Όταν ξυπνώ το πρωί και διασχίζω το σαλόνι που είναι τακτοποιημένο, που έχει μινιμαλιστική εικόνα, και δεν υπάρχουν άχρηστα αντικείμενα εδώ κι εκεί, αισθάνομαι ήρεμος και χαρούμενος.
Όταν, από την άλλη, περνώ από το σαλόνι και βλέπω στοιβαγμένα παιχνίδια, βιβλία και άλλα πράγματα παντού, τρελαίνομαι με αυτό το χάος.
Το να απλοποιώ τα πράγματα με όποιο τρόπο μπορώ καλύτερα και να τα κρατώ συμμαζεμένα είναι κάτι που κάνω εδώ και χρόνια (ίσως 8-9 χρόνια) και έχω γίνει πολύ καλός σε αυτό. Αλλά έχω καταλάβει ότι πρέπει να επανέρχεσαι μία στο τόσο, και με μια καινούρια ματιά να ξεκαθαρίζεις τα χρήσιμα από τη σαβούρα.
Να οι καλύτερες συμβουλές μου γι’ αυτό το ξεκαθάρισμα:
Κάντο σε μικρές δόσεις. Αφιέρωσε απλά 15 λεπτά για να ξεκαθαρίσεις μόνο ένα ράφι, και όταν αυτό το ράφι ή τα 15 λεπτά τελειώσουν, γιόρτασέ το. Την επόμενη μέρα, καταπιάσου με ένα άλλο ράφι για 15 λεπτά. Το να πιάσεις να συμμαζέψεις μία ολόκληρη ντουλάπα ή ένα δωμάτιο μπορεί να φαίνεται βουνό, και μπορεί να το αναβάλλεις για πάντα. Αν τίθεται τέτοιο ζήτημα, κάντο με μικρά βηματάκια.
Αφιέρωσε λίγες ώρες για να το κάνεις. Αυτό μπορεί να φαίνεται αντιφατικό σύμφωνα με την παραπάνω συμβουλή… και βασικά, είναι. Απλά είναι μια διαφορετική στρατηγική, και θα έλεγα να κάνεις αυτό που σου ταιριάζει καλύτερα. Κάποιες φορές, για μένα, είναι καλό να αφιερώνω ένα μέρος κάποιου πρωινού ή ένα ολόκληρο Σάββατο πρωί, για να ξεκαθαρίσω μία ντουλάπα ή ένα δωμάτιο. Το κάνω όλο με μιας και όταν τελειώνω, το συναίσθημα είναι υπέροχο.
Βγάλε οτιδήποτε υπάρχει σε ένα ράφι ή ένα συρτάρι, όλα με μιας.Όποια από τις παραπάνω στρατηγικές κι αν ακολουθήσεις, εστίασε σε ένα συρτάρι ή ένα ράφι τη φορά, και άδειασέ το τελείως. Καθάρισε αυτό το ράφι ή το συρτάρι. Στη συνέχεια ξεδιάλεξε το σωρό με τα πράγματα που είχε εκεί (δες την επόμενη συμβουλή), και βάλε πίσω μόνο ότι θέλεις να κρατήσεις. Μετά καταπιάσου με το επόμενο ράφι ή συρτάρι.
Ταξινόμησε ένα ένα τα πράγματα στο σωρό αυτό, και πάρε γρήγορες αποφάσεις. Έχε δίπλα σου μία σακούλα σκουπιδιών και ένα κουτί για τα πράγματα που θα χαρίσεις. Όταν αδειάζεις το ράφι ή το συρτάρι, ξεδιάλεξε ένα ένα τα πράγματα που βάζεις στο σωρό. Πάρε ένα πράγμα από αυτά, και πάρε μία απόφαση: το πετάς, το χαρίζεις ή το κρατάς? Μην το βάζεις πίσω στο σωρό. Κάντο αυτό με ολόκληρο τον σωρό, και σύντομα, θα έχεις τελειώσει. Αν αρχίσεις να βάζεις τα πράγματα του σωρού σε κατηγορίες, και μετά τα χωρίσεις σε υποκατηγορίες, θα σου πάρει κανέναν αιώνα. Βάλε πίσω στο ράφι ή το συρτάρι μόνο αυτά που θέλεις να κρατήσεις, και τακτοποίησέ τα όμορφα.
Να είσαι αμείλικτος. Μπορεί να μαζεύεις διάφορα άχρηστα αντικείμενα, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσεις ποτέ τα περισσότερα από αυτά. Αν δεν έχεις χρησιμοποιήσει κάτι μέσα στον τελευταίο χρόνο, ξεφορτώσου το. Είναι τόσο απλό. Αν το χρησιμοποίησες μόνο 1-2 φορές πέρυσι, αλλά ξέρεις ότι δεν πρόκειται να το χρησιμοποιήσεις και φέτος, ξεφορτώσου το. Πέταξέ το ή χάρισέ το, αν κάποιος άλλος μπορεί να το χρησιμοποιήσει.
Χαρτιά? Να είσαι αμείλικτος μαζί τους, εκτός κι αν είναι σημαντικά.Περιοδικά, καταλόγους, άχρηστη αλληλογραφία, λογαριασμούς παλιότερους από ενός χρόνου, σημειώματα στον εαυτό σου, σημειώματα από άλλους, παλιά πράγματα της δουλειάς… πέταξέ τα! Η μόνη εξαίρεση είναι τα χαρτιά που έχουν σχέση με φορολογικά ζητήματα – που πρέπει να διατηρούνται για κάποια χρόνια, και άλλα σημαντικά έγγραφα, όπως εγγυήσεις, πιστοποιητικά γέννησης, θανάτου, γάμου, ασφαλιστήρια, διαθήκες κτλ. Αλλά μην ανησυχείς, θα τα αναγνωρίσεις αυτά μόλις τα δεις. Αν δεν είναι τέτοια, πέταξέ τα!!!!
Αν είσαι αναποφάσιστος για πολλά από αυτά τα πράγματα, πάρε άλλο ένα κουτί και ονόμασέ το “ίσως”. Αν δε σου βγαίνει να πετάξεις κάτι επειδή σκέφτεσαι ότι μπορεί να το χρειαστείς αργότερα, βάλτο σε ένα κουτί, στη συνέχεια κλείσε το κουτί, βάλτου μια ετικέτα, και βάλτο στην αποθήκη (στο γκαράζ, στη σοφίτα, στη ντουλάπα), κάπου που δεν το βλέπεις και δεν είναι μέσα στα πόδια σου. Το πιθανότερο είναι ότι δε θα ξανανοίξεις ποτέ αυτό το κουτί. Σε αυτή την περίπτωση, βγάλτο έξω μετά από έξι μήνες ή ένα χρόνο, και πέταξέ το ή χάρισέ το.
Φτιάξε ένα σύστημα για να σταματήσεις να συσσωρεύεις άχρηστα πράγματα. Υπάρχει κάποιος λόγος που έχεις παντού στοίβες από χαρτιά, σωρούς από παιχνίδια, βιβλία, ρούχα. Είναι επειδή δεν έχεις ένα σύστημα να κρατάς τα πράγματα στη θέση τους, και να ξεφορτώνεσαι τα πράγματα που δε χρειάζεσαι. Αυτό είναι ένα θέμα που θα πιάσουμε άλλη μέρα, αλλά είναι κάτι που μπορείς να σκεφτείς όσο ξεκαθαρίζεις τη σαβούρα. Δε θα φτάσεις ποτέ στο τέλειο, αλλά αν σκεφτείς πιο έξυπνα το πώς έγινε το σπίτι σου ακατάστατο, ίσως μπορέσεις να βρεις τρόπους να αποτρέψεις το να ξαναγίνει.
Γιόρτασέ το όταν τελειώσεις! Αυτός βασικά είναι ένας γενικότερος κανόνας στη ζωή: πάντα να γιορτάζεις τα επιτεύγματά σου, ανεξάρτητα από το πόσο μικρά είναι. Ακόμη κι αν ξεκαθάρισες μόνο ένα συρτάρι, αυτό είναι υπέροχο. Κέρασε τον εαυτό σου κάτι νόστιμο. Άνοιξε αυτό το συρτάρι (ή ντουλάπα ή ότι είναι), και θαύμασε την απλότητά του. Ανάπνευσε βαθιά, και να ξέρεις ότι έχεις κάνει κάτι καλό. Απόλαυσέ το με την ησυχία σου.
Πηγη:Συντάκτης Leo Babauta
voula soufi zenhabits