Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Πολεμήστε τον ιό της μοναξιάς



Η μοναξιά μπορεί να εξαπλωθεί σαν ένας ιός. Είναι τόσο μεταδοτική μάλιστα ώστε μπορεί να «κολλήσουμε» και σε τρίτο βαθμό. Τι σημαίνει αυτό; Αν ο φίλος της ξαδέρφης της φίλης σου νιώθειμοναξιά, μπορεί να αισθάνεσαι κι εσύ το ίδιο.
΄Οσο υπερβολικό και αν ακούγεται, είναι το συμπέρασμα έρευνας που δημοσιεύεται στην Journal of Personality and Social Psychology. Με το θέμα όμως καταπιάνεται και το βιβλίο «Connected» των Dr. Nicholas Christakis, καθηγητή του Harvard University και James Fowler, καθηγητή του University of California, San Diego.
Σε συνεργασία με τον John Cacioppo, ψυχολόγο του University of Chicago, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αν συνδέεσαι με κάποιον σε κάποιο site κοινωνικής δικτύωσης που αισθάνεται μόνος, έχεις κατά 52 % περισσότερες πιθανότητες να είσαι μόνος. Όταν υπάρχει διαφορά δύο βαθμών, δηλαδή ο φίλος ενός φίλου, το ποσοστό αυτό γίνεται 25%, ενώ σε τρίτο βαθμό 15%. Αν σκεφθούμε ότι οι άνθρωποι που αναζητούν παρέα μέσω διαδικτύου συχνά αισθάνονται μοναξιά, αυτό σημαίνει ότι η μοναξιά μπορεί να εξαπλωθεί ταχύτατα, σαν ιός.
Ποιο είναι το αντίδοτο στον ιό της μοναξιάς; Μερικές απλές συμβουλές αρκούν για να μας βγάλουν από το τέλμα και να μας κάνουν να αισθανθούμε καλύτερα.

1. Βρες πράγματα που σου αρέσει να κάνεις. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα βγεις με έναν φίλο. Αν ο φίλος σου δεν μπορεί, σε κάνει αυτόματα να αισθάνεσαι πιο μόνος. Βρες χόμπι και κάνε μαθήματα για να τα αναπτύξεις. Είναι ένας καλός τρόπος για να συναντήσεις ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα και να σκοτώσεις τον ιό της μοναξιάς.
2. Βγες έξω και συνάντησε κόσμο. ΄Οσο πιο πολύ κλείνεσαι στο καβούκι σου, τόσο πιο μόνος αισθάνεσαι. Κοίτα τους ανθρώπους στα μάτια και χαμογέλα. Αυτό σε κάνει αυτόματα πιο προσιτό.
3. Γιόρτασέ το με τον εαυτό σου. Μπορεί να σε πιάνει κατάθλιψη αν ακούς συνέχεια για γάμους και βαφτίσια κι εσύ είσαι ακόμα μόνος. Ο ιός της μοναξιάς θα εξαφανισθεί αμέσως μόλις κάνεις ένα δώρο στον εαυτό σου και του ευχηθείς τα καλύτερα.
4. Ανακάλυψε την γοητεία της ησυχίας. Σκέψου τους φίλους σου με παιδιά και χιλιάδες υποχρεώσεις και απόλαυσε την ησυχία που έχεις προς το παρόν γιατί οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να ανατραπεί. Ηρέμησε τώρα που μπορείς.
5. Φτιάξε την εμφάνισή σου. Όχι για να είσαι γοητευτικός στο άλλο φύλο αλλά για να αρέσεις στον εαυτό σου. Μοναξιά και αυτοπεποίθηση είναι δύο έννοιες αντίθετες.

Ο ιός της μοναξιάς καταπολεμείται όταν εμείς οι ίδιοι το αποφασίσουμε. Δεν υπάρχουν μαγικά ξόρκια για να αισθάνεσαι καλύτερα. Αρκούν οι καθημερινές χαρές της ζωής. Σκέψου εξάλλου ότι αν η μοναξιά είναιιός, δεν είναι καλό να είσαι εσύ αυτός που θα τον μεταδώσει.

από: MoodHackers Team