Σε περίοδο οικονομικής κρίσης, το άγχος αποπληρωμής λογαριασμών είναι επικίνδυνο για να αποκτήσει κανείς παραπανίσια κιλά, ειδικά αν είναι ήδη παχύς.
Σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές, όταν κάποιος δεν αισθάνεται σίγουρος οτι θα μπορέσει να πληρώσει τους λογαρισμούς του, μπορεί να αποκτήσει επιπλέον κιλά, ένα πρόβλημα που αφορά κυρίως υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, τα οποία είναι και πιο επιρρεπή στην αύξηση του βάρους, σε σχέση με τους αγχωμένους κανονικού βάρους.
Η σχέση βάρους και άγχους μοιάζει να είναι αντιστρόφως ανάλογη, αφού από τη μία το στρες αυξάνει την παραγωγή της ορμόνης κορτιζόλης, που σχετίζεται με το πάχος στην κοιλιά και από την άλλη, το φαγητό απελευθερώνει στον εγκέφαλο χημικές ουσίες που κάνουν τον άνθρωπο να νιώθει καλύτερα, καταπολεμώντας την πίεση του άγχους.
Ο δρ Τζέησον Μπλοκ από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και υπεύθυνος της έρευνας δηλώνει πως μέχρι σήμερα γνωρίζαμε για την επίδραση που έχει το άγχος στην εμφάνιση διαφόρων προβλημάτων υγείας, από την υψηλή πίεση μέχρι τον καρκίνο, αλλά πως σαφώς είχαμε λιγότερα στοιχεία για την επιρροή του στο πάχος.
Σύμφωνα με την έρευνα που διενεργήθηκε επί εννέα χρόνια σε 1.355 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 25 - 74 ετών, διαπιστώθηκε πως όσο μεγαλύτερος είναι ο δείκτης σωματικής μάζας του ατόμου, δηλαδή η αναλογία του βάρους προς το ύψος του, τόσο περισσότερα κιλά μπορούν να πάρει σε περίπτωση που αποκτήσει άγχος.
Αξίζει να σημεωθεί πως η επίδραση του άγχους στις γυναίκες και τους άνδρες δεν είναι ίδια, μιας και το αίσθημα απώλειας ελέγχου στη ζωή και οι ενδο-οικογενειακές εντάσεις προσθέτουν κιλά στις γυναίκες, ενώ οι άνδρες παχαίνουν όταν νιώθουν πως έχουν λιγότερη αυτονομία στη δουλειά τους και μειωμένες εργασιακές ευκαιρίες.
Βέβαια, το εντυπωσιακό είνα πως η επίδραση του οικονομικού άγχους, των χρεών και της αντιμετώπισης δυσκολιών στη δουλειά, επιφέρει παρόμοιες αυξομειώσεις βάρους και στα δύο φύλα.
Αν ακολουθήσουμε τις συμβουλές του δρ. Μπλοκ, οφείλουμε να είμαστε συνεχώς σε ετοιμότητα για να εμποδίσουμε την αύξηση του βάρους μας, μιας και τους αγχωτικούς παράγοντες, όπως τους λογαριασμούς, που μπορεί να προκύψουν στη ζωή μας δεν μπορούμε να τους ελέγξουμε με την ίδια ευκολία.