Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Υπάρχει μαθηματικός τύπος της ευτυχίας;



Ευχαρίστηση + δέσμευση + νόημα = ευτυχία: σύμφωνα με την θετική ψυχολογία αυτός είναι ο τύπος που φέρνει την απόλυτη ευτυχία. Ολοι γνωρίζουμε τι είναι αυτό που μας ευχαριστεί. Το κακό όμως είναι ότι συνήθως αυτά τα πράγματα δεν διαρκούν πολύ. Η Θετική Ψυχολογία θεωρεί ότι ο συνδυασμός αυτών των τριών παραγόντων παρατείνει την ευτυχία μας.
Καταρχήν, συνιστούν οι ειδικοί, πρέπει να είμαστε πραγματικά αφοσιωμένοι και δεσμευμένοι σε ό,τι κάνουμε και μας ευχαριστεί. Είναι το συναίσθημα αυτό που έχουμε όταν κάνουμε κάτι τόσο ευχάριστο, που δεν κάνουμε καν τον κόπο να κοιτάξουμε το ρολόι μας.
Το νόημα αφορά το πόσο ουσιαστική βρίσκουμε τη ζωή μας. Μπορούμε να βρούμε το αληθινό νόημα στη δουλειά μας, δουλεύοντας ένα σχέδιο στο οποίο πιστεύουμε ή κάνοντας κάτι που θεωρούμε ότι αξίζει. Η εμπειρία δείχνει ότι ενώ αποκτάμε γρήγορα τα υλικά αγαθά τα οποία έχουμε στοχεύσει, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα σημαντικά πράγματα που δίνουν νόημα στη ζωή, τονίζουν οι ειδικοί.
Ο τύπος αυτός ισχύει εν μέρει, έχει όμως και πολλές ατέλειες, υποστηρίζουν άλλοι ψυχολόγοι. Αν για παράδειγμα αφοσιωθείς στη δουλειά σου σε σημείο που να σου γίνει εμμονή δεν σημαίνει ότι θα είσαι και πιο ευτυχισμένος.
Το θέμα με τους μαθηματικούς τύπους που αφορούν την καλύτερη ζωή είναι ότι πιθανόν να μας ασκούν ακόμα περισσότερη πίεση, στην προσπάθειά μας να ζήσουμε την τέλεια ζωή.
Οι εκπρόσωποι της Θετικής Ψυχολογίας ανταπαντούν ότι ο τύπος τους δεν είναι θαυματουργός αλλά μπορεί να συμβάλει στην βελτίωση της ευτυχίας. Αν κάποιος προσπαθήσει, υποστηρίζουν, μπορεί να αισθανθεί 10-15% πιο ευτυχισμένος. Ο πατέρας της Θετικής Ψυχολογίας δρ Martin Seligman, καθηγητής στο University of Pennsylvania, έχει εφεύρει και «ασκήσεις» οι οποίες μπορεί να συμβάλουν σε αυτό. Οι ασκήσεις περιλαμβάνουν την ανάλυση των αρνητικών σκέψεων με σκοπό την διαγραφή τους, την τόνωση της αυτοπεποίθησης και την απαρίθμηση των θετικών πραγμάτων στη ζωή.
Οι επιστήμονες σαφώς δεν έχουν όλες τις απαντήσεις. Τίποτα δεν είναι απόλυτο όσον αφορά την ανθρώπινη ψυχολογία. Σίγουρα όμως ένας μαθηματικός τύπος της ευτυχίας μπορεί να συμβάλει στη βελτίωσή της, αρκεί να μην θεωρηθεί πανάκεια και γίνει εμμονή.