Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Ζήσε το παρόν


Πρέπει «να ζεις το παρόν, να αφήνεσαι σε κάθε κύμα, να βρίσκεις την αιωνιότητα σε κάθε στιγμή» έγραφε ο Χένρι Ντέιβιντ Θορό. Πόσο εύκολο είναι όμως να επικεντρωθούμε στην απόλαυση της στιγμής και να ξεχάσουμε την αγωνία για το μέλλον; Όχι και τόσο, ειδικά στις μέρες μας που το οικονομικό στρες μας έχει καταβάλει. Υπάρχουν τρόποι για να αντιμετωπίσουμε το παρελθόν και το μέλλον σαν ψευδαισθήσεις και να ζήσουμε το παρόν; Φυσικά ναι, και σας προτείνουμε μερικούς από αυτούς:

-Αρχισε να ζεις, σταμάτα να σκέφτεσαι υπερβολικά. Το χειρότερο πράγμα όταν ζεις για το παρελθόν ή το μέλλον είναι ότι εγκαταλείπεις την προσωπική σου δύναμη και περιορίζεις την ικανότητά σου να δημιουργείς. Ο,τι αλλαγές θες να κάνεις στη ζωή σου, καλό είναι να τις κάνεις τώρα. Αποδέξου την παρούσα κατάσταση και ξεκίνα από πραγματικά δεδομένα.
-Σταμάτα να σκέφτεσαι «μαγικά». Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να προβλέπεις το μέλλον γιατί απλά ποτέ δεν ξέρεις τι πρόκειται να συμβεί. Κοιτάζοντας στο παρελθόν δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον. Η αγωνία για το αύριο το μόνο που κάνει είναι να μας προκαλεί άγχος.
- Ξέχνα τις ιστορίες των άλλων. Συνηθίζουμε να ακούμε τις ιστορίες των άλλων ανθρώπων και να επηρεαζόμαστε. Είναι ωραίο να ακούς προσωπικές ιστορίες, κινδυνεύεις όμως να ξεχάσεις την δική σου πραγματικότητα και να ζεις σε έναν συμβολικό κόσμο. Σκέψου ότι η πραγματικότητα δεν είναι μια αόριστη έννοια αλλά κάτι που βρίσκεται μπροστά σου.
- Πάρε βαθιές αναπνοές. Τίποτα δεν μας κάνει να νιώθουμε πιο ζωντανοί από μια βαθιά αναπνοή. Επικεντρώσου σε αυτή την ζωτική ανθρώπινη λειτουργία για λίγα λεπτά κάθε μέρα και θα διαπιστώσεις ότι το να ζεις το παρόν είναι σα να αναπνέεις: μια πραγματικότητα. Το ίδιο πραγματικό είναι να απολαμβάνεις όλες τις αισθήσεις, να νιώθεις τα πράγματα που κρατάς, να βλέπεις τις ομορφιές που βρίσκονται μπροστά σου ή να ακούς τους ήχους της φύσης ακόμα και όταν βρίσκεσαι σε μια μεγαλούπολη.
Ο Βούδας έλεγε ότι «το μυστικό της υγείας για το πνεύμα και το σώμα είναι να μην θρηνείς για το παρελθόν, να μην ανησυχείς για το μέλλον και να ζεις το παρόν σοφά και ωφέλιμα». Η υγεία είναι το σημαντικότερο όφελος όταν ζεις το παρόν και αποδέχεσαι τα πράγματα όπως έχουν, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν προσπαθείς πάντα για το καλύτερο.