Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Η ευτυχία είναι οικογενειακή υπόθεση



Ευτυχία είναι να βλέπεις τους φίλους και την οικογένειά σου να ευημερούν. Στο, αυτονόητο μάλλον, συμπέρασμα κατέληξε έρευνα του Πανεπιστημίου Cambridge, η οποία συνδέει την ευτυχία των ανθρώπων με τους «σημαντικούς άλλους». Η έρευνα διεξήχθη από κοινωνιολόγους. Συμμετείχαν άντρες και γυναίκες διαφορετικής ηλικίας. Παρά το γεγονός ότι έδιναν διαφορετικές απαντήσεις για το τι επηρεάζει την ποιότητα ζωής τους, πολλοί σύνδεσαν την προσωπική τους ευτυχία με αυτή της οικογένειάς τους και των φίλων τους. Η έρευνα έλαβε υπόψη πάνω από 10.000 άτομα. Οι γυναίκες ανησυχούσαν περισσότερο για την υγεία τους (57%) σε σχέση με τους άντρες (50%), οι οποίοι σύνδεσαν περισσότερο την ευτυχία τους με οικονομικούς παράγοντες (38% σε σχέση με το 33% των γυναικών). Η διαφορά ήταν σημαντική όσον αφορά την οικογένεια, καθώς τη θεώρησε ιδιαίτερη σημαντική το 49% των γυναικών αλλά μόνο το 38% των ανδρών. Οι κοινωνιολόγοι αιτιολογούν αυτές τις απαντήσει βάσει των παραδοσιακών αντιλήψεων που υπάρχουν ακόμα στην κοινωνία, δηλαδή άντρες «κουβαλητές» και γυναίκες «που φροντίζουν τα παιδιά ή τους πιο ηλικιωμένους συγγενείς».

Τα περισσότερα πράγματα που κάνουμε για την ευτυχία επικεντρώνονται στο να βελτιώνουμε την ατομική μας κατάσταση, τονίζει η επικεφαλής της έρευνας δρ Jacqueline Scott. Σύμφωνα όμως με την έρευνα θα έπρεπε να δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή στο πώς θα κάνουμε τους ανθρώπους να ενδιαφέρονται για τους άλλους, καθώς έτσι θα ευεργετηθούμε τελικά όλοι.

Μπορεί να θεωρούμε ότι η ευτυχία είναι προσωπική υπόθεση, φαίνεται όμως ότι αυτό δεν αρκεί. Γιατί τελικά δεν μπορεί να υπάρχει ατομική ευτυχία όταν δεν είναι ευτυχισμένοι οι αγαπημένοι μας και η οικογένειά μας.

από: MoodHackers Team