Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Γιατί τα παιδιά γελούν τόσο πολύ;



Tα παιδιά γελούν από 300 έως 400 φορές τη μέρα, ενώ οι ενήλικες μόλις 15. Γιατί συμβαίνει αυτό; 

Οι ενήλικες χρησιμοποιούν πρώτα τον εγκέφαλο για να επεξεργαστούν αν κάτι είναι αστείο και μετά αντιδρούν γελώντας. Σε αυτό παίζει ρόλο φυσικά και η αίσθηση του χιούμορ που διαθέτει ο καθένας, η ψυχολογική του κατάσταση και το πόσο αντιλαμβάνεται τα εξωτερικά ερεθίσματα. Στα παιδιά ισχύει το αντίθετο. Δεν χρησιμοποιούν το μυαλό τους για να γελάσουν.  Πρώτα συμμετέχει το σώμα τους σε αυτή τη διαδικασία και όχι κάποια νοητική ιδιότητα του εγκεφάλου. Γι’ αυτό γελούν τόσο ενώ παίζουν. Ξεκάθαρα λοιπόν φαίνεται ότι το γέλιο προέρχεται από το σώμα, γεγονός που κάνει το άτομο να συμμετέχει ενεργά σε αστείες δραστηριότητες αντί να είναι παθητικό απέναντί τους. Μπορείς να προκαλέσεις στον εαυτό να γελάσει αν κινήσεις το σώμα σου σαν να παίζεις ένα παιχνίδι. Έτσι, άλλωστε δεν κάνεις όταν νιώθεις χαρούμενος;  Δεν κινείς ασυναίσθητα τα χέρια και τα πόδια σου; Αντιθέτως, όταν είσαι στεναχωρημένος κάνεις λιγότερες κινήσεις με το σώμα σου. Αν θες να γελάς σαν τα παιδιά η γιόγκα του γέλιου είναι ένας τρόπος να γελάσεις, χωρίς να πιέσεις το μυαλό σου να ακολουθήσει.Εξασκώντας την θα μάθεις να γελάς σαν μικρό παιδί.
από: MoodHackers Team

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

National Theatre Live "Collaborators" του John Hodge



Μια ιστορική συνάντηση κορυφής: Ιωσήφ Στάλιν –Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ
Δυο κορυφαίοι βρετανοί ηθοποιοί σε συγκλονιστικές ερμηνείες:
Σάιμον Ράσελ Μπίλ & Άλεξ Τζένινγκς
Ένας σκηνοθέτης-αστέρας: Νίκολας Χάιτνερ

Σκηνικά: Μπομπ Κρόουλι, μουσική επένδυση: Τζορτζ Φέντον. 

Απευθείας μετάδοση-προβολή από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας
Με αγγλικούς υπότιτλους
Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου, 9μ.μ.
Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη
Μόσχα 1938: Ακατάλληλο μέρος για ανεξάρτητα πνεύματα. Ο Ιωσήφ Στάλιν είναι στην εξουσία, όσοι του στέκονται εμπόδιο περνάνε από συνοπτικές δίκες και εξαφανίζονται ή εξορίζονται, ο Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, ζει ανάμεσα σε διαφωνούντες και κάθε του κίνηση καταγράφεται από την αστυνομία, τα έργα του λογοκρίνονται και απαγορεύονται. Ο ύπατος άρχοντας θέλει να γιορτάσει τα 60 του χρόνια με ένα θεατρικό έργο του αμφισβητία συγγραφέα, εκείνος απαντάει με μια αγιογραφία-εγκώμιο για τα πρώτα νεανικά επαναστατικά χρόνια του Πατερούλη, που ανεβαίνει στο Θέατρο Τέχνης της Μόσχας.

«Οι συνεργάτες» είναι η τρίτη απευθείας μετάδοση από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας –μετά το ‘One man two guvnors’ και την ‘Κουζίνα’- που το Μέγαρο Μουσικής προσφέρει φέτος στο κοινό της Αθήνας, σε συνεργασία με την Βρετανική Πρεσβεία και το Βρετανικό Συμβούλιο. Η παράσταση ανέβηκε στη σκηνή Κότεσλο του λονδρέζικου θεάτρου στις 4 Νοεμβρίου και θα συνεχιστεί μέχρι τις 21 Ιανουαρίου.

Διάρκεια: 3 ώρες περίπου
Οι τιμές των εισιτηρίων είναι : 14€ γενική είσοδος και φοιτητικά 7,00€
Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333
και στην ιστοσελίδα του ΜΜA www.megaron.gr

Ζαν-Λικ Γκοντάρ: «H Δύση χρωστάει στην Ελλάδα»... μας εμπνεει



Ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ αρνήθηκε να πάει στις Κάννες. Ο λόγος; Θέλησε να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα δηλώνοντας πως οι δυτικοί θα έπρεπε να την πληρώνουν για την προσφορά της στον πολιτισμό.
Υπέρ της Ελλάδας και του χρέους των ξένων προς αυτήν μίλησε λοιπόν ο διάσημος γαλλο-ελβετός σκηνοθέτης με αφορμή την προβολή της ταινίας του «Film Socialisme» στο 63ο κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών. Ο ίδιος ο Ζαν-Λικ Γοντάρ ενημέρωσε με σημείωμά του τον διευθυντή του φεστιβάλ, Τιερί Φρεμό, πως «ύστερα από τα προβλήματα του τύπου όπως το ελληνικό δεν μπορούσα να είμαι μαζί σας στις Κάννες.»
Επιπλέον, σε συνέντευξη που έδωσε σε Γάλλο δημοσιογράφο ο Γκοντάρ ανέφερε τα εξής:
«Θα έπρεπε να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα. Είναι η Δύση που χρωστάει στην Ελλάδα. Η φιλοσοφία, η δημοκρατία, η τραγωδία... Πάντα ξεχνάμε τη σχέση ανάμεσα στην τραγωδία και τη δημοκρατία. Χωρίς Σοφοκλή δεν θα υπήρχε Περικλής. Χωρίς τον Περικλή δεν θα υπήρχε Σοφοκλής. Ο τεχνολογικός κόσμος στον οποίο ζούμε τα χρωστά όλα στην Ελλάδα. Ποιος ανακάλυψε τη λογική; Ο Αριστοτέλης... Όλος ο κόσμος χρωστάει χρήματα σήμερα στον Ελλάδα. Θα μπορούσε να ζητήσει από το σημερινό κόσμο μας χιλιάδες εκατομμύρια για τα δικαιώματα του συγγραφέα και θα ήταν λογικό να της τα δώσουμε. Πάραυτα. Κατηγορούν τους Έλληνες ότι είναι και ψεύτες... Αυτό μου θυμίζει ένα παλιό συλλογισμό που είχα μάθει στο σχολείο. Ο Επαμεινώνδας είναι ψεύτης ή όλοι οι Έλληνες είναι ψεύτες, άρα ο Επαμεινώνδας είναι Έλληνας. Δεν έχουμε προχωρήσει καθόλου».
Επιμύθιο: Τάδε έφη Ζαν-Λικ Γκοντάρ εν έτει 2010..


από: MoodHackers Team

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Διώξε τις ημικρανίες με ενεργειακή θεραπεία


Αν έχεις κουραστεί να κατεβάζεις τα παυσίπονα σαν καραμέλες που προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση μόνο, δοκίμασε κάποιες εναλλακτικές προτάσεις για να καταπολεμήσεις τονπονοκέφαλο με ενεργειακή θεραπεία.
Παρατήρησε το σώμα σου
Από ενεργειακής άποψης, οι ημικρανίες δεν αρχίζουν στο κεφάλι σου αλλά πολύ πιο χαμηλά, στην κοιλιακή σου χώρα. Στη γλώσσα της κινέζικης ιατρικής πιθανώς έχεις λίγη «στάσιμη ενέργεια στο συκώτι» ή στάσιμο τσι, την κινέζικη λέξη για την φυσική ενέργεια του σύμπαντος. Την επόμενη φορά που θα έχειςπονοκέφαλο, παρατήρησε πως νιώθεις σε ολόκληρο το σώμα. Μπορείς να πάρεις βαθιά αναπνοή; Ή νιώθεις μια ενόχληση στο στήθος σου; Αυτό που χρειάζεσαι είναι να πάρεις μια βαθιά αναπνοή από την κοιλιά μέχρι το λαιμό σου. Οπότε συγκεντρώσου για λίγο και άρχισε να εισπνέεις και να εκπνέεις από την κοιλιακή σου χώρα.
Περπάτησε
Όταν πονάει το κεφάλι σου, η ενέργεια είναι συσσωρευμένη στο κεφάλι σου και χρειάζεται να την κάνεις να κυκλοφορήσει σε ολόκληρο το κορμί σου. Αν μπορείς να σηκωθείς απ’ το κρεβάτι (όχι πάντα) πήγαινε να περπατήσεις. Αυτό θα στείλει ενέργεια στις πατούσες και τα πόδια. Κανονικά, το περπάτημα θα ρυθμίσει και την αναπνοή σου. Θα ηρεμήσει και θα ενεργοποιήσει ολόκληρο τον οργανισμό σου. Είναι ο πιο φυσική αεροβική άσκηση (ιδίως όταν γίνεται στη φύση) που ρυθμίζει την λειτουργία της καρδιάς και της αναπνοής.
Μπες στη ροή με νερό
Πιες νερό, περισσότερο νερό απ’ όσο νομίζεις ότι χρειάζεσαι. Μπορεί να έχεις αφυδατωθεί χωρίς να το συνειδητοποιήσεις, όμως αυτό ευνοεί τις ημικρανίες. Ακόμα κι αν δεν έχεις αφυδατωθεί, πίνοντας μπόλικο νερό θα βάλεις τον οργανισμό σου σε μια κατάσταση φυσικής ροής, που είναι πολύ θεραπευτική. Το σώμα σου θα αρχίσει να χαλαρώνει. Στην ενεργειακή θεραπεία, μια από τις λέξεις κλειδιά είναι η ροή: ροή ενέργειας, ροή κάθε ρυθμού στον οργανισμό σου. Το νερό βοηθάει σε όλα αυτά.
Διαλογίσου λίγο
Ξάπλωσε κάπου ήσυχα με την σπονδυλική σου στήλη σε ευθεία, τα πόδια ανοιχτά και τα χέρια χαλαρά στις δύο πλευρές σου. Τώρα συγκεντρώσου στην αναπνοή σου για ένα λεπτό. Μετά, καθώς εισπνέεις πες στον εαυτό μου «είμαι έτοιμος-η να γίνω καλά». Και μετά «ακτινοβολώ υγεία και είμαι σε βαθιά χαλάρωση» και εκπνέεις. Συνέχισε έτσι για όσο περισσότερο μπορείς, από 10 λεπτά έως και 1 ώρα. Στην ουσία αναπρογραμματίζεις τη σκέψη σου, στέλνοντας το μήνυμα της υγείας σε κάθε κύτταρο του οργανισμού σου.
Μύρισε λεβάντα ή μέντα
Φρόντισε να έχεις ένα μπουκαλάκι αιθέριο έλαιο από λεβάντα ή μέντα και άλειψε μερικές σταγόνες στους κροτάφους σου, το λαιμό, ακόμα και κάτω απ’ τα ρουθούνια σου. Ή ρίξε μερικές σταγόνες στη μπανιέρα σου αν έχεις χρόνο να τη γεμίσεις και μείνεις μέσα στο ζεστό να ηρεμήσεις. Άλλα έλαια που βοηθάνε στην ημικρανία είναι το δεντρολίβανο, το σανταλόξυλο και ο ευκάλυπτος. Μπορείς επίσης να τα ανακατέψεις. Το λιβάνι, που καίνε στους ναούς μας αλλά και της Αίγυπτου, της Κίνας, της Ινδίας, της Μέσης ανατολής και της Ευρώπης εδώ και χιλιάδες χρόνια, κάνει επίσης. Αν αλείψεις μια σταγόνα σε κάθε κρόταφο και ανάμεσα στα φρύδια, θα σε βοηθήσει να αναπνέεις πιο βαθιά, θα χαλαρώσει το νευρικό σου σύστημα και θα καθαρίσει το μυαλό σου.
Φρόντισε τα βασικά
Η σταθερή διατήρηση της ισορροπίας στον οργανισμό σου είναι η καλύτερη πρόληψη για τις ημικρανίες. Οπότε, προσπάθησε να κοιμάσαι αρκετά, να κάνεις ένα διάλειμμα όταν πνίγεσαι από το άγχος, να τρως υγιεινά γεύματα που περιέχουν πρωτεΐνες. Παρατήρησε αν το αλκοόλ ή τα καφεϊνούχα ροφήματα σου φέρνουν πονοκέφαλο και απέφυγέ τα. Και φυσικά, συμβουλέψου το γιατρό σου αν το κρίνεις απαραίτητο. Παράλληλα ένας καλός ενεργειακός θεραπευτής (βελονισμός, ρέικι) θα επαναφέρει την ενέργεια στο σώμα σου σε σωστή ροή και θα σε ανακουφίσει άμεσα από τον πόνο. Ενώ με τον καιρό, θα καταπολεμήσει τα αίτια πίσω από τις ημικρανίες σου, αφού μην ξεχνάς πως στην εναλλακτική ιατρική, ο πονοκέφαλος είναι απλώς το σύμπτωμα ότι κάτι συμβαίνει στην ψυχή σου.
από: MoodHackers Team

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Επεξεργάσου τη ζωή σου, Μέρος 2ο: Τα δωμάτιά σου



Είσαι περικυκλωμένος από σαβούρα σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού σου? Η σαβούρα είναι οπτικό εμπόδιο. Σε αγχώνει και σου αποσπά την προσοχή– κάθε αντικείμενο που βλέπεις απαιτεί την προσοχή του μυαλού σου, και ανεξάρτητα από το πόσο μικρή μπορεί να είναι αυτή η προσοχή, και πέρα από το γεγονός ότι γίνεται ασυνείδητα, αυτές οι μικρές διασπάσεις της προσοχής έρχονται και μαζεύονται. Είναι δύσκολο να έχεις ηρεμία και να επικεντρωθείς ανάμεσα σε αυτή τη σαβούρα. Και σα να μην έφτανε αυτό, σκέψου όλο το χαμένο χρόνο και την ενέργεια που χρειάζεσαι κάθε φορά για να ψάξεις πράγματα, να τα διατηρήσεις και να τα καθαρίσεις. Όση περισσότερη σαβούρα έχεις, τόση περισσότερη ενέργεια θα χρειαστείς.

Έτσι, προτείνω να επεξεργαστείς καθένα από τα δωμάτια στο σπίτι σου, ένα τη βδομάδα, μέχρι να φτάσεις στο σημείο να έχεις διώξει τη σαβούρα από το σπίτι σου και να το έχεις κάνει ένα ήρεμο και γαλήνιο μέρος να ζεις.

Να πως:
Πρώτα, διάλεξε ένα δωμάτιο με το οποίο θα ασχοληθείς αυτή τη βδομάδα. Μην προσπαθήσεις να κάνεις ολόκληρο το σπίτι σου μονομιάς, μιας και αυτό μπορεί να απαιτεί πολύ χρόνο (εκτός κι αν έχεις πολύ χρόνο στη διάθεσή σου – σε αυτή την περίπτωση, κάντο!). Εστίασε σε ένα δωμάτιο, και προσπάθησε να ασχοληθείς με αυτό 15 λεπτά τη μέρα (εκτός κι αν σε συνεπάρει η όλη διαδικασία και θέλεις να κάνεις περισσότερα). Ασχολήσου με ένα δωμάτιο κάθε βδομάδα.

Στην αρχή, αγνόησε τις ντουλάπες και τα ντουλάπια που είναι εκτός οπτικού πεδίου για την ώρα. Θα καταπιαστούμε με εκείνα στο επόμενο Επεξεργάσου τη ζωή σου. Εστίασε προς το παρόν στα πράγματα που μπορείς να δεις.
Ξεκίνα με τα μεγάλα πράγματα. Υπάρχουν πολλά έπιπλα στο δωμάτιο? Αν ναι, επεξεργάσου τα. Τι είναι απαραίτητο, ποια έπιπλα αγαπάς, ποια έπιπλα σου αποσπούν την προσοχή. Δες επίσης ποια άλλα μεγάλα αντικείμενα μπορείς να αφαιρέσεις από το χώρο, όπως κουτιά γεμάτα με πράγματα.
Καθάρισε όλες τις λείες επιφάνειες. Γραφεία, τραπέζια, πάγκους, κτλ. Απομάκρυνε όλα τα χαρτιά, σωρούς από πράγματα, άχρηστα μικροαντικείμενα, μπιχλιμπίδια, οτιδήποτε. Ακούμπησέ τα στο πάτωμα. Τώρα πάρε μία σακούλα σκουπιδιών και δύο κουτιά. Ξεδιάλεξε οτιδήποτε είναι στο σωρό σου στο πάτωμα, ένα πράγμα τη φορά. Κάθε πράγμα θα πρέπει είτε να πεταχτεί στη σακούλα σκουπιδιών, είτε να μπει στο ένα κουτί με τα πράγματα που θα δώσεις αλλού (σε φίλους, στην οικογένειά σου ή σε φιλανθρωπία), είτε να μπει στο άλλο κουτί με τα πράγματα που θα πάνε σε κάποιο άλλο δωμάτιο του σπιτιού. Βάλε πίσω στις λείες επιφάνειες μόνο ελάχιστα επιλεγμένα αντικείμενα, όπως μία οικογενειακή φωτογραφία ή κάτι που λειτουργικά ανήκει εκεί. Αλλά άφησε τις λείες επιφάνειες όσο πιο γυμνές μπορείς. “Τα πράγματά σου” δεν ανήκουν εδώ – πρέπει να βρεις ένα ντουλάπι, ένα ράφι, ή ένα δοχείο για όσα πράγματα έχεις απομακρύνει. Όταν τελειώσεις με το ξεκαθάρισμα του σωρού, βάλε το κουτί της ανακύκλωσης στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου σου και την επόμενη φορά που θα βγεις για δουλειές, άφησέ το στους φίλους, την οικογένειά σου ή για φιλανθρωπία. Πέταξε τη σακούλα σκουπιδιών. Πάρε το άλλο κουτί και βάλε τα πράγματα στο χώρο που ανήκουν στο σπίτι (μην τα βάλεις στις λείες επιφάνειες, εκτός κι αν είναι απολύτως απαραίτητο!).

Επανέλαβε αυτή τη διαδικασία για όλα τα άλλα πράγματα στο δωμάτιο, συμπεριλαμβανομένων των αντικειμένων στο πάτωμα.
Τώρα κάνε ένα γύρο στο δωμάτιο, και επεξεργάσου ότι έχει απομείνει.Αυτά μπορεί να είναι πράγματα στους τοίχους, πάνω στην πόρτα του ψυγείου, πράγματα κάτω από τραπέζια ή γραφεία, κτλ. Άφησε μόνο τα πράγματα που είναι απολύτως απαραίτητα. Οι δικοί μου τοίχοι είναι λευκοί κατά κύριο λόγο, πέρα από λίγους πίνακες και ζωγραφιές της επιλογής μου (από τον πατέρα μου, έναν καλλιτέχνη). Όλες οι λείες επιφάνειές μου είναι γυμνές. Είναι ωραίο.
Να είσαι αδίστακτος. Επεξεργάσου τα πράγματά σου βάναυσα. Όσο περισσότερα μπορείς να ξεφορτωθείς, τόσο το καλύτερο!

Λοιπόν, το δωμάτιό σου θα πρέπει να δείχνει πολύ καλό τώρα. Αν ναι, θα πρέπει να αισθάνεσαι υπέροχα! Κάθισε κάτω, χαλάρωσε, κοίτα γύρω σου, και απόλαυσε το μεγαλείο της ηρεμίας. Απόλαυσε τον θρίαμβό σου.

Τώρα, αυτή η διαδικασία της επεξεργασίας δεν είναι μια κι έξω, αλλά μια συνεχής διαδικασία. Δεν θα κρατήσει πολύ αν δεν έχεις ένα σύστημα και αν δεν αναπτύξεις συνήθειες που θα το κρατήσουν χωρίς σαβούρα.
Να το σύστημα:
Μία θέση για τα πάντα, και τα πάντα στη θέση τους. Παλιό, αλλά καλό. Και πολύτιμο. Είσαι στο τσακ να αφήσεις κάτι πάνω σε μία λεία επιφάνεια? Σταμάτα τον εαυτό σου. Σκέψου που ανήκει αυτό το αντικείμενο. Αν δεν έχει τη θέση του, βρες του μία και συνέχιζε να το βάζεις εκεί. Πάντα βάζε το σε αυτό το σημείο. Για παράδειγμα: έχω ένα ρηχό δοχείο για τα κλειδιά μου, το πορτοφόλι μου, κτλ., και μόλις μπαίνω στο σπίτι, αυτά τα πράγματα τα βάζω σε αυτό το ρηχό δοχείο. Κάθε φορά. Έτσι, ξέρω πάντα που είναι. Και όταν φεύγω, είναι πολύ απλό – απλά παίρνω τα πράγματά μου από το δοχείο.
Έχε ένα φάκελο ή ένα κουτί για όλα τα εισερχόμενα (χαρτιά) του σπιτιού. Και ένα σύστημα αρχειοθέτησης για τα έγγραφα που πρέπει να κρατήσεις, από λογαριασμούς μέχρι σημαντικά έγγραφα, φορολογικά ή τους ελέγχους των παιδιών από το σχολείο. Βάλε όλη την εισερχόμενη αλληλογραφία, τα χαρτιά του σχολείου, τις αποδείξεις, κτλ στο φάκελο ή το κουτί των εισερχομένων και επεξεργάσου τα μία φορά τη μέρα (ή κάθε δεύτερη μέρα, αλλά όχι πολύ περισσότερο από αυτό – διαφορετικά θα αρχίσεις απλά να δημιουργείς ένα σωρό). Όταν καθίσεις να τα επεξεργαστείς, μην στοιβάζεις πράγματα σε άλλο σημείο με σκοπό να αρχειοθετηθούν αργότερα – αρχειοθέτησέ τα αμέσως. Πέταξε όσα δε χρειάζεσαι. Πλήρωσε τους λογαριασμούς αμέσως ή βάλε τους σε ένα φάκελο όπου θα συγκεντρώνεις τους λογαριασμούς προς πληρωμή. Μην αφήσεις χαρτιά να περιφέρονται εδώ κι εκεί.

Καθάρισε το βράδυ και πριν φύγεις από το σπίτι. Αν έχεις αναπτύξει καλές συνήθειες, μπορεί να μην το χρειάζεσαι αυτό. Αλλά κανείς δεν είναι τέλειος. Και αν έχεις παιδιά, σίγουρα θα το χρειαστείς, γιατί τα παιδιά εννοείται πως δεν είναι τέλεια σε αυτή τη συνήθεια. Αφιέρωσε 5-10 λεπτά για να μαζέψεις και να σιγουρευτείς ότι οι επιφάνειές σου είναι καθαρές.
Κάθε έξι μήνες (ή ένα χρόνο), ξεκαθάρισε τη σαβούρα. Παρά τις προσπάθειές σου να τα έχεις όλα μαζεμένα, νέα πράγματα συσσωρεύονται. Πρέπει να έχεις μια διαδικασία ξεκαθαρίσματος μία στο τόσο.
Πηγη:Συντάκτης Leo Babauta
zenhabits.gr

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Ειδικές τιμές στο Μέγαρο για ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες



Πολιτισμός για όλους
Σταθερή άποψη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, είναι ότι ιδιαίτερα σήμερα, στη μεγάλη οικονομική κρίση που περνάει η χώρα μας, κανείς δεν πρέπει να αποκλείεται από το αγαθό του πολιτισμού.
Ο Πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής κ. Ιωάννης Μάνος δήλωσε σχετικά:
‘To Μέγαρο Μουσικής ‘ανοίγεται’ στον κόσμο με διεθνείς συνεργασίες φιλοξενώντας καλλιτεχνικά γεγονότα παγκόσμιας εμβέλειας, όπως αυτές τις ημέρες μια από τις καλύτερες ορχήστρες στον κόσμο, προωθώντας συγχρόνως το ελληνική πολιτιστική δημιουργία εδώ και στο εξωτερικό.

Παράλληλα, ‘ανοίγεται στην πόλη και την κοινωνία’ όπου πέρα από πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται εκτός Μεγάρου, καθιερώνονται ειδικές τιμές για τους νέους έως 25 ετών, για τους ανέργους, για την τρίτη ηλικία, τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες και τους πολύτεκνους, ώστε να είναι δυνατόν να παρακολουθούν τις εκδηλώσεις του Μεγάρου όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν τις σημερινές δυσκολίες. ’
Ειδικότερα το Μέγαρο ανοίγει όλες τις παραγωγές του στους νέους (μέχρι 25 ετών), τους ανέργους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, προσφέροντας τες σε τιμές εισιτηρίων 5-10€.
Ανοίγει επίσης τις παραγωγές του στους συμπολίτες μας της τρίτης ηλικίας και τους πολύτεκνους με τιμές 8-15€. Οι τιμές αυτές θα ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2012. Θα εφαρμόζονται σε όλες τις παραγωγές του Μεγάρου Μουσικής με εξαίρεση την όπερα.

<div style="width:425px" id="__ss_9952968"> <strong style="display:block;margin:12px 0 4px"><a href="http://www.slideshare.net/kooboo/brand-greece" title="Brand Greece" target="_blank">Brand Greece</a></strong> <iframe src="http://www.slideshare.net/slideshow/embed_code/9952968" width="425" height="355" frameborder="0" marginwidth="0" marginheight="0" scrolling="no"></iframe> <div style="padding:5px 0 12px"> View more presentations from <a href="http://www.slideshare.net/kooboo" target="_blank">Peter Economides</a> </div> </div>

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Παραλογές ή Μικρές καθημερινές τραγωδίες


Οι ‘Παραλογές ή Μικρές καθημερινές τραγωδίες’ είναι μια σπονδυλωτή παράσταση βασισμένη στις ιστορίες τεσσάρων ελληνικών δημοτικών τραγουδιών (Της σκοτωμένης, Η μάνα η φόνισσα, Τα αγαπημένα αδέρφια και η κακή γυναίκα, Η γυναίκα βοσκός) και σε στίχους από ποιήματα του Τάσου Λειβαδίτη. Έχουν χρησιμοποιηθεί στίχοι από τα έργα: Μικρό βιβλίο για μεγάλα όνειρα, Νυχτερινός επισκέπτης, Σκοτεινή πράξη, Ο διάβολος με το κηροπήγιο, Βιολί για μονόχειρα, Ανακάλυψη, Βιολέτες για μια εποχή.

Οι παραλογές είναι αφηγηματικά δημοτικά τραγούδια με πανελλήνια διάδοση, που συγγενεύουν με τα ακριτικά. Περιγράφουν συνήθως κοινωνικά περιστατικά με έντονη δραματικότητα, συμπύκνωση της δράσης, γρήγορο ρυθμό και άλματα στην περιγραφή. Οι παραλογές ονομάζονται αλλιώς επύλλια και απαντώνται σ' όλους τους λαούς με το όνομα μπαλάντες.

Κοινό θέμα των 4 παραλογών της παράστασης, είναι ένα έγκλημα που γίνεται μέσα σε μια οικογένεια που μέχρι εκείνη τη στιγμή έμοιαζε να λειτουργεί φυσιολογικά. Ως αφορμή για την επιλογή τους, στάθηκε η γνωριμία του θιάσου με έναν νέο άνδρα, καταδικασμένο σε ισόβια, που εξέτιε την ποινή του στις δικαστικές φυλακές Χανίων, έχοντας σκοτώσει έναν συγγενή του.

Η αρχική ιδέα της σκηνοθεσίας στηρίχτηκε στην άποψη της καταγωγής των παραλογών από την ορχηστική (χορευτική) παράσταση του τραγικού παντόμιμου. (Στ. Κυριακίδης). Πρόκειται για ένα είδος λαϊκού θεάματος της μεταγενέστερης αρχαιότητας και των πρώτων χριστιανικών αιώνων, όπου ένα ή δύο πρόσωπα παρίσταναν αποσπάσματα παλαιότερων έργων και τραγωδιών.

Από τους πέντε ηθοποιούς της παράστασης, οι δύο αφηγούνται την ιστορία της κάθε παραλογής και οι άλλοι τρεις είναι τα δραματικά πρόσωπα των ιστοριών. Μόλις οι καταστάσεις φτάσουν σε αδιέξοδο και τα δραματικά πρόσωπα δεν μπορούν να κατανοήσουν τι τους συμβαίνει και να εξηγήσουν παράδοξες συμπεριφορές και πράξεις, μιλούν χρησιμοποιώντας αποκλειστικά στίχους του Τάσου Λειβαδίτη.

Η παράσταση δημιουργείται κάθε φορά για τον συγκεκριμένο χώρο που πρόκειται να παρουσιασθεί, αλλάζοντας την σειρά των ιστοριών και χρησιμοποιώντας τα υπάρχοντα αρχιτεκτονικά ή σκηνικά συστατικά του. Έχουν γίνει τέσσερις διαφορετικές εκδοχές της, σε 21 διαφορετικούς χώρους στην Ελλάδα (Φεστιβάλ Αθηνών-Πειραιώς 260, Bios, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Θέατρο Χώρα, Στρατώνες Καποδίστρια στο Άργος, Ρώσικος Ναύσταθμος στον Πόρο, Σαπωνοποιείο Χαριλάου στην Ελευσίνα, ‘Θέατρο Απόλλων’ Ερμούπολης, Πειραματική Σκηνή της ‘Τέχνης’- Θεσσαλονίκη, Κύθηρα, Θεσσαλικό Θέατρο, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρούμελης, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βόλου, Δημοτικό Θέατρο Ναυπλίου, Ζαχάρω Ηλείας, Αργαλαστή Πηλίου).

Για την παράσταση έχουν γραφτεί μεταξύ άλλων τα εξής:
Έχουμε να δούμε τέτοιο ενδιαφέρον εγχείρημα από τη ‘Νύχτα του τράγου’, του Σωτήρη Χατζάκη.
Ιλειάνα Δημάδη, ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ

Μη τη χάσετε με τίποτε. Συγκινήθηκα βαθιά. Το Ελληνικό Φεστιβάλ που ενέταξε την παράσταση αυτή στο πρόγραμμά του, πρέπει να είναι υπερήφανο.
Γιώργος Σαρηγιάννης, ΤΑ ΝΕΑ

Ο Γιάννης Καλαβριανός κατάφερε να συνδυάσει αριστοτεχνικά αυτά τα δύο είδη που εκ πρώτης όψεως φαίνονται τόσο αταίριαστα.
Λουίζα Αρκουμανέα, ΤΟ ΒΗΜΑ

Η δουλειά των Sforaris έχει μια ποιότητα που δεν περνά απαρατήρητη, εμπλουτίζοντας το σκηνικό μας λεξιλόγιο με νέες εικόνες. Ενδιαφέρουσα κατάθεση, επιταγή για το μέλλον.
Γρηγόρης Ιωαννίδης, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Παραλογές με Λειβαδίτη για θεατές που τα έχουν δει όλα.
Όλγα Σελλά, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις στο Φεστιβάλ. Το νέο αίμα.
Αστερόπη Λαζαρίδου, ΤΟ ΒΗΜΑ

Ο τρόπος που συνέδεσε τις παραλογές με τη σύγχρονη ποίηση ήταν ευφυής. Μια εφευρετική, ενδιαφέρουσα, ολοκληρωμένη παράσταση.
Ποντίκι Art 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Δραματουργική επεξεργασία-σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
Βοηθός σκηνοθέτη: Ξένια Θεμελή
Σκηνικά-κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα-Ράνια Υφαντίδου
Επιμέλεια κίνησης-χορογραφία: Ξένια Θεμελή
Τραγούδι: Γιώργος Γλάστρας
Video: Κατερίνα Αποστολίδου
Μουσική διδασκαλία: Κίκα Γεωργίου

Παίζουν: Κίκα Γεωργίου, Άννα Ελεφάντη, Χριστίνα Μαξούρη, Αλεξία Μπεζίκη, Βασιλική Σαραντοπούλου. 
Φωτογραφίες: Εύη Φυλακτού, Κατερίνα Καμπίτη, Χρήστος Αγγελόπουλος

«ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΕΙΑ»
Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69_ Πλατεία Βικτωρίας.
Τηλ: 210 8210991, 210 8210082
www.poreiatheatre.com
ΠΡΟΣΒΑΣΗ
Μέσα μεταφοράς στο θέατρο Πορεία:
Στάση ΗΣΑΠ: ΒΙΚΤΩΡΙΑ
Λεωφορεία: 054, 500, 605 (στάση Πλατεία Βικτωρίας), Β5 (στάση Ιουλιανού)

ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΟΥ ΝΟΥΡΙΑΝ

Το «Θέατρο Πορεία» σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε το «Μια Γιορτή στου Νουριάν», μια ανατρεπτική κωμωδία για παιδιά & εφήβους, με θέμα τις σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών και την πολιτισμική συμφιλίωση.

Ο συγγραφέας της παράστασης, Φόλκερ Λούντβιγκ, ενδεικτικά αναφέρει:

Είναι ιδιαίτερη χαρά και μεγάλη τιμή για μένα, που το έργο μου «Μια γιορτή στου Παπαδάκη» βρίσκει την αναβίωσή του, 38 χρόνια αργότερα σε μια υπέροχη νέα σύλληψη και διασκευή που λέγεται «Μια Γιορτή στου Νουριάν».
Το 1973, ήταν το πρώτο παιδικό έργο που μιλούσε για τη σύγκρουση μεταξύ ντόπιων και αλλοδαπών, για φόβους, προκαταλήψεις, για τη βλακεία αλλά και για τη δυνατότητα καταπολέμησής τους με ζεστή καρδιά, χιούμορ και κοινό νου.
Τότε οι Γερμανοί πραγματικά ένιωθαν πως απειλούνται από Έλληνες, Τούρκους και Ιταλούς μετανάστες, σήμερα όμως μπορούμε να γελάμε όλοι μαζί με αυτά. Σήμερα είναι οι Έλληνες αυτοί που αισθάνονται να απειλούνται από τους πρόσφυγες και έχουν πάρει τον ρόλο των Γερμανών σ’ αυτό το έργο.
Το φυλετικό μίσος και οι προκαταλήψεις, μοιάζει να κερδίζουν έδαφος παντού, παράλληλα όμως φαίνεται πως υπάρχουν άνθρωποι που τα καταπολεμούν με πολυμήχανα μέσα και με φαντασία – και αυτό μου δίνει κουράγιο και ελπίδα.
Το «Μια Γιορτή στου Νουριάν» θα φιλοξενηθεί σε μια από τις πιο ελκυστικές και σύγχρονες θεατρικές αίθουσες της Αθήνας. Το «ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΕΙΑ» διαθέτει 230 άνετες και με άριστη οπτική θέσεις, σε μία ευρύχωρη και με άψογη ακουστική αίθουσα, μεγάλο και φωτεινό φουαγέ και σύγχρονο μπαρ. Επίσης έχει την δυνατότητα να δεχθεί παιδιά με ειδικές ανάγκες κατόπιν συνεννόησης.
Στην παράσταση που σκηνοθετούν οι Παντελής Δεντάκης και Βασίλης Κουκαλάνι, πρωταγωνιστούν μια πολύ ισχυρή ομάδα νέων ηθοποιών όπως ο Βασίλης Κουκαλάνι, η Ηρώ Μπέζου, ο Πέτρος Σπυρόπουλος, ο Γιώργος Δάμπασης, ο Μιχάλης Τιτόπουλος και η Πολυξένη Ακλίδη. Ο άλλος μεγάλος πρωταγωνιστής του «Μια Γιορτή στου Νουριάν» είναι η πρωτότυπη μουσική των Active Member, αγαπημένων της νεολαίας, μέσω της οποίας θα επιτευχθεί η πολυπόθητη πολιτισμική συμφιλίωση.
Ελάτε λοιπόν, γιατί μπορεί η κατασκήνωσή μας να αποδειχθεί η κατασκήνωση της ζωής σας!
Άλλωστε όλοι κάτω από την ίδια σκηνή ζούμε!
INFO:
Μετάφραση – Διασκευή: Βασίλης Κουκαλάνι
Σκηνοθεσία: Βασίλης Κουκαλάνι _Παντελής Δεντάκης
Σκηνικά – Κουστούμια: Αλεξάνδρα Σιάφκου, Αριστοτέλης Καρανάνος
Μουσική: Active Member
Επιμέλεια κίνησης: Σεσίλ Μικρούτσικου
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου 

Διανομή:
Κύριος Νουριάν: Βασίλης Κουκαλάνι
Πιρούζ: Πέτρος Σπυρόπουλος
Μπάμπης Παπαδάκης: Γιώργος Δάμπασης
Γιάννης: Μιχάλης Τιτόπουλος
Δώρα: Ηρώ Μπέζου
Αϊσέ: Πολυξένη Ακλίδη 

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Κάθε Κυριακή στις 11.15 π.μ. & στις 3.00 μ.μ.
Καθημερινές, παραστάσεις για σχολεία στις 10:00π.μ.

Τιμές εισιτηρίων:
 Κυριακές, κοινή είσοδος: 13€
Οργανωμένες παραστάσεις για σχολεία: 6€

«ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΕΙΑ»
Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69_ Πλατεία Βικτωρίας.
Τηλ: 210 8210991, 210 8210082
www.poreiatheatre.com
ΠΡΟΣΒΑΣΗ
Μέσα μεταφοράς στο θέατρο Πορεία:
Στάση ΗΣΑΠ: ΒΙΚΤΩΡΙΑ
Λεωφορεία: 054, 500, 605 (στάση Πλατεία Βικτωρίας), Β5 (στάση Ιουλιανού)

O Αμερικάνικος Βούβαλος του David Mamet

"Ο Αμερικάνικος Βούβαλος" του σπουδαίου και βραβευμένου για το έργο αυτό με το βραβείο OBIE (1975) και βραβείο αμερικάνων κριτικών εκείνης της χρονιάς David Mamet, σε νέα αναθεωρημένη μετάφραση του Δημήτρη Τάρλοου.
Το έργο, μια κλασική σύγχρονη τραγωδία, κινείται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι καθαρά πολιτικό, καθώς περιγράφει με ενάργεια και χιούμορ την κατάρρευση του Αμερικάνικου καπιταλιστικού συστήματος. Το δεύτερο είναι εξίσου σημαντικό, διότι ασχολείται με την αποδόμηση των ανθρώπινων σχέσεων και ειδικά των οικογενειακών, καθώς οι τρεις ανδρικοί χαρακτήρες του έργου συγκροτούν μια ιδιότυπη οικογένεια. Το έργο, φαντάζει σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς το ελληνικό όνειρο του εύκολου και ανώδυνου πλουτισμού κατέληξε σε μια αληθινή τραγωδία. Ο ένας από τους τρεις βασικούς χαρακτήρες του έργου, ο λεγόμενος Δάσκαλος, συμβολοποιεί με την παρουσία του όλη την τυφλή βία, το μίσος και τον ρατσισμό προς τους αδύναμους, τους ξένους, τους ναρκομανείς, τους ομοφυλόφιλους. Πρόκειται για μια σαφή αλληγορία, για το πως δηλαδή τα πλέον εξαθλιωμένα και λούμπεν κομμάτια της κοινωνίας, επιχειρούν να μας "προστατέψουν", στρεφόμενα εναντίον όσων θεωρούν ότι απειλούν την καθαρότητα της φυλής. Δεν είναι τυχαίο ότι το θύμα του στο τέλος του έργου είναι ένας νεαρός με πρόβλημα εθισμού στα ναρκωτικά, τον οποίο ξυλοκοπεί και σχεδόν σκοτώνει.

Η νεολαία παίζει έναν καταλυτικό ρόλο στον Αμερικάνικο Βούβαλο, γιατί γίνεται η αφορμή για να κατανοήσουν οι "ενήλικες" την πλάνη τους. Ο Μάμετ μας δείχνει καθαρά μ’ αυτό το έργο, ότι σ’ έναν κόσμο φτιαγμένο από χρήμα, ο άνθρωπος θα συνεχίσει να αποζητά παθιασμένα και με οποιοδήποτε τίμημα, τις σχέσεις και τα αισθήματα. Το γεγονός ότι ο συγγραφέας ταυτίζει την επιχειρηματικότητα με την εγκληματικότητα, προκαλεί έκπληξη και εγείρει ενδεχομένως διαφωνίες, όμως δεν θα πρέπει να ξενίζει σ’ έναν κόσμο που πλέον υπάρχει η αίσθηση ότι διοικείται από τραπεζίτες, χρηματιστές και μεγαλοκομπιναδόδους.
Όταν πρωτοπαίχτηκε στο ιστορικό θέατρο στο τυπογραφείο του Εμπρός, το 1992 σε μετάφραση του Δημήτρη Τάρλοου και σκηνοθεσία του αείμνηστου Τάσου Μπαντή, με τους Καταλειφό, Κέντρο και Τάρλοου στους τρεις ρόλους, σημείωσε τεράστια επιτυχία και παίχτηκε για δύο συναπτά χρόνια. Η τωρινή παράσταση είναι ένα μεγάλο στοίχημα, καθώς θα πρέπει αναγκαστικά να αναμετρηθεί μ’ αυτήν την πρώτη ιστορική παραγωγή αλλά και την αξιοσημείωτη αλλαγή των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών στην χώρα μας. Το lumpen προλεταριάτο του Αμερικάνικου Βούβαλου είναι πλέον ανατριχιαστικά οικείο, καθώς όλο και περισσότεροι "αξιοπρεπείς" συμπολίτες μας ψάχνουν σε σκουπιδοτενεκέδες, στα αποφάγια μεγάλων σουπερμάρκετ, τον επιούσιον άρτο. Το εμβληματικό τάλληρο του τίτλου, που παραπέμπει σε ένα ηρωικό όσο και μυθικό far - west, σε μια ουτοπία κατ’ ουσίαν, θα μπορούσε να είναι εν έτει 2011 το ευρώ, που μετατράπηκε από έμβλημα των Ευρωπαίων, σε πιθανή ταφόπλακα των ονείρων τους.
Στην παράσταση αυτή, που αποτελεί την κεντρική μας παραγωγή, θα συμπράξουν σημαντικοί καλλιτέχνες διαφορετικών γενεών και εθνικοτήτων. Ο εμπειρότατος Αλέξανδρος Μυλωνάς, με τον γοργά εξελισσόμενο νέο πρωταγωνιστή Γιώργο Γάλλο και τον πρωτοεμφανιζόμενο ουσιαστικά Παναγιώτη Καλαντζή. Τα σκηνικά και τα κουστούμια της μόνιμης συνεργάτιδας του ΔΟΛΙΧΟΥ Ελένης Μανωλοπούλου εγγυώνται ένα άρτιο εικαστικό αποτέλεσμα, ενώ η σπουδαία διεθνώς φωτίστρια Felice Ross, θα έρθει από το Ισραήλ για μία ακόμα φορά για να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες της.

INFO: Κεντρική Σκηνή "Ο Αμερικάνικος Βούβαλος" του David Mamet.

Καλλιτεχνικοί Συντελεστές:
Σκηνοθεσία - μετάφραση: Δημήτρης Τάρλοου
Σκηνικά - κουστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Φωτισμοί: Felice Ross
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαλβίνα Μπαλάσκα
Βοηθός φωτιστή: Σοφία Αλεξιάδη
Βοηθός σκηνογράφου: Τίνα Τζόκα

Διανομή:
Ντον Ντιούμπραο: Αλέξανδρος Μυλωνάς
Ουώλτερ Κόουλ ,(Δάσκαλος): Γιώργος Γάλλος
Μπομπ: Παναγιώτης Καλαντζής 

Ημέρες παραστάσεων:
Τετάρτη & Κυριακή: 19:30,
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 21:00

Τιμές εισιτηρίων
Σάββατο, Κυριακή:
Κανονικό 20€
Φοιτητικό 15€
Παρασκευή:
Κανονικό 20€
Φοιτητικό (και για νέους έως 26 και άτομα άνω των 65 ετών) 15€
Ανέργων 10€
Τετάρτη, Πέμπτη:
Γενική είσοδος 13€


«ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΕΙΑ» 
Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69_ Πλατεία Βικτωρίας. 
Τηλ: 210 8210991, 210 8210082 
www.poreiatheatre.com

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Μέσα μεταφοράς στο θέατρο Πορεία:
Στάση ΗΣΑΠ: ΒΙΚΤΩΡΙΑ
Λεωφορεία: 054, 500, 605 (στάση Πλατεία Βικτωρίας), Β5 (στάση Ιουλιανού)

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Επεξεργάσου τη ζωή σου, Μέρος 1o: Υποχρεώσεις



Κάνε μία λεπτομερή καταγραφή των υποχρεώσεων που έχεις. Παρακάτω είναι κάποιες από τις πιο συνήθεις:
Δουλειά – έχουμε πολλαπλές υποχρεώσεις στις δουλειές μας. Κάνε μία λίστα με όλες αυτές.
Δεύτερη δουλειά – κάποιοι από εμάς παράλληλα είμαστε αυτοαπασχολούμενοι ή κάνουμε περίεργες δουλειές για να βγάλουμε επιπλέον χρήματα. Περισσότερες υποχρεώσεις.
Οικογένεια – μπορεί να έχουμε το ρόλο του/της συζύγου, του πατέρα, της μητέρας, του γιου ή της κόρης. Αυτοί οι ρόλοι πάνε πακέτο με πολλές υποχρεώσεις.
Παιδιά – τα παιδιά μου πηγαίνουν ποδόσφαιρο, χορωδία, σε εκπαιδευτικό διαγωνισμό ερωτήσεων, σε διαγωνισμό ορθογραφίας και άλλα τέτοια. Καθεμιά από τις δικές τους υποχρεώσεις είναι και δική μου.
Τα κοινά – μπορεί να είμαστε εθελοντές σε διαφορετικούς οργανισμούς ο καθένας, ή κάποιος από εμάς να είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου σε κάποιον μη κερδοσκοπικό οργανισμό.
Θρησκεία – πολλοί από εμάς ασχολούμαστε με την εκκλησία ή έχουμε δεσμευτεί μία φορά τη βδομάδα να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας μέσω της εκκλησίας για καλό σκοπό.
Χόμπυ – μπορεί να τρέχεις ή να κάνεις ποδήλατο, ή να ασχολείσαι με το μοντελισμό, ή να είσαι μέλος μίας μυστικής οργάνωσης παρακμιακών κόμικς. Αυτά πάνε πακέτο με – τι άλλο? – υποχρεώσεις.
Σπίτι – πέρα από τα κλασικά οικογενειακά θέματα, υπάρχουν και τόσα πράγματα που πρέπει να κάνεις στο σπίτι.
Internet – μπορεί να είμαστε τακτικά μέλη σε κάποιο forum, σε κάποιο γκρουπ του Google, ή κάτι παρόμοιο. Αυτές οι ηλεκτρονικές κοινότητες συνοδεύονται επίσης με υποχρεώσεις.

Μπορεί εσύ να έχεις κι άλλες κατηγορίες. Κάνε μία καταγραφή όλων σε μία λίστα.

Τώρα, κοίτα προσεχτικά κάθε πράγμα της λίστας, και σκέψου: Με ποιο τρόπο δίνει αυτό αξία στη ζωή μου? Πόσο σημαντικό είναι αυτό για μένα? Συνάδει με τις αξίες μου και τις προτεραιότητες στη ζωή μου? Πηγαίνει τους στόχους μου ένα βήμα παραπέρα? Πως θα επηρεαζόταν η ζωή μου αν δεν το έκανα?

Αυτές είναι δύσκολες ερωτήσεις, αλλά προτείνω να δεις αν μπορείς να κόψεις έστω ένα πράγμα – αυτό που σου δίνει πίσω τα λιγότερα σε σχέση με την προσπάθεια και το χρόνο που επενδύεις. Αυτό που συνάδει λιγότερο με τις αξίες σου, τις προτεραιότητες και τους στόχους στη ζωή σου. Κόψτο, τουλάχιστον για λίγες εβδομάδες, και δες αν τελικά μπορείς να κάνεις χωρίς αυτό. Ξαναρίξε μια ματιά στη λίστα σου τότε και δες αν μπορείς να κόψεις και κάτι ακόμα. Να είσαι αμείλικτος στην επεξεργασία αυτή, κρατώντας μόνο αυτά που πραγματικά σημαίνουν κάτι για σένα.

Κάθε φορά που κόβεις μία υποχρέωση, μπορεί να αισθάνεσαι ένοχος, γιατί κάποιοι άλλοι θέλουν να συνεχίσεις να είσαι δεσμευμένος. Είναι όμως και τεράστια ανακούφιση, το να μην έχεις αυτή την υποχρέωση κάθε μέρα, κάθε βδομάδα, κάθε μήνα. Ελευθερώνει πολύ από το χρόνο σου, και παρόλο που οι άλλοι μπορεί να απογοητευτούν, πρέπει να κρατήσεις τι είναι σημαντικό για σένα, όχι για όλους τους άλλους. Αν σκεφτόμασταν συνεχώς τι θέλουν οι άλλοι, δε θα είχαμε ποτέ χρόνο για τους εαυτούς μας.

Επεξεργάσου τις υποχρεώσεις σου με την ησυχία σου, και η ζωή σου θα απλουστευθεί ιδιαίτερα. Θα ευχαριστείς τον εαυτό σου γι’ αυτό.
Πηγη:Συντάκτης 
           zenhabits.gr

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Πώς να διδάξετε στα παιδιά σας καλές συνήθειες


Κάθε γονιός θα συμμεριστεί τον πόνο μου, ειδικά οι γονείς με έναν καλό αριθμό παιδιών (εγώ έχω έξι): εδώ και λίγο καιρό προσπαθώ να μάθω στα παιδιά μου τη συνήθεια να βάζουν τα πράγματα στη θέση τους όταν τελειώνουν με αυτά. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, δεν έχει και την τεράστια επιτυχία.

Το σκεφτόμουν λοιπόν λίγο όλο αυτό, και μου έχουν έρθει κάποιες καινούριες ιδέες. Η βασική ιδέα: μετατρέψτε το σε παιχνίδι.

Λατρεύω να φτιάχνω πίνακες και διαγράμματα, και σχεδιάζω να φτιάξω έναν πίνακα που θα δίνει πόντους στο κάθε παιδί που θα μαζεύει τα πράγματα από τη μέση. Θα παίρνουν έξτρα πόντους όταν βοηθούν τους άλλους να το θυμούνται (τους είπα να βοηθούν τα αδέρφια τους να θυμούνται, σαν πράξη ενδιαφέροντος). Θα υπάρχει ένας ελάχιστος αριθμός πόντων και θα υπάρχουν κεράσματα. Έτσι, θα μπορούν να κερδίζουν όλοι. Αυτό θα τεθεί σαν μία πρόκληση με φιλικό ύφος, όπου θα μπορούν όλοι να βοηθήσουν τον άλλο να κερδίσει – όχι σαν κανένας σκληρός διαγωνισμός. Δε μου αρέσει να φτιάχνω διαγωνισμούς για τα παιδιά μου όπου υπάρχουν νικητές και χαμένοι, γιατί το μόνο μάθημα που μαθαίνουν οι χαμένοι είναι ότι είναι χαμένοι. Και δεν είναι αυτό το μάθημα που διδάσκω στα παιδιά μου.

Κάποιες συμβουλές για να δημιουργείτε καλές συνήθειες με τα παιδιά σας:

1. Χρησιμοποιήστε το καρότο, όχι τη βίτσα. Έχω δοκιμάσει την τιμωρία σαν τρόπο να τους μάθω να θυμούνται πράγματα, και όχι μόνο δε δουλεύει, αλλά δεν είναι διασκεδαστικό για κανέναν. Τα παιδιά έτσι μαθαίνουν περισσότερα για τα λάθη τους παρά για τις συνήθειες που προσπαθείτε να φτιάξετε. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήστε διασκεδαστικά παιχνίδια ή ανταμοιβές, και πολύ παίνεμα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να δουλέψω περισσότερο σε μένα.

2. Να είστε το σημείο εστίασής τους. Έχω ήδη γράψει ότι ένα από τα βασικά κλειδιά να επιμείνεις σε ένα στόχο και ουσιαστικά να τον πετύχεις, είναι να παραμείνεις επικεντρωμένος στο στόχο σου. Τα παιδιά βέβαια, έχουν δυσκολίες στο να παραμένουν επικεντρωμένα – πρέπει να το κάνετε εσείς για εκείνα. Ή ακόμη καλύτερα, μάθετε στα παιδιά τρόπους να μένουν επικεντρωμένα. Θα πρέπει να τους το θυμίζετε. Βάλτε και εμφανείς υπενθυμίσεις, για να τους το υπενθυμίζετε λίγο παραπάνω.

3. Δώστε τους πολλαπλά κίνητρα. Έχω γράψει για τα Top 20 κόλπα παρακίνησης, που δουλεύουν μια χαρά για τους ενήλικες. Δουλεύουν επίσης και στα παιδιά. Δώστε τους όχι μόνο ένα κίνητρο, αλλά όσα περισσότερα μπορείτε. Οι ανταμοιβές, οι έπαινοι, η θετική δημόσια πίεση (πείτε για τους στόχους τους, όχι μόνο σε όλους στο σπίτι, αλλά και τους παππούδες τους και σε άλλο κόσμο), ο φιλικός ανταγωνισμός, οι σημειώσεις, οι πίνακες και διάφορα άλλα, μπορούν όλα να είναι αποτελεσματικοί τρόποι να δώσετε κίνητρα στα παιδιά σας.

4. Προσπαθήστε να είστε συνεπείς τουλάχιστον για ένα μήνα. Λογικά, θα είναι ευκολότερο μετά από ένα μήνα, αλλά θα πρέπει να εξακολουθείτε να δίνετε κίνητρα για να συνεχίσουν. Η συνέπεια, στην αρχή, είναι πολύ σημαντική στη δημιουργία συνηθειών. Σίγουρα θα υπάρχουν αποτυχίες, αλλά μάθετε από αυτές και μην παρατάτε το στόχο σας για να τον ξαναπιάσετε την επόμενη εβδομάδα. Χρειάζεται να κρατάτε αυτό το επίκεντρο συνεχώς, έτσι ώστε να ασχολούνται και τα παιδιά με το πώς μπορούν να βελτιωθούν (και παράλληλα να περνάνε καλά!).

5. Να θυμάστε ότι τα παιδιά δεν είναι τέλεια. Θα κάνουν λάθη. Θα αποτύχουν. Μην ασκήσετε πολλές πιέσεις πάνω τους για να πετύχουν. Βοηθήστε τα με ήπιο τρόπο. Ενθαρρύνετέ τα, αλλά μην τα κρίνετε. Και θυμηθείτε ότι θα μπορούσε ουσιαστικά να πάρει μήνες ή ακόμη και χρόνια μέχρι να μάθουν κάποιες συνήθειες. Θυμηθείτε ότι κι εσείς δε μάθατε καλές συνήθειες μέσα σ’ ένα βράδυ (και ακόμη μπορεί να προσπαθείτε να μάθετε κάποιες). Μην προσμένετε να γίνουν καλύτεροι από εσάς.

6. Να συμμετέχετε κι εσείς. Θα είχε ακόμη περισσότερη πλάκα αν κάνατε το παιχνίδι όλοι μαζί, αν είχατε κοινό στόχο να μάθετε καλές συνήθειες. Αν οι γονείς είναι μέρος του παιχνιδιού, της διαδικασίας της μάθησης, της πλάκας, τα παιδιά μπορούν να μάθουν (έχοντας σαν παράδειγμα πώς οι γονείς τους θέτουν ένα στόχο, πως παραμένουν επικεντρωμένοι) πώς να παρακινήσουν τον εαυτό τους, πώς να τον ανταμείψουν επειδή τα πήγε καλά, και πώς να νιώσουν υπέροχα για οτιδήποτε κατάφεραν, ανεξάρτητα από το πόσο μικρό μπορεί να είναι.

7. Γιορτάστε το συχνά! Τα παιδιά χρειάζονται θετική ανατροφοδότηση. Αν κάνουν κάτι καλό, και μικρό να ‘ναι, γιορτάστε το σαν να προσγειώθηκαν μόλις στο φεγγάρι! Περάστε καλά όλοι μαζί, και δείξτε τους πως το να πετυχαίνεις στόχους μπορεί να είναι φοβερό συναίσθημα. Πηγαίντε έξω για ένα διασκεδαστικό δείπνο, πηγαίντε στο πάρκο ή την παραλία, πραγματικά ανταμείψτε τα, ειδικά στην αρχή.


Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

«ABNORMAL» της Πτούσκινα Ναντιέζντα Μιχάιλοβνα


Το έργο της Πτούσκινα Ναντιέζντα Μιχάιλοβνα, «Abnormal», που παρουσιάζεται στο θέατρο Δημήτρης Ποταμίτης γνωρίζει μεγάλη επιτυχία κερδίζοντας τις εντυπώσεις των θεατών. Σ' αυτό συμβάλλουν δύο ξεχωριστές ερμηνείες της Μαρίας Αλιφέρη και του Γιώργη Κοντοπόδη που με σκηνοθετική προσέγγιση του Προμηθέα Αλειφερόπουλου κατόρθωσαν να δημιουργήσουν μια από τις πιο ενδιαφέρουσες παραστάσεις του θεατρικού χειμώνα.

Το «Abnormal» θα παίζεται μέχρι τέλη Δεκεμβρίου στο θέατρο Δημήτρης Ποταμίτης, όπως αρχικά ήταν προγραμματισμένο.

Ένα σύγχρονο έργο που διαδραματίζεται στη μετά την Περεστρόικα Ρωσία, όπου όλα έχουν αλλάξει και όλα μπορούν να συμβούν... Δύο “abnormal” ήρωες, άγνωστοι μεταξύ του, μέχρι τη στιγμή που συναντιούνται, προσπαθούν να εισχωρήσουν, ο ένας στη ζωή του άλλου.

Μια γυναίκα και ένας άνδρας. Εκείνος, αυστηρός, γοητευτικός, δείχνει να έχει αυτοπεποίθηση απ’ την επιτυχημένη του καριέρα.

Εκείνη, ελκυστική, αλλά εγκλωβισμένη μέσα στο καβούκι στο οποίο η ίδια έκλεισε τον εαυτό της… Λίγο παράξενη, διανοούμενη, σοβαρή, αλλά με πολύ πάθος και κάπως παλιομοδίτικες ιδέες.
Ένας καφές και 100 ευρώ για μια γρήγορη και πανεύκολη δουλειά… μέχρι τα μεσάνυχτα.
Ένα ταξίδι στην Ολλανδία. Μια φορά. Μόνο.
Και μια στιγμή… μια στιγμή που πάντα αρκεί για να μπορέσουν δυο άνθρωποι να κοιταχτούν στα μάτια και να ακούσουν ο ένας τον άλλο. Ίσως για λίγο, ίσως και για περισσότερο… για όσο απλά χρειάζεται.
Μετά απ’ αυτή τη νύχτα, κανένας απ’ τους δύο δε θα είναι ο ίδιος!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Μετάφραση: Παυλίνα Γαλανοπούλου
Σκηνοθεσία: Προμηθέας Αλειφερόπουλος
Σκηνικά – κοστούμια: Γιώργης Κοντοπόδης
Μουσική επένδυση: Προμηθέας Αλειφερόπουλος
ΠΑΙΖΟΥΝ:
Μαρία Αλιφέρη, Γιώργης Κοντοπόδης 

Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων: Αντώνης Κοκολάκης,
 kokolakispr@yahoo.gr & kokolakispr@gmail.com
ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Τετάρτη (λαϊκή απογευματινή): 19:15
Πέμπτη: 21:15
Παρασκευή: 21:15
Σάββατο: 21:15
Κυριακή: 19:15 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Γενική είσοδος: 17 ευρώ
Λαϊκή απογευματινή, φοιτητικό: 15 ευρώ
Κάθε Πέμπτη ειδική προσφορά τα δύο άτομα πληρώνουν ένα εισιτήριο (17 Ευρώ).
ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 90 λεπτά 

Μέσα μεταφοράς στο θέατρο Δημήτρης Ποταμίτης: Λεωφορεία: 608, 622, 235 (στάση ΕΥΔΑΠ) – 550, Α5 (στάση Μέγαρο μουσικής)
Μετρό: στάση Μέγαρο Μουσικής

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Ανήκω σε μία χώρα μικρή - Γιώργος Σεφέρης (1963).EMNEΥΣΤΙΚΟ!


Ομιλία του Γιώργου Σεφέρη κατά την τελετή παραλαβής του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας, 11 Δεκεμβρίου 1963

Εδώ και μήνες η Ελλάδα είναι στο πραιτόριο. Χλευάζεται και κατασυκοφαντείται. Αναίσχυντοι αργυραμοιβοί την παίζουν στα ζάρια. Προσβάλλουν τους ανθρώπους της, αμφισβητούν την ιστορία της και τον πολιτισμό της. Όποια εφημερίδα και να ανοίξεις, μας έχουν κατατάξει στα «σκουπίδια». Μας θεωρούν ένα περιττό βάρος, από το οποίο όλοι θέλουν να απαλλαγούν, αλλά δεν ξέρουν ακόμα πώς.

Ε, λοιπόν, η Ελλάδα δεν είναι για τα σκουπίδια!

Δεν είμαστε οι Έλληνες διεφθαρμένοι και τεμπέληδες. Χαβαλέδες ήμασταν για πολύ καιρό. Βάλαμε τον αυτόματο πιλότο. Ένας φτωχός λαός, που γνώρισε την αφθονία και παρασύρθηκε γιατί νόμισε πως θα κρατήσει για πάντα. Πίστεψε και στα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» κάποιων αδίστακτων πολιτικάντηδων. Για την ακρίβεια ίσως στην Ελλάδα υπάρχουν λιγότεροι διεφθαρμένοι και τεμπέληδες απ’ ότι σε πολλές άλλες χώρες.

Και τώρα ήρθε η ώρα του λογαριασμού. Είναι μια δύσκολη ώρα, αλλά δεν ήρθε το τέλος.

Όμως, ευτυχώς ακόμα στην Ελλάδα το 15% του πληθυσμού της δεν ζει με κουπόνια.

Ευτυχώς ακόμα στην Ελλάδα, κάθε ελληνόπουλο έχει δωρεάν πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο.

Ευτυχώς ακόμα στην Ελλάδα έχουμε ένα, έστω ημιτελές, αλλά έχουμε σύστημα υγείας.

Ευτυχώς ακόμα στην Ελλάδα έχουμε ένα κράτος που έχει μια μεγάλη περιουσία. Άλλα κράτη δεν έχουν τίποτα. Αυτήν βλέπουν και ξερογλύφονται.

Ευτυχώς ακόμα στην Ελλάδα οι γονείς βοηθάνε τα παιδιά τους και εκείνα τους γονείς τους.

Ευτυχώς, η μικρή και φτωχή Ελλάδα δεν ήταν απούσα από καμιά μεγάλη μάχη για την ελευθερία. Και έδινε το είναι της, όταν οι άλλοι είχαν ήδη παραδώσει και την ψυχή και το πνεύμα.

Ευτυχώς ακόμα, η Ελλάδα έχει μέλλον.

Έβλεπα εκείνα τα κορίτσια της Εθνικής Ομάδος Πόλο, να ανεβαίνουν στον Όλυμπο, μες τη «φωλιά του Δράκου», και είπα πως δεν χάθηκε η ελπίδα. Υπάρχει ακόμα το μέταλλο του νικητή.

Η Ελλάδα έχει μέλλον, γιατί στη μακραίωνα ιστορία της κάθε μεγάλη ήττα και καταστροφή, αντί να την αφανίσει, την ανάσταινε!

Γιατί τα γράφω αυτά; Μου τηλεφώνησαν κάποιοι «φίλοι» απ’ το εξωτερικό και μας ….νεκρολογούσαν! Είναι απ’ τα κοράκια που έχουν στοιχηματίσει στην πτώχευσή μας και ανησυχούν μήπως και χάσουν τα λεφτά τους! Και βιάζονται! Τόσο πολύ θύμωσα που έκλεισα το τηλέφωνο. Ύστερα τους έστειλα το κείμενο που ακολουθεί….

“Ἀνήκω σὲ µία χώρα µικρή.
Ἕνα πέτρινο ἀκρωτήρι στὴ Μεσόγειο, ποὺ δὲν ἔχει ἄλλο ἀγαθὸ παρὰ τὸν ἀγώνα τοῦ λαοῦ, τὴ θάλασσα, καὶ τὸ φῶς τοῦ ἥλιου.

Εἶναι µικρὸς ὁ τόπος µας, ἀλλὰ ἡ παράδοσή του εἶναι τεράστια καὶ τὸ πράγµα ποὺ τὴ χαρακτηρίζει εἶναι ὅτι µᾶς παραδόθηκε χωρὶς διακοπή.

Ἡ ἑλληνικὴ γλῶσσα δὲν ἔπαψε ποτὲ της νὰ µιλιέται. Δέχτηκε τὶς ἀλλοιώσεις ποὺ δέχεται καθετὶ ζωντανό, ἀλλὰ δὲν παρουσιάζει κανένα χάσµα.

Ἄλλο χαρακτηριστικὸ αὐτῆς τῆς παράδοσης εἶναι ἡ ἀγάπη της γιὰ τὴν ἀνθρωπιά, κανόνας της εἶναι ἡ δικαιοσύνη.

Στὴν ἀρχαία τραγωδία, τὴν ὀργανωµένη µὲ τόση ἀκρίβεια, ὁ ἄνθρωπος ποὺ ξεπερνᾶ τὸ µέτρο, πρέπει νὰ τιµωρηθεῖ ἀπὸ τὶς Ἐρινύες.

Ὅσο γιὰ µένα συγκινοῦµαι παρατηρώντας πὼς ἡ συνείδηση τῆς δικαιοσύνης εἶχε τόσο πολὺ διαποτίσει τὴν ἑλληνικὴ ψυχή, ὥστε νὰ γίνει κανόνας τοῦ φυσικοῦ κόσµου.

Καὶ ἕνας ἀπὸ τοὺς διδασκάλους µου, τῶν ἀρχῶν τοῦ περασµένου αἰώνα, γράφει: «… θὰ χαθοῦµε γιατί ἀδικήσαµε …».

Αὐτὸς ὁ ἄνθρωπος ἦταν ἀγράµµατος. Εἶχε µάθει νὰ γράφει στὰ τριάντα πέντε χρόνια τῆς ἡλικίας του. Ἀλλὰ στὴν Ἑλλάδα τῶν ἡµερῶν µας, ἡ προφορικὴ παράδοση πηγαίνει µακριὰ στὰ περασµένα ὅσο καὶ ἡ γραπτή. Τὸ ἴδιο καὶ ἡ ποίηση.

Εἶναι γιὰ µένα σηµαντικὸ τὸ γεγονὸς ὅτι ἡ Σουηδία θέλησε νὰ τιµήσει καὶ τούτη τὴν ποίηση καὶ ὅλη τὴν ποίηση γενικά, ἀκόµη καὶ ὅταν ἀναβρύζει ἀνάµεσα σ’ἕνα λαὸ περιορισµένο.

Γιατί πιστεύω πὼς τοῦτος ὁ σύγχρονος κόσµος ὅπου ζοῦµε, ὁ τυρρανισµένος ἀπὸ τὸ φόβο καὶ τὴν ἀνησυχία, τὴ χρειάζεται τὴν ποίηση. Ἡ ποίηση ἔχει τὶς ρίζες της στὴν ἀνθρώπινη ἀνάσα – καὶ τί θὰ γινόµασταν ἂν ἡ πνοή µας λιγόστευε;

Εἶναι µία πράξη ἐµπιστοσύνης – κι ἕνας Θεὸς τὸ ξέρει ἂν τὰ δεινά µας δὲν τὰ χρωστᾶµε στὴ στέρηση ἐµπιστοσύνης.

Παρατήρησαν, τὸν περασµένο χρόνο γύρω ἀπὸ τοῦτο τὸ τραπέζι, τὴν πολὺ µεγάλη διαφορὰ ἀνάµεσα στὶς ἀνακαλύψεις τῆς σύγχρονης ἐπιστήµης καὶ στὴ λογοτεχνία. παρατήρησαν πὼς ἀνάµεσα σ’ ἕνα ἀρχαῖο ἑλληνικὸ δράµα καὶ ἕνα σηµερινό, ἡ διαφορὰ εἶναι λίγη. Ναί, ἡ συµπεριφορὰ τοῦ ἀνθρώπου δὲ µοιάζει νὰἔχει ἀλλάξει βασικά. Καὶ πρέπει νὰ προσθέσω πὼς νιώθει πάντα τὴν ἀνάγκη ν’ ἀκούσει τούτη τὴν ἀνθρώπινη φωνὴ ποὺ ὀνοµάζουµε ποίηση. Αὐτὴ ἡ φωνὴ ποὺ κινδυνεύει νὰ σβήσει κάθε στιγµὴ ἀπὸ στέρηση ἀγάπης καὶ ὁλοένα ξαναγεννιέται. Κυνηγηµένη, ξέρει ποὺ νὰ ’βρει καταφύγιο, ἀπαρνηµένη, ἔχει τὸ ἔνστικτο νὰ πάει νὰ ριζώσει στοὺς πιὸ ἀπροσδόκητους τόπους. Γι’ αὐτὴ δὲν ὑπάρχουν µεγάλα καὶ µικρὰ µέρη τοῦ κόσµου. Τὸ βασίλειό της εἶναι στὶς καρδιὲς ὅλων τῶν ἀνθρώπων τῆς γῆς. Ἔχει τὴ χάρη ν’ ἀποφεύγει πάντα τὴ συνήθεια, αὐτὴ τὴ βιοµηχανία.

Χρωστῶ τὴν εὐγνωµοσύνη µου στὴ Σουηδικὴ Ἀκαδηµία ποὺ ἔνιωσε αὐτὰ τὰ πράγµατα, ποὺ ἔνιωσε πὼς οἱ γλῶσσες, οἱ λεγόµενες περιορισµένης χρήσης, δὲν πρέπει νὰ καταντοῦν φράχτες ὅπου πνίγεται ὁ παλµὸς τῆς ἀνθρώπινης καρδιᾶς, ποὺ ἔγινε ἕνας Ἄρειος Πάγος ἱκανός νὰ κρίνει µὲ ἀλήθεια ἐπίσηµη τὴν ἄδικη µοίρα τῆς ζωῆς, γιὰ νὰ θυµηθῶ τὸν Σέλλεϋ, τὸν ἐµπνευστή, καθώς µᾶς λένε, τοῦ Ἀλφρέδου Νοµπέλ, αὐτοῦ τοῦ ἀνθρώπου ποὺ µπόρεσε νὰ ἐξαγοράσει τὴνἀναπόφευκτη βία µὲ τὴ µεγαλοσύνη τῆς καρδιᾶς του.

Σ’ αὐτὸ τὸν κόσµο, ποὺ ὁλοένα στενεύει, ὁ καθένας µας χρειάζεται ὅλους τούς ἄλλους. Πρέπει ν’ ἀναζητήσουµε τὸν ἄνθρωπο, ὅπου καὶ νὰ βρίσκεται.

Ὅταν στὸ δρόµο τῆς Θήβας, ὁ Οἰδίπους συνάντησε τὴ Σφίγγα, κι αὐτὴ τοῦ ἔθεσε τὸ αἴνιγµά της, ἡ ἀπόκρισή του ἦταν: ὁ ἄνθρωπος. Τούτη ἡ ἁπλὴ λέξη χάλασε τὸ τέρας. Ἔχουµε πολλὰ τέρατα νὰ καταστρέψουµε. Ἂς συλλογιστοῦµε τὴν ἀπόκριση τοῦ Οἰδίποδα.»

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

6 όμορφες σκέψεις για δύσκολους καιρούς…


Οι δυσκολίες μερικές φορές κάνουν τους ανθρώπους να ανακαλύπτουν μια άγνωστη πλευρά τους. Μια εσωτερική δύναμη που δεν πίστευαν ποτέ ότι διαθέτουν. Τα προβλήματα και οι αντιξοότητες συχνά αποδεικνύονται ευλογία καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε ένα βαθύτερο εσωτερικό ταξίδι με προορισμό την ολοκλήρωση, την ευτυχία και μια ζωή γεμάτη νόημα. Σε αυτή την διαδρομή προς την αυτοβελτίωση καλό είναι μην προσμετράμε αυτά που έχουμε, αλλά αυτό που είμαστε. Και μαζί με αυτή την επίγνωση τις όμορφες σκέψεις του Noah Benshea. Πρόκειται για έναν ποιητή-φιλόσοφο και συγγραφέα του βιβλίου «The Journey to Greatness and How to Get There». Έχει κερδίσει το Pulitzer ενώ αποφθέγματα και σκέψεις του έχουν αποτυπωθεί σε 30 εκατομμύρια φλιτζάνια των Starbucks.

1. Το να έχεις λίγα δεν σημαίνει ότι είσαι λίγος
Έχω λίγα δεν σημαίνει ότι είμαι λίγος, και έχω πολλά δεν σημαίνει ότι είμαι σημαντικός. Μην συγχέεις το τι έχεις με το τι είσαι. Είναι δυο διαφορετικά πράγματα.
2. Μην φοβάσαι τους φόβους σου
Αύξησε την πίστη σου πως θα πετύχεις ό,τι ονειρεύεσαι και όχι τους φόβους σου ότι αυτά που θες δεν θα συμβούν ποτέ. Κουράγιο δεν σημαίνει απουσία του φόβου, είναι απλά ένας τρόπος αντιμετώπισής του.
3. Αγκάλιασε το μέλλον
Αν χάνεις τον χρόνο σου κολλημένος στο παρελθόν, δεν μπορείς να ασχοληθείς με το μέλλον. Μην αφήνεις το χθες να καταστρέφει το σήμερα και το αύριο. Ότι έγινε, έγινε.
4. Μίλα στο παιδί μέσα σου
Φέρσου στον εαυτό σου όπως θα φερόσουν σε ένα παιδί. Μην είσαι σκληρός μαζί του. Η γλώσσα της αγάπης φέρνει καλύτερα αποτελέσματα.
5. Κάνε αυτό που ξέρεις καλύτερα κάθε φορά.
Aλλά μην ξεχνάς πως το να αποσύρεσαι όταν χρειάζεται δεν σημαίνει ότι τα παρατάς
6. Άλλο «χάνω», άλλο έχω χαθεί…
Ακόμα κι αν νιώσεις πως οι δυσκολίες ήταν μεγάλες και βγήκες χαμένος σε κάποια παιχνίδια της ζωής δεν σημαίνει ότι έχεις χάσει το δρόμο σου.

από: MoodHackers Team

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

ΤΑ ΠΙΚΡΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΦΟΝ ΚΑΝΤ, του Ρ. Β. Φασμπίντερ



Στο θέατρο Ακαδήμεια θα παρουσιαστεί από την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου το έργο του Ρ.Β. Φασμπίντερ, «Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ», σε μετάφραση Στέλιου Παυλίδη και σκηνοθεσία Νίκου Καραγέωργου. Στο ρόλο της Πέτρα φον Καντ η Αθηνά Τσιλύρα.

«Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ» (1971) είναι ένα μπαρόκ, εικαστικά υπερεπεξεργασμένο θεατρικό έργο του Φασμπίντερ που τον επόμενο χρόνο έγινε και φιλμ. Περιγράφει με δύναμη κι εκφραστικότητα τον αποτυχημένο, εγωιστικό, αποκαρδιωτικό κι απελπισμένο έρωτα μιας σαραντάρας σχεδιάστριας μόδας για μια πολύ νεότερή της, αισθησιακή και υπολογίστρια κοπέλα. Η εγκατάλειψη της εκλεπτυσμένης, σοφιστικέ ώριμης γυναίκας από την άξεστη και συμφεροντολόγα νεαρή, την οδηγεί στην ψυχολογική και ηθική πτώση, στην εξαθλίωση και στο θρήνο. Ο Φασμπίντερ, επιλέγοντας για ηρωίδες του δυο ομοφυλόφιλες, μας μιλά για την αποτυχία και την οδύνη του έρωτα, για την αδυναμία του να υπάρξει και να ανθίσει.

H ιστορία της Πέτρα φον Καντ διαδραματίζεται στο φανταχτερά στολισμένο διαμέρισμά της στη Βρέμη. Αλαζονική, καυστική, εγωκεντρική, κακομεταχειρίζεται διαρκώς την βοηθό της Μαρλένε. Ξαφνικά μπαίνει στη ζωή της ένα 23χρονο μοντέλο. Η Πέτρα την ερωτεύεται αμέσως. Ο τρόπος που αντιμετωπίζει τις ερωτικές, αλλά και συνολικά τις σχέσεις της, είναι ξεκάθαρα «ιδιοκτησιακός». Φέρεται στους ανθρώπους σαν να της ανήκουν. Επιθυμεί, αποκτά και απολαμβάνει, χωρίς να ασχοληθεί ιδιαίτερα με τις επιθυμίες των άλλων. Όταν έρθει η ώρα που θα αισθανθεί κάτι, που θα αγαπήσει ειλικρινά, θα αποτύχει και θα μείνει μόνη. Τότε θα νιώσει πώς είναι να σε πληρώνουν με το ίδιο νόμισμα...

Το έργο πραγματεύεται τα θέματα της ανυπαρξίας και της αποτυχίας του έρωτα, της ερωτικής σχέσης- εξάρτησης, της επιβολής και της υποτέλειας, προβλήματα που συναντάμε στη ζωή τόσο των ομοφυλόφιλων όσο και των ετεροφυλόφιλων. Ο προβληματισμός του είναι ασχέτως φύλου και σεξουαλικής ιδιαιτερότητας και προτίμησης, γι’ αυτό μας αγγίζει και μας συγκινεί.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Μετάφραση: Στέλιος Παυλίδης
Δραματουργική επεξεργασία- σκηνοθεσία: Νίκος Καραγέωργος
Σκηνικά: Αμαλία Θεοδωροπούλου
Κοστούμια: Αμίνα Χακίμ
Φωτισμοί: Γιώργος Σπηλιόπουλος
Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Ιατρόπουλος
ορογραφίες- κινησιολογία: Μανόλης Θεοδωράκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Ρωμανός Μαρούδης, Πάνος Ποταμίτης
ΠΑΙΖΟΥΝ:
Πέτρα φον Καντ: Αθηνά Τσιλύρα
Μαρλένε: Ειρήνη Ράπτη
Ζίντονι φον Γκράζεναμπ: Φαίη Τζήμα
Κάριν Τιμ: Καρολίνα Κάρτερ
Γκάμπυ: Κατερίνα Σιώζου
Bάλερι φον Καντ: Εύη Κολιούλη
Self: Άννα Ρουμπούλια
Ιατρός: Δομνίκη Μητροπούλου

Θέατρο Ακαδήμεια 
Μαραθωνομάχων 8, Ακαδημία Πλάτωνος
τηλ.: 210-5125600
Προγραμματισμένη πρεμιέρα : Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 
ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ :
Πέμπτη : 21:15
Παρασκευή : 21:15 και 12:00 (μεταμεσονύχτια)

Σάββατο : 21.15
Κυριακή : 20.00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Γενική Είσοδος : 15 ευρώ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 100 λεπτά

Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων: Αντώνης Κοκολάκης
Email:kokolakispr@yahoo.gr

ΤΑ ΠΙΚΡΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΦΟΝ ΚΑΝΤ, του Ρ. Β. Φασμπίντερ



Στο θέατρο Ακαδήμεια θα παρουσιαστεί από την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου το έργο του Ρ.Β. Φασμπίντερ, «Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ», σε μετάφραση Στέλιου Παυλίδη και σκηνοθεσία Νίκου Καραγέωργου. Στο ρόλο της Πέτρα φον Καντ η Αθηνά Τσιλύρα.

«Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ» (1971) είναι ένα μπαρόκ, εικαστικά υπερεπεξεργασμένο θεατρικό έργο του Φασμπίντερ που τον επόμενο χρόνο έγινε και φιλμ. Περιγράφει με δύναμη κι εκφραστικότητα τον αποτυχημένο, εγωιστικό, αποκαρδιωτικό κι απελπισμένο έρωτα μιας σαραντάρας σχεδιάστριας μόδας για μια πολύ νεότερή της, αισθησιακή και υπολογίστρια κοπέλα. Η εγκατάλειψη της εκλεπτυσμένης, σοφιστικέ ώριμης γυναίκας από την άξεστη και συμφεροντολόγα νεαρή, την οδηγεί στην ψυχολογική και ηθική πτώση, στην εξαθλίωση και στο θρήνο. Ο Φασμπίντερ, επιλέγοντας για ηρωίδες του δυο ομοφυλόφιλες, μας μιλά για την αποτυχία και την οδύνη του έρωτα, για την αδυναμία του να υπάρξει και να ανθίσει.

H ιστορία της Πέτρα φον Καντ διαδραματίζεται στο φανταχτερά στολισμένο διαμέρισμά της στη Βρέμη. Αλαζονική, καυστική, εγωκεντρική, κακομεταχειρίζεται διαρκώς την βοηθό της Μαρλένε. Ξαφνικά μπαίνει στη ζωή της ένα 23χρονο μοντέλο. Η Πέτρα την ερωτεύεται αμέσως. Ο τρόπος που αντιμετωπίζει τις ερωτικές, αλλά και συνολικά τις σχέσεις της, είναι ξεκάθαρα «ιδιοκτησιακός». Φέρεται στους ανθρώπους σαν να της ανήκουν. Επιθυμεί, αποκτά και απολαμβάνει, χωρίς να ασχοληθεί ιδιαίτερα με τις επιθυμίες των άλλων. Όταν έρθει η ώρα που θα αισθανθεί κάτι, που θα αγαπήσει ειλικρινά, θα αποτύχει και θα μείνει μόνη. Τότε θα νιώσει πώς είναι να σε πληρώνουν με το ίδιο νόμισμα...

Το έργο πραγματεύεται τα θέματα της ανυπαρξίας και της αποτυχίας του έρωτα, της ερωτικής σχέσης- εξάρτησης, της επιβολής και της υποτέλειας, προβλήματα που συναντάμε στη ζωή τόσο των ομοφυλόφιλων όσο και των ετεροφυλόφιλων. Ο προβληματισμός του είναι ασχέτως φύλου και σεξουαλικής ιδιαιτερότητας και προτίμησης, γι’ αυτό μας αγγίζει και μας συγκινεί.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Μετάφραση: Στέλιος Παυλίδης

Δραματουργική επεξεργασία- σκηνοθεσία: Νίκος Καραγέωργος

Σκηνικά: Αμαλία Θεοδωροπούλου

Κοστούμια: Αμίνα Χακίμ

Φωτισμοί: Γιώργος Σπηλιόπουλος

Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Ιατρόπουλος

Χορογραφίες- κινησιολογία: Μανόλης Θεοδωράκης

Βοηθός σκηνοθέτη: Ρωμανός Μαρούδης, Πάνος Ποταμίτης

ΠΑΙΖΟΥΝ:
Πέτρα φον Καντ: Αθηνά Τσιλύρα
Μαρλένε: Ειρήνη Ράπτη
Ζίντονι φον Γκράζεναμπ: Φαίη Τζήμα
Κάριν Τιμ: Καρολίνα Κάρτερ
Γκάμπυ: Κατερίνα Σιώζου
Bάλερι φον Καντ: Εύη Κολιούλη
Self: Άννα Ρουμπούλια
Ιατρός: Δομνίκη Μητροπούλου

Θέατρο Ακαδήμεια 
Μαραθωνομάχων 8, Ακαδημία Πλάτωνος
τηλ.: 210-5125600
Προγραμματισμένη πρεμιέρα : Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 
ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ :
Πέμπτη : 21:15
Παρασκευή : 21:15 και 12:00 (μεταμεσονύχτια)

Σάββατο : 21.15
Κυριακή : 20.00 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Γενική Είσοδος : 15 ευρώ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 100 λεπτά










Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων: Αντώνης Κοκολάκης

Email: HYPERLINK "mailto:kokolakispr@yahoo.gr"kokolakispr@yahoo.gr και HYPERLINK "mailto:kokolakispr@gmail.com"kokolakispr@gmail.com

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Συμβουλή ευτυχίας: Γίνε εθελοντής για τουλάχιστον μία φορά αυτό το μήνα



Θέλεις να αισθανθείς υπέροχα με τον εαυτό σου? Δώσε στους άλλους. Είναι ένα συναίσθημα πιο δυνατό από εκείνο που νιώθεις όταν αγοράζεις κάτι για τον εαυτό σου ή απλά κάνεις κάτι για σένα. Και είναι εξαιρετικά εύκολο να το κάνεις.

Κατά τη διάρκεια των διακοπών, η οικογένειά μου προσφέρθηκε εθελοντικά να βοηθήσει το Στρατό της Σωτηρίας, και ήταν μία εμπειρία που όλοι μας ευχαριστηθήκαμε πάρα πολύ. Αλλά ακόμα καλύτερα από αυτό ήταν όταν προσφερθήκαμε εθελοντικά να σερβίρουμε σε ένα τοπικό συσσίτιο αστέγων. Ετοιμάσαμε αρκετό φαγητό για όλους, και το σερβίραμε μέσα σε ένα βράδυ. Τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να δουν ανθρώπους που βρίσκονται σε πραγματική ανάγκη, όχι κάποιον που απλά στερείται λίγα γλυκά ή την τηλεόραση. Και ήταν σε θέση να δώσουν κάτι σε εκείνους τους ανθρώπους. Το ίδιο κι εγώ.

Ήμασταν τόσο συγκινημένοι από την εμπειρία αυτή που αποφασίσαμε να το κάνουμε συστηματικά, κι ελπίζουμε να δουλέψουμε εθελοντικά και για άλλους καλούς σκοπούς αυτό το χρόνο.

Το να βρεις έναν καλό σκοπό είναι εύκολο. Κοίταξε στην τοπική εφημερίδα της περιοχής σου ή κάνε μία αναζήτηση για αυτό στο Internet.

Στη συνέχεια κάνε ένα τηλεφώνημα ή στείλε ένα email. Σήμερα. Και γράψου για να συμμετάσχεις εθελοντικά μία φορά αυτό το μήνα. Θα είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που έχεις κάνει.
Συντάκτης Leo Babauta

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Συμμετοχική Όπερα! Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής B&M Θεοχαράκη



Η σοπράνο Κάτια Πάσχου σας καλεί στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ίδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής B&M Θεοχαράκη σε μια διαφορετική μουσική εμπειρία: Συμμετοχική Όπερα!
Λάτρεις της όπερας, αλλά και "αμύητοι" στο είδος, ενήλικες και παιδιά από 8 ετών, ενώνουν τις φωνές τους με λυρικούς τραγουδιστές σε γνωστές άριες και ντουέτα από τις πιο αγαπημένες όπερες κορυφαίων συνθετών, και μέσα από το τραγούδι γίνονται ένα!

Η πρώτη συνάντηση της Συμμετοχικής Όπερας είναι το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011, στις 12.00-14.00

Η Κάτια Πάσχου και ο Μανώλη Παπασηφάκις στο πιάνο, παρουσιάζουν, ερμηνεύουν και τραγουδούν με το κοινό τις πιο γνωστές και αγαπημένες μελωδίες από το ρεπερτόριο της σοπράνο, όπως το Ελιξίριο του Έρωτα, Η Νυχτερίδα, Ρωμαίος και Ιουλιέτα κ.α.

Είσοδος 10 ευρώ
Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, 106 71, Αθήνα

Σχετικοί σύνδεσμοι στο διαδίκτυο:
Ενημερωτικό μονόλεπτο στο διαδίκτυο
http://www.youtube.com/watch?v=tcM3LNeOpEU

Συμμετοχική όπερα, πληροφορίες στο site του Ιδρύματος Θεοχαράκη
www.thf.gr/Default.aspx?lang=el-GR&page=29&eventid=113

H ιστοσελίδα της σοπράνο Κάτιας Πάσχου
www.katiapaschou.com

www.katiapa

Η φυσική κατάσταση και η σχέση της με την μνήμη



Οι ερευνητές έχουν βρει συσχέτιση της φυσικής κατάστασης και της εγκεφαλικής λειτουργίας σε παιδιά περίπου 9 και 10 χρονών: ‘Εκείνοι που είναι περισσότερο γυμνασμένοι τείνουν να έχουν μεγαλύτερο ιππόκαμπο και να αποδίδουν καλύτερα σε ένα τεστ μνήμης από τους λιγότερο γυμνασμένους συνομηλίκους τους.

Η νέα μελέτη, στην οποία χρησιμοποιήθηκε μαγνητική τομογραφία για τη μέτρηση του σχετικού μεγέθους συγκεκριμένων δομών του εγκεφάλου σε 49 δείγματα παιδιών, εμφανίζεται στο περιοδικό ‘Brain Research.’

‘Αυτή είναι η πρώτη μελέτη μέχρι στιγμής στην οποία έχουν χρησιμοποιηθεί MRI συνθήκες για να εξετασθούν οι διαφορές στον εγκέφαλο μεταξύ παιδιών που είναι γυμνασμένα και παιδιών που δεν είναι’, δήλωσε Καθηγητής ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις και Διευθυντής του Ινστιτούτου Beckman, Art Kramer, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης με την διδακτορική φοιτήτριά του Laura Chaddock και την Καθηγήτρια Κινησιολογίας και Υγείας Charles Hillman.

Η μελέτη επικεντρώθηκε στον ιππόκαμπο, μια δομή βαθιά στον εγκέφαλο, επειδή είναι γνωστό ότι είναι θέση σημαντική για την ικανότητα της μάθησης και της μνήμης. Προηγούμενες μελέτες σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και σε ζώα έχουν δείξει ότι η άσκηση μπορεί να αυξήσει το μέγεθος του ιππόκαμπου.

Ένας μεγαλύτερος ιππόκαμπος σχετίζεται με βελτίωση σε διάφορες νοητικές λειτουργίες.
‘Σε μελέτες σε ζώα, η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει ειδικά τον ιππόκαμπο, με σημαντική αύξηση της ανάπτυξης νέων νευρώνων και επιβίωσης των κυττάρων, ενισχύει την μνήμη και τη μάθηση και αυξάνει τα μόρια που εμπλέκονται στην πλαστικότητα του εγκεφάλου,’ αναφέρει η Καθηγήτρια Chaddock.

Αντί να βασίζονται λοιπόν σε αναφορές από δεύτερο χέρι για τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας των παιδιών, οι ερευνητές μέτρησαν πόσο αποτελεσματικά χρησιμοποίησαν το οξυγόνο ενώ έτρεχαν σε διάδρομο.

‘Αυτό είναι το χρυσό πρότυπο μέτρησης της φυσικής κατάστασης’, δήλωσε ο Chaddock.
Η σωματική ικανότητα για τα ήδη γυμνασμένα παιδιά ήταν ‘πολύ πιο αποτελεσματική σε σχέση με τα λιγότερο γυμνασμένα στην χρήση του οξυγόνου’, δήλωσε ο Kramer.

Όταν αναλύθηκαν τα στοιχεία της μαγνητικής τομογραφίας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα σωματικά γυμνασμένα παιδιά έτειναν να έχουν μεγαλύτερο όγκο στον ιππόκαμπο - περίπου 12 % μεγαλύτερο σε σχέση με το συνολικό μέγεθος του εγκεφάλου.
Επίσης τα παιδιά αυτά είχαν καλύτερη απόδοση στα τεστ μνήμης – εμφάνιζαν μεγαλύτερη ικανότητα να θυμούνται και να ενσωματώνουν διάφορους τύπους πληροφοριών - από τους λιγότερο γυμνασμένους συνομηλίκους τους.

‘Καλύτερης φυσικής κατάστασης παιδιά είχαν υψηλότερες επιδόσεις στη μνήμη, με μεγαλύτερες διαστάσεις του ιππόκαμπου, σε σχέση με τα λιγότερο γυμνασμένα’ είπε ο Chaddock.

Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ‘οι παρεμβάσεις κατά την αύξηση της παιδικής ηλικίας στην σωματική άσκηση, μπορούν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του εγκεφάλου’, δήλωσε ο Kramer.
‘Οπότε επιβεβαιώσαμε ότι η επίδραση των περιβαλλοντικών παραγόντων και της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης έχουν επιπτώσεις και στην ανάπτυξη του εγκεφάλου’, δήλωσε η ερευνητική ομάδα ως γενικό συμπέρασμα.

Επομένως ακόμη και αν κληρονομήσετε κάποια ‘κακά’ γονίδια από τους γονείς σας με την κατάλληλη παρέμβαση από το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνετε κατά τη διάρκεια της ζωής σας, είστε σε θέση να βελτιώσετε κατά πολύ την ποιότητα της ζωής σας!
Σμπώκος Εμμανουήλ, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

"ΚΕΛΥΦΟΣ" του Ανδρέα Φλουράκη



Το "Κέλυφος" είναι ένα έργο 3 προσώπων. Η Αλίκη και η Γυναίκα έχουν σχέση και μένουν μαζί, η Αλίκη όμως επισκέπτεται συχνά έναν Άντρα και παίζουν χαρτιά μέχρι που η σχέση τους γίνεται ερωτική. Ο Άντρας αποφασίζει να γνωρίσει την αντίζηλό του, τη Γυναίκα, και μαζί κανονίζουν ένα ταξίδι στη Ρώμη. Η Αλίκη αρνείται να πάει, αλλά τελικά ακολουθεί. Στο ταξίδι ο Άντρας και η Γυναίκα διεκδικούν την Αλίκη. Ποιος όμως θα την κερδίσει;

Στο "Κέλυφος" τα πρόσωπα αλλάζουν ρόλους σε ένα παιχνίδι τύχης και μπλόφας. Τίποτα δεν είναι φανερό από την αρχή και τίποτα δεν μένει σταθερό. Ο δυνατός είναι ο αδύναμος, το θύμα ο θύτης, ο χαμένος κερδίζει. Δεξιοτεχνία και τυχοδιωκτισμός σε μια παρτίδα με απρόβλεπτη έκβαση.

Η ψυχρή ατμόσφαιρα της παράστασης αποδίδει έναν κόσμο σκληρό στο επίπεδο των κινήτρων και των αναγκών του που συχνά μας οδηγούν σε παιχνίδια χειραγώγησης. Στο "Κέλυφος" ο θεατής παρακολουθεί μια ιστορία μεταμόρφωσης που εξελίσσεται σταδιακά και προϋποθέτει την αλλαγή. Μια αλλαγή που ακόμα και όταν έρχεται στην ώρα της δεν παύει να είναι επώδυνα βίαιη.

Ταυτότητα της παράστασης
Σκηνοθεσία: Χριστίνα Χριστοφή
Διανομή: Μυρτώ Αλικάκη, Ελένη Αποστολοπούλου, Άντονι Μπερκ
Σκηνικά: Λαμπρινή Καρδαρά
Σχεδιασμός φωτισμών: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Επιμέλεια κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκκα
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Άρις Γεροντάκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Θεώνη Δέδε
Φωτογραφίες: Νίκος Βαρδακαστάνης

Δημόσιες σχέσεις: Μαρκέλλα Καζαμία, 6946507792

Πληροφορίες
Θέατρο: "104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης", Θεμιστοκλέους 104, Εξάρχεια
Πρεμιέρα: 14 Νοεμβρίου
Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων
Ώρα: 21:30
Διάρκεια παράστασης: 60'
Εισιτήρια: 15 ευρώ, 10 ευρώ (φοιτητικό)
Πληροφορίες – κρατήσεις: 2103826185

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Παρακολούθησε την πορεία των στόχων σου σε εβδομαδιαία βάση



Ποτέ δεν είναι η κατάλληλη ώρα να καθίσεις κάτω και να σκεφτείς τι θέλεις να πετύχεις στη ζωή. Έχουμε πολυάσχολες ζωές, και ακόμη κι όταν δεν είμαστε απασχολημένοι, μπορεί να θέλουμε απλά να χαζέψουμε στην τηλεόραση ή να τσεκάρουμε τα emails και τα μηνύματά μας παρά να σκεφτούμε για το υπόλοιπο της ζωής μας.

Κάντο σήμερα, αν δεν το έχεις κάνει ακόμη. Θα μπορούσε να πάρει πολύ λίγο – γύρω στα 10 ή 20 λεπτά, και θα μπορούσε να κάνει τη μεγαλύτερη διαφορά στον κόσμο.

Και δεν είναι τόσο δύσκολο. Πιθανόν έχεις ήδη μια καλή ιδέα του τι θέλεις να κάνεις, αλλά μπορεί να μην το έχεις καταγράψει. Ή μπορεί να την έχεις ξανακάνει αυτή την άσκηση στο παρελθόν, αλλά να μην έχεις ανανεώσει τους στόχους σου εδώ και καιρό. Τώρα είναι η ώρα να το κάνεις.

1. Πως ξεκινάς? Πρώτα, σκέψου τι θα ήθελες να λένε για σένα στην κηδεία σου. Αυτό είναι από τις 7 Συνήθειες των Εξαιρετικά Αποτελεσματικών Ανθρώπων του Stephen Covey – η συνήθεια “Ξεκίνα με το τέλος στο μυαλό σου”. Είναι όντως πολύ αποτελεσματικό. Φαντάσου ότι είσαι στο τέλος της ζωής σου, και κοιτάς πίσω. Τι θα ήθελες να έχεις πετύχει? Τι είδους άνθρωπος θα ήθελες να ήσουν μέχρι τότε?

Και να ποιο είναι το κλειδί: ξεκίνα να ζεις τη ζωή σου έτσι ώστε σταδιακά να φτάσεις σε αυτό το σημείο.

2. Τώρα που το σκέφτηκες λίγο έτσι, σημείωσε πρόχειρα κάποιες ιδέες για τους στόχους που θα ήθελες να πετύχεις πριν πεθάνεις. Μπορεί να είναι σε διάφορους τομείς, αλλά παρακάτω αναφέρω κάποιους με τους οποίους μπορείς να ξεκινήσεις: επαγγελματικά, εκπαίδευση, οικογένεια, ψυχολογικά ή πνευματικά, ταξίδια, αναψυχή, χόμπυ, κοινωνικά, φιλανθρωπία. Πιθανόν να σκεφτείς κι άλλα, και δε χρειάζεται να έχεις στόχους σε καθεμία από τις περιοχές αυτές. Απλά είναι κάποια θέματα για να σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις.

3. Βελτίωσε τη λίστα σου, ή ανάπτυξε τη. Μετά από την αρχική προσέγγιση, μπορεί να θέλεις να περικόψεις κάποια πράγματα. Αλλά μπορεί και να θέλεις να την αναπτύξεις: κάποιες φορές έχει πλάκα, και αξίζει, να ονειρεύεσαι μεγάλα πράγματα.

4. Τώρα σπάστο σε μικρότερα κομμάτια. Τι θα ήταν καλό να πετύχεις τα επόμενα 10 χρόνια για καθένα από αυτούς τους στόχους? Για τα επόμενα 5 χρόνια? Για τα επόμενα 2 χρόνια? Ένα χρόνο? Και μέσα σε αυτό το μήνα?

Άπαξ κι έχεις σχεδιάσει κάθε στόχο για τις περιόδους των 10 χρόνων, 5 χρόνων, 2 χρόνων, ενός χρόνου και ενός μήνα, έχεις φτιάξει ένα αρκετά αμιγές πλάνο.

5. Λάβε δράση! Μου αρέσει να παίρνω τους μηνιαίους στόχους μου και να γράψω μια λίστα με αυτά που πρέπει να κάνω αυτή την εβδομάδα. Τι μπορώ να κάνω σήμερα για να προχωρήσω τους στόχους μου? Αν μπορέσω να κάνω έστω ένα πράγμα, τότε έχω κάνει πολλά για να κάνω αυτά τα όνειρα πραγματικότητα.

Κάνε ένα βήμα προς τα όνειρά σου σήμερα καταγράφοντας τα, και κάνοντας ένα πλάνο.
 Συντάκτης 

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Μάθε τέχνη κι άστηνε...

Με τα τελευταία νέα θα μας χρειαστεί: Μάθε τέχνη κι άστηνε. Η Theia ή αλλιώς Θεοδώρα Προβοπούλου, αποφάσισε να μοιραστεί μαζί μας τα μυστικά της βελόνας! Τη Theia (ή αλλιώς Θεοδώρα Προβοπούλου) τη θυμόμαστε από όταν όλη η Αθήνα βούιζε για τους πανέμορφους ρετρό κορσέδες που μια κοπέλα έφτιαχνε στον δικό της μικρό χώρο. Μετά αδυνατίσαμε τόσο που οι κορσέδες σταμάτησαν να μας χρειάζονται οπότε και η Θεοδώρα άρχισε να μοιράζεται τον χώρο με κόσμο που ήθελε να μάθει πως να χρησιμοποιεί και να δημιουργεί με τη βελόνα. Και σιγά σιγά η συμμετοχή μεγάλωσε τόσο, που από το Σεπτέμβριο η Theia μετακόμισε σε μεγαλύτερο χώρο κι εμπλούτισε τα μαθήματα: μπορείτε να μάθετε σχέδιο μόδας, πατρόν και ραπτική φούστας και φορέματος, θεωρητικά και ιστορία της μόδας, αλλά το καλύτερο είναι η μεταποίηση ενδύματος. Που σημαίνει ότι θα μπορείτε μετά να μεταμορφώνετε τα παλιά σας ρούχα ώστε να φαίνονται καινούργια! Εμπρός εμπρός, λοιπόν, καλές μας βελόνες!
Δ/νση
Θερμοπυλών 59 & Παραμυθίας
Μεταξουργείο


Μάθε τέχνη κι άστηνε...

Με τα τελευταία νέα θα μας χρειαστεί: Μάθε τέχνη κι άστηνε. Η Theia ή αλλιώς Θεοδώρα Προβοπούλου, αποφάσισε να μοιραστεί μαζί μας τα μυστικά της βελόνας! Τη Theia (ή αλλιώς Θεοδώρα Προβοπούλου) τη θυμόμαστε από όταν όλη η Αθήνα βούιζε για τους πανέμορφους ρετρό κορσέδες που μια κοπέλα έφτιαχνε στον δικό της μικρό χώρο. Μετά αδυνατίσαμε τόσο που οι κορσέδες σταμάτησαν να μας χρειάζονται οπότε και η Θεοδώρα άρχισε να μοιράζεται τον χώρο με κόσμο που ήθελε να μάθει πως να χρησιμοποιεί και να δημιουργεί με τη βελόνα. Και σιγά σιγά η συμμετοχή μεγάλωσε τόσο, που από το Σεπτέμβριο η Theia μετακόμισε σε μεγαλύτερο χώρο κι εμπλούτισε τα μαθήματα: μπορείτε να μάθετε σχέδιο μόδας, πατρόν και ραπτική φούστας και φορέματος, θεωρητικά και ιστορία της μόδας, αλλά το καλύτερο είναι η μεταποίηση ενδύματος. Που σημαίνει ότι θα μπορείτε μετά να μεταμορφώνετε τα παλιά σας ρούχα ώστε να φαίνονται καινούργια! Εμπρός εμπρός, λοιπόν, καλές μας βελόνες!

Οταν έκλαψε ο Νίτσε του Ιρβιν Γιάλομ




H Λυκόφως ΑΜΚΕ παρουσιάζει από τις 2 Νοεμβρίου 2011 και για 2 μόνο μήνες στοΘησείον–Ενα Θέατρο για τις τέχνες σε ευρωπαϊκή πρεμιέρα τη θεατρική διασκευή του βιβλίου-φαινόμενου Οταν έκλαψε ο Νίτσε του Ιρβιν Γιάλομ. Με αφορμή τα δέκα χρόνια από την πρώτη έκδοση του βιβλίου στα ελληνικά (τέλος 2001), καθώς και την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση της Λου Σαλομέ, της γυναίκας που παίζει ρόλο-κλειδί στο έργο, το σπουδαίο βιβλίο του Γιάλομ μεταφέρεται στη σκηνή σε θεατρική διασκευή της θεατρολόγου και μεταφράστριας του Γιάλομ στην Ελλάδα, Ευαγγελίας Ανδριτσάνου, από δύο καταξιωμένους σκηνοθέτες–ηθοποιούς, τον Ακύλλα Καραζήση και τον Νίκο Χατζόπουλο, στους ρόλους του γιατρού Γιόζεφ Μπρόιερ και του φιλοσόφου Φρίντριχ Νίτσε. Μαζί τους ο Χάρης Φραγκούλης στο ρόλο του νεαρού Ζίγκμουντ Φρόιντ.
Δύο μεγάλες προσωπικότητες του 19ου αιώνα σε κρίση μέσης ηλικίας. Μια εμπνευσμένη διαδικασία διπλής ψυχοθεραπείας. Επί σκηνής ξετυλίγεται η ανθρώπινη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στον θεραπευτή και στον θεραπευόμενο, δύο ανθρώπους που ο καθένας έχει τις δικές του ανάγκες και αδυναμίες. Ο Νίτσε θα κλάψει, αλλά και ο Μπρόιερ θα λυτρωθεί. Η διαδικασία της κατανόησης της ανθρώπινης ψυχής έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας αστυνομικής ιστορίας: αναζήτηση στοιχείων, απρόβλεπτες εξελίξεις, εμφάνιση σχεδόν ανυπέρβλητων εμποδίων, ακόμα και κίνδυνο θανάτου.
Τρεις άντρες ζωντανεύουν το έργο, πότε ως αφηγητές και πότε υποδυόμενοι ρόλους. Οι ποθητές γυναίκες, η εκρηκτική Λου Σαλομέ, η ευάλωτη Άννα Ο., η σταθερή κυρία Μπρόιερ παρουσιάζονται μέσα από τα μάτια και τη φωνή των ανδρών σε μια ιστορία όπου εκείνες έχουν τον πρωταρχικό ρόλο.
Δύο εκπληκτικές επιστολές που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα δείχνουν ότι η φανταστική συνάντηση που εμπνεύστηκε ο Ίρβιν Γιάλομ μεταξύ Νίτσε, Μπρόιερ και του νεαρού Φρόιντ θα μπορούσε να έχει συντελεστεί στην πραγματικότητα. Έχουμε την απίθανη περίπτωση όπου 130 χρόνια μετά τα γεγονότα και 20 χρόνια από τη συγγραφή του μυθιστορήματος, η πραγματικότητα έρχεται να επιβεβαιώσει τη μυθοπλασία του συγγραφέα.

Θεατρική διασκευή: Ευαγγελία Ανδριτσάνου
Παιζουν: Ακύλλας Καραζήσης, Νίκος Χατζόπουλος
Eπιμέλεια σκηνικού χώρου & κοστουμιών: Ελένη Μανωλοπούλου
Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Βοηθός σκηνοθέτη: Νικήτας Αναστόπουλος
Παίζουν: Ακύλλας Καραζήσης, Χάρης Φραγκούλης, Νίκος Χατζόπουλος
Παραγωγή: Γιώργος Λυκιαρδόπουλος-Λυκόφως ΑΜΚΕ, Highway Productions

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αγρα σε νέα πολυτελή επετειακή έκδοση 

Λίγα λόγια για το έργο και τη θεατρική διασκευή

Μέσα από μια σειρά μυστικές συμφωνίες, ο μεγάλος Γερμανός φιλόσοφος Φρήντριχ Νίτσε και ο Αυστριακός γιατρός Γιόζεφ Μπρόιερ, ένας από τους πατέρες της ψυχανάλυσης, συναντιούνται στη Βιέννη του 19ου αιώνα, σε μια εμπνευσμένη διαδικασία διπλής ψυχοθεραπείας. Σ' αυτή την περιπέτεια υπαρξιακής αναζήτησης δύο μοναδικών ανθρώπων εμπλέκονται ένας νεαρός ειδικευόμενος γιατρός ονόματι Ζίγκμουντ Φρόυντ, μια θυελλώδης γυναίκα-ίνδαλμα ποιητών και ψυχιάτρων, η Λου Σαλομέ, και μια σαγηνευτική ασθενής, η Άννα Ο., που στοιχειώνει την ψυχή του γιατρού της.
Ο διάσημος ψυχίατρος Irvin D. Yalom επινοεί στο μυθιστόρημα αυτό τη συνάντηση δύο ιστορικών προσώπων στη μητρόπολη των διανοητικών ζυμώσεων του 19ου αιώνα, τη Βιέννη, δίνοντας μια ερμηνευτική εκδοχή της γέννησης της ψυχοθεραπείας και της σχέσης της με την υπαρξιακή φιλοσοφία. Η ψυχοθεραπευτική περιπέτεια που ξετυλίγεται κόβει την ανάσα καθώς αποκαλύπτει βήμα βήμα την ιαματική δύναμη της αληθινής σχέσης.
Η θεατρική διασκευή της θεατρολόγου και μεταφράστριας του Γιάλομ στην Ελλάδα, Ευαγγελίας Ανδριτσάνου, επικεντρώνεται κυρίως στην ιδιαίτερη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στον θεραπευτή και στον θεραπευόμενο, όπως την παρακολουθούμε να ταλαντεύεται σε τεντωμένο σκοινί σ’ αυτή την παράδοξη αμοιβαία ψυχοθεραπεία. Η ζωτική αξία της ανθρώπινης επαφής θριαμβεύει σ’ αυτό το έργο που ξετυλίγεται ανάμεσα σε τρεις πρωτοπόρους του πνεύματος, τον Φρίντριχ Νίτσε, τον γιατρό Γιόζεφ Μπρόιερ και τον νεαρό Ζίγκμουντ Φρόιντ.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ιρβιν Γιάλομ
Ο IRVIN D. YALOM (1931-) είναι ομότιμος καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ των ΗΠΑ. Μαθητής και συνεργάτης του Rollo May, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους, εν ζωή, εκπροσώπους της υπαρξιακής σχολής στην ψυχιατρική και είναι συγγραφέας του εγκυρότερου και πληρέστερου εγχειριδίου υπαρξιακής ψυχοθεραπείας (Existential Psychotherapy). Στον επιστημονικό χώρο είναι ιδιαίτερα γνωστό το κλινικό και ερευνητικό έργο του στην ομαδική ψυχοθεραπεία.
Το πρώτο του βιβλίο, που το 2006 κυκλοφόρησε η νέα αναθεωρημένη και επαυξημένη του έκδοση, Θεωρία και πράξη της ομαδικής ψυχοθεραπείας (Άγρα, 2006), έχει μεταφραστεί σε δεκατέσσερις γλώσσες και αποτελεί βασικό διδακτικό εγχειρίδιο σε πολλές σχολές ψυχιατρικής και ψυχοθεραπείας. Ο Γιάλομ έχει γράψει πολλά ακόμη επιστημονικά βιβλία και άρθρα.
Το λογοτεχνικό του έργο αρχίζει όψιμα και περιλαμβάνει δύο συλλογές διηγημάτων (Ο δήμιος του έρωτα και Η μάνα και το νόημα της ζωής) και τρία μυθιστορήματα (Όταν έκλαψε ο Νίτσε, Στο ντιβάνι και Η θεραπεία του Σοπενάουερ), που έχουν γίνει μπεστ-σέλλερ σε πολλές χώρες. Όλα του τα λογοτεχνικά βιβλία αποτελούν ιστορίες ψυχοθεραπείας και ο ίδιος τα θεωρεί προέκταση του διδακτικού του έργου, το οποίο, όπως λέει, βρίθει ούτως ή άλλως ιστοριών και διηγήσεων.
Στις Εκδόσεις Άγρα κυκλοφορούν τα βιβλία του Όταν έκλαψε ο Νίτσε, Στο ντιβάνι, Ο δήμιος του έρωτα, Η μάνα και το νόημα της ζωής, Θρησκεία και ψυχιατρική, Το δώρο της ψυχοθεραπείας, Η θεραπεία του Σοπενάουερ, Θεωρία και πράξη της ομαδικής ψυχοθεραπείας, Στον κήπο του Επίκουρου - Αφήνοντας πίσω τον τρόμο του θανάτου, Θα φωνάξω την αστυνομία (που το συνέγραψε με τον Robert Berger), Κάθε μέρα λίγο πιο κοντά – Μία ψυχοθεραπεία ειπωμένη δύο φορές. Στα τέλη Νοεμβρίου θα εκδοθεί από την Άγρα το τελευταίο του μυθιστόρημα Το πρόβλημα Σπινόζα, μια παγκόσμια πρώτη. Στην Αμερική προβλέπεται να κυκλοφορήσει το Φεβρουάριο του 2012.

Τα ιστορικά πρόσωπα
Φρίντριχ Νίτσε
Γεννήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 1844 στο Ραίκεν της Σαξονίας. Μεγάλωσε μαζί με τη μητέρα του και την αδελφή του. Μετά την αποφοίτησή του από το σχολείο και την αποπεράτωση των σπουδών του στη φιλολογία, ανέλαβε την έδρα της Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας, παραιτήθηκε όμως το 1879 για λόγους υγείας. Η επιδείνωση της υγείας του και οι διαπροσωπικές του συγκρούσεις, όπως με τη Λου Σαλομέ, είχαν αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική του κατάσταση. Ο νευρικός κλονισμός του σε δρόμο του Τορίνο το 1889 αποκάλυψε στον στενό του περίγυρο τη βαριά διανοητική του πάθηση. Πέθανε στις 25 Αυγούστου 1900 στη Βαϊμάρη. Τα τελευταία έντεκα χρόνια της ζωής του, τη φροντίδα του είχαν αναλάβει εξ ολοκλήρου η μητέρα και η αδελφή του.

Γιόζεφ Μπρόιερ
Γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1842 στη Βιέννη. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην Ιατρική ασχολήθηκε κυριως με την επίδραση του νευρικού συστήματος πάνω στην αίσθηση της ισορροπίας και στη φυσιολογία της αναπνοής. Σε συνεργασία με τον Φρόιντ έφραψε τις Μελέτες για την υστερία. Πέθανε στις 20 Ιουνίου 1925 στη γενέτειρά του.

Ζίγκμουντ Φρόιντ
Είναι ο πατέρας και θεμελιωτής της ψυχανάλυσης. Γεννήθηκε στις 6 Μαΐου 1856 στο Φράιμπουργκ της Μοραβίας. Αρχικά επικεντρώθηκε κυρίως στη φυσιολογία και την παθολογία του εγκεφάλου, προτού στραφεί προς την ψυχανάλυση, την οποία άσκησε επί μακρά σειρά ετών στη Βιέννη. Το 1902 ανακυρήχθηκε καθηγητής στο πανεπιστήμιο της πόλης, ενώ το 1938 κατέφυγε στην Αγγλία λόγω της εβραϊκής του καταγωγής. Πέθανε στις 23 Σεπτεμβρίου 1939 στο Λονδίνο.

Πληροφορίες:
ΠΕΡΙΟΧΗ
Θησείον – Ενα θέατρο για τις τέχνες
Τουρναβίτου 7
Θησείο

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΤΑΜΕΙΟΥ
210 3255444
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
2 Νοεμβρίου 2011 – 22 Ιανουαρίου 2012
ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 21.15, Κυριακή 20.30
Ticket Services:
Πανεπιστημίου 39 (εντός Στοάς Πεσμαζόγλου)
Τηλεφωνική αγορά: 210 7234567
Online: www.ticketservices.gr

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Κανονικό: 20€ (Παρ-Κυρ)
Εκπτωτικό: 18€ (Τετ-Πεμ)
Φοιτητικό, νεανικό έως 23 ετών: 14€

SITES: www.highway.gr www.lykofos.org
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Χριστίνα Γεωργιάδου