ξαναζωντανεύει, επιτρέποντας στους μικρούς του επισκέπτες να γίνουν οι δημιουργοί της δικής τους παράστασης. Μέσα από το παιχνίδι με τα διάφορα υλικά, τις φόρμες, τα χρώματα αλλά και το φως και τη σκιά, τα παιδιά γνωρίζουν από πρώτο χέρι το έργο του καλλιτέχνη και εξοικειώνονται με τις έννοιες της ισορροπίας, της φόρμας, της κίνησης και του χώρου.







Μέσα από την ενασχόληση με χρωματιστές μορφές και καθημερινά υλικά, αλλά και μέσα από απλές μηχανικές κινήσεις όπως η αναπνοή, οι μικροί συμμετέχοντες έρχονται αντιμέτωποι με τις έννοιες της ισορροπίας και της κίνησης, της σύνθεσης, του σχεδίου μέσα στον χώρο, του κενού και της πληρότητας. Όλα αυτά επιτρέπουν στα παιδιά να εξετάσουν κάποιες πλευρές του έργου του Κάλντερ και να πειραματιστούν με διαφορετικές προβληματικές της γλυπτικής του. Τους προσφέρουν επίσης τα απαραίτητα εφόδια για την ανακάλυψη των έργων του και τη συνάντηση με τον καλλιτέχνη.

Ο Αλεξάντερ Κάλντερ (1898-1976) αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της γλυπτικής του 20ού αιώνα. Γεννημένος στις Ηνωμένες Πολιτείες, από οικογένεια γλυπτών, λαμβάνει διπλή μόρφωση μηχανικού και καλλιτέχνη, κάτι που διεγείρει την εφευρετικότητα και τη φαντασία του. Από πολύ νωρίς αφοσιώνεται στη δημιουργία αντικειμένων που μοιάζουν με παιχνίδια και που μαρτυρούν την ιδιοφυία του.

Η καριέρα του Αλεξάντερ Κάλντερ ξεκινά με την άφιξή του στο Παρίσι το 1926. Μέσα σε μερικά χρόνια, επαναπροσδιορίζει τη γλυπτική, την μεταμορφώνει σε σχέδιο μέσα στον χώρο και την εξελίσσει μέσα από τις έννοιες του δυναμισμού και της αφαίρεσης. Από το 1926 έως το 1931, ο Κάλντερ δημιουργεί το πασίγνωστο πλέον “Τσίρκο” του, που αποτελείται από εκατοντάδες μικρές φιγούρες από καθημερινά υλικά, φιγούρες που κατευθύνει ο ίδιος σαν μαριονετίστας. Αφήνοντας κατά μέρος τις παραδοσιακές τεχνικές, ο Αλεξάντερ Κάλντερ φαντάζεται μία γλυπτική κενή, γραμμική και κινητή.

Μετά το 1930, σημαδεμένος από τη γεωμετρική αφαίρεση του Ολλανδού ζωγράφου Μοντριάν, δημιουργεί κινητικά γλυπτά με μεταλλικές γραμμές, καθαρά χρώματα, γεμάτα ρυθμό. Τα τελευταία γλυπτά που δημιουργεί στο Παρίσι το 1933 είναι κρεμασμένα κινητικά γλυπτά που ενσαρκώνουν το πνεύμα ενός έργου ριζοσπαστικού και καθαρά ποιητικού.

Τα παιδιά διαβάζουν, βλέπουν, ακούν

Το σύμπαν του καλλιτέχνη αποκαλύπτεται μέσα από ντοκουμέντα που συνοδεύουν τα παιδιά και την οικογένειά τους και διευκολύνουν τη συνάντηση με τον καλλιτέχνη: φωτογραφίες του Κάλντερ στο ατελιέ του, αποφθέγματα του καλλιτέχνη που αποκαλύπτουν την προσωπικότητα και το έργο του, άλλες φωτογραφίες που βοηθούν στην κατανόηση της εποχής στην οποία έζησε, ασπρόμαυρα φωτογραφικά ντοκουμέντα σε μεγάλο μέγεθος που γίνονται το σκηνικό του “Αλλιώτικου Τσίρκου”, ηχητικά αποσπάσματα από κείμενα του ίδιου του καλλιτέχνη, αλλά και δύο ταινίες του Carlos Villardebo -“Το Τσίρκο του Κάλντερ” και τα “Κινητικά Γλυπτά του Κάλντερ”.

Η έκθεση-εργαστήρι «Ένα αλλιώτικο Τσίρκο!» επιτρέπει στα παιδιά 5-10 ετών να ανακαλύψουν από μόνα τους την εφευρετικότητα, τη δύναμη και την ποίηση του Κάλντερ. Με βάση τη θεματική του τσίρκου, προτείνει τρεις ζώνες δραστηριοτήτων που επιτρέπουν στα παιδιά τον πειραματισμό με την πλαστική γλώσσα του καλλιτέχνη:

Παιχνίδι με την ισορροπία των μορφών

Τα παιδιά ανακαλύπτουν τις έννοιες της ισορροπίας και της κίνησης χάρη σε σωματικά παιχνίδια και κατασκευές μορφών. Ο “ακροβάτης”, ο “σχοινοβάτης”, οι “μορφές σε ισορροπία”, το “γλυπτό που κινείται”, η “φωτογράφιση” το “Στοίβαγμα”, αποτελούν τα έξι παιδαγωγικά εργαλεία αυτής της ζώνης.

Σχέδιο στον χώρο

Τα παιδιά πειραματίζονται με το πέρασμα από τις δύο στις τρεις διαστάσεις και από τη γραμμή στον όγκο, παίζουν με το φως και ανακαλύπτουν τις σκιές μέσα από τις δραστηριότητες “Σχεδίασε ένα χαρακτηριστικό” και “Κάνε τη γραμμή γλυπτό”.

Όλοι στη σκηνή!

Τα παιδιά επινοούν μια μικρή φιγούρα με διαφορετικά υλικά, επιλέγουν την κίνησή της και φαντάζονται μαζί ένα νούμερο του τσίρκου.




Τα εργαστήρια

Σχεδιάζω στον χώρο: Τα παιδιά μιμούνται τους ακροβάτες και κάνουν γλυπτική στον αέρα με ένα σύρμα.

Ποιητικά μαστορέματα: Εργαλεία, σύρμα, ελατήρια, ξύλινα μαχαίρια και πολλά άλλα υλικά βρίσκονται στη διάθεση των παιδιών για να αναδυθεί μέσα από τα χέρια και το μυαλό τους ένα ποιητικό σύμπαν μορφών και χρωμάτων.

Μορφές σε ισορροπία: Τα παιδιά συγκεντρώνουν και οργανώνουν μορφές και χρώματα στον χώρο, ψάχνουν σημεία ισορροπίας και δημιουργούν μια κινητική δομή που αλλάζει σε κάθε της κίνηση.

Με οδηγό το σύμπαν του Αλεξάντερ Κάλντερ, τα παιδιά σχεδιάζουν γλυπτά στον αέρα, δημιουργούν φιγούρες ζώων, οξύνουν τη φαντασία τους και γίνονται οι ίδιοι γλύπτες. Από τις 14 Ιανουαρίου έως τις 23 Φεβρουαρίου, οι μικροί φίλοι του Megaron Plus θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα Παιδικό Εργαστήρι αλλιώτικο από τα άλλα – σε “Ένα αλλιώτικο Τσίρκο”!.

Ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό θα καθοδηγεί τα παιδιά κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.

Προβλέπονται προγράμματα για μεμονωμένους επισκέπτες, καθώς και ομαδικές επισκέψεις για σχολεία.




Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:

Μεμονωμένοι επισκέπτες

Δευτέρα – Παρασκευή: 17.00 – 18.30

Σάββατο – Κυριακή: 10.00 – 11.30, 12.00 – 13.30, 15.00 – 16.30, 17.00 – 18.30

Για κρατήσεις απευθύνεστε στα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής από Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου. Τηλέφωνο: 210-7282333




Σχολεία

Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00 – 11.30, 12.00 – 13.30

Για αιτήσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική δ/νση: exhibitions@megaron.gr

ή στο φαξ: 210 7228558 από Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου

Απευθύνεστε στο τηλ.: 210 7282733








































































Aτομική έκθεση του Γιάννη Κουνέλλη



H γκαλερί Bernier / Eliades παρουσιάζει την πέμπτη ατομική έκθεση του Γιάννη Κουνέλλη. Σε αυτή την έκθεση, την πρώτη ατομική που πραγματοποιεί ο καλλιτέχνης στην Ελλάδα ύστερα από 16 χρόνια, θα παρουσιάσει νέα γλυπτά μεγάλης κλίμακας και εγκαταστάσεις.
Ο Γιάννης Κουνέλλης είναι ευρέως γνωστός ως μία από τις ηγετικές φιγούρες του κινήματος της Arte Povera και ένας σημαντικός καλλιτέχνης που η πρακτική του συμπεριλαμβάνει ζωγραφική, κολλάζ, γλυπτική, περφόρμανς, σχέδια για το θέατρο και την όπερα.
O Κουνέλλης είναι διεθνώς αναγνωρισμένος ως ο οπτικός φιλόσοφος που χτίζει μία νέα αλφάβητο ετερόκλητων υλικών, ένα βιωματικό λεξιλόγιο, στο οποίο τόσο η μνήμη όσο και ο άνθρωπος, διαδραματίζουν έναν κυρίαρχο ρόλο. Συνδυάζοντας πρωτογενή ή βιομηχανικά υλικά όπως κάρβουνο, χρυσό, φωτιά, ωμό κρέας, πέτρες, ατσάλι, ζωντανά άλογα, και μουσική, τα έργα του θέτουν θεμελιώδη ερωτήματα και σκηνοθετούν με δραματικό τρόπο την ποιήση του σύγχρονου κόσμου.

Η πρώτη του έκθεση στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 1977, ήταν και η πρώτη έκθεση της γκαλερί Jean Bernier. Ακολούθησαν κι άλλες ατομικές εκθέσεις στη γκαλερί Bernier / Eliades, το 1979, το 1985 και το 1994, παράλληλα με την μνημειώδη αναδρομική εγκατάσταση των 30 χρόνων στο εμπορικό καράβι ”Iόνιον” στο λιμάνι του Πειραιά. Επίσης σημαντική ήταν και η συμμετοχή του στην έκθεση “Outlook” που επιμελήθηκε ο Χ.Ιωακειμίδης το 2004 στην Αθήνα.
Ο Γιάννης Κουνέλλης γεννήθηκε στον Πειραιά στο 1936. Παρακολούθησε τη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, και το 1956 εγκαθίσται στη Ρώμη για να σπουδάσει στην Academia di Belle Arti. Η πρώτη του ατομική έκθεση με τίτλο “L’Alfabeto di Kounellis” στη Galleria della Tartaruga στη Ρώμη θεωρείται ως προπομπός του κινήματος της Arte Povera το 1967.
Έχει πραγματοποιήσει σημαντικές ατομικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων: Ambika P3, London, 2010, Neue Nationalgalerie, Berlin, 2008, Museo d’Arte Contemporanea Donnaregina, Naples, 2006, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Madrid, 1997, MoCA, Chicago, 1986, και η περιοδεύουσα έκθεση στα: Stedelijk Van Abbemuseum, Eindhoven, Obra Social, Caja de Pensiones, Madrid, the Whitechapel Art Gallery, London και στο Staatliche Kunsthalle Baden-Baden, 1981. Ο Κουνέλλης έχει ένα Artist Room στην Tate Modern, και έργα του συγκαταλλέγονται στις συλλογές του μουσείου Guggenheim και MoMA στη Νέα Υόρκη, ανάμεσα σε άλλα Μουσεία και συλλογές παγκοσμίως.
Από 25/11 μέχρι 15/1.
Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ. 10.30 π.μ.-8 μ.μ. Σάβ. 12 μ.-4 μ.μ.

Eλα μαζί μας για να γίνει η ευτυχία τροπος ζωής και οχι μόνο ευχή για τα γενέθλια,τους γαμους,τις γιορτες...



..

Τι είναι πρόοδος;

Κάποτε πιστεύαμε τα χρήματα. Και εδώ και πενήντα χρόνια τα κάναμε στόχο ζωής. Στοχεύσαμε σε μεγαλύτερα εισοδήματα και κάποιες φορές τα πετύχαμε. Δεν είναι όμως σοκαριστικό το γεγονός ότι στο δρόμο προς την ευημερία, χάσαμε την ευτυχία μας; Το αποδεικνύουν οι έρευνες που δείχνουν ότι δεν είμαστε πιο ευτυχισμένοι από ότι ήμασταν πριν 5 δεκαετίες Αντίθετα είμαστε πολύ λιγότερο ευτυχισμένοι σήμερα

Την ίδια στιγμή παρατηρούμε έξαρση σε ευρύτερα κοινωνικά θέματα, μεταξύ των οποίων είναι και η ανησυχητική αύξηση των επιπέδων του άγχους και της κατάθλιψης. Είναι ξεκάθαρο ότι η κοινωνία μας χρειάζεται μια ριζική αλλαγή στις προτεραιότητές της. Μια Δράση για την Ευτυχία.

Η Δράση για την Ευτυχία είναι μια κίνηση για να δούμε επιτέλους θετικές αλλαγές στην κοινωνία μας. Φέρνουμε κοντά ανθρώπους απ' όλα τα επίπεδα της ζωής που έχουν διάθεση να παίξουν ρόλο στην δημιουργία μιας ευτυχέστερης κοινωνίας για όλους

- Δημιούργησε την δικη σου ομαδα ευτυχίας. Μάζεψε τους φίλους σου & επικοινώνησε μαζί μας για να σε βοηθήσουμε στην οργάνωση της ομάδας σου.

- Διοργανώνουμε μια τεράστια εκδήλωση ευτυχίας την Άνοιξη με πολλές δραστηριότητες και δρώμενα. Δήλωσε συμμετοχή.

Σήμερα που η κατάθλιψη μας χτυπά την πόρτα, απαντάμε με την συμμετοχή μας στο ΚΙΝΗΜΑ "ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ"

Δήλωσε "ΠΑΡΩΝ" σ'αυτή την προσπάθεια, για σένα, τα παιδιά σου τα εγγόνια σου και την Ελλάδα. ΤΟΥΣ ΤΟ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ

Έλα και συ στην δράση μας. Γίνε εσύ η αλλαγή που εύχεσαι να δεις στον κόσμο. Συμπλήρωσε τα στοιχεια σου και αποστολη: info4happiness@gmail.com  και θα επικοινωνησουμε μαζι σου.(ΕΔΩ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΣΑΣ, ΑΠΛΑ ΚΑΝΕΤΕ CΟPY ΤΑ ΠΑΡΚΑΤΩ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΕΛΝΕΤΕ ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΤΟ INFO4HAPPINESS@GMAIL.COM
Eλα μαζι μας στην εθελοντικη ομαδα ου κινηματος:Η Ελλαδα νικα μιζερια και καταθλιψη
http://www.facebook.com/HappyGreece
ΟΝΟΜΑ: ______________________________________________________

E-MAIL: _______________________________________________________

Κινητό Τηλ. : ___________________________________________________

Σταθερό τηλ.: __________________________________________________

Περιοχή που μένεις: _____________________________________________

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Το γέλιο σε νούμερα



Διαβάστε 10 ενδιαφέρουσες πληροφορίες για όσους επιλέγουν καθημερινά να γελούν και όχι απλά να… χαμογελούν!
1. Ένας ενήλικος γελά περίπου 17 φορές την ημέρα, τα παιδιά γελούν κατά μέσον όρο 40 φορές την ημέρα, ενώ σύμφωνα με έρευνες το γέλιο των παιδιών μπορεί να σχηματιστεί στο πρόσωπό τους μέχρι και 300 φορές καθημερινά!
2. Όταν γελάμε 10-15 λεπτά χάνουμε 50 θερμίδες.
3. Ένας άντρας που γελά δυνατά εκπνέει τον αέρα από τους πνεύμονές τους με ταχύτητα σχεδόν 100 χιλιόμετρα ανά ώρα.
4. Οι άνθρωποι γελούν κατά μέσον όρο 30 φορές περισσότερο όταν είναι με παρέα απ’ ότι όταν είναι μόνοι τους.
5. Το 1962 στην Τανζανία σημειώθηκε επιδημία γέλιου, η οποία διήρκεσε δυόμισι χρόνια, αφού περίπου χίλιες νεαρές γυναίκες «μολύνθηκαν». Το θέμα λύθηκε με καραντίνα των «γελαστών» χωριών.
6. Για να γελάσουμε χρησιμοποιούμε 26 μύες, ενώ για να κατσουφιάσουμε χρησιμοποιούμε 62 μύες.
7. Οι γυναίκες γελούν 126% περισσότερο από τους άντρες.
8. Τα 15 λεπτά γέλιου ημερησίως που αναφέραμε παραπάνω, πέρα από το κάψιμο 50 θερμίδων, μειώνουν την αρτηριακή πίεση, τονώνουν την καρδιαγγειακή λειτουργία, διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνουν την οξυγόνωση του αίματος.
9. Έρευνες έχουν δείξει πώς ακόμα και τα βρέφη 17 ημερών γελούν αφού βγάζουν ήχους που παραπέμπουν στο γέλιο των ενηλίκων.
10. Οι άνθρωποι που γελούν 10 έως 15 λεπτά κάθε μέρα για ένα χρόνο, μπορούν να χάσουν περίπου 2 κιλά ετησίως.

Οικολογικές τέντες που παράγουν ενεργεια..




Θα έχουν ενσωματωμένα εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά

Τα πρώτα «έξυπνα υφάσματα», τα οποία θα τροφοδοτούν με ενέργεια νοικοκυριά και καταναλωτές, μέσα από ρούχα, τσάντες, τέντες, ώστε να προσφέρουν αυτονομία σε κάθε είδους ηλεκτρονική συσκευή, που θα μεταφέρουμε πάνω μας, ακόμη και σε μεγαλύτερες συσκευές μέσα στο σπίτι θα παραχθούν και θα διατεθούν στην αγορά μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
Τα «έξυπνα υφάσματα» θα έχουν ενσωματωμένα εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά, που μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας θα παράγουν ενέργεια. Κάθε είδους ενδύματα, όπως μπλούζες, σακάκια, μπουφάν, παντελόνια, που σήμερα μας προστατεύουν απλά από τις καιρικές συνθήκες, θα μετατραπούν σε ενεργειακούς δέκτες, που θα παρέχουν αυτονομία σε κινητά τηλέφωνα, ipod, γκάτζετ μουσικής, laptop, σε holder καρδιοπαθών και άλλες φορητές μικροσυσκευές.
Ήδη, τέσσερις γνωστές ελληνικές βιομηχανικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, συμμετέχουν στο ερευνητικό έργο «Υφατρόνικ», την επιστημονική ευθύνη του οποίου έχει το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), υπό την επίβλεψη του καθηγητή Στέργιου Λογοθετίδη.
Το έργο, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό περί τα 800.000 ευρώ, είναι ένα από τα δύο που προωθεί το τμήμα για τη συνεργασία ερευνητικών και βιομηχανικών φορέων, με στόχο την παραγωγή «έξυπνων προϊόντων», με τη χρήση οργανικών φωτοβολταϊκών στοιχείων. Τις μέρες αυτές, οι δύο πλευρές έθεσαν τις βάσεις της συνεργασίας τους, συζήτησαν τα πλάνα εργασίας και τις λεπτομέρειες, ώστε μέχρι τα τέλη του 2013 να παραχθούν τα πρώτα πρωτότυπα προϊόντα και αμέσως μετά να ακολουθήσει η μαζική παραγωγή για την ελληνική και ξένη αγορά.
«Πρόκειται ουσιαστικά για κοινοπραξία βιομηχανικών και ερευνητικών φορέων, που συντονισμένα επιχειρούν να πετύχουν τους στόχους για την παραγωγή “έξυπνων” προϊόντων, με την καλύτερη δυνατή ποιότητα-απόδοση και σε πολύ χαμηλό κόστος. Η συνεργασία αφορά δύο ξεχωριστά έργα, το ένα από τα οποία είναι η παραγωγή λειτουργικών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και ενδυμάτων για διάφορες χρήσεις», επεσήμανε ο κ. Λογοθετίδης.
Άλλες εφαρμογές των «έξυπνων υφασμάτων» είναι οι τέντες στα μπαλκόνια των σπιτιών, που βρίσκονται καθημερινά εκτεθειμένες στο ηλιακό φως και θα μπορούσαν να διοχετεύουν ενέργεια σε μικροσυσκευές του νοικοκυριού (τηλεόραση, ραδιόφωνο, μίξερ, ηλεκτρική σκούπα κ.α.)
Φωτοβολταϊκά με μεγάλες αποδόσεις και «έξυπνοι» αισθητήρες
Το δεύτερο έργο, στο οποίο συμπράττουν δύο ελληνικές εταιρίες, έχει την ονομασία «Νανοργάνικ», από το οποίο θα προκύψουν εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά νέας γενιάς, με αποδοτικότερα υλικά, που θα παράγουν μεγαλύτερη ενεργειακή τάση, καθώς και εύκαμπτα οργανικά ηλεκτρονικά κυκλώματα, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν, για παράδειγμα, σε αισθητήρες φωτός, θερμοκρασίας, πίεσης κ.ά.
«Αισθητήρες με οργανικά ηλεκτρονικά κυκλώματα θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε δάση για την προειδοποίηση πυρκαγιών, σε πλοία, αεροπλάνα και αυτοκίνητα, όπου θα ενημερώνουν για την κατάσταση λειτουργίας ή τη θερμοκρασία των μηχανών τους, ακόμη και για τις καιρικές συνθήκες», ανέφερε ο διδάκτορας-ερευνητής του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Αργύρης Λασκαράκης.
Οι αισθητήρες, φυσικά, θα είναι ενεργειακά αυτόνομοι, αφού θα φέρουν εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά. Το συγκεκριμένο έργο έχει προϋπολογισμό 700.000 ευρώ.

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Το «κυνήγι της ευτυχίας» συνταγματικό δικαίωμα στη Βραζιλία



Στη Βραζιλία, νομοθέτες επιχειρούν να εισάγουν την επιδίωξη της ευτυχίας στο Σύνταγμα ως αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών. Ως απώτερος στόχος αυτής της κίνησης προβάλλεται η αντιμετώπιση της τεράστιας οικονομικής και κοινωνικής ανισότητας στη χώρα.

Η σχτική πρόταση αναμένεται να γίνει σύντομα δεκτή από την Ομοσπονδιακή Γερουσία και στη συνέχεια να περάσει από Βουλή των Αντιπροσώπων.“Στη Βραζιλία είχαμε οικονομική ανάπτυξη χωρίς την κοινωνική ανάπτυξη που ελπίζαμε”, δηλώνει στο NBC ο Μάουρο Μότοριν, διευθυντής του “Happier Movement”, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που υποστηρίζει τη συνταγματική αλλαγή. “Με τη συνταγματική τροπολογία θέλουμε να προκαλέσουμε συζήτηση, να αναζητήσουμε έγκριση για τη δημιουργία συνθηκών στις οποίες να γίνονται σεβαστά τα κοινωνικά δικαιώματα”.

Παρόμοιες συνταγματικές τροποποιήσεις υπέρ της ευτυχίας έχουν υιοθετηθεί και από άλλες κυβερνήσεις. Η Ιαπωνία και η Νότιος Κορέα έχουν ήδη συμπεριλάβει το δικαίωμα της ευτυχίας στα Συντάγματά τους. Νωρίτερα αυτό το μήνα η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει ένα πρόγραμμα 3 εκατ. δολαρίων για τη μέτρηση της ευημερίας των κατοίκων της. Ήδη από τη δεκαετία του ‘70 το Μπουτάν είχε την ιδέα ενός “δείκτη ευτυχίας”, ενώ η υπεράσπιση της “ζωής, της ελευθερίας και η αναζήτηση της ευτυχίας” αναφέρεται συχνά στην αμερικανική Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας.

Το βραζιλιάνικο σχέδιο προβλέπει τη εισαγωγή της φράσης “επιδίωξη της ευτυχίας” στο Άρθρο 6 του Συντάγματος, το οποίο αναφέρει ότι η εκπαίδευση, το φαγητό, η εργασία, η στέγαση, η αναψυχή και η ασφάλεια -μεταξύ άλλων- αποτελούν δικαίωμα όλων των πολιτών.

Ο γερουσιαστής και πρώην υπουργός Παιδείας, Κρίστοβαμ Μπουάρκε χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση απαραίτητη, ώστε να ξεκινήσουν οι απλοί άνθρωποι να ρίχνουν την ευθύνη στην κυβέρνηση, η οποία έχει επανειλημμένα κατηγορηθεί ότι δεν παρέχει τα απαραίτητα στους φτωχούς.

Ενώ η Βραζιλία οδεύει προς το να γίνει η πέμπτη ισχυρότερη οικονομία του κόσμου μέχρι τους Ολυμπιακούς του 2016, το αποτυχημένο δημόσιο εκπαιδευτικό της σύστημα, οι κακοφτιαγμένοι δρόμοι και η εγκληματικότητα απειλούν οποιαδήποτε περαιτέρω ανάπτυξη.

Ορισμένοι, όπως ο συνταγματολόγος Κριστιάνο Παϊσάο, υποστηρίζουν ότι η μεταρρύθμιση είναι άσκοπη και θυμίζει τα νομικά τεχνάσματα της μεταπολίτευσης, μετά τη στρατιωτική δικτατορία του 1964-85. “Θα είχε νόημα μόνο εάν βρισκόμασταν εν μέσω εκδημοκρατισμού ή κινήματος για άμεσες εκλογές”, δηλώνει. Άλλοι υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε η νομοθεσία να μιλά ξεκάθαρα για κοινωνική ευημερία και όχι “ευτυχία”.

Ωστόσο οι υποστηρικτές της μεταρρύθμισης ελπίζουν ότι αυτή θα αυξήσει τις προσδοκίες των πολιτών από την κυβέρνηση σχετικά με την εκπαίδευση, το σύστημα υγείας κλπ. “Το θέμα είναι η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την επιδίωξη της ευτυχίας, με εκπαίδευση, γνώση, ώστε να προετοιμαστούμε για μία πιο προηγμένη κοινωνία στο μέλλον”, δηλώνει ο κ. Μότοριν.









Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Αντάρτικο κηπουρών στο Μπουένος Αϊρες



Ξεχάστε τα λουλούδια σε γλάστρες και τους φράχτες από θάμνους: μια ομάδα καλλιτεχνών από το Μπουένος Άιρες θέλει να μεταμορφώσει την πρωτεύουσα της Αργεντινής σε λαχανόκηπο, μετατρέποντας τα παραμελημένα πάρκα και τα διαζώματα των δρόμων σε καταπράσινες οάσεις ζαρζαβατικών.

Οι «Αρτικούλτορες» ακολουθούν τα χνάρια των «ανταρτών κηπουρών», οι οποίοι φυτεύουν λουλούδια σε άδεια οικόπεδα σε πόλεις από το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη από τη δεκαετία του 1970, αλλά πήγαν την ιδέα αυτή ένα βήμα παραπέρα: εξορμούν «πάνοπλοι», με δενδρύλλια και σποροβόμβες -σπόρους καλυμμένους σε λάσπη για να τους πετούν σε άδειους χώρους- με σκοπό να παράσχουν βιολογικά τρόφιμα στους κατοίκους της πόλης.

«Θέλουμε να κάνουμε την πόλη ομορφότερη, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Τα κολοκυθάκια είναι εξίσου όμορφα με τις ορχιδέες και επιπλέον τρώγονται», είπε η συντονίστρια της ομάδας, Τζούντιθ Βιλαμαγιόρ ενώ πότιζε τα λαχανικά που είχε φυτέψει δίπλα σε ένα πάρκινγκ.

«Ο στόχος μας είναι οι άνθρωποι να βρίσκουν κολοκυθάκια, καρότα και κινόα ενώ κάνουν τη βόλτα τους… και να τους δείξουμε πώς να φροντίζουν τα λαχανικά», πρόσθεσε.

Οι «Αρτικούλτορες» -το όνομα σημαίνει «Καλλιτέχνες Καλλιεργητές”- ξεκίνησαν τη δράση τους το 2009 και έκτοτε έχουν εκτοξεύσει χιλιάδες «σποροβόμβες» σε όλη την πόλη. Μολονότι η παραγωγή δωρεάν λαχανικών είναι ένας από τους λόγους ύπαρξης της ομάδας, αποκαλούν τις… επιδρομές τους «παραστάσεις» που στοχεύουν να εμπνεύσουν τους ανθρώπους να σνομπάρουν τα σούπερ-μάρκετ και να προτιμήσουν τα βιολογικά προϊόντα. Η ομάδα δίνει μαθήματα σε σχολεία και τα μέλη της ενθαρρύνουν τους κατοίκους να φυλάνε τα κουκούτσια και τους σπόρους από τα φρούτα και τα λαχανικά για να καλλιεργούν δικά τους και να δημιουργούν λαχανόκηπους.

«Θα ξανάρθω σε μερικές εβδομάδες για να δω πώς πάνε τα φυτά… Ελπίζω κάποιος να τα ποτίσει», είπε ο Σολ Ουλάσια, ένας 29χρονος Μεξικανός φοιτητής, αφού φύτεψε δενδρύλλια καλαμποκιού σε έναν εγκαταλειμμένο δημόσιο κήπο.

Τα μέλη της ομάδας υποστηρίζουν ότι η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να πείσουν τους κατοίκους να πάρουν τη σκυτάλη. Ένα οικόπεδο στη γειτονιά Σαν Τέλμο, όπου φύτεψαν κινόα, καρότα και αβοκάντο πριν από μερικούς μήνες, κατέληξε να γίνει σκουπιδότοπος. «Πρέπει να απομακρύνουμε τα σκουπίδια και να τους ενθαρρύνουμε να φροντίζουν τα φυτά. Δεν θα έπρεπε να μας φαίνεται περίεργο να βλέπουμε το γείτονα να ποτίζει ένα δημόσιο κήπο», είπε η Βιλαμαγιόρ.

Οι «αντάρτες κηπουροί» δρούσαν συνήθως τη νύχτα για να μην τους εντοπίζουν οι τοπικές αρχές, όμως οι «Αρτικούλτορες» υποστηρίζουν ότι η αστυνομία δεν τους ενοχλεί. «Μόνο μία φορά με σταμάτησε ένας αστυνομικός και με ρώτησε αν στη βόμβα υπήρχαν σπόροι μαριχουάνας. Είπα όχι, του έδωσα μια βόμβα και αφού τη μύρισε, μας είπε να συνεχίσουμε», είπε ο καλλιτέχνης Μάρτιν Μαϊστρέλο

ο άγχος των οικονομικών χρεών, παχαίνει



Σε περίοδο οικονομικής κρίσης, το άγχος αποπληρωμής λογαριασμών είναι επικίνδυνο για να αποκτήσει κανείς παραπανίσια κιλά, ειδικά αν είναι ήδη παχύς.
Σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές, όταν κάποιος δεν αισθάνεται σίγουρος οτι θα μπορέσει να πληρώσει τους λογαρισμούς του, μπορεί να αποκτήσει επιπλέον κιλά, ένα πρόβλημα που αφορά κυρίως υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, τα οποία είναι και πιο επιρρεπή στην αύξηση του βάρους, σε σχέση με τους αγχωμένους κανονικού βάρους.
Η σχέση βάρους και άγχους μοιάζει να είναι αντιστρόφως ανάλογη, αφού από τη μία το στρες αυξάνει την παραγωγή της ορμόνης κορτιζόλης, που σχετίζεται με το πάχος στην κοιλιά και από την άλλη, το φαγητό απελευθερώνει στον εγκέφαλο χημικές ουσίες που κάνουν τον άνθρωπο να νιώθει καλύτερα, καταπολεμώντας την πίεση του άγχους.
Ο δρ Τζέησον Μπλοκ από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και υπεύθυνος της έρευνας δηλώνει πως μέχρι σήμερα γνωρίζαμε για την επίδραση που έχει το άγχος στην εμφάνιση διαφόρων προβλημάτων υγείας, από την υψηλή πίεση μέχρι τον καρκίνο, αλλά πως σαφώς είχαμε λιγότερα στοιχεία για την επιρροή του στο πάχος.
Σύμφωνα με την έρευνα που διενεργήθηκε επί εννέα χρόνια σε 1.355 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 25 - 74 ετών, διαπιστώθηκε πως όσο μεγαλύτερος είναι ο δείκτης σωματικής μάζας του ατόμου, δηλαδή η αναλογία του βάρους προς το ύψος του, τόσο περισσότερα κιλά μπορούν να πάρει σε περίπτωση που αποκτήσει άγχος.
Αξίζει να σημεωθεί πως η επίδραση του άγχους στις γυναίκες και τους άνδρες δεν είναι ίδια, μιας και το αίσθημα απώλειας ελέγχου στη ζωή και οι ενδο-οικογενειακές εντάσεις προσθέτουν κιλά στις γυναίκες, ενώ οι άνδρες παχαίνουν όταν νιώθουν πως έχουν λιγότερη αυτονομία στη δουλειά τους και μειωμένες εργασιακές ευκαιρίες.
Βέβαια, το εντυπωσιακό είνα πως η επίδραση του οικονομικού άγχους, των χρεών και της αντιμετώπισης δυσκολιών στη δουλειά, επιφέρει παρόμοιες αυξομειώσεις βάρους και στα δύο φύλα.
Αν ακολουθήσουμε τις συμβουλές του δρ. Μπλοκ, οφείλουμε να είμαστε συνεχώς σε ετοιμότητα για να εμποδίσουμε την αύξηση του βάρους μας, μιας και τους αγχωτικούς παράγοντες, όπως τους λογαριασμούς, που μπορεί να προκύψουν στη ζωή μας δεν μπορούμε να τους ελέγξουμε με την ίδια ευκολία.

«Αθήνα επί 4» Βραβεύθηκαν οι καλύτερες προτάσεις για πράσινες γειτονιές



Βραβεύτηκαν πριν από λίγη ώρα οι καλύτερες αρχιτεκτονικές προτάσεις του διαγωνισμού ΑΘΗΝΑ Χ 4 από το υπουργείο Περιβάλλοντος και την εταιρεία «Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις» (ΕΑΧΑ). Οι προτάσεις αυτές αξιοποιούν το «σταυρό» που σχηματίζουν οι ενδιάμεσοι δρόμοι τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων και αναδεικνύουν ένα μεγαλύτερο «Οικοδομικό Τετράγωνο» ως το βασικό κύτταρο της πόλης.

Ο διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί τον περασμένο Οκτώβριο και απευθυνόταν σε νέους αρχιτέκτονες έως 40 ετών. Αντικείμενο του διαγωνισμού αποτελούσε η ελεύθερη επιλογή τεσσάρων τυπικών οικοδομικών τετραγώνων σε γειτονιές του Λεκανοπεδίου Αττικής σε υποβαθμισμένο αστικό περιβάλλον με υψηλούς συντελεστές δόμησης και έλλειψη χώρων πράσινου κοινόχρηστων. Η ανάδειξη του μεγάλου Οικοδομικού Τετραγώνου θα βελτιώσει το μικροκλίμα της περιοχής, την ποιότητα ζωής των κατοίκων της γειτονιάς και τη λειτουργία του δημόσιου χώρου. Στην εκδήλωση απονεμήθηκαν πέντε ισότιμα έπαθλα και τέσσερις έπαινοι.

Μία από τις ομάδες που διακρίθηκαν (Στυλιανή Δαούτη, Γ. Μητρούλιας, Μιχ. Ραυτόπουλος) πρότεινε τη συμμετοχή των κατοίκων στο σχεδιασμό και τη διαχείριση του νέου οικοδομικού σταυρού με πρώτο βήμα την εγκατάσταση ενός «εργαστηρίου γειτονιάς». Το πρώτο από αυτά προτείνεται να εγκατασταθεί στο σταυρό Φυλής και Ολυμπίας στα Κάτω Πατήσια, μια περιοχή που παρά τις αρνητικές δυναμικές συγκεντρώνει ακόμα τα απαραίτητα συστατικά ενός αστικού κέντρου.

Η κυρία Ανδρονίκη Γιαννάτου στην πρότασή της εισηγείται τη μεταμόρφωση του δρόμου σε μια αυλή με κήπο, όπως αυτή του παλιού αθηναϊκού σπιτιού. Προτείνει να φυτεύεται σε κάθε δρόμο μια αλέα φυλλοβόλων ή καρποφόρων δένδρων, στο ύψος του ανθρώπου (μωβ γιακαράντα ή κόκκινος σφένδαμος ή ελιά ή λεμονιά ή μανταρινιά). Για το δάπεδο η κυρία Γιαννάτου συνιστά την απογύμνωση από την άσφαλτο ώστε να μείνει μόνο το χώμα στο οποίο θα τοποθετηθούν, ως βιοκλιματικό υλικό, άσπρα βότσαλα. Ακόμη προτείνει την τοποθέτηση ξύλινων χαμηλών κατασκευών, οι οποίες θα λειτουργούν ως σοφράδες ή καθιστικά, διάσπαρτες ανάμεσα στα δένδρα.

Μια e-co-llectiva οραματίστηκαν οι κυρία Κατερίνα Πέτσιου και ο κ. Α. Πολυζωίδης με τη δημιουργία ενός αστικού πάρκου – κήπου που προωθεί την έννοια της συλλογικής δραστηριότητας. Πρόκειται για μια ήπια επέμβαση με μια ξύλινη πλατφόρμα και ένα αστικό «αγροτεμάχιο» το οποίο θα έχει τη μορφή κοινόχρηστων κήπων και περιβολιών. Η επέμβαση ως βασικό εργαλείο του σχεδιασμού θα έχει και τη δημιουργία νέων χρήσεων για τη γειτονιά αλλά και την αξιοποίηση του διαδικτύου για τη συμμετοχή δημοτών και από άλλες γειτονιές. Σύμφωνα με τους δύο αρχιτέκτονες πρόκειται για μια βιοκλιματική πρόταση που δεν απαιτεί εκτεταμένες απαλλοτριώσεις, μπορεί εύκολα να υλοποιηθεί και στηρίζεται στη συντήρηση και μέριμνα από τους ίδιους τους κατοίκους.
http://kala-nea.gr

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Ραπτομηχανή και καφές πάνε μαζί



Στα πρότυπα των internet cafe κινείται το νέο καφέ ραπτικής που άνοιξε στο Παρίσι, με τη διαφορά πως αντί για υπολογιστές νοικιάζει ραπτομηχανές.
Ναι, καλά διαβάσατε οι επισκέπτες του Sweat Shop, του μοναδικού καφέ ραπτικής στο Παρίσι που λειτουργεί εδώ και λίγους μήνες, μπορούν να νοικιάσουν μία ραπτομηχανή Singer για έξι ευρώ την ώρα αλλά και να παρακολουθήσουν τα βραδινά μαθήματα που διοργανώνονται στο καφέ προκειμένου να βελτιώσουν τις ικανότητές τους στο ράψιμο και το πλέξιμο.
Η ιδέα ανήκει σε έναν Ελβετό μακιγιέρ και μία σχεδιάστρια μόδας από την Αυστρία οι οποίοι σερβίρουν καφέ σε τραπέζια γεμάτα από καρφίτσες, βελόνες και πολύχρωμα κουβάρια κλωστής.
Το ζευγάρι ανακάλυψε πως οι Γάλλοι είναι λάτρεις της ραπτομηχανής, γι’ αυτό και αποφάσισε να ανοίξει ένα καφέ-εργαστήρι για ερασιτέχνες που αγαπούν το ράψιμο αλλά και έναν αρωματικό εσπρέσο ή ένα κομμάτι κέικ σοκολάτας.
Ο ένας εκ των δύο ιδιοκτητών δήλωσε μάλιστα στην εφημερίδα Guardian που ασχολήθηκε με αυτή την καινούργια μόδα της γαλλικής πρωτεύουσας πως «Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους ώστε να αποκτήσουν και πάλι προσωπική σχέση με τα ρούχα τους. Τα τελευταία 100 χρόνια έχουμε αποξενωθεί από το προϊόν. Αν όμως δημιουργήσετε το δικό σας πουλόβερ έχετε διαφορετική σχέση με αυτό».
Το ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση δεν είναι μόνο πως το καφέ άνοιξε, αλλά και ότι πάει πολύ καλά συγκεντρώνοντας πελατεία όλων των ηλικιών, από φοιτητές σχεδίου μόδας μέχρι μικρά παιδιά και ηλικιωμένες κυρίες.
Επιμύθιο: Να δείτε που τώρα με την οικονομική κρίση, η Αθήνα θα αποκτήσει κι αυτή με τη σειρά της το δικό της καφέ ραπτικής, αφού η καθημερινή συνήθεια των Ελλήνων, ένας καφές στη λιακάδα θα συνδυαστεί με την ανάγκη για μεταποίηση ρούχων. Το τερπνό μετά του ωφελίμου!