Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Επεξεργάσου τη ζωή σου, Μέρος 1o: Υποχρεώσεις



Κάνε μία λεπτομερή καταγραφή των υποχρεώσεων που έχεις. Παρακάτω είναι κάποιες από τις πιο συνήθεις:
Δουλειά – έχουμε πολλαπλές υποχρεώσεις στις δουλειές μας. Κάνε μία λίστα με όλες αυτές.
Δεύτερη δουλειά – κάποιοι από εμάς παράλληλα είμαστε αυτοαπασχολούμενοι ή κάνουμε περίεργες δουλειές για να βγάλουμε επιπλέον χρήματα. Περισσότερες υποχρεώσεις.
Οικογένεια – μπορεί να έχουμε το ρόλο του/της συζύγου, του πατέρα, της μητέρας, του γιου ή της κόρης. Αυτοί οι ρόλοι πάνε πακέτο με πολλές υποχρεώσεις.
Παιδιά – τα παιδιά μου πηγαίνουν ποδόσφαιρο, χορωδία, σε εκπαιδευτικό διαγωνισμό ερωτήσεων, σε διαγωνισμό ορθογραφίας και άλλα τέτοια. Καθεμιά από τις δικές τους υποχρεώσεις είναι και δική μου.
Τα κοινά – μπορεί να είμαστε εθελοντές σε διαφορετικούς οργανισμούς ο καθένας, ή κάποιος από εμάς να είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου σε κάποιον μη κερδοσκοπικό οργανισμό.
Θρησκεία – πολλοί από εμάς ασχολούμαστε με την εκκλησία ή έχουμε δεσμευτεί μία φορά τη βδομάδα να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας μέσω της εκκλησίας για καλό σκοπό.
Χόμπυ – μπορεί να τρέχεις ή να κάνεις ποδήλατο, ή να ασχολείσαι με το μοντελισμό, ή να είσαι μέλος μίας μυστικής οργάνωσης παρακμιακών κόμικς. Αυτά πάνε πακέτο με – τι άλλο? – υποχρεώσεις.
Σπίτι – πέρα από τα κλασικά οικογενειακά θέματα, υπάρχουν και τόσα πράγματα που πρέπει να κάνεις στο σπίτι.
Internet – μπορεί να είμαστε τακτικά μέλη σε κάποιο forum, σε κάποιο γκρουπ του Google, ή κάτι παρόμοιο. Αυτές οι ηλεκτρονικές κοινότητες συνοδεύονται επίσης με υποχρεώσεις.

Μπορεί εσύ να έχεις κι άλλες κατηγορίες. Κάνε μία καταγραφή όλων σε μία λίστα.

Τώρα, κοίτα προσεχτικά κάθε πράγμα της λίστας, και σκέψου: Με ποιο τρόπο δίνει αυτό αξία στη ζωή μου? Πόσο σημαντικό είναι αυτό για μένα? Συνάδει με τις αξίες μου και τις προτεραιότητες στη ζωή μου? Πηγαίνει τους στόχους μου ένα βήμα παραπέρα? Πως θα επηρεαζόταν η ζωή μου αν δεν το έκανα?

Αυτές είναι δύσκολες ερωτήσεις, αλλά προτείνω να δεις αν μπορείς να κόψεις έστω ένα πράγμα – αυτό που σου δίνει πίσω τα λιγότερα σε σχέση με την προσπάθεια και το χρόνο που επενδύεις. Αυτό που συνάδει λιγότερο με τις αξίες σου, τις προτεραιότητες και τους στόχους στη ζωή σου. Κόψτο, τουλάχιστον για λίγες εβδομάδες, και δες αν τελικά μπορείς να κάνεις χωρίς αυτό. Ξαναρίξε μια ματιά στη λίστα σου τότε και δες αν μπορείς να κόψεις και κάτι ακόμα. Να είσαι αμείλικτος στην επεξεργασία αυτή, κρατώντας μόνο αυτά που πραγματικά σημαίνουν κάτι για σένα.

Κάθε φορά που κόβεις μία υποχρέωση, μπορεί να αισθάνεσαι ένοχος, γιατί κάποιοι άλλοι θέλουν να συνεχίσεις να είσαι δεσμευμένος. Είναι όμως και τεράστια ανακούφιση, το να μην έχεις αυτή την υποχρέωση κάθε μέρα, κάθε βδομάδα, κάθε μήνα. Ελευθερώνει πολύ από το χρόνο σου, και παρόλο που οι άλλοι μπορεί να απογοητευτούν, πρέπει να κρατήσεις τι είναι σημαντικό για σένα, όχι για όλους τους άλλους. Αν σκεφτόμασταν συνεχώς τι θέλουν οι άλλοι, δε θα είχαμε ποτέ χρόνο για τους εαυτούς μας.

Επεξεργάσου τις υποχρεώσεις σου με την ησυχία σου, και η ζωή σου θα απλουστευθεί ιδιαίτερα. Θα ευχαριστείς τον εαυτό σου γι’ αυτό.
Πηγη:Συντάκτης 
           zenhabits.gr