Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι μιλούν περισσότερο



Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι έχουν μια τάση να μιλούν περισσότερο από τους δυστυχισμένους και μάλιστα, όταν χρειάζεται, να είναι πιο σύντομοι και περιεκτικοί. Οι ερευνητές- ψυχολόγοι του University of Arizona και του Washington University στο St. Louis εξέτασαν τις διαφορές στις συνομιλίες δύο ανθρώπινων ομάδων. Οι εθελοντές της πρώτης ομάδας αισθάνονταν ευτυχισμένοι άνθρωποι, ενώ της άλλης δεν ήταν και τόσο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους.
Για την έρευνά τους οι εθελοντές φόρεσαν μια διακριτική συσκευή ηχογράφησης, για τέσσερις ημέρες, η οποία ενεργοποιούταν αυτόματα και κατέγραφε 30 δευτερόλεπτα κάθε 12,5 λεπτά. Κατόπιν οι ερευνητές άκουσαν τα αποτελέσματα και συμπέραναν τα εξής: Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι έμεναν λιγότερο διάστημα μόνοι τους, κατά 25%, ενώ μιλούσαν κατά 70% περισσότερο από τους δυστυχισμένους. Οι συνομιλίες των ευτυχισμένων, επίσης, ήταν μεγαλύτερης διάρκειας και όταν ήθελαν να διευκρινίσουν κάτι είχαν την τάση να το κάνουν με πιο άμεσο τρόπο, να είναι δηλαδή πιο λακωνικοί και σαφείς.
Η έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Psychological Science κατέδειξε επίσης ότι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι ζουν μια πιο ουσιώδη κοινωνική ζωή, ενώ οι πιο δυστυχισμένοι βιώνουν, εκτός από τη μοναξιά τους, και πιο επιφανειακές σχέσεις. Οι ειδικοί, εξάλλου, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ουσιαστικές συζητήσεις κάνουν τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα, μη διστάσετε: καλέστε έναν φίλο και συζητήστε το ενδελεχώς. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να αισθανθείτε καλύτερα και να συνεχίσετε την ημέρα σας χωρίς το «βάρος» του προβλήματος. Κάθε ευτυχισμένος άνθρωπος στην θέση σας, αυτό θα έκανε.