Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Καρύδια: ένα φυσικό διεγερτικό


Τα καρύδια και γενικότερα οι ξηροί καρποί είναι σαν ένα φυσικό διεγερτικό αφού συμβάλουν στην καλύτερη υγεία και βελτιώνουν τις τιμές χοληστερόλης στο αίμα. Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Archives of Internal Medicine, οι ειδικοί μελέτησαν τα αποτελέσματα 25 κλινικών δοκιμών, στις οποίες συμμετείχαν 583 εθελοντές. Η κατανάλωση μόλις 68 γραμμαρίων ξηρών καρπών αρκούσε για να μειωθεί σημαντικά η κακή χοληστερόλη.

Οι ξηροί καρποί (καρύδια, φουντούκια, φιστίκια κλπ) είναι πλούσιοι σε φυτικές πρωτεΐνες, ακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, ανόργανα στοιχεία, βιταμίνες, φυτοστερόλες και αντιοξειδωτικές ενώσεις. Οι φυτικές στερόλες που περιέχουν εμποδίζουν την απορρόφηση χοληστερόλης από το έντερο. Όπως επισημαίνει η καθηγήτρια διατροφολόγος στο Loma Linda University της California δρ. Joan Sabaté, «είναι η μεγαλύτερη πηγή πρωτεϊνών στο φυτικό βασίλειο».
Η νέα έρευνα έδειξε ότι τα άτομα που καταναλώνουν ξηρούς καρπούς έχουν:
- μειωμένη χοληστερόλη αίματος κατά 5,1%
- μείωση της χοληστερόλης LDL κατά 7,4%
- μείωση 8,3% της σχέσης LDL προς HDL, που αντιπροσωπεύει την καλή χοληστερόλη αίματος και
- μείωση 10,2% στα τριγλυκερίδια αίματος, σε άτομα που είχαν αρχικά αυξημένα τριγλυκερίδια
Οι επιδράσεις των ξηρών καρπών στα λιπίδια αίματος είχαν σχέση με την ποσότητα κατανάλωσης αλλά και με το είδος. Οι ξηροί καρποί έχουν γίνει συχνά αντικείμενο διατροφικών ερευνών. Όλα τα συμπεράσματα στηρίζουν την άποψη ότι ο ρόλος τους στην βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα είναι πολύ σημαντικός.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι έχει μεγάλη σημασία να καταναλώνουμε τους ξηρούς καρπούς με μέτρο και χωρίς πρόσθετα (αλάτι ή ζάχαρη). Προτείνουν επίσης να εντάξουμε τα καρύδια και άλλους ξηρούς καρπούς στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, καθώς είναι μια τροφή εξαιρετικά θρεπτική και χρήσιμη