Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Τι σε κάνει ευτυχισμένο;



Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό να ξέρεις τι είναι αυτό που σε κάνει πραγματικά ευτυχισμένοκαι παράλληλα μια μεγάλη πρόκληση. Κι αυτό γιατί καθένας από μας νιώθει –και εκφράζει – την ευτυχία με διαφορετικό τρόπο. Για κάποιους είναι ένα απογειωτικό συναίσθημα χαράς που κάνει την καρδιά τους να χτυπά δυνατά, ενώ για άλλους μπορεί να σημαίνει εσωτερική γαλήνη και ηρεμία. Πολλές φορές είναι ο συνδυασμός και των δύο ή κάτι εντελώς διαφορετικό.  Για να αυξήσεις τα ποσοστά ευτυχίας σου είναι σημαντικό να ξέρεις ποιος είναι ο δικός σου ορισμός για την ευτυχία. Αυτές είναι δύο ασκήσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν:
Άσκηση 1 Αφιέρωσε ένα λεπτό για να γράψεις ποια ήταν η τελευταία φορά που ένιωσες πραγματική ευτυχία. Πώς ήξερες ότι αυτό που ένιωσες ήταν ευτυχία; Τι ήταν αυτό που σε έκανε ευτυχισμένο; Θυμήσου όσα περισσότερα μπορείς για εκείνη τη στιγμή, περιγράφοντας πως ένιωθες συναισθηματικά και πως ανταποκρινόταν το σώμα σου σε αυτή την εμπειρία.
Παράδειγμα: «Πρόσφατα η μεγαλύτερη κόρη μου αρραβωνιάστηκε. Λατρεύω τον σύντροφό της και πιστεύω πως είναι ένα υπέροχο ζευγάρι, οπότε αυτή ήταν μια στιγμή υπέρτατης ευτυχίας για μένα. Συναισθηματικά ένιωσα ικανοποιημένη, ενθουσιασμένη και γεμάτη χαρά. Χαμογελούσα συνεχώς και έκλαιγα ταυτόχρονα. Αυτό είναι όμως κάτι που κάνω συχνά όταν νιώθω ευτυχισμένη. Πολλές φορές κλαίω από χαρά»!

Άσκηση 2 Γράψε τις λέξεις εκείνες που σου φέρνουν στο νου «χαρά». Μην σκεφτείς πολύ. Γράψε τις πρώτες που σου έρχονται στο μυαλό. Κράτησε αυτή τη λίστα και πρόσθεσε και άλλες λέξεις σε αυτήν.
Παράδειγμα: Γέλιο, ζαλάδα, ίλιγγος, γαλήνη, τρελή χαρά, θαύμα, θαυμασμός, ενθουσιασμός, αυθορμητο γέλιο και δάκρυα!

ΣημειώσειςΕίναι μια καλή ιδέα να «κρατάς» σε ένα χαρτί, τις στιγμές που ένιωσες ευτυχία. Μην εκπλαγείς αν τη μια φορά ξέσπασες σε γέλια, ενώ την άλλη ένιωσες γαλήνη. Και τα δύο συναισθήματα μαρτυρούν ευτυχία. Κάθε μέρα έχεις πολλές ευκαιρίες για να νιώσεις ευτυχία. Αυτές οι ευκαιρίες μπορεί να περάσουν και να φύγουν, αν δεν τις αναγνωρίζεις. Όταν παρατηρήσεις και εντοπίσεις πώς εκδηλώνεις την ευτυχία, τότε θα έχεις κάνει ένα μεγάλο βήμα για να την αναγνωρίζεις καθημερινά στη ζωή σου.

από: MoodHackers Team