Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Τα δώρα της ψυχής ενάντια στην ψυχική πίεση.



Ένα κατακόκκινο ηλιοβασίλεμα. Ένα ζεστό μπάνιο. Μια πεταλούδα μονάρχης. Η καθησυχαστική φωνή ενός καλού φίλου. Αυτά είναι τα δώρα που τροφοδοτούν την ψυχή.

Εμείς λαχταρούμε και πρεσβεύουμε αυτές τις ειδικές στιγμές, που θα δώσουν ισορροπία απέναντι σε εκείνες που τόσο συχνά και εύκολα γίνονται εκτός λογικής και με τις έντονες απαιτήσεις και τις αυξανόμενες πιέσεις των θέσεων εργασίας, για τις οικογένειές μας και τις ανυπολόγιστες συνέπειες στην καθημερινή ζωή.

Αυτά τα δώρα, ένα είδος θείας ενέργειας να το πω έτσι, το φιλτράρισμα μέσα από τις αισθήσεις μας για την ενδυνάμωση του ανθρώπινου πνεύματος.

‘Το όλο είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών της.’Αυτό το ψήγμα σοφίας μιλάει για την κατανόησή μας για ευημερία, για την υγεία, που δεν είναι μόνο η βέλτιστη λειτουργία των οργανικών συστημάτων του σώματος.

Βέλτιστη υγεία είναι η ενσωμάτωση και η αρμονία του μυαλού, (δηλαδή πνεύματος και των συναισθημάτων) και σώματος. Ωστόσο, για πολλούς επαγγελματίες του κλάδου, από τους γιατρούς και τους γυμναστές, σχεδόν όλη η προσοχή δίνεται στηνσωματική ευεξία, επειδή είναι το πιο απτό επίτευγμα της υγείας.

Για αιώνες, η Δυτική επιστήμη και φιλοσοφία έχει τοποθετήσει μια διαχωριστική γραμμή, μεταξύ του νου και του σώματος. Σήμερα, ως παραδείγματα αλλαγής, οι ερευνητές, σε διάφορους τομείς της επιστήμης μαθαίνουν ότι, πράγματι, το σύνολο είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών του ότι, στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ του νου και σώματος.

Οι γιατροί και οι φυσικοί όλο και περισσότερο, στρέφουν την προσοχή τους στην παραμελημένη από καιρό έννοια - την υγεία του ανθρώπινου πνεύματος και της ψυχής.

Με την προϋπόθεση ότι υπάρχει μια οριστική σύνδεση μεταξύ άγχους και ασθένειας, καθώς και μια μεγαλύτερη εκτίμηση για τη θεραπευτική δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος (π.χ. αυτόματη υποχώρηση σημαντικών νοσημάτων).

Oι επαγγελματίες σε όλους τους τομείς της υγείας και φυσικής, αρχίζουν να αναγνωρίζουν ποια είναι η σοφία όλων των ηλικιών και των πολιτισμών, που έχουν πει εδώ και χιλιετίες – δηλαδήγια να είναι υγιείς οι άνθρωποι, πρέπει κανείς να αναγνωρίσει και να γαλουχήσει και το ανθρώπινο πνεύμα.

Οι άνθρωποι που έχουν υποστεί πολλά από καταστροφικές εμπειρίες της ζωής, συχνά βγαίνουν νικητές και όχι θύματα.

Όταν ρωτούν, ‘Τι ήταν αυτό που έχεις κερδίσει μέσα από τη δοκιμασία σου;’ κάθε πρόσωπο δίνει μια παρόμοια απάντηση.

Αυτό που περιγράφει είναι αυτό που ονομάζεται ‘μυς της ψυχής’, οι εσωτερικές πηγές που μας βοηθούν να διαλυθούν και να ξεπεραστούν τα οδοφράγματα στο ταξίδι της ζωής.

Αυτά τα οδοφράγματα περιλαμβάνουν τα πάντα, από τη διαφωνία των συζύγων, από την κόλαση και καρκινικών όγκων, τους αλκοολικούς γονείς ή ένα σκασμένο λάστιχο κατά τη διάρκεια της ώρας αιχμής.

Οι ‘μύες’ της ψυχής περιλαμβάνουν, (αλλά δεν περιορίζονται εκεί μόνο) , το θάρρος, την πίστη, το χιούμορ, την υπομονή, τη συμπόνια, τη φαντασία, την ταπεινοφροσύνη, τη συγχώρεση, τη διαίσθηση, τη δημιουργικότητα, την αισιοδοξία, την ειλικρίνεια και αγάπη.

Αυτοί είναι οι ανθρώπινοι πόροι, που μπορείς να βασιστείς σε περιόδους κρίσης και καταστροφών. Δεν είναι τα δώρα για τους λίγους εκλεκτούς. Είναι για κάθε έναν από εμάς. Αλλά, όπως η σωματικοί μας μύες, θα ατροφήσουν αν δεν χρησιμοποιηθούν.

Και ενώ ποτέ δεν θα εξαφανιστούν, θα είναι αποδυναμωμένοι ή ανενεργή κατάσταση, και εξίσου αναποτελεσματικοί, όπως οι μύες του πρόσωπου που είναι αγύμναστο και προσπαθεί να λάβει μέρος σ΄ ένα μαραθώνιο.

Όλοι μας έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε πνευματικά υγιείς. Ίσως πνευματική υγεία μπορεί καλύτερα να περιγραφεί ως η εσωτερική μας λειτουργία – που δεσμεύει με την πνευματική της δύναμη τους μυς σε τακτική και συχνή βάση.

Σε περιόδους αλλαγών που συχνά παράγει η ψυχική πίεση, καλούμαστε αρκετά τακτικά να χρησιμοποιήσουμε τους εσωτερικούς πόρους μας, ώστε να δράσουν δυνατά μέσα από κάθε κατάσταση, ώστε ο νικητής να μην είναι το θύμα.

Πνευματική υγεία σημαίνει τη μη κάμψη αυτών των μυών και την αίσθηση της δύναμης που παρέχουν, όταν χρειάζεται.

Η υγεία του ανθρώπινου πνεύματος

Αναγνωρίζοντας τη μοναδική χημεία του ανθρώπου όντος και του Θεού, είναι αυτό που μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τα προβλήματα της ζωής. Επιπλέον, αυτή η μυστικιστική σχέση, που στηρίζει την υγεία του ανθρώπινου νου, είναι μια καλή στρατηγική για τη διαχείριση του ψυχικού φόρτου, επειδή αναγνωρίζει και τιμά, αντί να αγνοεί, την κρίσιμη σημασία που έχει η πνευματική διάσταση.

Ακριβώς όπως η νευρική ένταση μπορεί να ενισχύσει τις μυϊκές ίνες, να περιορίσει τη ροή του οξυγονωμένου αίματος και των θρεπτικών ουσιών στους ιστούς των μυών, το ίδιο μπορεί να επαναληφθεί όταν αντιλήψεις του φόβου και του θυμού περιορίζουν τη ροή της διανοητικής δύναμης.
Η λύση στην απόκτηση πνευματικής ηρεμίας και ισορροπίας είναι η αγάπη και η συμπόνια του συνανθρώπου που πάσχει. Η αγάπη, όταν είναι πραγματική και αληθινή, θα πρέπει να τεθεί σε δράση. Υπάρχουν πολλά χρώματα στο ουράνιο τόξο της αγάπης. Συμπόνια είναι ένας από τους λαμπρότερούς της. Συμπόνια στη δράση μπορεί να εξηγηθεί με μια λέξη - διακονία. Διακονία δεν είναι το ίδιο πράγμα με βοήθεια. Είναι ένα είδος σχέσης, και εκείνοι που βοήθησαν θα αισθάνονται αυτή την ικανοποίηση . Βοήθεια συνεπάγεται μια αίσθηση του χρέους.

Η διακονία προσφέρει μέρισμα της αγάπης σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Η συμπόνια περιλαμβάνει την ικανότητα να αισθάνονται τον πόνο του άλλου, αλλά δεν σταματά εκεί. Για να συμμετέχουμε στην αληθινή συμπόνια πρέπει να προχωρήσουμε στα συναισθήματα και στην εσωτερική καλλιέργεια, γι 'αυτό η έκφραση ‘συμπόνια στη δράση’ έχει πολύ περισσότερη έννοια από την έννοια πο έχει ίδια η λέξη. Μόνο με αυτήν τη μέθοδο, που περιγράψαμε πιο πάνω, η ανθρώπινη διανόηση θεραπεύει και νικά την ψυχική πίεσή της.
 Γράφει:Σάπικας Ε. Δανιήλ, Αρχ. Δρ. Οικογενειακός - Ιατρός