Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011

OFF-ICE έτος 2011: Ο άνθρωπος είναι δημιουργικός, ανήσυχος, συλλογικός και υπερβατικός από την φύση του, όταν του το επιτρέπει ο χώρος του

Σχεδόν 3 χρόνια πριν, το τοπίο της Ελλάδας είχε αρχίσει για τα καλά να διαπραγματεύεται και το «τοπίο εργασίας». Το off-ice.gr δημιουργήθηκε τότε για να αποτελέσει, μαζί με άλλα, μία «εκστρατεία κατά των βαρετών χώρων εργασίας».
πηγή: http://artefficientintelligence.blogspot.com/

Σήμερα όπου μέσα σε αυτά τα 3 χρόνια το τοπίο άλλαξε όσο κανείς δεν περίμενε …κάποιοι χώροι εργασίας κατέληξαν να είναι πεδίο απελπισίας, φόβου, ανασφάλειας ακόμα και αυτοκτονίας, από τους εξωγενείς, απρόβλεπτους, αν και για πολλούς προβλέψιμους, και σχεδόν μη διαχειρίσιμους παράγοντες…

Ακόμα και σήμερα έχουμε κάθε λόγο να διαπραγματευόμαστε το περιβάλλον εργασίας και τον χωρικό σχεδιασμό του, το «μικροκλίμα» που διαμορφώνουν και το πώς αυτό δημιουργεί τον άνθρωπο.

Η πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας που ταλανίζει τόσο την κοινωνία θα ήταν πολύ διαφορετική αν αναγνωρίζαμε τις δυνατότητες δημιουργικότητας, αυτοδιαχείρισης και ανάπτυξης του ατόμου και τις μεταφέραμε στους χώρους και κυρίως στις διαδικασίες των οργανισμών, ιδιωτικών και δημόσιων.

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, ίσως είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε τις πτυχές της αυτοδιαχείρισης του Κορνήλιου Καστοριάδη, το «ουδείς εκών κακός» του Σωκράτη και τις διακηρύξεις των Στωικών για το ωφέλιμο.

Ουδείς έκων μη δημιουργικός . Ο άνθρωπος είναι δημιουργικός, ανήσυχος, συλλογικός και υπερβατικός από την φύση του, όταν του το επιτρέπει ο χώρος του.

“ …Η περίφημη φιλοσοφική σχολή του Στωικισμού πίστευε ότι « η φύση του ανθρώπου είναι πρωτογενώς αγαθή» και ότι ο άνθρωπος δεν έχει εγγενείς καταστρεπτικές δυνάμεις, αλλά δέχεται από έξω καταστρεπτικές επιδράσεις που τον υποδηλώνουν και υπονομεύουν την αγαθή και δημιουργική του φύση. Οι πρώτοι Στωικοί διακήρυξαν πως «ότι είναι ωφέλιμο για το σμήνος είναι ωφέλιμο και για τη μέλισσα». Προεκτείνοντας αυτή την φιλοσοφική αρχή, θα μπορούσε να ειπωθεί πως και ότι είναι καταστρεπτικό για το σμήνος θα είναι επίσης καταστρεπτικό και για τη μέλισσα: όσα συμβαίνουν και επιδρούν πάνω στην ανθρωπότητα, επιδρούν και στον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Κάθε ενέργεια μας-ακόμα και η κάθε σκέψη μας- απέναντι στους άλλους και στον κόσμο(φυσικό και κοινωνικό) γυρνάει πάντα σε μας του ίδιους. Καταλαβαίνει λοιπόν ο καθένας την βαρύτητα και το νόημα της παραπάνω αρχής της πρώιμης Στωικής Σχολής: αν με τις πράξεις μου ωφελώ το σμήνος, ωφελώ και εμένα- αν αντίθετα καταστρέφω το σμήνος, θα γίνω με τη σειρά μου ο τελικός αποδέκτης αυτής της καταστροφής. Όμως, πόσοι από εμάς άραγε, είναι σε θέση να αντιληφθούν αυτή τη μεγάλη αλήθεια;…”
Ευάγγελος Κουσιάδης, «Φιλοσοφικές και Ψυχολογικές προσεγγίσεις για την ανθρώπινη φύση», δημοσίευση στο περιοδικό ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ-Τεύχος 18-2010

Τα γραφεία της “Cheap Monday” στην Στοκχόλμη από
τους Σουηδούς σχεδιαστές “Uglycute” χαρακτηρίζονται
από μια αίθουσα συνεδριάσεων μέσα σε μια πυραμίδα.

Το έργο ήταν η δημιουργία ενός εκθεσιακού χώρου και χώρου γραφείων για την σουηδική μάρκα μόδας “Cheap Monday”.

Πριν από το σχεδιασμό του χώρου γραφείων στη Στοκχόλμη σχεδιάστηκε το νέο κατάστημα της Κοπεγχάγης, που άνοιξε το Δεκέμβριο. Τα γραφεία στη Στοκχόλμη είναι 900 τ.μ. και χωρίζονται σε δύο ορόφους. Ο πάνω όροφος χρησιμεύει ως ένας πιο δημόσιος εκθεσιακός χώρος και χώρος υποδοχής και το χαμηλότερο τμήμα του ως ένα ανοιχτό τοπίο γραφείων. Εδώ εφαρμόστηκε η λογική ενοποίησης του χώρου με την αφαίρεση τοίχων και εκθέτοντας τις υφιστάμενες επιφάνειες. Τα φωτιστικά και λάμπες στον εκθεσιακό χώρο είναι εκείνες που είχαν σχεδιαστεί για το κατάστημα στην Κοπεγχάγη. Ο κάτω όροφος δουλεύτηκε περισσότερο με την λογική της πρόσθεσης. Τοποθετήθηκαν λίγα κλειστά δωμάτια / ένα γραφείο κατά μήκος της πρόσοψης και τοποθετήθηκε η πυραμίδα – αίθουσα συνεδριάσεων στη μέση του δωματίου. Οι κεκλιμένοι τοίχοι επέτρεψαν περισσότερο φως να εισέλθει στο χώρο.



Η Google στο Λονδίνο


Σας έχουμε ήδη παρουσιάσει τα γραφεία της Google στη Ζυρίχη, δε θα μπορούσαμε να σας αφήσουμε ανενημέρωτους λοιπόν για το καινούριο απόκτημα της Google στο Λονδίνο.

Η αρχιτεκτονική εταιρία Scott Brownrigg ανέλαβε το σχεδιασμό των 40.000 τ.μ. εργασιακών αυτών χώρων και τοποθέτησε τον τεράστιο λογότυπο της εταιρίας σε κομμάτι του χώρου, μετατρέποντας τα δύο “O” σε πόρτες. Έχοντας ως θεματολογία την παραλία του Brighton συναντά κανείς δοκιμαστήρια παραλίας, κόκκινους τηλεφωνικούς θαλάμους, γιγάντια ζάρια και αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνται ως εργασιακοί χώροι. Ακόμα και οι ταπετσαρίες στους χώρους συνεδριάσεων και στους χώρους γραφείων έχουν εικόνες από θαλασσινό τοπίο. Ο χώρος επίσης περιλαμβάνει γυμναστήριο, Spa και εστιατόριο, το οποίο παρέχει δωρεάν γεύματα σε όλους τους 300 εργαζομένους της εταιρίας.







Read the rest of this entry »

Posted on 31st January 2011 in Offices, Trends | No Comments »

Χώροι εργασίας με ευεργετικό μικροκλίμα


Αλατοσπήλαια και στην Ελλάδα

Στις αρχές του 20ου αιώνα παρατηρήθηκε το φαινόμενο της θετικής επίδρασης των ιχνοστοιχείων του αλατιού στους εργαζόμενους στα αλατωρυχεία. Με αφορμή την παρατήρηση αυτή, έρευνες και επιστημονικές μελέτες απέδειξαν ότι ένας κύκλος χαλάρωσης σε ένα τέτοιο χώρο 45 λεπτών, ισοδυναμεί με τέσσερις ημέρες έκθεσης σε θαλάσσια ατμόσφαιρα. Η εταιρεία Changeland, δίνει, εδώ και τρία έτη, τη δυνατότητα εγκατάστασης και στην Ελλάδα ενός τέτοιου μικροκλίματος και δημιουργεί τα πρώτα “Saltcave Chrystalotherapy”, μέσα σε ιδιωτικούς προσωπικούς χώρους αλλά και χώρους εργασίας. Το σύνολο των ευεργετικών ιδιοτήτων, που εκχέονται από το αλατοσπήλαιο, μπορούν να εξασφαλιστούν σε γραφεία εργασίας, διαμορφωνοντας ένα μικροκλίμα σε χώρους επαγγελματικών συναντήσεων και συζητήσεων (meeting room – brainstorming room).

Εκτός της γενικότερης εμπειρίας του χώρου, η ειδικότερη σύσταση της ατμόσφαιρας, εμπλουτισμένη με ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρο, νάτριο κ.λπ.) και ιόντα αλατιού, τα οποία ο ανθρωπινός οργανισμός απορροφά με φυσικό τρόπο μέσω της αναπνοής και των πόρων, διαμορφώνει συνθήκες αναζωογόνησης και διαύγειας για δημιουργικές και παραγωγικές επαγγελματικές συναντήσεις ή χώρους χαλάρωσης του προσωπικού.

Για την εγκατάσταση ενός Saltcave Chrystalotherapy, χρειάζεται ένας χώρος τουλάχιστον 6 τμ. για χωρητικότητα 8 ατόμων και η στατική του κτιρίου να επιτρέπει στο δάπεδο βάρος 700kgr/τμ. Ο χρόνος εγκατάστασης υπολογίζεται σε τρεις με τέσσερις εβδομάδες. Παράλληλα διακοσμητικές επεμβάσεις με ιαματικό ορυκτό αλάτι, όπως επένδυση τοίχων, πίνακες, γλυπτά, φωτιστικά, μπορούν να εφαρμόζονται σε κάθε χώρο, καθότι όσο περισσότερο χρόνο βρισκόμαστε σε περιβάλλον με ορυκτό αλάτι τόσο καλύτερο είναι για την ευεξία και την υγεία μας.

Στο κέντρο της Αθήνας, ανάμεσα στο καυσαέριο και την πολυκοσμία κρύβεται ένας τέτοιος χώρος ακριβώς πίσω από την πλατεία Συντάγματος. Το αλατοσπήλαιο “Crystalotherapy”, υπόσχεται ψυχική ηρεμία, σωματική χαλάρωση αλλά και παροχή συμβουλευτικών και οργανωτικών υπηρεσιών, είτε σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους μέσα στις επιχειρήσεις είτε μέσω επισκέψεων στον ήδη υπάρχοντα χώρο αλατοσπηλαίου. Πολλοί είναι αυτοί που φαίνεται να έχουν ανακαλύψει το μυστικό, μιας και όπως μας εκμυστηρεύεται ο Δρ. Μασούλας εργαζόμενοι από γύρω γραφεία και όχι μόνο, πραγματοποιούν από μικρά lunch brakes μέχρι πολύωρες συνεδριάσεις.

Μετά από συζητήσεις με ποικίλους επισκέπτες μάθαμε πως η εμπειρία αυτή ανανεώνει και χαλαρώνει τους επαγγελματίες. Το στρες και οι εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά τις σχέσεις ελαχιστοποιείται μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον και αντιθέτως ενισχύεται ο εποικοδομητικός διάλογος και η θετική επικοινωνία.






Νέος χρόνος, νέες προοπτικές

Πολυκλινική / Βιβλιοθήκη στην Ινδονησία.
Τα Container είναι εύπλαστα, με ευέλικτες δομές που συνήθως ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο. Το “Contertainer” είναι μία πολυκλινική αλλά και δημόσια βιβλιοθήκη σχεδιασμένη από αρχιτέκτονες της ινδονησιακής εταιρείας dpavilion. Προτίνουν αυτές περιπετειώδεις κατασκευές για τη στέγαση των βιβλίων , οι οποίες λειτουργούν ως “παράθυρα” για τον κόσμο. Το όνομα για την κλινική και τη δημόσια βιβλιοθήκη είναι ένα αμάλγαμα από δύο λέξεις: τη λέξη “Container” και τη λέξη “Entertainer” δηλαδή αυτός που παρέχει υπηρεσίες ψυχαγωγίας. Ο συνδυασμός αυτός αντικατοπτρίζει το στόχο του κτιρίου που δεν είναι άλλος από την παροχή καλύτερης ποιότητας ζωής, για εκείνους που έχουν λίγα χρήματα.

Η Contertainer βρίσκεται στο Μπατού, στην Ανατολική Jawa της Ινδονησίας, η οποία είναι μια σχετικά νέα πόλη με μεγάλη παράδοση στη γεωργία. Το χάσμα ανάμεσα σε αυτούς που έχουν χρήματα στην Ινδονησία και εκείνων που δεν έχουν, ήταν η αφορμή για αυτό το παιχνιδιάρικο και πολύχρωμο σχέδιο, το οποίο παρέχει υπηρεσίες εντελώς δωρεάν για το κοινό. Εσωτερικά βρίσκεται μια κλινική που παρέχει στους κατοίκους υγειονομική περίθαλψη και μια δημόσια βιβλιοθήκη για μάθηση, κοινωνικές δραστηριότητες, έμπνευση, και ψυχαγωγία.

Το κέντρο αποτελείται από πέντε Container ανυψωμένα στην κορυφή με ξύλινες δοκούς. Το τρίτο επίπεδο του κτιρίου Contertainer προσφέρει θέα στην πόλη, στο γύρω τοπίο και όχι μόνο. Τα Container στην Ινδονησία είναι εύκολα προσβάσιμα και φθηνά, για το λόγο αυτό και αποφάσισαν οι Αρχιτέκτονες της εταιρίας Dpavilion να τα χρησιμοποιήσουν αλλά και λόγω της πολυ-λειτουργικής τους ιδιότητας και την ευκολία κατασκευής.