Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Η σημασία της αυτοεκτίμησης


Παρόλο που όλοι μας γνωρίζουμε την αξία της πρόληψης σε ιατρικά θέματα, ξεχνάμε πόσο σημαντική είναι η πρόληψη όσον αφορά την ψυχική μας υγεία. Οι προληπτικές μέθοδοι ώστε να είμαστε ψυχικά ισορροπημένοι  είναι γνωστές αλλά δύσκολες πρακτικά: αποδοχή, ενθάρρυνση, επιβράβευση και πάνω απ’ όλα αυτοεκτίμηση. Πως όμως μπορούμε να έχουμε αυτοεκτίμηση; Και αν δεν έχουμε πως θα κάνουμε τη σωστή διάγνωση; 

Αυτοεκτίμηση σημαίνει ότι νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας, θεωρούμε ότι αξίζουμε και κυρίως μας δεχόμαστε όπως είμαστε. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση βρίσκεται συχνά στη βάση της πυραμίδας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους, στη κοινωνική μας συμπεριφορά και στα συναισθήματα που βιώνουμε.

Πως συμπεριφέρονται οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση1. Περιγράφουν τον εαυτό τους με αρνητικούς χαρακτηρισμούς ή υποβιβάζουν τα θετικά τους στοιχεία.
2. Εστιάζουν στην αρνητική διάθεση των άλλων, ακόμα κι αν αυτή δε σχετίζεται με τη δική τους συμπεριφορά. Δεν δέχονται την κριτική ακόμα και όταν είναι εποικοδομητική, επειδή τους δημιουργεί υπερβολικό άγχος.
3. Ασκούν σκληρή κριτική στους άλλους.
4. Δεν είναι αποδοτικοί στη δουλειά τους, ενώ έχουν δυνατότητες
5. Δυσκολεύονται να κάνους ερωτικές και φιλικές σχέσεις
6. Τα αρνητικά σχόλια των άλλων τους ρίχνουν ψυχολογικά
7. Στενοχωριούνται υπερβολικά από τις αποτυχίες τους
8. Είναι επιρρεπείς στο άγχος και την κατάθλιψη.

Πως συμπεριφέρονται οι άνθρωποι με υψηλή αυτοεκτίμηση1. Νιώθουν αυτόνομοι και όχι έρμαια των άλλων ή των περιστάσεων
2. Έχουν συχνά επιτυχίες σε όλους τους τομείς.
3. Παίρνουν πρωτοβουλίες και δεν τολμούν να αναπτύξουν νέες δραστηριότητες ή να κάνουν αλλαγές
4. Δεν απογοητεύονται εύκολα από τις δυσκολίες
5. Αναλαμβάνουν μόνο τις ευθύνες που τους αναλογούν, χωρίς να υποδύονται τα θύματα
6. Αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την ψυχολογική πίεση της καθημερινότητας
7. Διαχειρίζονται και ξεπερνούν τα αρνητικά συναισθήματα όπως τον θυμό τους
8. Ξέρουν να παίρνουν αλλά και να δίνουν θετικά συναισθήματα στους γύρω τους

Ενέσεις αυτοεκτίμησης 
1. Κάνε μία λίστα με τα θετικά σου στοιχεία. Επειδή το λογικό είναι να φέρεις στο μυαλό σου τα αρνητικά σου στοιχεία, βρες τη θετική τους πλευρά και κατέγραψέ την.
2. Κατέγραψε ποια πράγματα σου έδωσαν χαρά μέσα στη μέρα (π.χ μίλησα με την φίλη μου στο τηλέφωνο, μαγείρεψα ένα καταπληκτικό φαγητό, βρήκα λύσεις σε ένα πρόβλημα της δουλειάς)
3. Κάνε μία λίστα με τα αυτά στα οποία πιστεύεις ότι είσαι καλός είτε τα θεωρείς σημαντικά είτε ασήμαντα.
4. Γράψε τα θετικά στοιχεία του χαρακτήρα σου.
5. Κατέγραψε τους τρόπους με τους οποίους νιώθεις καλύτερα (βρες αυτούς που δεν σε βάζουν σε έξοδα ή δεν κάνουν κακό στην υγεία σου). π.χ. να περπατήσεις κοντά στη θάλασσα, να χαιδέψεις το σκύλο σου, να διαβάσεις ένα βιβλίο, να ακόυσεις μουσική
6. Βρες έναν φίλο σου και συμφωνήστε να επαινείτε ο ένας τον άλλο για 10 λεπτά. Όσο αστείο κι αν σου φαίνεται, μετά το 10λεπτο θα νιώθεις άλλος άνθρωπος.
από: MoodHackers Team