Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Επεξεργάσου τη ζωή σου, Μέρος 2ο: Τα δωμάτιά σου



Είσαι περικυκλωμένος από σαβούρα σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού σου? Η σαβούρα είναι οπτικό εμπόδιο. Σε αγχώνει και σου αποσπά την προσοχή– κάθε αντικείμενο που βλέπεις απαιτεί την προσοχή του μυαλού σου, και ανεξάρτητα από το πόσο μικρή μπορεί να είναι αυτή η προσοχή, και πέρα από το γεγονός ότι γίνεται ασυνείδητα, αυτές οι μικρές διασπάσεις της προσοχής έρχονται και μαζεύονται. Είναι δύσκολο να έχεις ηρεμία και να επικεντρωθείς ανάμεσα σε αυτή τη σαβούρα. Και σα να μην έφτανε αυτό, σκέψου όλο το χαμένο χρόνο και την ενέργεια που χρειάζεσαι κάθε φορά για να ψάξεις πράγματα, να τα διατηρήσεις και να τα καθαρίσεις. Όση περισσότερη σαβούρα έχεις, τόση περισσότερη ενέργεια θα χρειαστείς.

Έτσι, προτείνω να επεξεργαστείς καθένα από τα δωμάτια στο σπίτι σου, ένα τη βδομάδα, μέχρι να φτάσεις στο σημείο να έχεις διώξει τη σαβούρα από το σπίτι σου και να το έχεις κάνει ένα ήρεμο και γαλήνιο μέρος να ζεις.

Να πως:
Πρώτα, διάλεξε ένα δωμάτιο με το οποίο θα ασχοληθείς αυτή τη βδομάδα. Μην προσπαθήσεις να κάνεις ολόκληρο το σπίτι σου μονομιάς, μιας και αυτό μπορεί να απαιτεί πολύ χρόνο (εκτός κι αν έχεις πολύ χρόνο στη διάθεσή σου – σε αυτή την περίπτωση, κάντο!). Εστίασε σε ένα δωμάτιο, και προσπάθησε να ασχοληθείς με αυτό 15 λεπτά τη μέρα (εκτός κι αν σε συνεπάρει η όλη διαδικασία και θέλεις να κάνεις περισσότερα). Ασχολήσου με ένα δωμάτιο κάθε βδομάδα.

Στην αρχή, αγνόησε τις ντουλάπες και τα ντουλάπια που είναι εκτός οπτικού πεδίου για την ώρα. Θα καταπιαστούμε με εκείνα στο επόμενο Επεξεργάσου τη ζωή σου. Εστίασε προς το παρόν στα πράγματα που μπορείς να δεις.
Ξεκίνα με τα μεγάλα πράγματα. Υπάρχουν πολλά έπιπλα στο δωμάτιο? Αν ναι, επεξεργάσου τα. Τι είναι απαραίτητο, ποια έπιπλα αγαπάς, ποια έπιπλα σου αποσπούν την προσοχή. Δες επίσης ποια άλλα μεγάλα αντικείμενα μπορείς να αφαιρέσεις από το χώρο, όπως κουτιά γεμάτα με πράγματα.
Καθάρισε όλες τις λείες επιφάνειες. Γραφεία, τραπέζια, πάγκους, κτλ. Απομάκρυνε όλα τα χαρτιά, σωρούς από πράγματα, άχρηστα μικροαντικείμενα, μπιχλιμπίδια, οτιδήποτε. Ακούμπησέ τα στο πάτωμα. Τώρα πάρε μία σακούλα σκουπιδιών και δύο κουτιά. Ξεδιάλεξε οτιδήποτε είναι στο σωρό σου στο πάτωμα, ένα πράγμα τη φορά. Κάθε πράγμα θα πρέπει είτε να πεταχτεί στη σακούλα σκουπιδιών, είτε να μπει στο ένα κουτί με τα πράγματα που θα δώσεις αλλού (σε φίλους, στην οικογένειά σου ή σε φιλανθρωπία), είτε να μπει στο άλλο κουτί με τα πράγματα που θα πάνε σε κάποιο άλλο δωμάτιο του σπιτιού. Βάλε πίσω στις λείες επιφάνειες μόνο ελάχιστα επιλεγμένα αντικείμενα, όπως μία οικογενειακή φωτογραφία ή κάτι που λειτουργικά ανήκει εκεί. Αλλά άφησε τις λείες επιφάνειες όσο πιο γυμνές μπορείς. “Τα πράγματά σου” δεν ανήκουν εδώ – πρέπει να βρεις ένα ντουλάπι, ένα ράφι, ή ένα δοχείο για όσα πράγματα έχεις απομακρύνει. Όταν τελειώσεις με το ξεκαθάρισμα του σωρού, βάλε το κουτί της ανακύκλωσης στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου σου και την επόμενη φορά που θα βγεις για δουλειές, άφησέ το στους φίλους, την οικογένειά σου ή για φιλανθρωπία. Πέταξε τη σακούλα σκουπιδιών. Πάρε το άλλο κουτί και βάλε τα πράγματα στο χώρο που ανήκουν στο σπίτι (μην τα βάλεις στις λείες επιφάνειες, εκτός κι αν είναι απολύτως απαραίτητο!).

Επανέλαβε αυτή τη διαδικασία για όλα τα άλλα πράγματα στο δωμάτιο, συμπεριλαμβανομένων των αντικειμένων στο πάτωμα.
Τώρα κάνε ένα γύρο στο δωμάτιο, και επεξεργάσου ότι έχει απομείνει.Αυτά μπορεί να είναι πράγματα στους τοίχους, πάνω στην πόρτα του ψυγείου, πράγματα κάτω από τραπέζια ή γραφεία, κτλ. Άφησε μόνο τα πράγματα που είναι απολύτως απαραίτητα. Οι δικοί μου τοίχοι είναι λευκοί κατά κύριο λόγο, πέρα από λίγους πίνακες και ζωγραφιές της επιλογής μου (από τον πατέρα μου, έναν καλλιτέχνη). Όλες οι λείες επιφάνειές μου είναι γυμνές. Είναι ωραίο.
Να είσαι αδίστακτος. Επεξεργάσου τα πράγματά σου βάναυσα. Όσο περισσότερα μπορείς να ξεφορτωθείς, τόσο το καλύτερο!

Λοιπόν, το δωμάτιό σου θα πρέπει να δείχνει πολύ καλό τώρα. Αν ναι, θα πρέπει να αισθάνεσαι υπέροχα! Κάθισε κάτω, χαλάρωσε, κοίτα γύρω σου, και απόλαυσε το μεγαλείο της ηρεμίας. Απόλαυσε τον θρίαμβό σου.

Τώρα, αυτή η διαδικασία της επεξεργασίας δεν είναι μια κι έξω, αλλά μια συνεχής διαδικασία. Δεν θα κρατήσει πολύ αν δεν έχεις ένα σύστημα και αν δεν αναπτύξεις συνήθειες που θα το κρατήσουν χωρίς σαβούρα.
Να το σύστημα:
Μία θέση για τα πάντα, και τα πάντα στη θέση τους. Παλιό, αλλά καλό. Και πολύτιμο. Είσαι στο τσακ να αφήσεις κάτι πάνω σε μία λεία επιφάνεια? Σταμάτα τον εαυτό σου. Σκέψου που ανήκει αυτό το αντικείμενο. Αν δεν έχει τη θέση του, βρες του μία και συνέχιζε να το βάζεις εκεί. Πάντα βάζε το σε αυτό το σημείο. Για παράδειγμα: έχω ένα ρηχό δοχείο για τα κλειδιά μου, το πορτοφόλι μου, κτλ., και μόλις μπαίνω στο σπίτι, αυτά τα πράγματα τα βάζω σε αυτό το ρηχό δοχείο. Κάθε φορά. Έτσι, ξέρω πάντα που είναι. Και όταν φεύγω, είναι πολύ απλό – απλά παίρνω τα πράγματά μου από το δοχείο.
Έχε ένα φάκελο ή ένα κουτί για όλα τα εισερχόμενα (χαρτιά) του σπιτιού. Και ένα σύστημα αρχειοθέτησης για τα έγγραφα που πρέπει να κρατήσεις, από λογαριασμούς μέχρι σημαντικά έγγραφα, φορολογικά ή τους ελέγχους των παιδιών από το σχολείο. Βάλε όλη την εισερχόμενη αλληλογραφία, τα χαρτιά του σχολείου, τις αποδείξεις, κτλ στο φάκελο ή το κουτί των εισερχομένων και επεξεργάσου τα μία φορά τη μέρα (ή κάθε δεύτερη μέρα, αλλά όχι πολύ περισσότερο από αυτό – διαφορετικά θα αρχίσεις απλά να δημιουργείς ένα σωρό). Όταν καθίσεις να τα επεξεργαστείς, μην στοιβάζεις πράγματα σε άλλο σημείο με σκοπό να αρχειοθετηθούν αργότερα – αρχειοθέτησέ τα αμέσως. Πέταξε όσα δε χρειάζεσαι. Πλήρωσε τους λογαριασμούς αμέσως ή βάλε τους σε ένα φάκελο όπου θα συγκεντρώνεις τους λογαριασμούς προς πληρωμή. Μην αφήσεις χαρτιά να περιφέρονται εδώ κι εκεί.

Καθάρισε το βράδυ και πριν φύγεις από το σπίτι. Αν έχεις αναπτύξει καλές συνήθειες, μπορεί να μην το χρειάζεσαι αυτό. Αλλά κανείς δεν είναι τέλειος. Και αν έχεις παιδιά, σίγουρα θα το χρειαστείς, γιατί τα παιδιά εννοείται πως δεν είναι τέλεια σε αυτή τη συνήθεια. Αφιέρωσε 5-10 λεπτά για να μαζέψεις και να σιγουρευτείς ότι οι επιφάνειές σου είναι καθαρές.
Κάθε έξι μήνες (ή ένα χρόνο), ξεκαθάρισε τη σαβούρα. Παρά τις προσπάθειές σου να τα έχεις όλα μαζεμένα, νέα πράγματα συσσωρεύονται. Πρέπει να έχεις μια διαδικασία ξεκαθαρίσματος μία στο τόσο.
Πηγη:Συντάκτης Leo Babauta
zenhabits.gr