Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Personal life coaching, υποστήριξη και πρόληψη.



Βγαίνουμε από το αδιέξοδο, θέτουμε στόχους και αλλάζουμε τη ζωή μας προς την κατεύθυνση που πραγματικά θέλουμε. Το personal life coaching είναι πλέον εδώ, βρίσκεται στη χώρα μας αρκετά χρόνια και πρέπει πλέον να ξεκαθαρίσουμε τι μας προσφέρει, από ποιους παρέχεται και σε ποιους απευθύνεται.

Το personal life coaching μεταφράζεται ως προσωπική ανάπτυξη ή υποστήριξη και συμβουλευτική όπως προκύπτει από την ίδια την μέθοδο. Φυσικά, όσοι δεν γνωρίζουν θα τρέξουν να το μεταφράσουν αυτολεξεί ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει σε επιστημονικούς χώρους. Η προσωπική ανάπτυξη & συμβουλευτική επομένως, προέκυψε ως το εργαλείο εκείνο που θα υποστηρίξει ανθρώπους οι οποίοι αντιμετωπίζουν αδιέξοδα και χρειάζονται νέους στόχους, θέλουν να ξεπεράσουν διλλήματα και να πάρουν αποφάσεις. Το καινοτομικό στοιχείο είναι ότι έχουμε πλέον μία μέθοδο υποστήριξης υγιών ψυχιατρικά και ψυχολογικά ανθρώπων, είναι μια τεχνική απόλυτα προσαρμοσμένη σε όλους εμάς. Δεν πρόκειται για κανενός είδους θεραπείας, ψυχολογίας, καθοδήγησης ή αόριστου πνευματισμού. Όποιος ανεπάγγελτος υποστηρίζει κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνος για την δημόσια υγεία. Ο επαγγελματίας σύμβουλός σας δεν είναι θεραπευτής, δεν επεμβαίνει με αξίες και οδηγίες στη ζωή σας αλλά σεβόμενος την προσωπικότητά σας, προσφέρει εκείνο το ασφαλές περιβάλλον για να πάρετε αποφάσεις και να αναγνώσετε πιο καθαρά την κατάσταση που βιώνετε.

Η συγκεκριμένη τεχνική αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ και το Ην. Βασίλειο από μια διεπιστημονική προσέγγιση της συμπεριφοράς υγιών ψυχικά ατόμων. Από την κοινωνιολογία και ψυχολογία, ως την ανθρωπολογία και τις πολιτισμικές σπουδές, αντλήθηκαν όλα εκείνα τα εργαλεία ερμηνείας και υποστήριξης. Έτσι μπορεί να προσφερθεί από σχεδόν όλους τους κοινωνικούς επιστήμονες που κατέχουν έναν σχετικό τίτλο και έχουν εκπαιδευτεί σε ειδικά προγράμματα life coaching. Ιδιαίτερα το personal life coaching διαχωρίζεται απόλυτα από το business ή το executive. Η προσωπική συμβουλευτική εντάσσεται στη σφαίρα της κοινωνικής μέριμνας ως ένα ακόμη εργαλείο πρωτοβάθμιας κοινωνικής υποστήριξης.

Δεν έχει τίποτε να σας δώσει αν έχετε άγχος ή κατάθλιψη, αυτά αντιμετωπίζονται από ειδικούς ψυχολόγους και ιατρούς, έχει όμως να σας προσφέρει λύσεις για να πετύχετε τους στόχους σας και να ξεκαθαρίσετε όσα σας απασχολούν προλαμβάνοντας έτσι μελλοντικές ψυχοπιεστικές καταστάσεις. Προσοχή όμως, όπως όταν εγγραφόμαστε σε ένα γυμναστήριο κάνουμε κάποιες βασικές ιατρικές εξετάσεις, έτσι και στο personal coaching προαπαιτείται μία ψυχιατρική εκτίμηση πως όλα βαίνουν καλώς. Αυτό σας προφυλάσσει από ανεπιθύμητα αποτελέσματα και ταυτόχρονα σας ανοίγει τον δρόμο για την προσωπική σας ανάπτυξη.

Μπάμπης Πετράς
Μάστερ Ανθρωπολογίας