Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2011

Τρεις ασκήσεις αυτοεκτίμησης
Σύμφωνα με τους ψυχολόγους η έλλειψη αυτοεκτίμησης δεν μας αφήνει να αγαπήσουμε τη ζωή και τους άλλους. Κι αυτό γιατί όταν δεν εκτιμάμε τον εαυτό μας δεν τον αγαπάμε. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν τον φροντίζουμε, δεν τον συγχωρούμε, δεν του αναγνωρίζουμε το δικαίωμα να εκφράζεται ελεύθερα και να λέει αυτό που νιώθει. Πως όμως μπορούμε να αγαπήσουμε τον εαυτό μας; Μια καλή αρχή είναι αναζητώντας τους παράγοντες εκείνους που μπλοκάρουν την αυτοεκτίμησή μας και την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Οι τρεις ασκήσεις που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν πολύ.


Άσκηση Πρώτη
Βρες τι σε εμποδίζει να εξελιχθείς
Σε ένα χαρτί γράψε τις παρακάτω φράσεις και συμπλήρωσέ τις.

1. Αν θέλω να είμαι πιο ευτυχισμένος θα πρέπει να….
2. Αν αποδεχτώ τους φόβους μου, θα γίνω πιο…
3. Το να είμαι υπεύθυνος για τον εαυτό μου σημαίνει….

Να απαντάς αυθόρμητα στις ερωτήσεις, χωρίς πολλή σκέψη. Οι πρώτες λέξεις που σου έρχονται στο μυαλό είναι και οι πιο αληθινές γιατί πηγάζουν κατευθείαν από το υποσυνείδητο χωρίς να περνάνε από το φίλτρο της λογικής σου. Κάνε καθημερινά την ίδια άσκηση για μια εβδομάδα γιατί η επανάληψη βοηθάει το υποσυνείδητο να αντιμετωπίσει οτιδήποτε βρίσκει «ενοχλητικό» με αποτέλεσμα να βάζει τα άσχημα «κάτω από το χαλί».

Άσκηση Δεύτερη
Σε ένα χαρτί γράψε τους φόβους σου και τα απραγματοποίητα όνειρά σου

1. Αποδέχομαι τον κίνδυνο της αποτυχίας
2. Εκφράζω τον αληθινό μου εαυτό.
3. Μπορώ να λέω «όχι» χωρίς να γίνομαι επιθετικός.
4. Κάνω αυτό που νομίζω σωστό χωρίς να δικαιολογούμαι στον εαυτό μου και στους άλλους.

Η καθημερινή επανάληψη των παραπάνω φράσεων θα σε βοηθήσει να αγαπήσεις τον εαυτό σου, να δείξεις εμπιστοσύνη στους άλλους και να νιώσεις τι είναι αυτό που χρειάζεσαι πραγματικά στη ζωή.

Άσκηση Τρίτη
Υπάρχουν φορές που δεν νιώθουμε καλά χωρίς να ξέρουμε τι ακριβώς μας φταίει. Όμως σύμφωνα με τους ψυχολόγους πίσω από ένα συναίσθημα που μας κάνει να νιώθουμε άσχημα, κρύβεται μια σκέψη ή μια συμπεριφορά που δεν μπορούμε να εντοπίσουμε. Αν κάθε φορά που νιώθεις δυσάρεστα κάνεις την ακόλουθη άσκηση θα βρεις τον λόγο που νιώθεις έτσι και θα μπορέσεις να τον αντιμετωπίσεις.
- Προσπάθησε να εντοπίσεις τη δυσάρεστη σκέψη που κρύβεται πίσω από το συναίσθημά σου.
- Σημείωσέ την σε ένα χαρτί ή μοιράσου την με ένα αγαπημένο σου πρόσωπο
- Αφού εντοπίσεις τη σκέψη που έκανες τοποθέτησέ τη «στο μικροσκόπιο» και κάνε τις ακόλουθες ερωτήσεις:

1. Είμαι σίγουρος ότι η συγκεκριμένη σκέψη έχει βάση; Είναι αληθινή; Κι αν ναι, τι αποδείξεις έχεις γι αυτό;
2. Πώς με κάνει να αισθάνομαι η σκέψη αυτή; (γράψε με λεπτομέρεια κάθε συναίσθημά που νιώθεις)
3. Πώς θα ένιωθα αν δεν υπήρχε αυτή η σκέψη; (φαντάσου πως δεν υπάρχει αυτή η σκέψη πια, και αντικατάστησέ την με μια ευχάριστη. Πως νιώθεις τώρα; Πόσο άλλαξε η διάθεσή σου;