Ποτέ δεν είναι η κατάλληλη ώρα να καθίσεις κάτω και να σκεφτείς τι θέλεις να πετύχεις στη ζωή. Έχουμε πολυάσχολες ζωές, και ακόμη κι όταν δεν είμαστε απασχολημένοι, μπορεί να θέλουμε απλά να χαζέψουμε στην τηλεόραση ή να τσεκάρουμε τα emails και τα μηνύματά μας παρά να σκεφτούμε για το υπόλοιπο της ζωής μας.
Κάντο σήμερα, αν δεν το έχεις κάνει ακόμη. Θα μπορούσε να πάρει πολύ λίγο – γύρω στα 10 ή 20 λεπτά, και θα μπορούσε να κάνει τη μεγαλύτερη διαφορά στον κόσμο.
Και δεν είναι τόσο δύσκολο. Πιθανόν έχεις ήδη μια καλή ιδέα του τι θέλεις να κάνεις, αλλά μπορεί να μην το έχεις καταγράψει. Ή μπορεί να την έχεις ξανακάνει αυτή την άσκηση στο παρελθόν, αλλά να μην έχεις ανανεώσει τους στόχους σου εδώ και καιρό. Τώρα είναι η ώρα να το κάνεις.
1. Πως ξεκινάς? Πρώτα, σκέψου τι θα ήθελες να λένε για σένα στην κηδεία σου. Αυτό είναι από τις 7 Συνήθειες των Εξαιρετικά Αποτελεσματικών Ανθρώπων του Stephen Covey – η συνήθεια “Ξεκίνα με το τέλος στο μυαλό σου”. Είναι όντως πολύ αποτελεσματικό. Φαντάσου ότι είσαι στο τέλος της ζωής σου, και κοιτάς πίσω. Τι θα ήθελες να έχεις πετύχει? Τι είδους άνθρωπος θα ήθελες να ήσουν μέχρι τότε?
Και να ποιο είναι το κλειδί: ξεκίνα να ζεις τη ζωή σου έτσι ώστε σταδιακά να φτάσεις σε αυτό το σημείο.
2. Τώρα που το σκέφτηκες λίγο έτσι, σημείωσε πρόχειρα κάποιες ιδέες για τους στόχους που θα ήθελες να πετύχεις πριν πεθάνεις. Μπορεί να είναι σε διάφορους τομείς, αλλά παρακάτω αναφέρω κάποιους με τους οποίους μπορείς να ξεκινήσεις: επαγγελματικά, εκπαίδευση, οικογένεια, ψυχολογικά ή πνευματικά, ταξίδια, αναψυχή, χόμπυ, κοινωνικά, φιλανθρωπία. Πιθανόν να σκεφτείς κι άλλα, και δε χρειάζεται να έχεις στόχους σε καθεμία από τις περιοχές αυτές. Απλά είναι κάποια θέματα για να σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις.
3. Βελτίωσε τη λίστα σου, ή ανάπτυξε τη. Μετά από την αρχική προσέγγιση, μπορεί να θέλεις να περικόψεις κάποια πράγματα. Αλλά μπορεί και να θέλεις να την αναπτύξεις: κάποιες φορές έχει πλάκα, και αξίζει, να ονειρεύεσαι μεγάλα πράγματα.
4. Τώρα σπάστο σε μικρότερα κομμάτια. Τι θα ήταν καλό να πετύχεις τα επόμενα 10 χρόνια για καθένα από αυτούς τους στόχους? Για τα επόμενα 5 χρόνια? Για τα επόμενα 2 χρόνια? Ένα χρόνο? Και μέσα σε αυτό το μήνα?
Άπαξ κι έχεις σχεδιάσει κάθε στόχο για τις περιόδους των 10 χρόνων, 5 χρόνων, 2 χρόνων, ενός χρόνου και ενός μήνα, έχεις φτιάξει ένα αρκετά αμιγές πλάνο.
5. Λάβε δράση! Μου αρέσει να παίρνω τους μηνιαίους στόχους μου και να γράψω μια λίστα με αυτά που πρέπει να κάνω αυτή την εβδομάδα. Τι μπορώ να κάνω σήμερα για να προχωρήσω τους στόχους μου? Αν μπορέσω να κάνω έστω ένα πράγμα, τότε έχω κάνει πολλά για να κάνω αυτά τα όνειρα πραγματικότητα.
Κάνε ένα βήμα προς τα όνειρά σου σήμερα καταγράφοντας τα, και κάνοντας ένα πλάνο.