Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

ΧΑγανάκτησε...Eπιτελους αντιδρουμε σαν ΕΛΛΗΝΕΣΣΣΣΣ



Την δική τους αγανάκτηση έδειξαν οι επενδυτές του ΧΑ την Τρίτη προβαίνοντας σε μαζικές αγορές μετοχών, ωθώντας το ΓΔ σε εντυπωσιακά κέρδη της τάξης του 5,58% και πάνω από τις 1300 μονάδες, καθώς οι πωλήσεις πανικού των τελευταίων ημερών δεν ήταν τίποτε άλλο παρά η αποτύπωση του υπερβολικού φόβου όσων επενδυτών πίστεψαν το επικοινωνιακό παιχνίδι της Τρόικας που διατυμπάνιζε το μήνυμα πως το οικονομικό 'τέλος' της Ελλάδας ήταν κοντά και εξωθήθηκαν στην 'πώληση' του ΓΔ κοντά στις 1300 μονάδες αντί να προβούν στην 'αγορά' του.

Με βοήθεια, όπως λένε οι πληροφορίες, από το εξωτερικό, το ΧΑ πήρε πίσω το 'αίμα του' με τις τραπεζικές μετοχές να καταγράφουν εντυπωσιακά κέρδη που για την Εθνική Τράπεζα διαμορφώθηκαν στο 10,61% και για το Δείκτη Τραπεζών στο 10,06%.

Τα ελληνικά ομόλογα κατέγραψαν σημαντική άνοδο ενώ ανοδικά κινήθηκε και ο ευρωπαϊκό κλάδος τραπεζών, ενεργοποιώντας την εξίσωση της ανόδου του ΧΑ, που σε συνδυασμό με την ακραία υποτιμημένη κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει αλλά και με τη δημοσίευση ειδήσεων καθησυχαστικών ως προς την έγκαιρη καταβολή της 5ης δόσης και την εύρεση λύσης στο πρόβλημα της ελληνικής χρηματοδότησης, οδήγησαν στην απογείωση του ΓΔ.

Τα ελληνικά CDS κινήθηκαν πτωτικά, καθώς το βραχυπρόθεσμο ρίσκο πτώχευσης μειώθηκε ενώ πτώση κατέγραψαν και τα CDS των κρατών της ευρωπαϊκής περιφέρειας με τα ομόλογα του να ενισχύονται, σε μία από τις καλύτερες ημέρες για την αγορά ομολόγων της Ευρώπης το τελευταίο διάστημα.

Ανοδικά κινήθηκε και το ευρώ, παρά το γεγονός πως τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρώπη ήταν θετικά, απομακρύνοντας περαιτέρω το ενδεχόμενο για αύξηση των επιτοκίων το καλοκαίρι. Η άνοδος του ευρώ ευνόησε και τη διεθνή χρηματιστηριακή αγορά μετοχών, με τους βασικούς δείκτες να καταγράφουν κέρδη από την Ασία μέχρι τις ΗΠΑ.