Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου 2010

Δημοπρατήθηκε ο νέος ποδηλατόδρομος στον Βόλο



Δημοπρατήθηκε την περασμένη εβδομάδα το έργο «Επέκταση του Δικτύου Ποδηλατοδρόμου του παραλιακού μετώπου και τοπικές παρεμβάσεις κατά μήκος της διαδρομής». Το έργο ήτανπροϋπολογισμού δαπάνης 1.762.627,24 ευρώ. Το έργο σύμφωνα με τη μελέτη θα έχει ολοκληρωθεί σε δεκαοκτώ μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.Η μελέτη προβλέπει μία ενιαία πρόταση ανάπλασης της περιοχής του παραλιακού μετώπου της πόλης του Βόλου, από τη θέση του Τελωνείου έως τον οικισμό των Αλυκών.Στο πλαίσιό της προτείνονται τα παρακάτω έργα:
-Επέκταση του δικτύου ποδηλατοδρόμων προς τα δυτικά, διερχόμενο από το κτηριακό συγκρότημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας «Παπαρήγα», τη συνοικία Αϊβαλιώτικα, τον αρχαιολογικό χώρο Πευκακίων και φθάνει στις Ν. Παγασές. Το συνολικό μήκος είναι 6.500 μ
-ανάπλαση πλατείας Τελωνείου
-ανάπλαση πεζοδρομίων περιοχής Παλαιών.
-κατασκευή πεζοδρομίου παραλίας Αλυκών.
Η συνολική επιφάνεια της παρέμβασης ανάπλασης είναι 15.760 τ.μ.Ο ποδηλατόδρομος αρχίζει από τη θέση του Τελωνείου όπου συνδέεται με τον υφιστάμενο ποδηλατόδρομο που υπάρχει σε όλο το μήκος της παραλίας στο λιμάνι του Βόλου. Δημιουργείται ένα συνεχές δίκτυο παράλληλο του παραλιακού μετώπου συνολικού μήκους πάνω από 10.000 μ. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του ποδηλατοδρόμου εναλλάσσονται κατά τη διαδρομή του, σύμφωνα με τις δυνατότητες που παρέχει η υφιστάμενη κατάσταση πεζοδρομίων – δρόμων. Έτσι υπάρχουν τμήματα όπου ο ποδηλατόδρομος προτείνεται στο πεζοδρόμιο αλλά και τμήματα που εντάσσεται στο οδόστρωμα. Στο σύνολό του προβλέπεται κατάλληλη σήμανση (διαγράμμιση – πινακίδες) για την ασφάλεια των ποδηλατών.Στη θέση του Τελωνείου Βόλου, εκεί όπου ήταν η παλαιά ψαραγορά (μεταφέρθηκε σε γειτονικό νέο κτήριο), προτείνεται με την παρούσα μελέτη η ανάπλαση του χώρου.
Πρόκειται για μια έκταση μπροστά από τα παλαιά κτίρια του Τελωνείου τα οποία προγραμματίζεται να ανακαινισθούν και να αποκτήσουν νέα χρήση πολιτιστικού κέντρου. Για το λόγο αυτό η πλατεία αναπλάθεται, ώστε να λειτουργεί ως είσοδος στα κτίρια του Τελωνείου, αλλά και ως σημείο αναφοράς για τους πεζούς και τους ποδηλάτες της περιοχής.Σε μερικούς δρόμους της περιοχής των Παλαιών προτείνεται η ανακατασκευή των πεζοδρομίων προκειμένου να αποκτήσουν μεγαλύτερο πλάτος, ομοιόμορφη ομαλή επίστρωση εξασφαλίζοντας την άνετη μετακίνηση των πεζών αλλά και την αισθητική αναβάθμιση του παλαιού εμπορικού κέντρου της πόλης του Βόλου το οποίο ακόμη διατηρεί αρχιτεκτονικά και πολεοδομικά χαρακτηριστικά της αρχικής του μορφής και λειτουργεί ως πόλος έλξης κατοίκων αλλά και επισκεπτών.
Τέλος προτείνεται η κατασκευή πεζοδρομίου συνολικού μήκους 630 μέτρων και πλάτους 7.30 μ. κατά μήκος του παραλιακού δρόμου Αλυκών (οδός Παπαδάκου) από την οδό Ασκαλάμου έως την Πλαζ.Mε το πεζοδρόμιο αυτό εξασφαλίζεται, σύμφωνα με τους μελετητές, η ασφαλής μετακίνηση των πεζών κατά μήκος του δρόμου και της παραλίας, εντάσσεται σ΄ αυτό ο ποδηλατόδρομος, και διαμορφώνεται ένας ενιαίος κοινόχρηστος χώρος με σκιά και καθιστικά για την αναψυχή των κατοίκων της περιοχής.Σύμφωνα με την μελέτη ο ποδηλατόδρομος έχει συνολικό μήκος 6.500 μ. και γενικό πλάτος 2,40 μ. Η διαδρομή του προτείνεται άλλοτε στο υφιστάμενο πεζοδρόμιο και άλλοτε στο οδόστρωμα.
podilatakias.gr via ksipnistere.blogspot.com