Υπό αμφισβήτηση θέτει νέα έρευνα τα παιχνίδια «εκγύμανσης» του εγκεφάλου αφού σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το BBC σε συνεργασία με τη Μονάδα Γνωσιακών και Εγκεφαλικών Επιστημών του Κέμπριτζ και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, αποδείχθηκε πως στην ουσία δεν συμβάλλουν στη βελτίωση της νοητικής μας κατάστασης.
Στην έρευνα που διεξήχθη συμμετείχαν συνολικά 11.430 άτομα τα οποία χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και όλοι οι εθελοντές έπρεπε να λαμβάνουν μέρος για τουλάχιστον 10 λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα, για συνολικό διάστημα έξι εβδομάδων.
Η πρώτη ομάδα εξασκήθηκε σε ένα video game που υποτίθεται ότι βελτιώνει τη λογική, το σχεδιασμό και την επίλυση προβλημάτων. Η δεύτερη έπαιξε ένα video game του εμπορίου που θεωρητικά βοηθά τη μνήμη, την προσοχή και την αντίληψη του χώρου.
Η τρίτη ομάδα ήταν η ομάδα ελέγχου και κλήθηκε, για λόγους σύγκρισης, να ψάξει στο Διαδίκτυο για απαντήσεις σε διάφορα δύσκολα ερωτήματα.
Οι μετρήσεις μετά το τέλος των έξι εβδομάδων έδειξαν πως τόσο οι εθελοντές της πρώτης όσο και οι εθελοντές της δεύτερης ομάδας είχαν βέβαια βελτιώσει τις επιδόσεις τους στα συγκεκριμένα video games, αλλά όχι και τις επιδόσεις τους σε μια σειρά τεστ νοητικών λειτουργιών, αφού τα σκορ τους σε αυτά παρέμειναν στάσιμα.
Φυσικά, σε όλα τα παραπάνω υπάρχει κι ο αντίλογος ο οποίος στηρίζεται στη μεθοδολογία της μελέτης. Οι έχοντες τον αντίλογο, κυρίως οι νευροεπιστήμονες που αναπτύσσουν παιχνίδια αυτού του είδους, υποστηρίζουν αρχικά πως η διάρκεια του πειράματος ήταν πολύ μικρή, αφού κανείς δεν θα περίμενε να αυξηθούν οι νοητικές ικανότητες των εθελοντών μέσα σε έξι μόλις εβδομάδες.
Επιπλέον, υποστηρίζουν πως το δείγμα της μελέτης ήταν σχετικά νέοι εθελοντές και όχι ηλικιωμένοι άνθρωποι στους οποίους απευθύνονται κατά κύριο λόγο αυτά τα προϊόντα.
Τέλος, οι συγκεκριμένοι νευροεπιστήμονες λένε πως το γεγονός ότι τα δύο video games που εξετάστηκαν δεν προσφέρουν οφέλη, δεν σημαίνει ότι είναι γενικά αδύνατο να αναπτυχθούν αποτελεσματικά παιχνίδια.
Επιμύθιο: Εν αναμονή μια νέας έρευνας, που σίγουρα θα διαβάσετε στο moodhackers.com, η οποία θα μας λύσει τις όποιες απορίες για το αν θα έπρεπε να έχουμε αυξημένες προσδοκίες από τα video games εγκεφαλικής εξάσκησης.