Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Τα top κοκτέιλ μπύρας

Πολλοί λάτρεις της μπύρας πιστεύουν στην «αγνότητα» του ποτού και αρνούνται να την αναμείξουν με οτιδήποτε άλλο. Όμως κάποιοι μπάρμαν με απεριόριστη φαντασία, δημιούργησαν μοναδικά κοκτέιλ μπύρας για πιο «ανοιχτόμυαλους» ουρανίσκους.


Black Velvet
Ενα κοκτέιλ χωρίς πρόσθετο αλκοόλ που αποτελείται από ίσα μέρη μαύρης και ξανθής μπύρας και ένα είδος μηλίτη. Τα τρία συστατικά τοποθετούνται σε ψηλό ποτήρι σε τρεις στρώσεις. Μπορείς ακόμα να το φτιάξεις σε μια πιο «σικ» παραλαγή. Γεμίζεις ως τη μέση ένα ποτήρι με σαμπάνια και ύστερα προσθέτεις με ένα κουτάλι μαύρη μπύρα για να πετύχεις ένα εντυπωσιακό εφέ.

Συνοδευτικό: Πατάτες τηγανητές. Για την εκδοχή με την σαμπάνια θα ταίριαζαν και κάποιοι πιο λιπαροί μεζέδες, όπως μια ποικιλία από λουκάνικα.

Happy Mich
Είναι γνωστό και ως Michelada. Είναι ένα δροσερό και αναζωογονητικό κοκτέιλ που έρχεται από το Μεξικό. Περιέχει μπύρα, χυμό λάιμ και μια πικάντικη, ελαφρά καυτερή σάλτσα και σερβίρεται σε αλατισμένο ποτήρι, όπως η margharita, με πολύ πάγο. Σε κάποιες άλλες παραλαγές για μια πιο καλοκαιρινή εμφάνιση, στη βασική συνταγή μπορείς να προσθέσεις χυμό από καρπούζι.

Συνοδευτικό: Τορτίγιας με τσίλι ή κεσαντίγιας με κοτόπουλο και λιωμένο τσένταρ. Γενικά ταιριάζει με μεξικάνικη κουζίνα.

Shandy
Ιδιαίτερα δημοφιλές στην Μεγάλη Βρετανία, όπου είναι γνωστό και σαν Shandygaff, αυτό το κοκτέιλ συνδυάζει δύο ίσα μέρη μπύρας με τζιντζερέιλ ή λεμονάδα. Κάποιοι προτιμούν να συνδυάζουν τη μπύρα με αλκοολούχα ανθρακούχα ποτά. Όταν περιέχει δύο ή και περισσότερα είδη αλκοόλ λέγεται «TurboShandy». Για μια πιο γκουρμέ εκδοχή μπορείς αντί για εμφιαλωμένα προϊόντα να χρησιμοποιήσεις φρέσκια λεμονάδα και φύλλα μέντας.

Συνοδευτικό: Νούντλς με καυτερό σησαμέλαιο, πράσινα φασόλια και σαλάτα καρότο. Ταιριάζει γενικότερα με την ασιατική κουζίνα.

The Cure
Η μπαργούμαν Gina Chersevani εμπνεύστηκε αυτό το ποτό στην περίοδο της οικονομικής κρίσης. Στην Ουάσιγκτον κοστίζει μόνο 5 δολάρια και περιέχει μπύρα ευρείας κατανάλωσης, χυμό και ελάχιστο λικέρ τζίντζερ.

Συνοδευτικό: Τηγανητές φτερούγες κοτόπουλου ή σάντουιτς με καπνιστά αλαντικά, τυρί και μουστάρδα.

The Stout Diplomat
Ο Έλληνας μπάρμαν Γιάννης Κεχαγιάρας του εστιατορίου Nopa στο Σαν Φραντζίσκο έφτιαξε αυτό το κοκτέιλ για έναν διαγωνισμό για κοκτέιλ μπύρας. Το ρούμι συνδυάζεται μοναδικά με το σέρι και τη μαύρη μπύρα και κερδίζει τόσο τους φανατικούς της μπύρας, όσο και τους λάτρεις των κοκτέιλ. Μπορείς να το φτιάξεις με λευκό ή και μαύρο ρούμι για να έχεις γλυκό ή «πικάντικο» αποτέλεσμα, ενώ μπορείς να χρησιμοποιήσεις μαύρη μπύρα με γεύση σοκολάτας για πιο δυνατές συγκινήσεις...

Συνοδευτικό: Κροκέτες ψαριού με τηγανητές πατάτες.