Το στρές είναι ένα αναπόφευκτο κομμάτι της καθημερινότητας. Περιβαλλοντολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες όπως ο γρήγορος ρυθμός ζωής, η μόλυνση, η κίνηση στους δρόμους, οι πολλές υποχρεώσεις, τα διαπροσωπικά ή οικονομκά προβλήματα, οι εργασιακές απαιτήσεις και η απώλεια αγαπημένων προσώπων μπορούν να προκαλέσουν στρές και ένταση στη ζωή. Ο τρόπος επίσης που ο καθένας σκέπτεται και ερμηνεύει την εμπειρία του καθορίζει το επίπεδο έντασης που θα βιώσει. Για παράδειγμα, αν ερμηνεύσετε ένα πικρόχολο βλέμμα από τον διευθυντή σας ως σημάδι ότι δεν κάνετε καλή δουλειά, το πιο πιθανόν είναι ότι θα αγχωθείτε. Εάν όμως ερμηνεύσετε το ίδιο βλέμμα ως κούραση ή ένδειξη ενός προσωπικού προβλήματος, δεν θα βιώσετε τον ίδιο βαθμό στρες.
Ανακαλύψτε τις πηγές του στρές σας
Για να αντιμετωπίσετε το στρές στη ζωή σας και να νιώσετε πιο χαλαροί αρχίστε βρίσκοντας τι ακριβώς σας στρεσάρει. Αυτό δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται μιας και οι πραγματικές πηγές του στρές δεν είναι πάντα εμφανείς .
Αναγνωρίστε στρεσογόνες σκέψεις και συμπεριφορές κατά τη διάρκεια της μέρας σας. Μην επαναπαύεστε στην πεποίθηση ότι το στρές είναι στη φύση της δουλειάς σας ή φυσική απόρροια της οικογενειακής σας ζωής. Αποδεχτείτε το δικό σας μερίδιο ευθύνης για την ύπαρξη έντασης και μην ρίχνετε πάντα το φταίξιμο σε άλλους ανθρώπους ή καταστάσεις. Η λύση του προβλήματος είναι στα χέρια σας.
Δοκιμάστε να κρατήσετε ένα ημερολόγιο στρες σε καθημερινή βάση. Γράψτε τι σας προκάλεσε στρες, πως νιώσατε, πως αντιδράσατε και τι κάνατε για να κάνετε τον εαυτό σας να νιώσει καλύτερα.
Αποφύγετε το περιττό στρές.
Μάθετε να λέτε όχι όταν σας δίνουν παραπάνω ευθύνες από αυτές που μπορείτε να χειριστείτε είτε στην προσωπική είτε στην επαγγελματική σας ζωή. Παρόλο που μπορεί να έχετε την καλή διάθεση να φανείτε χρήσιμοι όταν σας το ζητούν, είναι βέβαιο ότι αν υπερφορτώνετε τους εαυτούς σας, το στρες θα παραμείνει στη ζωή σας.
Αποφύγετε τους αρνητικούς ανθρώπους. Κάθε άνθρωπος επηρεάζεται ψυχολογικά από τον περίγυρό του. Αν θεωρείτε ότι υπάρχουν κάποια άτομα στη ζωή σας που σας αγχώνουν ή σας επηρεάζουν αρνητικά, προσπαθείστε να περνάτε λιγότερο χρόνο μαζί τους.
Πάρτε τον έλεγχο του περιβάλλοντός σας. Εάν σας αγχώνει η κίνηση, βρείτε έναν άλλο δρόμο για να πάτε σπίτι σας ακόμα κι αν είναι μακρύτερος. Αν σας αγχώνουν οι ειδήσεις, κλείστε την τηλεόραση.
Κατεβάστε ταχύτητα. Η σύγχρονη ζωή επιβάλλει γρήγορους ρυθμούς και συνεχή εγρήγορση. Μερικές φορές λίγο φρενάρισμα βοηθάει θετικά και συμβάλλει στην χαλάρωση. Αρχίστε απλά περπατώντας λίγο πιο αργά από το σπίτι ως το αμάξι ή μείνετε πέντε λεπτά περισσότερο απ’ότι συνήθως στο ντούς.
Αλλάξτε τον τρόπο σκέψης σας
Ρωτήστε τον εαυτό σας: Θα έχει το πρόβλημα αυτό την ίδια βαρύτητα 5 χρόνια από σήμερα; Εάν ναι, οργανώστε ένα σχέδιο για την επίλυση του, εάν όχι, χαλαρώστε, ίσως τελικά να μην είναι τόσο σοβαρό όσο αφήσατε τον εαυτό σας να πιστεύει.
Επαναπροσδιορίστε τις απαιτήσεις που έχετε από τον εαυτό σας. Μήπως είναι πολύ υψηλές; Η τελειομανία είναι συνήθως πηγή στρες μιας και κάθε άνθρωπος έχει τα όρια του. Εάν πιέζετε συνεχώς τον εαυτό σας να είναι καλός σε όλα, είναι σίγουρο ότι η ένταση θα συνεχιστεί.
Σκεφτείτε θετικά. Ακόμα κι αν υπάρχουν προβλήματα στη ζωή σας, αφιερώστε λίγα λεπτά την ημέρα στο να αναλογιστείτε τα θετικά στοιχεία στη ζωή σας. Για ποιο πράγμα είστε ευγνώμων;
Οργανωθείτε και αλλάξτε καταστάσεις
Διαχειριστείτε τον χρόνο σας καλύτερα. Η διαχείριση χρόνου είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του στρες. Αναλογιστείτε τους στόχους και τις αξίες σας και θέστε προτεραιότητες. Γνωρίζοντας τις προτεραιότητές σας, μπορείτε να φτιάξετε ενα καθημερινό πλάνο με τις δραστηριότητες που δεν μπορούν να περιμένουν και αυτές που ίσως μπορείτε να αναβάλλετε για αργότερα.
Εκφράστε τα συναισθήματα σας. Εάν κάτι σας απασχολεί στην προσωπική ή επαγγελματική σας ζωή, μιλήστε ανοιχτά για αυτό και εκφράστε τα συναισθήματα σας στο άτομο με το οποίο υπάρχει το πρόβλημα. Το κλειδί εδώ είναι να μιλήσετε με έναν φιλικό, μη κριτικό τρόπο έτσι ώστε να αποφευχθούν διαμάχες και κατά συνέπεια περισσότερο στρες.
Διασκεδάστε και χαλαρώστε
Αναπνεύστε. Βάλτε το ένα χέρι σας στο στήθος και το άλλο στο στομάχι. Αναπνεύστε κανονικά. Ποιο χέρι σηκώνεται περισσότερο όταν εισπνέετε; Εάν είναι το χέρι του στήθους σημαίνει ότι αναπνέετε ρηχά από το στήθος, ένα είδος αναπνοής που συνδεέται με το άγχος. Η βαθιά αναπνοή είναι διαφραγματική. Μπορείτε να εξασκήσετε τον εαυτό σας να αναπνέει διαφραγματικά. Χαλαρώστε και εισπνεύστε από τη μύτη γεμίζοντας με αέρα την κοιλιά σας σα μπαλόνι. Κρατήστε για λίγο την αναπνοή σας και εκπνεύστε αργά από το στόμα. Επαναλάβετε για 5-10 λεπτά καθημερινά.
Ασκηθείτε. Η φυσική άσκηση βοηθάει στην έκκριση ενδορφινών στον οργανισμό, που είναι ο φυσιολογικός μηχανισμός ευχαρίστησης. Η άσκηση επίσης χαλαρώνει την μυϊκή ένταση που συνδέεται με το στρές και αυξάνει την εκπομπή κυμάτων άλφα στον εγκέφαλο-αυτό σημαίνει ότι σας βοηθά να συγκεντρώνεστε καλύτερα.
Κάντε πράγματα που σας ευχαριστούν,το αξίζετε. Η ζωή δεν θα έπρεπε να είναι μόνο δουλειά και υποχρεώσεις, γι’αυτό αφιερώστε χρόνο για διασκέδαση. Βγείτε έξω με φίλους, δείτε μια ευχάριστη ταινία, πηγαίνετε βόλτα με το σκύλο ή γεμίστε την μπανιέρα με νερό και απολαύστε ένα ζεστό μπάνιο.
Συντάκτης: Mαρια Simon (Ψυχολόγος)