Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Γινε ευτυχεστερος,δουλευωντας λιγωτερο και διασκεδαζωντας περισσοτερο.



Oλοι ξέρουμε το παλιό ρητό ότι «τα λεφτά δεν αγοράζουν την ευτυχία» οπότε δεν είναι έκπληξη ότι μια έρευνα του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, βρήκε ότι οι άνθρωποι που είναι περισσότερο επικεντρωμένοι στην κοινωνική ζωή τους είναι τελικά πιο ευτυχισμένοι από αυτούς που δίνους επιπλέον ώρες στην εργασία τους. Η έρευνα επισημαίνει ότι όταν στην Αμερική ο πλούτος αυξάνεται, το ίδιο αυξήθηκαν και οι ώρες εργασίας των Αμερικανών. Παρόλο που το να βρεθεί η ισορροπία μεταξύ της εργασίας και της ζωής είναι μια πρόκληση, αυτοί που δίνουν προτεραιότητα στην ζωή τους αντί στην εργασία τους είναι πιθανότερο να περνούν χρόνο με τα αγαπημένα τους πρόσωπα παρά στο γραφείο και είναι τελικά πιο ευτυχισμένοι. Ερευνητές προσέγγισαν πάνω από 300 ενήλικες να συμπληρώσουν ένα παιχνίδι με κωδικοποιημένες λέξεις. Ενώ μερικοί από τους συμμετέχοντες έλαβαν λέξεις που αφορούν το χρόνο ενώ άλλοι έπαιξαν με λέξεις που σχετίζονταν με τα χρήματα. Όταν ολοκλήρωσαν αυτό το παιχνίδι, συμπλήρωσαν μια φαινομενικά άσχετη (μετο παιχνίδι) έρευνα η οποία ρωτούσε πως θα προγραμμάτιζαν τον χρόνο τους την επόμενη ημέρα όπως και το πόσο ευτυχισμένοι είναι.

Αυτοί που έπαιζαν το παιχνίδι με θέμα το χρόνο εξέφρασαν την επιθυμία να βρεθούν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα στο άμεσο μέλλον ενώ αντίθετα αυτοί που είχαν λέξεις σχετικές με το χρήμα ένιωσαν την πίεση ότι έπρεπε να δουλέψουν πιο σκληρά την επόμενη ημέρα. Δεδομένου ότι οι λέξεις ανατέθηκαν τυχαία, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι σκέψεις των ανθρώπων είναι «ευαίσθητες» στις υποδείξεις καθώς αυτοί που σκέφτονταν για χρήματα ένιωσαν ότι πρέπει να κερδίσουν περισσότερα. Όπως ήταν αναμενόμενο αυτοί που σκόπευαν να κοινωνικοποιηθούν ήταν πιο ευτυχισμένοι από αυτούς που σκόπευαν να δουλέψουν

Τα ίδια αποτελέσματα βγήκαν όταν οι ερευνητές έκαναν το ίδιο πείραμα αποκλειστικά με συμμετέχοντες, ανθρώπους που είχαν χαμηλό εισόδημα. Και πάλι και ο πιο αδύναμος οικονομικά που σκέφτηκε τον χρόνο κινητοποιήθηκε να περάσει την μέρα του με τους αγαπημένους του ενώ παράλληλα δεν έδειξαν ένδειξη επιθυμίας για περισσότερη εργασία παρόλο που οι λέξεις τους είχαν να κάνου με το χρήμα. Από τις πληροφορίες που συλλέχθηκαν οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να καθορίσουν αν αυτή η διαφορά προκύπτει από το γεγονός ότι οι ασθενέστεροι οικονομικά είναι μονίμως αγχωμένοι και πιεσμένοι για το θέμα των χρημάτων ή απλά επειδή έχουν έλλειψη των μέσων ή την κινητοποίησης για να κερδίσουν χρήματα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Cassie Mogilner που ηγήθηκε της μελέτης «Παρόλη την πεπποίθηση ότι τα χρήματα είναι η βασική επιδίωξη για του Αμερικανούς, το κυνήγι της ευτυχίας απαιτεί μια μετατόπιση της προσοχής και της επικέντρωσης προς τον χρόνο. Σαφώς το να έχει κάποιος χρήματα παρέχει μεγαλύτερη αίσθηση ασφάσλεια αλλά ακόμα και σ’αυτή την περίοδο της οικονομική αβεβαιότητας, είναι ανακουφιση να ξέρει κανείς ότι η ευτυχία μπορεί ακόμα να επιτευχθεί με το να μιλήσεις με τον κοντινότερο ή πιο αγαπημένο από το να περνάς ατέλειωτες ώρες στο γραφείο.