Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Eifman Ballet of St. Petersburg-Anna Karenina στο Μεγαρο Μουσικης.



Άννα Καρένινα, βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Τολστόι.

Χορογραφώντας την μουσική του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, καταφέρνει να συνδυάσει με θαυμαστό τρόπο το έντονο συναίσθημα του σύγχρονου χορού με την αυστηρή φόρμα του κλασικού μπαλέτου.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής και χορογράφος των Μπαλέτων Μπορίς Άιφμαν της Αγίας Πετρούπολης, άρχισε την καριέρα του στο Ωδείο του Λένινκγραντ το 1966, κινώντας αμέσως το ζωηρό ενδιαφέρον των κριτικών με το πρώτο του χορόδραμα Ίκαρος. Την ίδια χρονιά διορίστηκε επίσημος χορογράφος της Ακαδημίας Βαγκάνοβα και της Σχολής των Μπαλέτων Κίροφ. Το 1977 ίδρυσε το δικό του σύνολο, αντιδρώντας στον αυστηρό ακαδημαϊσμό της ρωσικής χορευτικής παράδοσης. Εκφράζοντας ελεύθερα τις δικές του καλλιτεχνικές τάσεις ο Άιφμαν ανέπτυξε ένα εντελώς προσωπικό ύφος, με πρωτοποριακές μορφές έκφρασης.
Το σύνολο αποτελείται από 60 περίπου χορευτές, και έχει έδρα την Αγία Πετρούπολη. Πέρα από την πολύ σημαντική δραστηριότητα που έχει στη Ρωσία, το Μπαλέτο εμφανίζεται συχνά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Κατά την φιλοξενία του στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, την ηρωίδα του ομώνυμου έργου θα ενσαρκώσουν εναλλάξ οι χορεύτριες Nina Zmievets και Anastasia Sitnikova. Ο Oleg Gabyshev και ο Sergey Volobuev θα ερμηνεύσουν τον Βρόνσκι, ενώ Καρένιν θα είναι ο Oleg Markov και ο Dmitry Fisher.

ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΡΙΑΝΤΗ