Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Η πειθώ δουλεύει από το δεξί αυτί…



Θες να ζητήσεις μια χάρη από κάποιον; Μίλησέ του στο σωστό αυτί και το πιθανότερο είναι ότι το αίτημά σου θα πραγματοποιηθεί. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη ερευνητών από την Ιταλία που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της επιθεώρησης Νaturwissenchaffen, αν θέλεις να ζητήσεις από κάποιον κάτι, πρέπει να μιλήσεις στο δεξί του αυτί.


Οι Marzoli και Tommasi (2009) έκαναν μια επιδρομή σε ένα κλαμπ και προσέγγισαν 176 τυχαίους ανθρώπους ζητώντας τους ένα τσιγάρο. Κάθε φορά που οι επιστήμονες απευθύνοντας στο δεξί τους αυτίείχαν διπλάσιες πιθανότητες να πάρουν το τσιγάρο σε αντίθεση με τις περιπτώσεις που απευθύνονταν στο αριστερό. Μάλιστα  παρατήρησαν ότι και οι άνδρες και οι γυναίκες στο κλαμπ χρησιμοποιούσαν το δεξί τους αυτί, 72% του χρόνου, για να ακούσουν τους συνομιλητές τους.
Αυτά τα συμπεράσματα, επιβεβαιώνουν προηγούμενες μελέτες που έχουν αποκαλύψει μια προτίμηση των δεξιών αυτιών προς τα λεκτικά ερεθίσματα και την επεξεργασία τους. Αυτό, πιστεύεται ότι συμβαίνει επειδή η γλώσσα υποβάλλεται σε επεξεργασία από την αριστερή πλευρά του εγκεφάλου, ο οποίος την λαμβάνει από το δεξί αυτί.
Τι συμβαίνει με τα κινητά τηλέφωνα
Το αγαπημένο αυτί των ανθρώπων κατά τη χρησιμοποίηση ενός τηλεφώνου είναι επίσης το δεξί, παρόλο που αυτό έχει αποδειχθεί με περισσότερο αντιφατικό τρόπο. Οι αρχικές μελέτες που έγιναν τη δεκαετία του '80 κατέληξαν ότι οι άνθρωποι προτιμούσαν να κρατούν το τηλέφωνό τους στο αριστερό τους αυτί. Ωστόσο αυτή η έρευνα αφορούσε τις μέρες που δεν υπήρχαν κινητά τηλέφωνα οδηγώντας στο συμπέρασμα πως τότε οι άνθρωποι προτιμούσαν να αφήνουν το δεξί τους χέρι ελεύθερο για να σχηματίζουν τον αριθμό του τηλεφώνου ή να κρατάνε σημειώσεις.
Όμως, πρόσφατα στοιχεία για τους χρήστες κινητής τηλεφωνίας δείχνουν ότι οι άνθρωποι προτιμούν να κρατούν το τηλέφωνο στο δεξί τους αυτί.
από: MoodHackers Team