Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Νικήστε το άγχος με Tai Chi



Το Tai Chi είναι μια από τις πιο γνωστές και δημοφιλείς πολεμικές τέχνες της Κίνας στη Δύση. Είναι μια τέχνη που έχει τις ρίζες της στην αρχαία φιλοσοφία του Γιν και Γιανγκ και βασίζεται σε τεχνικές αναπνοής και στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική. Σκοπός του Tai Chi είναι η εναρμόνιση του σώματος με το πνεύμα. Είναι σαν ένας τρόπος διαλογισμού σε κίνηση αλλά επιπλέον μια θεραπευτική άσκηση και μια ήπια πολεμική τέχνη.
Ως έννοια, το Tai Chi εκφράζει την αρμονία των αντιθέτων, την ισορροπία του yin και του yang, τις δυο αντίθετες δυνάμεις που κινούν τον κόσμο. Η εφαρμογή του γίνεται με αργές και απαλές κινήσεις, που εκφράζουν όμως την εσωτερική δύναμη και ζωντάνια. Ο σταθερός ρυθμός επιτρέπει στο νου να ησυχάσει και να συγκεντρωθεί. Είναι μια άσκηση ιδανική για όλες τις ηλικίες, καθώς δεν απαιτεί καμιά ιδιαίτερη μυϊκή προσπάθεια ενώ προσφέρει χαλάρωση, αναζωογόνηση και ευεξία. Ως πολεμική τέχνη μας μαθαίνει να χρησιμοποιούμε τη δύναμη του άλλου. Κάθε κίνηση θεωρείται είναι και μια τεχνική αυτοάμυνας.
Ερευνες έχουν αποδείξει ότι το Tai Chi βοηθά στην ανάπτυξη της εσωτερικής ενέργειας, στον συντονισμό του νευρικού συστήματος, στη βελτίωση του μεταβολισμού, στην καλύτερη ισορροπία, στην ελαστικότητα και την ευλυγισία του σώματος. Επίσης, είναι μια άσκηση που συμβάλλει σημαντικά στην καταπολέμηση του στρες αλλά και της αϋπνίας. Θεωρείται ένας ιδανικός τρόπος προληπτικής άσκησης. Εκτός αυτού όμως έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ να ελέγξουν την πάθησή τους και μάλιστα με ένα πρόγραμμα μόλις 12 εβδομάδων.
Η ικανότητα συγκέντρωσης, η υπομονή αλλά και η αύξηση της αυτοπεποίθησης είναι μερικά ακόμα από τα πλεονεκτήματα του Tai Chi. Πέραν αυτών όμως, το Tai Chi είναι μια φιλοσοφία, ένας τρόπος για να βρούμε την εσωτερική μας ηρεμία και να εκτιμήσουμε το θαύμα της ζωής.