Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Όταν οι φίλοι μαλώνουν



Οι φίλοι είναι η οικογένεια που διαλέγουμε λέει ένα γνωστό ρητό. Τι γίνεται όμως όταν οι φίλοι μαλώνουν; Το να χάσεις έναν φίλο μπορεί να είναι τόσο καταλυτικό όσο και το να χωρίσεις. Πόσο μάλιστα αν σκεφτούμε ότι οι μεγάλες φιλίεςσυνήθως διαρκούν πολύ περισσότερο από τις ρομαντικές σχέσεις. Οι καλοί φίλοι μας γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα. Μαζί τους μπορούμε να κυκλοφορούμε χωρίς να μας νοιάζει η εξωτερική μας εμφάνιση και χωρίς να ανησυχούμε για το τι θα πούμε. Αυτός είναι και ο λόγος που όταν χάσουμε μια τέτοια φιλία είναι εξαιρετικά οδυνηρό. Όταν μαλώνουμε με κάποιον που μας γνωρίζει τόσο καλά, με κάποιον που μας έχει δει σε καλές και κακές στιγμές, θυμωμένο, δακρυσμένο, ή χαρούμενο, είναι σα να χάνουμε ένα κομμάτι της ιστορίας μας. Η απώλεια και το κενό που αισθανόμαστε είναι μεγάλα. Πως αντιμετωπίζουμε όμως μια τέτοια κατάσταση; Πολλές φορές προσποιούμαστε ότι η φιλία δεν ήταν αληθινή γι’ αυτό και διαλύθηκε. Ή λέμε ότι το πρόσωπο με το οποίο μαλώσαμε δεν άξιζε την φιλία μας. Μερικές φορές αυτό είναι αλήθεια, πολλές φορές όμως προσπαθούμε να ξεγελάσουμε τον εαυτό μας για να αισθανθούμε καλύτερα. Κάθε κατάσταση βέβαια αντιμετωπίζεται διαφορετικά, καθώς είναι μια πολύ προσωπική υπόθεση. Οι ειδικοί όμως συνιστούν κάποια πράγματα για να αντιμετωπίσουμε την θλίψη μας από τον χωρισμό καλύτερα.
Καταρχήν, επέτρεψε στον εαυτό σου να θρηνήσει. Αν είσαι θυμωμένος, έχεις δίκιο. Αν είσαι πληγωμένος μην προσπαθείς να το κρύψεις. Αν συνήθιζες να περνάς πολύ καιρό με τον φίλο με τον οποίο μαλώσατε,ψάξε να βρεις κάτι εποικοδομητικό για να καλύψεις το κενό της απουσίας. Αν πάλι αισθάνεσαι ότι φταις εσύ για τον χωρισμό, μην διστάσεις να ζητήσεις συγνώμη. Προσπάθησε να μην αναλύεις υπερβολικά τα πράγματα. Πες την άποψή σου αλλά επέτρεψε και στον άλλον να έχει τη δική του.
Αν επιμένεις για το δίκιο σου, απέφευγε να μιλάς αρνητικά για τον φίλο με τον οποίο μάλωσες στους υπόλοιπους. Το να κατακρίνεις κάποιον με τον οποίο ήσουν τόσο καιρό φίλος θα σε κάνει να φαίνεσαι, αν μη τι άλλο, ανόητος. Αν η κοινή σας παρέα θέλει να μάθει τι συνέβη, προσπάθησε να το εξηγήσεις όσο πιο προσεκτικά γίνεται και μην καταφεύγεις σε χαρακτηρισμούς.
Όταν μαλώνεις με έναν πραγματικό φίλο, είναι πολύ σημαντικό να καταλάβεις ότι πρόκειται για μια σημαντική απώλεια. Η φιλία είναι ένας ιδιαίτερος ανθρώπινος δεσμός. Παρότι η απώλεια ενός φίλου είναι ένα θέμα που δεν συζητείται πολύ στην κοινωνία μας, μπορεί να είναι καταλυτική για τη ζωή σου. Γι’ αυτό άφησε τον εαυτό σου να θρηνήσει. Αμέσως  μετά θα έχεις κερδίσεις ένα στάδιο στην ωριμότητα.

από: MoodHackers Team