Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2011

«Αθήνα επί 4» Βραβεύθηκαν οι καλύτερες προτάσεις για πράσινες γειτονιές



Βραβεύτηκαν πριν από λίγη ώρα οι καλύτερες αρχιτεκτονικές προτάσεις του διαγωνισμού ΑΘΗΝΑ Χ 4 από το υπουργείο Περιβάλλοντος και την εταιρεία «Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις» (ΕΑΧΑ). Οι προτάσεις αυτές αξιοποιούν το «σταυρό» που σχηματίζουν οι ενδιάμεσοι δρόμοι τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων και αναδεικνύουν ένα μεγαλύτερο «Οικοδομικό Τετράγωνο» ως το βασικό κύτταρο της πόλης.

Ο διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί τον περασμένο Οκτώβριο και απευθυνόταν σε νέους αρχιτέκτονες έως 40 ετών. Αντικείμενο του διαγωνισμού αποτελούσε η ελεύθερη επιλογή τεσσάρων τυπικών οικοδομικών τετραγώνων σε γειτονιές του Λεκανοπεδίου Αττικής σε υποβαθμισμένο αστικό περιβάλλον με υψηλούς συντελεστές δόμησης και έλλειψη χώρων πράσινου κοινόχρηστων. Η ανάδειξη του μεγάλου Οικοδομικού Τετραγώνου θα βελτιώσει το μικροκλίμα της περιοχής, την ποιότητα ζωής των κατοίκων της γειτονιάς και τη λειτουργία του δημόσιου χώρου. Στην εκδήλωση απονεμήθηκαν πέντε ισότιμα έπαθλα και τέσσερις έπαινοι.

Μία από τις ομάδες που διακρίθηκαν (Στυλιανή Δαούτη, Γ. Μητρούλιας, Μιχ. Ραυτόπουλος) πρότεινε τη συμμετοχή των κατοίκων στο σχεδιασμό και τη διαχείριση του νέου οικοδομικού σταυρού με πρώτο βήμα την εγκατάσταση ενός «εργαστηρίου γειτονιάς». Το πρώτο από αυτά προτείνεται να εγκατασταθεί στο σταυρό Φυλής και Ολυμπίας στα Κάτω Πατήσια, μια περιοχή που παρά τις αρνητικές δυναμικές συγκεντρώνει ακόμα τα απαραίτητα συστατικά ενός αστικού κέντρου.

Η κυρία Ανδρονίκη Γιαννάτου στην πρότασή της εισηγείται τη μεταμόρφωση του δρόμου σε μια αυλή με κήπο, όπως αυτή του παλιού αθηναϊκού σπιτιού. Προτείνει να φυτεύεται σε κάθε δρόμο μια αλέα φυλλοβόλων ή καρποφόρων δένδρων, στο ύψος του ανθρώπου (μωβ γιακαράντα ή κόκκινος σφένδαμος ή ελιά ή λεμονιά ή μανταρινιά). Για το δάπεδο η κυρία Γιαννάτου συνιστά την απογύμνωση από την άσφαλτο ώστε να μείνει μόνο το χώμα στο οποίο θα τοποθετηθούν, ως βιοκλιματικό υλικό, άσπρα βότσαλα. Ακόμη προτείνει την τοποθέτηση ξύλινων χαμηλών κατασκευών, οι οποίες θα λειτουργούν ως σοφράδες ή καθιστικά, διάσπαρτες ανάμεσα στα δένδρα.

Μια e-co-llectiva οραματίστηκαν οι κυρία Κατερίνα Πέτσιου και ο κ. Α. Πολυζωίδης με τη δημιουργία ενός αστικού πάρκου – κήπου που προωθεί την έννοια της συλλογικής δραστηριότητας. Πρόκειται για μια ήπια επέμβαση με μια ξύλινη πλατφόρμα και ένα αστικό «αγροτεμάχιο» το οποίο θα έχει τη μορφή κοινόχρηστων κήπων και περιβολιών. Η επέμβαση ως βασικό εργαλείο του σχεδιασμού θα έχει και τη δημιουργία νέων χρήσεων για τη γειτονιά αλλά και την αξιοποίηση του διαδικτύου για τη συμμετοχή δημοτών και από άλλες γειτονιές. Σύμφωνα με τους δύο αρχιτέκτονες πρόκειται για μια βιοκλιματική πρόταση που δεν απαιτεί εκτεταμένες απαλλοτριώσεις, μπορεί εύκολα να υλοποιηθεί και στηρίζεται στη συντήρηση και μέριμνα από τους ίδιους τους κατοίκους.
http://kala-nea.gr