Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Εξαγνισμός με πλύσιμο χεριών



Αν νομίζετε πως είναι τυχαίο το γεγονός ότι μετά από μία σημαντική απόφαση τρέχετε κατευθείαν στο νιπτήρα για να πλύνετε τα χέρια σας κάνετε λάθος, αφού αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως το πλύσιμο των χεριών «εξαγνίζει» το μυαλό. Άλλωστε δεν είχε πει τυχαία ο Πόντιος Πιλάτος την ιστορική φράση «νίπτω τας χείρας μου».
Μέχρι πρότινος γνωρίζαμε πως ένα απλό καθάρισμα των χεριών μπορεί να έκανε κάποιον να νιώσει λιγότερο ένοχος για μια πράξη του, ενώ οι επιστήμονες υποστήριζαν πως η καθαριότητα, γενικότερα, μοιάζει να απελευθερώνει ψυχολογικά τους ανθρώπους.
Σύμφωνα όμως με νέα έρευνα που διεξήχθη υπό τον ψυχολόγο Σπάικ Λι του πανεπιστημίου Μίσιγκαν, και η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science», αποδεικνύεται πως ένα καλό πλύσιμο των χεριών μπορεί να απομακρύνει τις αμαρτίες παλαιότερων πράξεων, αλλά και τα αισθήματα τύψεων ή αμφιβολιών σχετικά με καθημερινές απλές επιλογές.
Το πλύσιμο των χεριών σύμφωνα με τον Λι εστιάζει καλύτερα στις θετικές πλευρές της όποιας επιλογής μας και μας ανακουφίζει υποσυνείδητα, ενώ όσοι πλένουν τα χέρια τους καλά πριν από μια σημαντική απόφαση, νιώθουν πιο ελεύθεροι στη μετέπειτα επιλογή τους και την παίρνουν με λιγότερες τύψεις και ενδοιασμούς.
Πάντως, παρόλο που η σχέση καθαριότητας και ηθικής δεν είναι καινούργια, ο εξαγνισμός μέσω του πλυσίματος των χεριών είναι σαφώς ένας νέος τρόπος να αισθανόμαστε καλύτερα ή να δικαιολογούμε την όποια συμπεριφορά μας.