Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Οραμα του κινηματος "Δράση για την Ευτυχία/Action for Happiness.""




Όραμα: Να εμπνεύσουμε και να δώσουμε εφόδια στον κόσμο να αναλάβει πραγματική και θετική δράση για τη ζωή του, το σπίτι του, τους χώρους εργασίας και τη γειτονιά του.

Σκοπός (προτεραιότητα) είναι να εντάξουμε στη Δράση Ευτυχίας όσο το δυνατόν μεγαλύτερο και αντιπροσωπευτικότερο κομμάτι της κοινωνίας (βέβαια μας ενδιαφέρει και η ένταξη και η δέσμευση κάποιων πολιτικών που χειρίζονται θέματα που αφορούν την ποιότητα της ζωής μας, όμως σίγουρα αυτό αποτελεί δεύτερη προτεραιότητα). Πρώτη προτεραιότητα παραμένει η δύναμη της συμμετοχής της κοινωνίας.

Η «Δράση για την Ευτυχία» είναι ένα κίνημα για θετικές κοινωνικές αλλαγές

Αναλυτικά το όραμά μας για μια ευτυχέστερη κοινωνία αναλύεται ως εξής:

Τι είναι η Δράση Ευτυχίας

Είναι η «ενθάρρυνση» για μια «αλλαγή θέσης», μετακίνηση, μεταβολή σε μια ευτυχέστερη κοινωνία. Αυτό σημαίνει μια κοινωνία όπου όλο και περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν καλά, είναι ευτυχείς, ισορροπημένοι, με «γεμάτες» ζωές, και όλο και λιγότεροι άνθρωποι οδηγούνται σε δυστυχισμένες ζωές κι αισθάνονται ότι ζουν παγιδευμένοι, ανικανοποίητοι, απορριπτέοι και μη αγαπητοί.

Αν και η ιδέα ακούγεται απλή, για να κατακτήσουμε μια πιο ευτυχισμένη ζωή σε μια ευτυχέστερη κοινωνία, χρειάζονται μεγάλες αλλαγές κουλτούρας όσον αφορά τις προτεραιότητες που μετράνε περισσότερο για εμάς.

Προσπαθούμε να χτίσουμε ένα μαζικό κίνημα για αλλαγή της κοινωνίας. Δεν σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε κάτι καινούριο, αλλά να φέρουμε σε επικοινωνία και επαφή ανθρώπους που πιστεύουν ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε καλύτερα και πολλοί απ’ αυτούς που ήδη ζουν μια γεμάτη ζωή και κάνουν εμπνευσμένα πράγματα να συμβάλουν στην καλύτερη ποιότητα ζωής των άλλων.

Θέλουμε να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί μια κοινωνία, στην οποία πάνω απ’ όλα θα μετράει η ευτυχία των ανθρώπων και η οποία δεν θα εστιάζει μόνο στην οικονομική ανάπτυξη (Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν VS Ακαθάριστης Εθνικής Ευτυχίας). Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να απομακρυνθεί από την ιδιοτέλεια, την υλιστική και ανικανοποίητη συμπεριφορά, μέσα από προτάσεις ζωής που βασίζονται στη συνεργασία και την αγάπη και όπου "μετραει" η γενναιοδωρία, η εμπιστοσύνη, οι θετικές και αυθεντικές σχέσεις.

Σκοπός μας είναι να εμπνεύσουμε τους ανθρώπους να έρθουν σε επαφή με τις αξίες που πραγματικά μετράνε γι’ αυτούς, ώστε να επικοινωνήσουν και να συναντηθούν για να κάνουν θετικές αλλαγές στις οικογένειες, τα σχολεία, τους χώρους εργασίας, τις κοινότητες και τις γειτονιές τους.


Ποιο είναι το πρόβλημα που προσπαθούμε να αναλύσουμε

Πολλοί από εμάς έχουμε την αίσθηση ότι η κοινωνία μας έχει θέσει «λάθος προτεραιότητες». Ζούμε σε μια κοινωνία αυξανόμενου ανταγωνισμού, μιας κουλτούρας ιδιοτέλειας, που μας ενθαρρύνει στην επιδίωξη πλούτου, εμφάνισης, status και κατοχής υλικών αγαθών, λες και να είναι αυτός ο μόνος δρόμος για την επιτυχία. Αυτό υποστηρίζεται από τα πολιτικά και οικονομικά συστήματα που επικεντρώνονται στην οικονομική ανάπτυξη πάνω απ’ όλα.

Όμως από ένα σημείο και μετά (δηλαδή μετά την κάλυψη των αναγκών μας), το να γίνεται πλουσιότερη η κοινωνία δεν σημαίνει ότι γίνεται και ευτυχέστερη (1967: 52% πολύ ευτυχισμένοι, 2006: 36%, παρότι στην Αγγλία σε πραγματικά νούμερα ο πλούτος τριπλασιάστηκε). Το χειρότερο είναι ότι η στόχευσή μας στον υλισμό και την ιδιοτέλεια μάς έχει οδηγήσει σε σοβαρά κοινωνικά προβλήματα. Έχουμε παρατηρήσει τεράστια αύξηση του φόβου και της κατάθλιψης σε νέους ανθρώπους, μεγαλύτερη ανισότητα, περισσότερες διαλυμένες οικογένειες, χαμηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης, περισσότερες ώρες δουλειάς, αυξανόμενα περιβαλλοντικά προβλήματα και προβληματικά επίπεδα χρεών.

Ευτυχώς όμως για εμάς, υπάρχουν και καλά νέα. Ο πλούτος και η κατοχή υλικών αγαθών δεν είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες που καθορίζουν αν η ζωή μας θα είναι ευτυχής και γεμάτη. Εστιάζοντας στο χρόνο και την ενέργειά μας και όχι στα υλικά αγαθά μπορούμε να ζήσουμε μια ζωή «πλούσια», που να αξίζει.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι κάτι καινούριο και ενστικτωδώς εκτιμούμε την αξία τους. Αλλά αυτή η «σοφία του λαού» σήμερα επιβεβαιώνεται με έρευνες της Θετικής Ψυχολογίας (μέσα στην κοινωνία και όχι εργαστηριακές), που επιβεβαιώνουν ότι όλες οι παραπάνω αξίες έχουν μεγαλύτερη επίδραση και δρουν πιο μακροχρόνια στην ευτυχία και την ποιότητα της ζωής μας από την ομορφιά, την υγεία, την κατοχή υλικών αγαθών και τα επίπεδα εισοδήματος.




Τι εννοούμε ακριβώς λέγοντας «Ευτυχία»

Μιλώντας για «ευτυχία» εννοούμε το σύνολο των συναισθημάτων για το πόσο καλά ζούμε λαμβάνοντας υπόψη την προσωπική μας ζωή (Inner Life, το μέσα μας), την οικογένειά μας, τις σχέσεις, την οικονομική κατάσταση, τη δουλειά, την κοινωνία, την υγεία, την ξεκούραση και την ελευθερία. Στον όρο «ευτυχία» συμπεριλαμβάνουμε τις ζωές μας ως σύνολο, δηλαδή τα συναισθήματα μας όσον αφορά το παρελθόν, την τρέχουσα κατάσταση, δηλαδή το παρόν, αλλά και τις ελπίδες και τις προσδοκίες μας για το μέλλον.

Τα στιγμιαία συναισθήματα της ευχαρίστησης ή της απόλαυσης σαφώς είναι σημαντικά, αλλά η αληθινή ευτυχία είναι κάτι πολύ πιο βαθύ απ’ αυτό.

Ο καθένας έχει τη δική του οπτική στο τι τον κάνει ευτυχισμένο. (Μπορεί οι δρόμοι για την ευτυχία να ποικίλλουν, μπορεί ο καθένας να έχει το δικό του δρόμο για την ευτυχία, αλλά θα οι περισσότεροι από εμάς θα θέλαμε να ζούμε σε μια κοινωνία με υψηλότερο επίπεδο ευτυχίας και χαμηλότερο επίπεδο μιζέριας.)



Σίγουρα όμως δεν μπορούμε να είμαστε συνέχεια ευτυχείς

Αυτό οπωσδήποτε ισχύει, δηλαδή το να ζούμε μια ευτυχή ζωή δεν σημαίνει ότι είμαστε συνεχώς, κάθε στιγμή ευτυχείς.

Όλοι βιώνουμε μεταπτώσεις, απογοήτευση, λύπη κ.λπ. και σίγουρα δεν βοηθά το να δημιουργούμε μια θετική ιστορία για οτιδήποτε μας συμβαίνει και να προσποιούμαστε ότι τα πράγματα είναι καλά, ενώ δεν είναι.

Αυτό που πραγματικά μετράει είναι το πώς αντιδρούμε στις δύσκολες στιγμές και κατά πόσο αυτές επηρεάζουν σε μακροχρόνιο επίπεδο την ευτυχία μας.

Όπως ξέρετε, η ευτυχία μας σε μακροχρόνιο επίπεδο επηρεάζεται από τα κύτταρά μας, από τον τρόπο που μεγαλώσαμε, αλλά επίσης επηρεάζεται και από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τη ζωή μας.

Στην πραγματικότητα, οι τελευταίες έρευνες ψυχολογίας δείχνουν ότι το 40% περίπου της ευτυχίας μας μπορεί να καθορισθεί από τη στάση και τις επιλογές μας, ανεξάρτητα από τα κύτταρά μας, τον τρόπο που μεγαλώσαμε ή τις περιστάσεις της ζωής. Άρα, αν και δεν μπορούμε να ελέγξουμε το γεγονός ότι συμβαίνουν δυσάρεστα πράγματα, μπορούμε να επιλέξουμε τον τρόπο που τα αντιμετωπίζουμε και συνεπώς την επίδραση που θα έχουν στα συνολικά συναισθήματα για τη ζωή μας.




Το κυνήγι της ευτυχίας δεν είναι λίγο εγωιστικό;

Αυτή είναι μια εξαιρετική ερώτηση και η απάντηση πραγματικά εξαρτάται από το τι εννοούμε με το «κυνήγι της ευτυχίας».

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το να είναι κάποιος περισσότερο ευτυχής είναι γενικά εκπληκτικό για τον κόσμο. Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι τείνουν να έχουν καλύτερες σχέσεις, να κερδίζουν περισσότερα χρήματα, να ζουν περισσότερο και να είναι πιο καλοί στη δουλειά τους.

Παρ’ όλα αυτά, έρευνες δείχνουν ότι εκείνοι που άμεσα και μανιωδώς επιδιώκουν την ευτυχία τους μπορεί να είναι λιγότερο ευτυχείς και ικανοποιημένοι. Το να επικεντρώνεται κάποιος μόνο στη δική του ευτυχία μπορεί να έχει το παράδοξο αποτέλεσμα να μην μπορεί να την αποκτήσει. Όμως υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ τού να ψάχνεις αδυσώπητα την ευτυχία, που είναι αυτοκαταστροφή, με το να επιλέγεις να ζεις με τρόπο ευτυχισμένο, γεμάτο νόημα και ικανοποίηση. H προσπάθεια τού να ζει κάποιος ευτυχισμένα δεν πρέπει να είναι μια εγωκεντρική και ηδονιστική κίνηση. Αντιθέτως, μια ευτυχισμένη κοινωνία είναι μια κοινωνία όπου οι άνθρωποι θέλουν να είναι και οι γύρω τους ευτυχισμένοι. Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται περισσότερο για την ευτυχία των άλλων είναι και οι ίδιοι ευτυχέστεροι, και οι ευτυχέστεροι άνθρωποι είναι με την σειρά τους πιο γενναιόδωροι προς τους άλλους. Γι’ αυτό και η Δράση Ευτυχίας είναι επικεντρωμένη στο πώς μπορούμε να χτίσουμε μια ευτυχέστερη κοινωνία στο σύνολό της και όχι πώς μπορούμε να είμαστε ευτυχέστεροι ως άτομα.


Πώς θα έπρεπε να είναι στην πραγματικότητα μια ευτυχέστερη κοινωνία;

Μια πραγματικά πιο ευτυχισμένη κοινωνία περιλαμβάνει θετικές αλλαγές σε όλες τις πτυχές της ζωής μας.

Για παράδειγμα, στα σπίτια μας περισσότερες οικογένειες θα είναι τρυφερές, σταθερές και καλά εφοδιασμένες για να αναθρέψουν ευτυχισμένα παιδιά, ενώ περισσότεροι από εμάς θα ζούμε ισορροπημένες ζωές, που μας επιτρέπουν να περνάμε περισσότερο χρόνο με ανθρώπους που νοιαζόμαστε γι’ αυτούς και να κάνουμε πράγματα που θέλουμε και αγαπάμε.

Στα σχολεία μας θα έχουμε πιο ισορροπημένο σύστημα εκπαίδευσης, που θα βοηθά τα παιδιά να αναπτύσσουν αυτογνωσία και συναισθηματική ανθεκτικότητα, αντί να διδάσκονται μόνο το πώς θα περνάνε τις εξετάσεις.

Στους χώρους εργασίας μας θα βλέπουμε τους εργοδότες να δημιουργούν θετικά περιβάλλοντα εργασίας και θα υπάρχει ευτυχισμένο, δεσμευμένο και δημιουργικό προσωπικό.

Στο σύστημα υγείας θα έχουμε περισσότερη επικέντρωση στη συναισθηματική και ψυχολογική ευεξία και όχι μόνο στη σωματική υγεία.

Στις κοινωνίες θα βρίσκουμε μεγαλύτερο επίπεδο εμπιστοσύνης και χαμηλότερο επίπεδο εγκληματικότητας, ενώ περισσότεροι άνθρωποι θα δίνουν χρόνο και ενέργεια στο να συμμετέχουν ενεργά στις κοινωνίες τους.

Στην κυβερνητική πολιτική, θα βλέπουμε να αλλάζουν οι προτεραιότητες όχι μόνο για να μετριέται η ευτυχία αλλά και για να είναι αυτή σημαντικός παράγοντας στη λήψη αποφάσεων.

Και τέλος στις ζωές μας, οι περισσότεροι από εμάς θα είμαστε σε θέση να βρούμε γαλήνη και ικανοποίηση, ενώ λιγότεροι από εμάς θα ασχολούνται με το άγχος και την κατάθλιψη.

Όλες αυτές οι αλλαγές είναι δυνατές μόνον αν εκατομμύρια άνθρωποι δουν την επιτακτική ανάγκη για αλλαγή και έχουν τους πόρους, την έμπνευση και την στήριξη που απαιτείται για να αναλάβουν θετική δράση στη ζωή τους.


Πώς μπορεί η Δράση για την Ευτυχία να κάνει την διαφορά;

Ο ρόλος της Δράσης για την Ευτυχία είναι να εμπνεύσει και να υποστηρίξει την κίνηση προς μια ευτυχέστερη κοινωνία. Πρακτικά αυτό θα επιτευχθεί με το:

-Να είμαστε μια αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης στο να εξηγούμε γιατί η ευτυχία έχει σημασία, να ενημερώνουμε τι δείχνουν οι τελευταίες έρευνες γι’ αυτό και να πληροφορούμε πώς θα γίνουμε μια ευτυχέστερη κοινωνία.

-Να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να συμμετέχει στη Δράση της Ευτυχίας δεσμευομενοι να βοηθήσουν στο χτίσιμο μιας ευτυχέστερης κοινωνίας, με τον τρόπο που ζουν τη ζωή τους.

-Να δίνουμε έμπνευση και πρακτικές ιδέες βοηθώντας τους ανθρώπους να αναλαμβάνουν θετικές δράσεις, ώστε να χτίζουν μια ευτυχέστερη κοινωνία και για τους ίδιους αλλά και για τους άλλους.

-Να βάζουμε την ευτυχία στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης μέσα στην κοινωνία μας.

Η Δράση για την Ευτυχία έχει ένα σύνολο βασικών πεποιθήσεων;

Ναι, έχει, παρόλο που για να είμαστε ειλικρινείς ακόμα δουλεύουμε τον τρόπο καλύτερης έκφρασής τους. Όμως μια πρώτη περιγραφή τους είναι η εξής:

• Υπάρχουν ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ πράγματα από τα λεφτά και τα υλικά αγαθά στη ζωή. Αυτό που μετράει στη συνολική ευτυχία μας είναι το ότι η καλή ζωή λαμβάνει υπόψη της τα πάντα, όπως είναι η εσωτερική ζωή μας (inner life), οι σχέσεις μας, ο σκοπός μας και όχι μόνο η οικονομική κατάστασή μας ή η κατοχή υλικών αγαθών.

• Σημασία έχει η ευτυχία του καθενός. Πιστεύουμε σε μια περισσότερο αλτρουιστική και συνεργαζόμενη κοινωνία, που θα ενδιαφέρεται για την ευημερία των άλλων και θα δίνει αξία στις θετικές σχέσεις, την εμπιστοσύνη και τη συναισθηματική νοημοσύνη.

• Όλοι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Όλοι μπορούμε να παίξουμε ένα ρόλο στο να δημιουργήσουμε μια ευτυχέστερη κοινωνία με τον τρόπο που επιλέγουμε να ζήσουμε τη ζωή μας ως συνεργάτες, φίλοι, γονείς, γείτονες, υπάλληλοι και μέλη της κοινωνίας.


Τι πραγματικά θέλουμε από τους ανθρώπους να κάνουν;
Πρώτα απ’ όλα θέλουμε να συμμετέχουν στη Δράση, να προσθέσουν τη φωνή τους και να δείξουν ότι αυτά τα θέματα έχουν σημασία. Με το να γίνουν μέρος μια αναπτυσσόμενης κοινωνίας ομοϊδεατών κι έχοντας πρόσβαση σε όλο το ηλεκτρονικό υλικό μας.

Το να συμμετέχει κάποιος, όμως, είναι μόνο η αρχή. Μόλις ο κόσμος ενταχθεί στο κίνημα, αυτό που πραγματικά θέλουμε είναι να τους βοηθήσουμε να μετατρέψουν το ενδιαφέρον τους σε δράση.

Για να πραγματοποιηθεί αυτό, η ιστοσελίδα μας θα παρέχει ένα ευρύ φάσμα εμπνευσμένων ιδεών κι ενδεχόμενες δράσεις που μπορεί να αναλάβει ο καθένας. Θα ενθαρρύνει επίσης τους χρήστες μέλη μας να δημοσιεύουν τις δικές τους προτάσεις και να έρχονται σε επαφή με άλλα μέλη.

Οι δράσεις θα ποικίλλουν και θα αφορούν διάφορους τομείς της ζωής περιλαμβάνοντας το σπίτι, την εργασία και την κοινωνία. Επίσης θα διαφέρουν ως προς την προσπάθεια που χρειάζεται, ώστε να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων. Έτσι, ένα μέλος της κίνησης μπορεί να αποφασίσει να κάνει κάτι φιλόδοξο, όπως να προτείνει να αλλάξει η διδακτέα ύλη στο σχολείο του ή να ξεκινήσει μια καινούρια κοινωνική δράση ή απλά να συστρατεύσει τους τοπικούς παράγοντες της περιοχής του. Ένα νέο μέλος μπορεί απλά να εμπνευστεί, να επισκεφθεί το γείτονά του ή να βοηθήσει κάποιον φίλο που έχει ανάγκη.

 Πρέπει να υπάρχει κάποιος κρυφός σκοπός…??? 

Όχι, δεν υπάρχει. Τα κίνητρά μας είναι αγνά. Δημιουργούμε μια καινούρια ανεξάρτητη φιλανθρωπική κίνηση χωρίς πολιτικές, θρησκευτικές ή εμπορικές επιρροές. Στην πραγματικότητα, προσκαλούμε τον κόσμο να συμμετέχει απ’ όπου κι αν προέρχεται — απ’ όλες τις πολιτικές πεποιθήσεις και απόψεις, θρησκείες και κοινωνικά στρώματα.

Επίσης, πρέπει να επισημάνουμε ξανά ότι το να δημιουργήσεις ένα κοινωνικό κίνημα δεν είναι αποτέλεσμα δουλειάς μίας μόνον οργάνωσης. Αυτό μπορεί να γίνει εφικτό, μόνον αν συνεργαστεί ένα ευρύ φάσμα οργανώσεων και ατόμων. Η Δράση από μόνη της δεν είναι σημαντική. Οι πραγματικοί ηγέτες της Δράσης για την Ευτυχία είναι όλος ο κόσμος που εντάσσεται στη Δράση και κάνουν κάτι για να κάνουν τη διαφορά.
JOIN US
http://www.facebook.com/HappyGreece