Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Το κοινωνικό τίμημα του θυμού


Οι εχθρικοί άνθρωποι που είναι μονίμως θυμωμένοι, έχουν λιγότερο υγιείς σχέσεις με τους γύρω τους απ’ ότι οι υπόλοιποι που είναι πιο ήρεμοι. Επίσης, συχνά οδηγούνται στην κατάθλιψη ή φέρονται βίαια στους άλλους, το πιο σημαντικό όμως είναι πως δημιουργούν μεγάλη ανασφάλεια στους φίλους και τους συγγενείς τους, οι οποίοι με τον καιρό γίνονται πιο επιφυλακτικοί ως προς τα άτομα με τέτοια συμπεριφορά. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν βοηθάει την κατάσταση, αφού ακόμη και έρευνες έχουν δείξει ότι οι ισχυροί δεσμοί αγάπης που αναπτύσσεις με τους δικούς σου ανθρώπους όχι μόνο σε οχυρώνουν από προβλήματα υγείας, όπως η ανακοπή καρδιάς, αλλά κάνουν καλό και στην ψυχική σου υγεία λόγω της υποστήριξης που σου παρέχουν.

Η κυνική συμπεριφορά είναι χαρακτηριστική όσων κυριεύονται από θυμό και σχεδόν ποτέ δε χρησιμοποιούν τη βοήθεια και τη συμπαράσταση που τους παρέχεται. Η κατάστασή τους δεν τους επιτρέπει να δεχτούν και να αναγνωρίσουν ότι υπάρχουν άνθρωποι γύρω τους που ενδιαφέρονται και στο τέλος τους απομακρύνουν. Επιπλέον, υιοθετούν και άλλες κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ και το φαγητό χωρίς μέτρο και που, σε κάθε περίπτωση δεν αντιμετωπίζονται χωρίς την ηθική συμπαράσταση από τα κοντινά πρόσωπα.

Ο θυμός στους ανθρώπους ξεκίνησε σαν αντίδραση κάποιου που απειλείται. Η βίαιη και ανεξέλεγκτη εξέλιξή του όμως δεν είναι αποδεκτή στις περισσότερες κοινωνίες. Συγκεκριμένα, αν επιτεθείς στο αφεντικό σου θα χάσεις τη δουλειά σου, αν χτυπήσεις έναν οδηγό που σου έκανε απότομο προσπέρασμα θα σου κάνει μήνυση κ.ο.κ. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι όσοι χάνουν την ψυχραιμία τους, χάνουν και πολλά άλλα, όπως τη δουλειά, την οικογένεια, ακόμη και την υγεία τους.