Ο υπερβατικός διαλογισμός που έκανε ο γνωστός γιόγκι Maharishi Mahesh, στον οποίο μύησε και τους Beatles στη δεκαετία του ’60, μπορεί να αποδειχθεί πολύ ωφέλιμος για την υγεία. Όπως έδειξε νέα έρευνα του Maharishi University of Management, στην Αϊοβα, η τεχνική της ήρεμης εγρήγορσης στην οποία βασίζεται, μπορεί να είναι θεραπευτική για τους μεγαλύτερους ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη. Η έρευνα έγινε σε συνεργασία με δύο ακόμα πανεπιστήμια, το Charles Drew University του Λος Αντζελες και το University of Hawaii.
Οι ειδικοί εξέτασαν πάνω από 100 ασθενείς οι οποίοι πιθανότατα να εκδήλωναν κάποια καρδιοπάθεια. Οσοι έκαναν υπερβατικό διαλογισμό είχαν κατά 48% λιγότερα καταθλιπτικά συμπτώματα. Η κατάθλιψη αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.Τα ευρήματα θεωρούνται πολύ σημαντικά καθώς αποδεικνύουν ότι ο υπερβατικός διαλογισμός δρα ως μια συμπληρωματική θεραπεία στην κλινική κατάθλιψη, τονίζει ο Hector Myers, καθηγητής ψυχολογίας στο University of California του Λος Αντζελες.Ερευνα του 2005 σε 202 ασθενείς, η οποία αναφέρεται στην Αμερικανική Επιθεώρηση Καρδιολογίας, είχε αποδείξει ότι όσοι είχαν αυξημένη αρτηριακή πίεση και ασκούσαν υπερβατικό διαλογισμό είχαν κατά 23% λιγότερες πιθανότητες θανάτου. Το 2006, έρευνα των Archives of Internal Medicine έδειξε ότι οι ασθενείς με αυξημένη αρτηριακή πίεση που ασκούσαν υπερβατικό διαλογισμό επί 16 εβδομάδες είχαν βελτιώσει την αρτηριακή τους πίεση, την αντίσταση ινσουλίνης και τη λειτουργία του νευρικούς τους συστήματος.
Εχουν γίνει πολλές ακόμα επιστημονικές έρευνες που έχουν δείξει ότι ο υπερβατικός διαλογισμός συμβάλει στη μεγαλύτερη δημιουργικότητα, στην καλύτερη εκμάθηση, στον υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης, στην καλύτερη ψυχική υγεία και τη μείωση του στρες, στη βελτίωση της νευρολογικής λειτουργίας του σώματος.
Ο υπερβατικός διαλογισμός ασκείται για δεκαπέντε έως είκοσι λεπτά δύο φορές καθημερινά, ενώ κάποιος κάθεται άνετα με τα μάτια κλειστά. Κατά τη διάρκεια της πρακτικής, ο νους και το σώμα κατασταλάζουν για να επιτύχουν μια μοναδική κατάσταση ήρεμης εγρήγορσης. Σε αυτή την κατάσταση γίνεται η συνειδητοποίηση του Εαυτού. Ο νους ξεπερνά όλη τη διανοητική δραστηριότητα για να δοκιμάσει την απλούστερη μορφή συνειδητοποίησης, που είναι η υπερβατική συνείδηση.
Ο υπερβατικός διαλογισμός έγινε γνωστός στην Ευρώπη μετά την επίσκεψη των Beatles στην Ινδία, το 1968. Ο γνωστός σκηνοθέτης Ντέιβιντ Λιντς τον επανέφερε στο προσκήνιο, χρηματοδοτώντας ένα πρόγραμμα για την άσκηση του υπερβατικού διαλογισμού σε σχολεία. Ο αριθμός των ανθρώπων που εφαρμόζουν τον υπερβατικό διαλογισμό υπολογίζεται στα 6 εκατομμύρια και όλοι μιλούν για εντυπωσιακές αλλαγές στη ζωή τους.
από: MoodHackers Team