Ο προγραμματισμός του θεάτρου ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ που μπαίνει φέτος στην δεύτερη δεκαετία της ζωής του και της πλούσιας πορείας του έχει ως εξής:
«ΜΗΧΑΝΗ ΜΠΕΚΕΤ Ή ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΡΑΠΠ»
Κεντρική σκηνή
Πρεμιέρα 18 Νοεμβρίου 2011
Η κεντρική παραγωγή του ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ θα κινηθεί πάνω σε δύο θεατρικά κείμενα του Μπέκετ με το γενικό τίτλο «ΜΗΧΑΝΗ ΜΠΕΚΕΤ Ή ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΡΑΠΠ».
Είναι η γνωστή «ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΓΝΗΤΟΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΠ» (Krapp’s last tape) και τα «ΒΗΜΑΤΑ» (Footfalls) ένα πλήρες μονόπρακτο, που παίζεται για πρώτη φορά αυθύπαρκτο, (και όχι ανάμεσα σε άλλα πολλά έργα, στα πλαίσια κάποιου αφιερώματος η φεστιβάλ).
Τα δύο απαιτητικά κείμενα έχουν σαν κοινό παρονομαστή την… τραγωδία της μνήμης και ανέλαβαν να τα ερμηνεύσουν δύο πεπειραμένοι ηθοποιοί με έντονα δείγματα γραφής και μακρά πορεία στο θέατρο.
Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΖΟΓΛΟΥ θα ερμηνεύσει τον Κραπ
και η ΚΟΡΑΛΙΑ ΚΑΡΑΝΤΗ την Μαε από το ΒΗΜΑΤΑ
«Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΓΝΗΤΟΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΠΠ»
Χρόνια κλεισμένος στο χώρο του ο Κραππ σε διαρκή πόλεμο με το χρόνο.
Με τι να μετρήσει τον χρόνο της ζωής του, των βιωμάτων, των αναμνήσεων του. Τα κοινά ρολόγια μένουν σιωπηλά γύρω του. Σαν φοβισμένο ζώο μέσα στη φωλιά του ψάχνει και ακούει ξανά και ξανά τις μαγνητοταινίες της ζωής του προσπαθώντας να την ξεδιαλύνει. Θυμάται και μαγνητοφωνεί ξανά και ξανά τις αναμνήσεις του σε μια προσπάθεια να τις «παγώσει», να τις εξουσιάσει μια για πάντα. Το μόνο που καταφέρνει είναι να τις μπερδέψει περισσότερο έτσι που στο όραμα του η ζωή του να είναι μια επινόηση. Δεν ξέρουμε τελικά αν η γυναίκα που αγάπησε, ο ρομαντικός περίπατο στο ποτάμι, το νερό που κυλάει κάτω από τη βάρκα έχουν πράγματι συμβεί ή τα έχει επινοήσει για να κάνει την ζωή και τη μοναξιά του βιώσιμη.
Η διαδρομή από τη γέννηση στο θάνατο ενός ανθρώπου είναι βασανιστική και επώδυνη.
«ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ»
Ο μονόλογος της Μαε είναι ένα πολυσήμαντο και δισυπόστατο κείμενο, καθώς το κεντρικό πρόσωπο βιώνει το παρόν σαν παρελθόν και το παρελθόν σαν παρόν και με ένα ιδιοφυή τρόπο τα βάζει να συνομιλήσουν μέσα από τις μνήμες της και όσα κομμάτια σώθηκαν από τη λήθη του χρόνου. Η αμφίπλευρη προσωπικότητα της Μαε στη διαδρομή που κάνει στο χρόνο, θυμάται, μπερδεύει εικόνες και πρόσωπα και λειτουργεί σαν επαναληπτικός παραμορφωτικός καθρέφτης, έτσι όπως συμβαίνει σε κάθε άνθρωπο όταν καταφέρνει να φτάσει στα έγκατα του είναι του.
Τα δύο κείμενα θα παρουσιαστούν σε μια ενιαία παράσταση και όχι σαν δύο μονόπρακτα.
Διάρκεια παράστασης: 1.30΄ χωρίς διάλλειμα.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Μετάφραση: ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ (Τελευταία μαγνητοταινία του Κραππ)
ΝΙΚΟΣ ΚΑΜΤΣΗΣ (Τα βήματα)
Σκηνοθεσία-Σκηνικό: ΝΙΚΟΣ ΚΑΜΤΣΗΣ
Κοστούμια: ΜΙΚΑ ΠΑΝΑΓΟΥ
Ειδικοί μηχανισμοί και κατασκευές: ΝΙΚΟLAI KAMISEV
Ομάδα Έρευνας: Πολύκαρπος Πολυκάρπου (Phd Θεατρολογίας), Βίκυ Κυριακοπούλου (Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πάτρας),
Γεωργία Λόλη (Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθήνας)
ΠΑΙΖΟΥΝ:
Κραππ : ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΖΟΓΛΟΥ
Μαε : ΚΟΡΑΛΙΑ ΚΑΡΑΝΤΗ
Η θεατρική περίοδος για το ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ θα ξεκινήσει με δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν την περασμένη Άνοιξη, γνωρίζοντας εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία.
Είναι η «Μις Τζούλια» στην εκδοχή του Πατρικ Μάρμπερ και η δραματική αφήγηση του Νίκου Αλεξίου «Κόλχαας», βασισμένη στη νουβέλα του Κλάιστ Μίκαελ, Κόλχαας.
«ΜΙΣ ΤΖΟΥΛΙΑ» του Αυγούστου Στρίντμπεργκ σε διασκευή του Πατρικ Μπάρμπερ
Κεντρική σκηνή
Από 28 Σεπτεμβρίου έως 30 Οκτωβρίου 2011
Κάθε μέρα εκτός Δευτέρας και Τρίτης
Το κλασσικό έργο του Στρίντμπεργκ σε μία ρηξικέλευθη διασκευή του πολύ γνωστού στο ελληνικό κοινό, Πάτρικ Μπάρμπερ (Closer, Ο Δον Ζουάν στο Σόχο). Ο ανελέητος και λυσσαλέος πόλεμος αρσενικού και θηλυκού τοποθετημένος σε μια εποχή επίσης έντονων συγκρούσεων και ριζικών αλλαγών.
Η επέμβαση και η αλλαγή του Μάρμπερ είναι ότι μεταφέρει τη δράση της τραγωδίας του Στρίντμπεργκ, «Δεσποινίς Τζούλι», από την κουζίνα ενός αρχοντικού στη Σουηδία του 1888, όπου διαδραματίζεται το πρωτότυπο, στην κουζίνα μιας αριστοκρατικής έπαυλης στα περίχωρα του Λονδίνου στις 26 Ιουλίου του 1945, τη βραδιά που το Αγγλικό Εργατικό Κόμμα κέρδισε τις πρώτες μετά τον πόλεμο εκλογές με μια σαρωτική νίκη σ' ολόκληρη την Αγγλία, που έμεινε στην ιστορία.
Το έργο στη διασκευή του Μπάρμπερ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την άνοιξη του 2012 σε παραγωγή του Τόπος Αλλού στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Μετάφραση, Σκηνοθεσία, Σκηνικό, Μουσική επιμέλεια: ΜΙΝΑ ΑΔΑΜΑΚΗ
Κοστούμια: ΜΙΚΑ ΠΑΝΑΓΟΥ
Φωτισμοί: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ
ΠΑΙΖΟΥΝ:
Τζούλια: ΜΑΡΙΑ ΣΟΛΩΜΟΥ
Τζων: ΜΑΞΙΜΟΣ ΜΟΥΜΟΥΡΗΣ
Χριστίνα: ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ ΠΑΛΑΙΟΘΟΔΩΡΟΥ
«ΚΟΛΧΑΑΣ» του Χάινριχ Φον Κλάιστ
Σκηνή ΣΤΑΘΗΣ ΣΥΡΟΣ
Από 3 Οκτωβρίου μέχρι 22 Νοεμβρίου 2011
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00
Βασισμένο στο αφήγημα «Μίκαελ Κόλχαας» ( Michael Kohlhaas) του Χάινριχ φον Κλάιστ, αναφέρεται σε μια πραγματική ιστορία που συνέβη στη Γερμανία του 1500.
Ο Κόλχαας, έμπορος αλόγων, πέφτει θύμα μιας αδικίας εκ μέρους ενός κοινωνικά ισχυρού άρχοντα. Η αδυναμία του να δικαιωθεί μεσ’ απ’ το δρόμο του νόμου πυροδοτεί ένα μηχανισμό βίας όλο και πιο αιματηρής και ανεξέλεγκτης, αλλά πάντα στο όνομα της διεκδίκησης του ιδεώδους ενός φυσικού δικαίου.
Το τέλος του Κόλχαα, ο θάνατός του στην αγχόνη, τον μετατρέπει από έναν νικημένο επαναστάτη σε έναν ήρωα. Κατάλαβε ότι τη δικαιοσύνη δεν την γεννά το κόκκινο της φωτιάς και του αίματος, αλλά η εσωτερική γαλήνη που κατακτιέται όχι με τη δικαίωση από τον νόμο του κράτους, από όπου οι πολλοί εξαιρούνται, αλλά από ένα πιστεύω για το οποίο κανείς είναι έτοιμος να θυσιαστεί με τιμή, αξιοπρέπεια και ανάληψη προσωπικής ευθύνης.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Μετάφραση, δραματουργική προσαρμογή, σκηνοθεσία, ερμηνεία: Νίκος Αλεξίου
Άνοιξη στο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ
Η Άνοιξη θα βρει το Τόπος Αλλού σε πλήρη δημιουργικότητα. Πολύ περισσότερο που αναλαμβάνει κάτι που για πρώτη φορά συμβαίνει στα Ελληνικά θεατρικά πράγματα τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια.
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΛΩΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
Κεντρική σκηνή και σκηνή ΣΤΑΘΗΣ ΣΥΡΟΣ
5-12 Απρίλιου 2012
Το Τόπος Αλλού ήταν από τους πρώτους θεατρικούς οργανισμούς που διοργάνωσε ένα Φεστιβάλ. Ήταν το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΘΕΑΤΡΙΝΩΝ. Διοργανώθηκε για πέντε συνεχή χρόνια και έδωσε ευκαιρίες και βήμα έκφρασης σε πολλές νεανικές ομάδες να παίξουν και να παρουσιάσουν την δουλειά τους. Η συμμετοχή τους δεν ήταν μόνο δωρεάν αλλά οι ομάδες έπαιρναν και ένα μεγάλο μέρος των εσόδων.
Σήμερα που οι συνθήκες έχουν αλλάξει η συνέχιση ενός τέτοιου φεστιβάλ και συνηθισμένη πλέον είναι και δεν έχει τίποτα καινούργιο και δημιουργικό να δώσει στον θεατρικό, καλλιτεχνικό διάλογο.
Το ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα καλεί θέατρα από την Πολωνία (Βαρσοβία, Κρακοβία και Λοτζ) να παρουσιάσουν την δουλειά τους.
Επιδίωξη μας είναι το Ελληνικό κοινό να δει τις πιο ενδιαφέρουσες ερευνητικές ομάδες από μια χώρα που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πρωτοπορία το Ευρωπαϊκού θεάτρου.
Η διοργάνωση γίνεται με την συνεργασία της Πολωνικής πρεσβείας, του πρέσβη Michal Klinger και της Μορφωτικής ακολούθου Justyna Słowik.
Η σύνθεση του προγράμματος είναι μια δουλεία αρκετά σύνθετη μια που περιλαμβάνει συνεννοήσεις, επικοινωνίες και την συνακόλουθη γραφειοκρατία για να γίνει εφικτή μια τέτοια συνάντηση θεάτρων στην Αθήνα.
Έτσι το λεπτομερές πρόγραμμα με όλες τις συμμετοχές θα ανακοινωθεί αργότερα.
Η θεατρική περίοδος 2011-2012 θα τελειώσει στο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ με ένα έργο γνωστό μεν στο Ελληνικό θεατρόφιλο κοινό που έχει όμως πολλά χρόνια να παιχτεί. Πρόκειται για το «ΖΟΥΒΕ-ΕΛΒΙΡΑ» 7 μαθήματα του Λουί Ζουβέ σε κείμενο της Μπριζίτ Ζακ.
«ΖΟΥΒΕ - ΕΛΒΙΡΑ»
7 μαθήματα του Λουί Ζουβέ σε κείμενο της Μπριζίτ Ζακ
Σκηνή ΣΤΑΘΗΣ ΣΥΡΟΣ
Πρεμιέρα 22 Απριλίου 2012
Πρόκειται για τη συρραφή επτά μαθημάτων του Λουί Ζουβέ πάνω στον Δον Ζουάν του Μολιέρου.
Παρίσι 1940: Την ώρα που ο λαϊκισμός περισσεύει, τα ψέματα κυριαρχούν, ο ναζισμός πλησιάζει κι οι ευρωπαίοι κάνουν πως δεν τον βλέπουν να έρχεται, η καταλυτική φυσιογνωμία ενός μεγάλου δασκάλου του θεάτρου ονόματι Ζουβέ εμφανίζεται στη σκηνή και ψάχνει την αλήθεια βαθιά μέσα σε ό,τι έχει απομείνει έντιμο. Τους ρόλους. Το θέατρο. Την σκηνή.
Ψάχνοντας ψάχνεται, διδάσκοντας διδάσκεται, δείχνοντας εκτίθεται. Απαιτεί από τους μαθητές του, και κυρίως από την Κλαούντια την ηθοποιό που θα παίξει την Ελβίρα στο «Δον Ζουάν» του Μολιέρου, να ξεγυμνωθούν ψυχικά, να φτάσουν σε μια όλο και πιο ειλικρινή σχέση με τον εαυτό τους.
Η υποκριτική είναι το μόνο όπλο απέναντι στην υποκρισία.
Ο Χίτλερ νικάει, η «Ελβίρα» αριστεύει αλλά οδηγείται στο Άουσβιτς και ο Ζουβέ αυτοεξορίζεται.
Το έργο «Ζουβέ - Ελβίρα» προσαρμόστηκε από την Μπριζίτ Ζακ και ανέβηκε το 1988 από τον Βασίλη Παπαβασιλείου με μετάφραση δική του και του Δημήτρη Δημητριάδη.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σκηνοθεσία: ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΖΟΓΛΟΥ
ΠΑΙΖΟΥΝ:
Ζουβέ: ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΖΟΓΛΟΥ
Ελβίρα: AURORE MARION
Για το ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ
Νίκος Καμτσής
Σκηνοθέτης-Καλλιτεχνικός Διευθυντής
ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ
Κεφαλληνίας 17 & Κυκλάδων, 11361-Αθήνα
τηλ. 2108656004 και 210-8624392
http://www.topos-allou.gr
toposallou@marinet.gr
Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων: Αντώνης Κοκολάκης
Email: HYPERLINK "mailto:kokolakispr@yahoo.gr" και kokolakispr@gmail.com