Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Βάλε γέλιο στη ζωή σου


Βάλε γέλιο στη ζωή σου

Είναι τελικά το γέλιο η απάντηση στην κατάθλιψη; Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με το πόσο το χιούμορ, το γέλιο και το χαμόγελο επιδρούν στην ψυχική μας υγεία. Ερευνες έχουν αποδείξει ότι το γέλιο επιδρά σημαντικά στα συναισθήματά μας, απ’ ότι φαίνεται όμως δεν είναι και τόσο ισχυρή η επίδρασή του ώστε να αλλάζει μόνιμα την ψυχική μας υγεία.
Πολλοί ψυχολόγοι θεωρούν ότι το γέλιο είναι το κλειδί για την θετική αντιμετώπιση της ζωής. Σε μια σειρά πέντε βιβλίων, ο δρ. Cliff Kuhn αναλύει τη μέθοδο «Fun Factor» και υποστηρίζει ότι «το φυσικό ιατρικό του χιούμορ» είναι αρκετό για να βοηθήσει στην καταπολέμηση του άγχους και της κατάθλιψης. Η θεραπεία του αφορά την «εξάπλωση» του χιούμορ σε όλους τους τομείς της ζωής, μέσα από κάποιες «εντολές» που έχουν σκοπό να αυξήσουν το χιούμορ στην καθημερινότητά μας. «Στην προσωπικότητά μας κουβαλάμε ένα φάρμακο που μειώνει το στρες και καταπολεμά την κατάθλιψη πιο αποτελεσματικά από οποιοδήποτε χάπι» ισχυρίζεται ο δρ Kuhn. Τι μας προτείνει μεταξύ άλλων για να βάλουμε το γέλιο στη ζωή μας;
- Να τεντώνουμε κάθε πρωί τους μύες του προσώπου μας ενώ πλένουμε τα δόντια μας. Όπως λέει, όλοι οι αθλητές γνωρίζουν ότι η προθέρμανση είναι απαραίτητη.
- Να κάνουμε εξάσκηση στο να λέμε τα πάντα χαμογελώντας.
- Να φροντίζουμε ώστε να περιστοιχιζόμαστε από ανθρώπους και πράγματα που μας κάνουν να χαμογελάμε.
- Να δημιουργήσουμε έναν προσωπικό «φάκελο χαμόγελου» με ευχάριστες εικόνες και σκέψεις, στον οποίο θα ανατρέχουμε σε κάθε δύσκολη κατάσταση.
Ο δρ Mark Stibich έχει γράψει επίσης πολλά βιβλία για την θετική επίδραση του γέλιου στη ζωή μας. Όπως αναφέρει, το γέλιο διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει το στρες και την αρτηριακή πίεση και αυξάνει τη θετική επίδραση στη ζωή μας. Η θεωρία ότι το γέλιο κάνει καλό έχει τις ρίζες της από την εποχή του Δαρβίνου, ο οποίος είχε συνδέσει τις εκφράσεις του προσώπου με τα συναισθήματα. Γιατί λοιπόν να μην δοκιμάσετε μια τόσο παλιά και απλή συνταγή σαν το γέλιο;