Για παράδειγμα ο Αϊνστάιν, γνωστός για την εκκεντρική του συμπεριφορά, συνήθιζε να «πιλοτάρει» το ιστιοπλοϊκό του ακόμα και σε μέρες χωρίς καθόλου άνεμο, λέγοντας πως το έκανε απλά για την πρόκληση.
Ένας άλλος διάσημος εκκεντρικός άνθρωπος ήταν ο Όσκαρ Ουάιλντ ο οποίος συνήθιζε να βγάζει βόλτα στο πάρκο τον… αστακό του, ενώ ο διάσημος τραγουδιστής Prince, πολλές φορές δίνει συνεντεύξεις φορώντας μια σακούλα στο κεφάλι.
Την εκκεντρικότητα λοιπόν όλοι την αναγνωρίζουμε όταν τη δούμε πάνω σε έναν άνθρωπο, αυτό που δεν αναγνωρίζουμε όμως είναι όλα εκείνα που κρύβονται από πίσω της.
Βέβαια, η άγνοιά μας πάνω στις αιτίες της εκκεντρικότητας, είναι δικαιολογημένη αφού μέχρι σήμερα έχουν γίνει ελάχιστες κλινικές μελέτες.
Ο ψυχίατρος David Weeks φρόντισε να παρακολουθήσει τουλάχιστον 1.000 «περιστατικά» εκκεντρικών ανθρώπων σε διάρκεια 10 χρόνων, ανάμεσά τους και έναν ινδιάνο που περπατάει πάντα και παντού ανάποδα, αλλά και δύο καλιφορνέζους που τους αρέσει να υπνωτίζουν βάτραχους.
Σύμφωνα λοιπόν με τα συμπεράσματα του Weeks οι εκκεντρικοί άνθρωποι, παρόλο που πολλοί θεωρούν πως είναι ένα βήμα πριν το ψυχιατρείο, εμφανίζουν πολύ λιγότερες ψυχολογικές ασθένειες από τους υπόλοιπους «φυσιολογικούς» που όχι σπάνια υποφέρουν από κατάθλιψη. Επιπλέον, στους 1000 εκκεντρικούς ανθρώπους, μόνο οι 30 είχαν κάνει στο παρελθόν χρήση ή κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών.
Τέλος, ο Weeks συμπέρανε πως οι εκκεντρικοί άνθρωποι πηγαίνουν τουλάχιστον 20 φορές λιγότερες στο γιατρό σε σχέση με τους υπόλοιπους «νορμάλ» και πως ζουν ελαφρώς περισσότερο για τον πολύ απλό λόγο πως αποβάλουν το άγχος απ’ τη ζωή τους επιλέγοντας να ζουν όπως εκείνοι θέλουν.
Συμπέρασμα; Οι εκκεντρικοί άνθρωποι είναι στην πλειοψηφία τους πιο χαρούμενοι και πιο αισιόδοξοι από τους υπόλοιπους, χαρακτηρίζονται συχνά από μία παιδική περιέργεια, έχουν υψηλή αίσθηση του χιούμορ και είναι πολύ δημιουργικοί. Το κακό όμως είναι πως οι εκκεντρικοί άνθρωποι δεν γίνονται εύκολα αποδεκτοί από το κοινωνικό σύνολο και πως η αναλογία εκκεντρικών και «φυσιολογικών» ανθρώπων είναι περίπου 1 στους 10.000!
από: MoodHackers Team