Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Μπορουμε να νικησουμε μιζερια και καταθλιψη



Κοιτάζοντας γύρω μας, ανακαλύπτουμε πως δεν υπάρχουν πολλά πράγματα να μας χαροποιούν. Αλλά και στην ιδιωτική μας ζωή συνειδητοποιούμε πόσο συχνά μας κυριεύει ένα αίσθημα μελαγχολίας ή και νοσταλγίας και νιώθουμε σχεδόν ανίσχυροι μπροστά του, καθώς δεν υπάρχει δημιουργική διάθεση. Μας λείπει η αισιοδοξία που θα μας έκανε να ζήσουμε καλύτερα. Αξίζει λοιπόν τον κόπο να την βάλουμε στη ζωή μας και μάλιστα να προσπαθήσουμε να μάθουμε πως θα γίνει μέρος της. Εξάλλου, κανείς δε γεννιέται αισιόδοξος ή απαισιόδοξος, αλλά μαθαίνει να είναι, όπως υποστηρίζουν πολλοί ερευνητές..

Γιατί είναι τόσο σημαντικό να είναι κάποιος αισιόδοξος; Γιατί η αισιοδοξία μάς βοηθά να αντιδρούμε στις αντιξοότητες, να προσπαθούμε με πείσμα να βρούμε λύση και να αφοσιωνόμαστε στο να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια. Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι η αισιοδοξία είναι ένας προστατευτικός παράγοντας της ψυχοσωματικής υγείας και αυξάνει τη διάρκεια της ζωής.

Η αισιοδοξία διαβάζεται στο πρόσωπο. Μια θετική ψυχολογική κατάσταση μας κάνει πιο όμορφους: Ηρεμεί την έκφραση και κάνει το βλέμμα μας πιο λαμπερό.

Η αισιοδοξία χαρίζει μακροβιότητα. Σύμφωνα με μια πρόσφατη ολλανδική έρευνα η θετική συμπεριφορά επηρεάζει θετικά το ανοσοποιητικό και το ορμονικό σύστημα. Έτσι το αισιόδοξο άτομο αρρωσταίνει λιγότερο και ζει περισσότερο

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες μελέτες, η αισιοδοξία δεν είναι δώρο εξ ουρανού, αλλά μπορεί να καλλιεργηθεί. Ο τρόπος που σκεπτόμαστε, για παράδειγμα μας επηρεάζει με καθοριστικό τρόπο. Αν λοιπόν σκεφτόμαστε συνέχεια πως όλα τα άτομα που μας περιβάλλουν μας κάνουν δυστυχισμένους, πως δεν θα βρούμε ποτέ το μεγάλο έρωτα, πως κάθε μικρό πρόβλημα που μας παρουσιάζεται μας αποδεικνύει ότι είμαστε άτυχοι .. είναι ώρα να ωθήσουμε τις σκέψεις μας στο ”δρόμο του Ηλίου”.
Πάψτε να παραπονιέστε. Αναρωτηθείτε με τι τρόπο θα θέλατε να αλλάξει η κατάσταση που σας δυσαρεστεί και σκεφτείτε πως θα γίνει πραγματικότητα. Στη συνέχεια περάστε στη δράση.
Επιλέξτε μια σκέψη οδηγό που θα σας στηρίζει καθημερινά: ”Δεν με σταματάει τίποτα”, είμαι δυνατός άνθρωπος”, ” αρκεί να αρπάξω την ευκαιρία”… Το θετικό μήνυμα θα αρχίσει να σας μεταμορφώνει και θα σας δώσει τη δύναμη και τη θέληση να αλλάξετε.
Αναλύστε τις περιστάσεις σωστά και ώριμα. Αποδεχθείτε τα πράγματα που δεν μπορούν να αλλάξουν και προσπαθήστε να αλλάξετε ότι είναι εφικτό. Ακόμη και οι πιο δυσμενείς καταστάσεις, είναι προβλήματα τα οποία μπορεί να λυθούν.
Μην αποθαρρύνεστε από τις κριτικές. Αντιμετωπίστε τες θετικά και προσπαθήστε να βελτιωθείτε.
Προσέχετε πως μιλάτε! Κάθε φορά που λέτε ”ποτέ” ή ”πάντα” αρχίστε να βάζετε ένα όριο. Διερωτηθείτε για παράδειγμα σε ποιες καταστάσεις υποστηρίζετε κάτι τέτοιο. Βαθμιαία το γκρίζο σύννεφο που σας σκεπάζει θα αρχίσει να διαλύεται.

Αν είστε σκυθρωποί κάντε κάτι το απίστευτο….χαμογελάστε!

8 ασκήσεις…. για να εκπαιδευτείτε στην καλή διάθεση

Όπως είπαμε, κανείς δε γεννιέται αισιόδοξος ή απαισιόδοξος, αλλά μαθαίνει να είναι:
Για οτιδήποτε πάει στραβά στη ζωή σας, δεν είναι δεδομένο ότι φταίτε πάντα εσείς! Γι’ αυτό, αν πραγματικά θέλετε το καλό σας, θα πρέπει να σταματήσετε να αυτοπυροβολείστε και, κυρίως, να μάθετε να υπερασπίζεστε τον εαυτό σας, όπως ακριβώς θα κάνατε για μια πολύ καλή φίλη.
Γελάστε στον εαυτό σας και στη ζωή: είναι τονωτικό τόσο για τους μυς όσο και για τη διάθεση
” Φυτεύστε”.. την καλή διάθεση γύρω σας. Δεν κοστίζει τίποτα, όμως προσφέρει πολλά. Αγοράστε ένα μπουκέτο λουλούδια και στολίστε μ’ αυτό το σπίτι: θ’ ανακαλύψετε πόσο σημαντικό είναι να ανανεώνετε και να ομορφαίνετε το περιβάλλον όπου ζείτε. Με πολύ απλά πράγματα το σπίτι γίνεται πιο φωτεινό, ρομαντικό, ζεστό και φιλόξενο και η διάθεσή σας απογειώνεται.
Κοιμηθείτε ήρεμα Κάντε ένα χαλαρωτικό μπάνιο και στη συνέχεια αν σας τυραννούν πολύπλοκες σκέψεις, γράψτε τες σ’ ένα προσωπικό ημερολόγιο. Όταν τις εμπιστεύεστε σ’ ένα φύλο χαρτί μπορείτε να τις επεξεργαστείτε όποτε θέλετε χωρίς να ταλαιπωρήστε όλη νύχτα.
Απολαύστε το παρόν. Όταν νιώθετε καλά, πάψτε να επαναλαμβάνετε στον εαυτό σας πως αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει για πολύ. Αν αθροίσετε μικρές στιγμές ευτυχίας, φτιάχνετε μια αιωνιότητα.
Συνθηκολογήστε με την κακή σας διάθεση. Είναι ανθρώπινο να έχουμε αρνητικές στιγμές στη ζωή μας. Θυμηθείτε όμως ότι όλα κάποια στιγμή περνούν.
Όταν ξυπνάτε το πρωί τεντωθείτε για πέντε λεπτά. Ανοίξτε το ραδιόφωνο και ακούστε τη μουσική που σας αρέσει, πάρτε το πρωινό σας με ηρεμία και αρχίστε την ημέρα σας χαρούμενα.
Βρείτε ένα χόμπι! Όταν ξεκινάτε οποιαδήποτε δραστηριότητα και καταπιανόσαστε με κάτι καινούργιο, αυτόματα βελτιώνετε τη σχέση σας με τον εαυτό σας και ανεβάζετε τα επίπεδα της αυτοεκτίμησης, εξηγούν οι ειδικοί. Αποτέλεσμα; Όσο μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση νιώθετε τόσο πιο ευτυχισμένες είσαστε.
Πηγη:newdimensioncosmos.wordpress.com
Γινετε μελη:
http://moodhackers.blogspot.com ,το blog της καλης διαθεσης που συνεργαζεται αποκλειστικα
με το "Action for Hapiness "movement UK
http://www.facebook.com/HappyGreece, Κίνημα:Η Ελλάδα νικά μιζέρια και κατάθλιψη