Η έρευνα διεξήχθη από το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Στατιστικής της Υγείας με επικεφαλής την Λόρα Πρατ και τη Ντέμπρα Μπρόντι σε δείγμα 5.000 εθελοντών και ο σκοπός των επιστημόνων ήταν να επιχειρήσουν συσχετισμούς μεταξύ του ποσοστού των καπνιστών και των πασχόντων από κατάθλιψη.
Τα νούμερα που προέκυψαν από την εν λόγω έρευνα για τη σχέση κατάθλιψης-καπνίσματος είναι εντυπωσιακά και αδιαμφισβήτητα:
1. Ποσοστό μεγαλύτερο του 40% των αμερικανών ενηλίκων που πάσχουν από κατάθλιψη είναι επίσης καπνιστές.
2. Περισσότερο από το 50% των μεσήλικων ανδρών που πάσχουν από κατάθλιψη καπνίζουν, ενώ το 50% των γυναικών κάτω των 40 ετών με κατάθλιψη είναι επίσης καπνίστριες.
3. Το 43% των ενηλίκων άνω των 20 ετών, που έπασχε από κατάθλιψη, κάπνιζε, σε αντίθεση με το 22% που δεν κάπνιζε.
4. Περισσότεροι από τους μισούς άνδρες με κατάθλιψη, ηλικίας 40 - 54 ετών, ήταν καπνιστές σε σύγκριση με το 26% των ανδρών χωρίς κατάθλιψη της ίδιας ηλικιακής ομάδας.
5. Μεταξύ των γυναικών ηλικίας 40 -54 ετών, από τις πάσχουσες από κατάθλιψη, το 43% ήταν καπνίστριες σε αντίθεση με 22% εκείνων που δεν είχαν κατάθλιψη.
6. Το 50% των γυναικών με κατάθλιψη ηλικίας 20 -39 κάπνιζαν.
7. Οι ασθενείς με κατάθλιψη είναι πιθανότερο να είναι συστηματικοί καπνιστές και όσο βαρύτερη η μορφή της κατάθλιψής τους τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να καπνίζουν.
Επιμύθιο: Η σχέση κατάθλιψης-καπνίσματος είναι τόσο στενή που δυσκολεύει την προσπάθεια ενός καπνιστή να κόψει τη βλαβερή του συνήθεια. Η μόνη λύση λοιπόν για να απαλλαγεί κάποιος και από τα δύο είναι να λάβει βοήθεια αντιμετώπισης και για τα δύο και να σπάσει τα «βλαβερά» δεσμά της σχέσης κατάθλιψης-καπνίσματος.