Ο λεκτικός συνδυασμός των χρωμάτων με την διάθεσή μας δεν είναι τυχαίος, λένε οι ειδικοί. Χρησιμοποιείται για να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας και μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμος σε κάποιες περιπτώσεις.
Όταν λέμε «έχω τις μαύρες μου», «βλέπω ροζ συννεφάκια» ή «πρασίνισα από τη ζήλια μου» υπάρχει λόγος που επιλέγουμε τα συγκεκριμένα χρώματα, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Medical Research Methodology. Όπως αποδείχθηκε, οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη ή από υπερβολικό στρες συνδέουν περισσότερο την διάθεσή τους με το γκρίζο. Οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι πάλι προτιμούν το κίτρινο.
Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν και για θεραπευτικούς σκοπούς, καθώς μπορεί να βοηθήσουν τους ασθενείς με προβλήματα στην λεκτική επικοινωνία. Όπως λένε οι επιστήμονες, είναι ένας τρόπος για να μετράμε το άγχος όταν ξεφεύγει από τα όρια της γλώσσας. Και μάλιστα θεωρείται ένας πολύ πιο αποτελεσματικός τρόπος μέτρησης της διάθεσης από ότι οι ερωτήσεις.
Μέχρι σήμερα χρησιμοποιούσαμε τα χρώματα για να εκφράσουμε την διάθεσή μας αλλά ποτέ δεν είχε γίνει μια ανάλογη έρευνα. Για την διεξαγωγή της, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια παλέτα οκτώ χρωμάτων: κόκκινο, πορτοκαλί, μωβ, κίτρινο, ροζ, καφέ, μπλε και πράσινο. Στη συνέχεια πρόσθεσαν 38 αποχρώσεις και τις παρουσίασαν σε έναν χρωματικό τροχό. Υστερα κάλεσαν 105 υγιείς ενήλικες, 110 με ιδιαίτερο άγχος και 108 καταθλιπτικούς και τους είπαν να επιλέξουν ένα χρώμα που να εκφράζει την διάθεσή τους για κάθε μέρα των τελευταίων μηνών. Και τέλος κατάταξαν τα χρώματα ως θετικά, αρνητικά και ουδέτερα.
Το μπλε αποδείχθηκε το πιο δημοφιλές χρώμα σε στρεσαρισμένους και μη, ενώ το κίτρινο ήταν το χρώμα που προσέλκυε περισσότερο τη ματιά. Όταν όμως η έρευνα άρχισε να εξετάζει την διάθεση, τα πράγματα άλλαξαν. Μόνο το 39% των υγιών ανθρώπων συνέδεσαν το χρώμα με την διάθεσή τους. Το κίτρινο ήταν το πιο δημοφιλές σε αυτή την κατηγορία. Το 30% των ανθρώπων με ιδιαίτερο στρες αλλά και οι περισσότεροι από τους καταθλιπτικούς επέλεξαν μια απόχρωση του γκρι.
Τα χρώματα είναι ένας πολύ καλός δείκτης διάθεσης για τους ειδικούς, σημασία έχει όμως ότι μπορούν να αλλάξουν και την καθημερινότητά μας, κάνοντάς μας ακόμα πιο ευτυχισμένους.