Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Ζαν-Λικ Γκοντάρ: «H Δύση χρωστάει στην Ελλάδα»... μας εμπνεει



Ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ αρνήθηκε να πάει στις Κάννες. Ο λόγος; Θέλησε να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα δηλώνοντας πως οι δυτικοί θα έπρεπε να την πληρώνουν για την προσφορά της στον πολιτισμό.
Υπέρ της Ελλάδας και του χρέους των ξένων προς αυτήν μίλησε λοιπόν ο διάσημος γαλλο-ελβετός σκηνοθέτης με αφορμή την προβολή της ταινίας του «Film Socialisme» στο 63ο κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών. Ο ίδιος ο Ζαν-Λικ Γοντάρ ενημέρωσε με σημείωμά του τον διευθυντή του φεστιβάλ, Τιερί Φρεμό, πως «ύστερα από τα προβλήματα του τύπου όπως το ελληνικό δεν μπορούσα να είμαι μαζί σας στις Κάννες.»
Επιπλέον, σε συνέντευξη που έδωσε σε Γάλλο δημοσιογράφο ο Γκοντάρ ανέφερε τα εξής:
«Θα έπρεπε να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα. Είναι η Δύση που χρωστάει στην Ελλάδα. Η φιλοσοφία, η δημοκρατία, η τραγωδία... Πάντα ξεχνάμε τη σχέση ανάμεσα στην τραγωδία και τη δημοκρατία. Χωρίς Σοφοκλή δεν θα υπήρχε Περικλής. Χωρίς τον Περικλή δεν θα υπήρχε Σοφοκλής. Ο τεχνολογικός κόσμος στον οποίο ζούμε τα χρωστά όλα στην Ελλάδα. Ποιος ανακάλυψε τη λογική; Ο Αριστοτέλης... Όλος ο κόσμος χρωστάει χρήματα σήμερα στον Ελλάδα. Θα μπορούσε να ζητήσει από το σημερινό κόσμο μας χιλιάδες εκατομμύρια για τα δικαιώματα του συγγραφέα και θα ήταν λογικό να της τα δώσουμε. Πάραυτα. Κατηγορούν τους Έλληνες ότι είναι και ψεύτες... Αυτό μου θυμίζει ένα παλιό συλλογισμό που είχα μάθει στο σχολείο. Ο Επαμεινώνδας είναι ψεύτης ή όλοι οι Έλληνες είναι ψεύτες, άρα ο Επαμεινώνδας είναι Έλληνας. Δεν έχουμε προχωρήσει καθόλου».
Επιμύθιο: Τάδε έφη Ζαν-Λικ Γκοντάρ εν έτει 2010..


από: MoodHackers Team