Σάββατο, 15 Ιανουαρίου 2011

Aτομική έκθεση του Γιάννη ΚουνέλληH γκαλερί Bernier / Eliades παρουσιάζει την πέμπτη ατομική έκθεση του Γιάννη Κουνέλλη. Σε αυτή την έκθεση, την πρώτη ατομική που πραγματοποιεί ο καλλιτέχνης στην Ελλάδα ύστερα από 16 χρόνια, θα παρουσιάσει νέα γλυπτά μεγάλης κλίμακας και εγκαταστάσεις.
Ο Γιάννης Κουνέλλης είναι ευρέως γνωστός ως μία από τις ηγετικές φιγούρες του κινήματος της Arte Povera και ένας σημαντικός καλλιτέχνης που η πρακτική του συμπεριλαμβάνει ζωγραφική, κολλάζ, γλυπτική, περφόρμανς, σχέδια για το θέατρο και την όπερα.
O Κουνέλλης είναι διεθνώς αναγνωρισμένος ως ο οπτικός φιλόσοφος που χτίζει μία νέα αλφάβητο ετερόκλητων υλικών, ένα βιωματικό λεξιλόγιο, στο οποίο τόσο η μνήμη όσο και ο άνθρωπος, διαδραματίζουν έναν κυρίαρχο ρόλο. Συνδυάζοντας πρωτογενή ή βιομηχανικά υλικά όπως κάρβουνο, χρυσό, φωτιά, ωμό κρέας, πέτρες, ατσάλι, ζωντανά άλογα, και μουσική, τα έργα του θέτουν θεμελιώδη ερωτήματα και σκηνοθετούν με δραματικό τρόπο την ποιήση του σύγχρονου κόσμου.

Η πρώτη του έκθεση στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 1977, ήταν και η πρώτη έκθεση της γκαλερί Jean Bernier. Ακολούθησαν κι άλλες ατομικές εκθέσεις στη γκαλερί Bernier / Eliades, το 1979, το 1985 και το 1994, παράλληλα με την μνημειώδη αναδρομική εγκατάσταση των 30 χρόνων στο εμπορικό καράβι ”Iόνιον” στο λιμάνι του Πειραιά. Επίσης σημαντική ήταν και η συμμετοχή του στην έκθεση “Outlook” που επιμελήθηκε ο Χ.Ιωακειμίδης το 2004 στην Αθήνα.
Ο Γιάννης Κουνέλλης γεννήθηκε στον Πειραιά στο 1936. Παρακολούθησε τη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, και το 1956 εγκαθίσται στη Ρώμη για να σπουδάσει στην Academia di Belle Arti. Η πρώτη του ατομική έκθεση με τίτλο “L’Alfabeto di Kounellis” στη Galleria della Tartaruga στη Ρώμη θεωρείται ως προπομπός του κινήματος της Arte Povera το 1967.
Έχει πραγματοποιήσει σημαντικές ατομικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων: Ambika P3, London, 2010, Neue Nationalgalerie, Berlin, 2008, Museo d’Arte Contemporanea Donnaregina, Naples, 2006, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Madrid, 1997, MoCA, Chicago, 1986, και η περιοδεύουσα έκθεση στα: Stedelijk Van Abbemuseum, Eindhoven, Obra Social, Caja de Pensiones, Madrid, the Whitechapel Art Gallery, London και στο Staatliche Kunsthalle Baden-Baden, 1981. Ο Κουνέλλης έχει ένα Artist Room στην Tate Modern, και έργα του συγκαταλλέγονται στις συλλογές του μουσείου Guggenheim και MoMA στη Νέα Υόρκη, ανάμεσα σε άλλα Μουσεία και συλλογές παγκοσμίως.
Από 25/11 μέχρι 15/1.
Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ. 10.30 π.μ.-8 μ.μ. Σάβ. 12 μ.-4 μ.μ.