Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Η επιστήμη της αυτοσυγκέντρωσης



Kάθε εντυπωσιακό ανθρώπινο επίτευγμα δεν είναι παρά ένας άθλος αυτοσυγκέντρωσης, μια εκγύμναση της προσοχής, εφόσον ουσιαστικά αυτοσυγκέντρωση είναι προσοχή. O αμερικανός φιλόσοφος και ψυχολόγος William Jamesμάλιστα, έγραψε ότι ο έλεγχος της αυτοσυγκέντρωσης είναι «η ρίζα του χαρακτήρα και της θέλησης. Γιατί όμως απαιτεί τόση εξάσκηση;

Η άτακτη προσοχή
Σύμφωνα με έρευνες η αυτοσυγκέντρωση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την παρατηρητικότητα του μυαλού, να αυξήσει την προσοχή μας και να ανοίξει τις πόρτες της αντίληψης. Άλλες μελέτες επίσης, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αυτοσυγκέντρωση ωφελεί την συναισθηματική νοημοσύνη και διευρύνει τόσο τη συνειδητότητά μας ώστε να μπορούμε να ελέγξουμε ακόμα και τα όνειρά μας. Για να πετύχει κανείς πλήρη αυτοσυγκέντρωση πρέπει να εξασκείται καθημερινά και επίμονα καθώς η «προσοχή» είναι από τη φύση της ανυπότακτη.
Το πρόβλημα με την προσοχή είναι ότι έχει την τάση να πηγαίνει από το ένα πράγμα στο άλλο. Με λίγα λόγια η προσοχή είναι σαν ένα μικρό παιδί που δεν μπορεί να μείνει ακίνητο σε ένα σημείο. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό, απλά έτσι είναι. Η ανήσυχη φύση της προσοχής παρατηρείται σε ένα φαινόμενο που λέγεται ο «ανταγωνισμός των ματιών». Εάν παρουσιάσεις μια εικόνα σε ένα μάτι και μια διαφορετική εικόνα στο άλλο, η προσοχή μεταφέρεται από το ένα στο άλλο, διερωτώμενη ποιό στοιχείο είναι πιο ενδιαφέρων. Μια απλή εκδοχή στο εργαστήριο αυτού του φαινομένου είναι η παρουσίαση ενός συνόλου κάθετων γραμμών στο ένα μάτι και  οριζόντιων γραμμών στο άλλο. Αυτό που βλέπουν οι άνθρωποι είναι την εναλλαγή των οριζόντιων και των κάθετων γραμμών και, περιστασιακά, τη φαινομενικά τυχαία, συγχώνευση και των δύο μαζί. Μάλιστα το ανθρώπινο μάτι δυσκολεύεται να δει τις οριζόντιες και τις κάθετες γραμμές ξεχωριστά - ή ακόμα και τη συγχωνευμένη έκδοση - για μια εκτεταμένη περίοδο επειδή η προσοχή πηγαίνει από το ένα μάτι στο άλλο. Οι βουδιστές και γενικά οι εξασκημένοι στηναυτοσυγκέντρωση μοναχοί γενικά καταφέρνουν να δουν τις οριζόντιες και κάθετες γραμμές ξεχωριστά καθώς και τη συγχώνευσή τους για περισσότερο από 5 λεπτά. Σίγουρα δεν πρέπει να περάσουμε 25 χρόνια στα βουνά για να πετύχουμε την αυτοσυγκέντρωση, ωστόσο με καθημερινή εξάσκηση μπορούμε να μάθουμε να δαμάζουμε την προσοχή μας και να διευρύνουμε την αντίληψή μας.
από: MoodHackers Team