Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Δανάη Μάτσκε.Ένα ρεσιτάλ με μικρογραφίες και σονάτες για βιολί

Δανάη Μάτσκε 
Ένα ρεσιτάλ με μικρογραφίες 
και σονάτες για βιολί 
               Συμπράττει ο Ούβε Μάτσκε, πιάνο
                           Τετάρτη 19 Ιανουαρίου, ώρα 20.30
                            Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Μετά το πιάνο, το λυρικό τραγούδι και την κιθάρα, τη σκυτάλη στις «Μουσικές βραδιές στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος» παίρνουν το βιολί και η Δανάη Μάτσκε η οποία, συνοδευόμενη από τον πατέρα της Ούβε στο πιάνο, θα παίξει την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου (ώρα έναρξης: 20.30) έργα Γ.Σ. Μπαχ, Μπετόβεν, Υζάι και Φρανκ. Επίσης, οι δύο σολίστ θα παρουσιάσουν σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση το έργο “Sprüche im Wind”-«Λόγια στον άνεμο» του Δημήτρη Τερζάκη

Χορηγός της Σειράς Μουσικές Βραδιές στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος στην οποία εντάσσεται το ρεσιτάλ, είναι το ΑΡΓΟΣ Α.Ε. ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ και ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ.
Χορηγοί επικοινωνίας της Σειράς :





Παρτιτούρες Γερμανών και Βέλγων συνθετών αποτελούν τον βασικό κορμό του ρεσιτάλ της Δανάης Μάτσκε. Το πρώτο έργο που θα ακουστεί είναι η τετραμερής Σονάτα αρ.1 σε σολ ελάσσονα, BWV 1001 για σόλο βιολί του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ (1685-1750), στην οποία ο μέγας κάντορας της Λειψίας ακολουθεί τα βήματα της συνθετικής παράδοσης του Αρκάντζελο Κορέλλι. Ακολουθούν οι 10 μινιατούρες για βιολί και πιάνο υπό τον τίτλο «Λόγια στον άνεμο» του Δημήτρη Τερζάκη, ένα έργο αφιερωμένο στην Δανάη Μάτσκε, η οποία θα το παρουσιάσει, μαζί με τον πατέρα της Ούβε, για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό. Επιστροφή στον ευρωπαϊκό κλασικισμό με τη Σονάτα σε μι ύφεση μείζονα, έργο 12, αρ.3 του Γερμανού Λούντιβιχ Μπετόβεν (1770-1827), τον οποίο θα διαδεχθούν δύο σημαίνοντες Βέλγοι συνθέτες του 19ου αιώνα, οι «νεορομαντικοί» Ευγένιος Υζάι (1858-1931) και Σεζάρ Φρανκ (1822-1890). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αντιστοίχως τη Σονάτα αρ. 5 για σόλο βιολί, έργο 27 και τη Σονάτα για βιολί και πιάνο σε λα μείζονα

Η πολυβραβευμένη Δανάη Μάτσκε πήρε τα πρώτα της μαθήματα βιολιού σε ηλικία μόλις 5 ετών. Εννιά χρόνια αργότερα έγινε δεκτή, ως εξαίρετο ταλέντο, στο Μουσικό Γυμνάσιο Μπελβεντέρε της Βαϊμάρης στη Γερμανία, όπου μελέτησε με τον Γιόστ Βίττερ. Στη συνέχεια φοίτησε στο περίφημο Μοτσαρτέουμ του Σάλτσμπουργκ με δάσκαλο τον Σλοβένο παιδαγωγό και βιολονίστα Igor Ozim. Έχει λάβει μέρος σε πολλά διεθνή σεμινάρια βιολιού των Τσουματσένκο, Μπρον και Μιλάνοβα. Οι άριστες επιδόσεις της στο βιολί της εξασφάλισαν υποτροφίες από τους Συλλόγους των Φίλων της Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, τα Κοινωφελή Ιδρύματα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» και «Προποντίς», καθώς και από τον οργανισμό Deutsche Stiftung Musikleben. 

Η Δανάη Μάτσκε έκανε το ντεμπούτο της στα 11 μόλις χρόνια της. Έκτοτε, έχει εμφανιστεί σε φεστιβάλ στην Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ελβετία, την Αυστρία, τη Σλοβενία, την Κίνα και την Κύπρο. Στη Γερμανία, έχει συμπράξει ως σολίστ με διακεκριμένα συμφωνικά σύνολα, φιλαρμονικές ορχήστρες και σχήματα μουσικής δωματίου, ενώ στην Ελλάδα έχει εμφανιστεί με την Κ.Ο.Α., την Κ.Ο.Θ., την Καμεράτα και τη Συμφωνική του Βόλου. Η Δανάη Μάτσκε έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ εντός και εκτός ελληνικών συνόρων σε φημισμένες συμφωνικές αίθουσες όπως η Γκεβάντχαους της Λειψίας. Έχει επίσης εμφανιστεί σε αξιόλογες καλλιτεχνικές διοργανώσεις και φεστιβάλ της ελληνικής Περιφέρειας. Παρά το νεαρό της ηλικίας της –δεν έχει ακόμη συμπληρώσει τα 23 της χρόνια–, η νεαρή καλλιτέχνης έχει αποσπάσει πολυάριθμες διακρίσεις και βραβεία σε διεθνείς και εθνικούς διαγωνισμούς βιολιού («Αντρέα Ποστακίνι»-Ιταλία, «Jugend musiziert»-Γερμανία, «Έρση Σαράτση»-Ελλάδα, «Ανρί Μαρτώ»-Γερμανία). Πρόσφατα κέρδισε το ειδικό βραβείο ερμηνείας σύγχρονου έργου στον διεθνή διαγωνισμό «Szymon Goldberg 2010» (Γερμανία). Ακόμη, η Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής της απένειμε το 2008 έπαινο για τις εμφανίσεις της με την Κ.Ο.Α. και την Καμεράτα. Η πολλά υποσχόμενη δεξιοτέχνης, μετά τη βράβευσή της στον 18ο Διαγωνισμό του Γερμανικού Συλλόγου Μουσικών Οργάνων, παίζει σε αυθεντικό βιολί του Κάρλο Τζουζέππε Τεστόρε (Μιλάνο 1710), προσφορά ιδιωτικής συλλογής από την Χαϊδελβέργη. 

Γεννημένος το 1956 στη Γερμανία, ο πιανίστας Ούβε Μάτσκε αντιπροσωπεύει τη νεότερη γενιά της παράδοσης του Έντβιν Φίσερ. Με σπουδές πιάνου στην Ανωτάτη Σχολή Φραντς Λιστ της Βαϊμάρης και στη συνέχεια –με κρατική υποτροφία– στην Ακαδημία Φέρεντς Λιστ της Βουδαπέστης, έχει συμμετάσχει σε διεθνείς διαγωνισμούς στη Γερμανία, στην Ουγγαρία και την Ιταλία. Έχει δώσει πολλά ατομικά ρεσιτάλ σε μεγάλα μουσικά κέντρα (Μόσχα, Μόναχο, Βερολίνο, Λειψία, Δρέσδη κ.ά.) και έχει συμπράξει ως σολίστ με ορχήστρες πολλών ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και με τις ελληνικές Κ.Ο.Α., Κ.Ο.Θ., καθώς και με την Ορχήστρα των Χρωμάτων. Το ρεπερτόριο του Ούβε Μάτσκε περιλαμβάνει ευρύτατο φάσμα έργων της πιανιστικής φιλολογίας από το Μπαρόκ ως τη σύγχρονη εποχή. Έχει ασχοληθεί και μελετήσει έργα για σόλο πιάνο και κονσέρτα των: Μπαχ, Μπετόβεν, Σούμπερτ, Σοπέν, Σούμαν, Λιστ, Μπραμς, Μούσσοργκσκι, Μπάρτοκ, Προκόφιεφ και Σοστακόβιτς. Μάλιστα, οι αισθαντικές και δεξιοτεχνικές ερμηνείες του έχουν αποσπάσει επανειλημμένα τις επαινετικές κριτικές του Τύπου, ενώ αρκετές από αυτές έχουν καταγραφεί και σε ψηφιακό δίσκο. Έχει ακόμη πραγματοποιήσει ηχογραφήσεις στην Ελλάδα (για την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση) και το εξωτερικό (Κύπρος, Γερμανία). Ο Γερμανός πιανίστας δραστηριοποιείται επίσης στον χώρο της μουσικής δωματίου, έχοντας εμφανιστεί με σημαντικά σύνολα και κορυφαίους σολίστ σε φημισμένες αίθουσες και μουσικές διοργανώσεις, όπου έχει παρουσιάσει δημοφιλή έργα της σχετικής φιλολογίας για βιολί και πιάνο, βιολοντσέλο και πιάνο, βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο, καθώς και για κουαρτέτο εγχόρδων και πιάνο. Από το 1987, ο Ούβε Μάτσκε ζει και εργάζεται στην Ελλάδα. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, όπου κατέχει σήμερα τη θέση του καθηγητή οργανικής μουσικής και εκτέλεσης (πιάνο). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη μεθοδολογία διδασκαλίας του πιάνου και στη συστηματική έρευνα για την προαγωγή και καλλιέργεια νέων με εξαιρετικό μουσικό ταλέντο.

Οι τιμές των εισιτηρίων για τη συναυλία είναι €5 (Φοιτητικά), 12 και 20 .