Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Το ξέσπασμα αυξάνει το θυμό



Στην ταινία «Ανάλυσέ το» ο ψυχαναλυτής Μπιλ Κρίσταλ προτείνει στον μαφιόζο ασθενή του Ρόμπερτ Ντε Νίρο να ξεσπάσει το θυμό του ρίχνοντας μπουνιές σε ένα μαξιλάρι. Ο Ντε Νίρο βγάζει ένα πιστόλι και πυροβολεί δηλώνοντας πως νιώθει ήδη καλύτερα. Στην πραγματική ζωή όμως, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.


Μπορεί από την εποχή του Φρόϊντ η πιο κλισέ συμβουλή των ψυχοθεραπευτών προς τους ασθενείς να είναι «μην αφήνεις το θυμό να συσσωρεύεται μέσα σου, ελευθέρωσέ τον», όμως υπάρχει μελέτη που αποδεικνύει πως το ξέσπασμα με κινήσεις του σώματος («χτύπα το μαξιλάρι/σάκο του μποξ» κ.λ.π.) αυξάνει την οργή.
Οι ερευνητές του Case Western Reserve University και Case Western Reserve University ζήτησαν από 707 τελειόφοιτους να συμμετέχουν στη μελέτη, η οποία είχε ως εξής: Στην αρχή, όλοι οι φοιτητές δέχτηκαν προσβλητικά σχόλια για τα γραπτά τους από ένα άτομο που δεν έβλεπαν. Μετά, κάποιοι από αυτούς είχαν την ευκαιρία να ξεσπάσουν το θυμό για τον εξευτελισμό που υπέστησαν σε ένα σάκο του μποξ και κάποιοι άλλοι όχι. Όταν στη συνέχεια όλοι έπαιξαν ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι με αντίπαλο το άτομο που τους προσέβαλε, οι φοιτητές που είχαν ξεσπάσει το θυμό τους ήταν πολύ πιο επιθετικοί μαζί του από εκείνους που απλά έκατσαν λίγο μόνοι τους και ηρέμησαν. «Τα δημοφιλή βιβλία αυτοβοήθειας μπορεί να νομίζουν ότι προσφέρουν χρήσιμες, σοφές συμβουλές, όμως ενθαρρύνοντας το ξέσπασμα του θυμού μπορεί να οδηγήσουν σε πιο ακραίες επιθετικές συμπεριφορές», σημείωναν οι ερευνητές στο Journal of Personality and Social Psychology.
Τι ισχύει τελικά;
Από την άλλη όχθη υπάρχουν οι ειδικοί που θεωρούν πως τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας για το ξέσπασμα δείχνουν μόνο τι συμβαίνει λίγη ώρα μετά, κι ενώ φαίνεται ότι αυξάνει την επιθετικότητα προσωρινά, μακροπρόθεσμα μπορεί να βοηθήσει το άτομο να αναγνωρίσει βαθύτερα προβλήματα. Αν κι εσύ έχεις βολευτεί αυτή την τακτική, για να είσαι σίγουρος-ή ότι οι μπουνιές στο μαξιλάρι σου πιάνουν τόπο πρέπει να ισχύουν δύο πράγματα:
• Το ξέσπασμα πρέπει να είναι συνειδητό, όχι απλώς να χτυπάς τα χέρια σου. Να ξέρεις με ποιον και γιατί έχεις θυμώσει. Ποιοι είναι οι βαθύτεροι λόγοι που νιώθεις τόσο πληγωμένος-η από αυτό το άτομο;
• Να χρησιμοποιείς το ξέσπασμα σαν μέσο εντοπισμού της σχέσης που σου προκαλεί οργή. Όχι να συνηθίσεις στο μαξιλάρι επειδή δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα.