Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Τι μας κάνει να θυμώνουμε



Το να θυμώνουμε είναι εύκολο, το δύσκολο όμως είναι να σκεφθούμε τι είναι αυτό που μας προκαλεί ένα τόσο έντονο συναίσθημα. Μια νέα δημοσκόπηση που έγινε στη Βρετανία αποκαλύπτει τους λόγους πους μας κάνουν καθημερινά να μας ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι.
Η δημοσκόπηση έγινε από την Εταιρεία Εγκεφαλικών της Βρετανίας σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς, στο πλαίσιο μεγάλης εκστρατείας που πραγματοποιείται στη χώρα για τη σημασία που έχει ο συστηματικός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης.
Η αγένεια και η …προσπέραση στις ουρές είναι δύο από τους βασικότερους λόγους που μας κάνουν να θυμώνουμε. Οι οκτώ στους δέκα συμμετέχοντας περίπου είπαν ότι οι κακοί τρόποι και η αγένεια κάνουν το αίμα τους να βράζει. Σχεδόν επτά στους δέκα ανέφεραν πως αυτό που τους εκνευρίζει είναι να περιμένουν σε μια ουρά, είτε βρίσκεται σε κλειστό χώρο ή στον δρόμο, και να εμφανίζεται ξαφνικά ένας «έξυπνος» που τους κλέβει τη θέση.
Οι έξι στους δέκα δήλωσαν ότι εξαγριώνονται όποτε έρχονται αντιμέτωποι με κακούς οδηγούς, ενώ ο ένας στους τρεις είπε πως εκνευρίζεται υπερβολικά με όσα διαδραματίζονται στα τηλεοπτικά ριάλιτι σόου. Πολύ εκνευριστική όμως θεωρούν, οι τέσσερις στους δέκα, το να μιλάει κανείς δυνατά στο κινητό του αλλά και στο σταθερό τηλέφωνο όταν βρίσκεται σε δημόσιο χώρο.
Ο θυμός προκαλεί υπέρταση, η οποία είναι η κύρια αιτία κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο. Παρά το γεγονός ότι η αύξηση της πίεσης υπό συνθήκες στρες δεν είναι αισθητή πάντα, είναι όμως πάντα δεδομένη. Οσο περισσότερο και συχνότερα θυμώνει και αγχώνεται κάποιος, τόσο περισσότερο κινδυνεύει να υποστεί στο μέλλον εγκεφαλικό επεισόδιο.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 40% των εγκεφαλικών θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αν οι πάσχοντες φρόντιζαν να ρυθμίζουν την πίεσή τους. Συνιστούν επίσης ηρεμία και έλεγχο του στρες. Τα πράγματα που μας κάνουν να θυμώνουμε στην καθημερινότητά μας είναι πολλά, πρέπει όμως να μάθουμε να τα αντιμετωπίζουμε με πιο ασφαλείς τρόπους.