Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Γκαλέσνιγιακ: Το νησί της αγάπης





Ονομάζεται Γκαλέσνιγιακ, βρίσκεται στην Κροατία, είναι νησί σε σχήμα καρδιάς και ενδείκνυται για ρομαντικές ψυχές.

Το Γκαλέσνιγιακ ή «νησί της αγάπης» όπως το αποκαλούν έχει έκταση 132.000 τετραγωνικών μέτρων, βρίσκεται στο γραφικό κανάλι του Πάσμαν κοντά στα τουριστικά θέρετρα Μπίογκραντ και Ζάνταρ, και προς το παρόν δεν ενδείκνυται για διαμονή, αλλά μόνο για επίσκεψη.

Το νησί σε σχήμα καρδιάς ανακαλύφθηκε πρόσφατα από το Google Earth, αλλά πολλά χρόνια πριν το ξετρυπώσει η τεχνολογία το είχαν ήδη καταγράψει οι χαρτογράφοι του Ναπολέοντα, το 1807.

Το Γκαλέσνιγιακ δεν διαθέτει καταλύματα, αλλά χρησιμοποιούνταν από αρχαιοτάτων χρόνων ως αγκυροβόλιο για εμπορικά πλοία που μετέφεραν προϊόντα από την Αδριατική σε λιμάνια της Ιταλίας, κυρίως στη Βενετία, αλλά και ως καταφύγιο για ψαράδες.

Αν αποφασίσετε να το επισκεφτείτε μέσω των ολιγόωρων επισκέψεων που πραγματοποιούνται σχεδόν καθημερινά, θα δείτε πως οι μόνοι κάτοικοι του νησιού είναι τα αγριοκούνελα και οι γλάροι, οι ελιές και οι συκιές. Ηλεκτρικό ρεύμα και καταλύματα το νησί σε σχήμα καρδιάς μπορεί να μην διαθέτει, διαθέτει όμως πόσιμο νερό από τις φυσικές πηγές του.

Σημεωτέον πως μέχρι σήμερα μεγάλη προτίμηση στην από κοντά ανακάλυψη του νησιού σε σχήμα καρδιάς δείχνουν οι Βρετανοί, οι Ισπανοί και οι πολίτες από γειτονικές χώρες της Κροατίας.