Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Συνεντευξη με Leo Babauta στη Βούλα Σούφη



Ο Leo Babauta είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους και πιο αγαπητούς bloggers παγκοσμίως,zenhabits.net. Ένας απλός οικογενειάρχης, ταλαντούχος στο γράψιμο και αυθεντικός, αλλά πάνω απ’ όλα προσγειωμένος, που του αρέσει να βοηθά τους άλλους να βελτιώνονται. Επιτυχημένος επίσης συγγραφέας, με τα βιβλία του Focus, The Power of Less, και Zen to Done να είναι best sellers σχεδόν από τη στιγμή που κυκλοφόρησαν.


Βούλα: Γιατί θα πρότεινες σε κάποιον να διαβάσει το zenhabits?
Leo: Αν θέλει κάποιος να απλουστεύσει τη ζωή του, να αλλάξει τις συνήθειες του, και να βρει την ηρεμία σε αυτή την καταιγίδα της καθημερινότητας, το zenhabits δίνει τα μικρά βήματα για να το κάνει.
Βούλα: Ποια ήταν τα συστατικά της επιτυχίας του zenhabits και πώς ο κόσμος έχει βοηθηθεί από αυτό?
Leo: Βρήκα κάποιες πολύ απλές αρχές που άλλαξαν τη ζωή μου και έδειξα στον κόσμο ότι λειτουργούν. Έτσι, ο κόσμος με διαβάζει για να μάθει γι’ αυτές τις ιδέες, και για το πώς να βάζει αυτά τα μικρά βήματα σε ισχύ, ένα τη φορά.
Βούλα: Πώς ήταν η ζωή σου πριν 5 χρόνια – πριν το zenhabits – και τι ήταν αυτό που σου σε έσπρωξε να ξεκινήσεις να αλλάζεις πράγματα στη ζωή σου?
Leo: Ήμουν βυθισμένος στα χρέη και άφραγκος, ήμουν υπέρβαρος και εθισμένος στο junk food, καπνιστής, με ένα σπίτι ακατάστατο και γεμάτο σαβούρα, και χωρίς χρόνο για την οικογένεια μου ή για μένα. Συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να αλλάξω, αλλά δεν ήξερα πώς. Έτσι το έψαξα πολύ, και πειραματίστηκα πολύ, μέχρι να βρω κάποια πράγματα που ουσιαστικά δουλεύουν.
Βούλα: Προτείνεις να απλοποιήσουμε τις ζωές μας, και προφανώς χρειάζεται να εγκαταλείψουμε πολλά πράγματα για να γίνει αυτό. Πράγματα που αισθανόμαστε ότι τα χρειαζόμαστε. Αξίζει?
Leo: Απόλυτα. Μπορεί να είναι δύσκολο να εγκαταλείψουμε τα πράγματα που γεμίζουν τις ζωές μας, έτσι ώστε να έχουμε χώρο για αυτά που έχουν μεγαλύτερη σημασία για εμάς, αλλά είναι επίσης και λυτρωτικό. Σε απελευθερώνει. Είναι θαυμάσιο το να δημιουργήσεις λίγο χώρο για σένα και τους αγαπημένους σου.
Βούλα: Λες “κάνε λιγότερα, και τελικά θα έχεις καταφέρει περισσότερα”. Πώς γίνεται?
Leo: Προσδιόρισε ένα πράγμα, το πιο σημαντικό, που μπορείς να κάνεις σήμερα, και κάνε αυτό πρώτα, πριν από τα emails σου, ή τα blogs που διαβάζεις, ή το facebook και το twitter, και πριν αρχίσεις να κάνεις μικρότερες δουλίτσες.
Βούλα: Πόσο σημαντικό είναι να αναπτύξουμε νέες συνήθειες στη ζωή μας για να φτάσουμε τους στόχους μας?
Leo: Οι στόχοι είναι απλά μια ιδέα για το πού θέλουμε να πάμε, αλλά δε σε πηγαίνουν εκεί. Αυτά που σε πάνε εκεί είναι τα μικρά βήματα, και οι συνήθειες είναι αυτά τα μικρά βήματα. Υιοθέτησε τις σωστές συνήθειες, και θα φτάσεις στους στόχους σου. Το έκανα αυτό όταν ήθελα να τρέξω στο μαραθώνιο – υιοθέτησα τη συνήθεια του τρεξίματος κάθε μέρα, και σταδιακά έτρεξα τρεις μαραθώνιους. Υιοθέτησα τη συνήθεια να ξοδεύω λιγότερα, και σταδιακά έφτασα το στόχο μου να βγω από τα χρέη.
Βούλα: Πολλοί Έλληνες περνούν δύσκολα λόγω της ‘οικονομικής’ κρίσης. Κυρίως έχουν χάσει τα κίνητρα για να προχωρήσουν. Τι έχεις να προτείνεις?
Leo: Δημιουργήστε μια πρόκληση για τον εαυτό σας, προκαλέστε τον εαυτό σας να κάνει κάτι συναρπαστικό. Πειραματιστείτε, και προσδιορίστε τι σας συναρπάζει περισσότερο. Για να έχετε μεγαλύτερη παρακίνηση στην πρόκληση αυτή, και για να είστε πιο υπεύθυνοι, καλέστε κι άλλους να σας συντροφεύσουν σε αυτή τη διαδρομή. Γράψτε σε ένα blog γι’ αυτή την πρόκληση. Κάντε μικρά βήματα για να ξεκινήσετε.

Leo, σε ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη!
και oι moodhackers.com ευχαριστουν την Βουλα του zenhabits.gr